Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Tricki, czyli pomysły genialne, ciekawe i pomocne


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
125 odpowiedzi w tym temacie

#1 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27418 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 09 maj 2007 - 13:51

Tutaj prosze umieszczać, zgodnie z sugestią Papcia, wszelkie tricki, pomysły i ułatwienia w produkcji domowej, ze szczególnym uwzglednieniem tych sprawdzonych i wypróbowanych.
Jesli znajdziecie cos takiego na forum, to prosze tutaj przenosić.
Pozdrawiam i mam nadzieję na to, iż okażą się bardzo przydatne zarówno "starym fachmanom" jak i adeptom sztuki domowego zadymiania.

#2 Anetka

Anetka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 612 postów
  • MiejscowośćŁódź

Napisano 10 maj 2007 - 11:40

Zamocowanie chńskiej nadziewarki (żeby nie wołać nikogo do pomocy)
http://www.wedlinydo...les.php?id=1139
ja dokupiłam mały ścisk stolarski w praktikerze za 2 złote 45 gr
pomysł się sprawdza
pozdrawiam

#3 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 10 maj 2007 - 12:43

Mocowanie chińskiej nadziewarki tłokowej w "dyby" :
http://www.wedlinydo...php?p=7023#7023



Wyjmowanie wsadu z czeskiego szynkowara ułatwi wsadzenie np. noża stołowego (lub podobnego narzędzia) między baton a ściankę boczną - chodzi o odpowietrzenie, gdyż przy wyciąganiu woreczka tworzy sie podciśnienie utrudniające tę operację

#4 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14106 postów

Napisano 27 cze 2007 - 10:46

Założyłem nowy temat w którym możemy pokazać własne sposoby wiązania osłonek.

Moja wersja wiązania:

1/ Osłonkę skręcam jak cukierka

Dołączona grafika

2/ Przygotowuje kawałek sznurka i robię z niego oczko

Dołączona grafika

Dołączona grafika

3/ Składam skręcony koniec na połowę i zakładam przygotowane oczko

Dołączona grafika

4/ Przekładam końce sznurka jeden z jednej strony drugi z drugiej strony wiązanej
osłonki i mocno zaciągam


Dołączona grafika

5/ Robię supełek

Dołączona grafika

6/ Mocno zaciągam i ponownie robię drugi supeł z drugiej strony

Dołączona grafika

7/ Wiąże wolne końce sznurka i gotowe

Dołączona grafika

Miro :grin:

#5 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5877 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 27 cze 2007 - 15:19

Wiązanie osłonek sztucznych i robienie pętelek
Wiążę podobnie ale dla pewności dodaję jedno wiązanie więcej przed zagięciem jelita ,Muszę przypomnieć wiązanie przemysłowe w latach 60- tych w ZMs Gdańsk wiązał na desce z hakiem całkowicie nie widomy p. Stasiu Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

#6 prababcia Ania

prababcia Ania

    Użytkownik

  • **VIP Junior**
  • 80 postów
  • MiejscowośćWałbrzych

Napisano 27 cze 2007 - 16:15

Identyczne pętelki robię kiedy wędzę udka z kurczaka.
Bardzo wygodny sposób. W te pętelki wkładam kośc udka, zaciskam, a końce sznurka wiążę w węzeł i gotowe.


pozdrawiam serdecznie

#7 Marek z Bielska

Marek z Bielska

    Weteran

  • **VIP**
  • 2211 postów
  • MiejscowośćBielsko-Biala

Napisano 29 cze 2007 - 12:13

witam.
przedstawiam wszystkim swoja sztangloweczke z fotkami jak
robie petelke i zawiazuje baton na koncu.
jak bede na zlocie moge zademonstrowac na zywo:-)

slonecznie pozdrawiam
Marek

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

p.s.Miro dzieki udalo mi sie wrzucic:-)

#8 BonAir

BonAir

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2585 postów
  • MiejscowośćKąpino

Napisano 07 lip 2007 - 09:31

A jakie macie sposoby na odkręcanie parówek w osłonkach celulozowych tak, by się nie rozwijały ?

Patrząc na to zdjęcie:

Dołączona grafika

wydaje się, że trzeba nadziewać osłonki BARDZO luźno i odkręcać robiąc kilka / kilkanaście obrotów :question:

EDIT:

Przeczytałęm wątek, w którym występuje powyższe zdjęcie i doszedłem do tego, że kolega Z. napisał:

"tylko jeden problem jest z nimi w warunkach domowych OKRęCANIE
ja okręcałem ręcznie i spinałem takimi małymi spinkami do włosów (co mi się od żony dostało) dlatego na fotkach są takie duże przerwy między parówkami"


BonAir

#9 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5877 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 07 lip 2007 - 11:21

Można wiązać jak serdelki i będzie po kłopocie a to takie łatwe. Pozdrawiam

#10 BonAir

BonAir

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2585 postów
  • MiejscowośćKąpino

Napisano 07 lip 2007 - 11:48

Czyli jakoś tak ?
http://wedlinydomowe...les.php?id=1040

"Wszystko jest trudne nim stanie się proste" ;-)

Pozdrawiam
BonAir

#11 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5877 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 07 lip 2007 - 12:12

Tak. ale najsmaczniejsze parówki, kabanosy są w jelitach naturalnych - baranich. Pozdrawiam Dołączona grafika Dołączona grafika

#12 BonAir

BonAir

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2585 postów
  • MiejscowośćKąpino

Napisano 31 sie 2007 - 18:03

1. Przed nałożeniem jelita na lejek warto nalać do jego środka (tzn. do środka jelita) trochę wody.
W znacznym stopniu ułatwia to nakładanie.

2. Przed nakładaniem kiełbas na kije warto jest namoczyć kij w wodzie.
Mniejsze prawdopodobieństwo uszkodzenia kiełbasy podczas zakładania.

3. Stukanie odwróconą stroną ostrza noża w lejek celem odpowietrzenia kiełbasy, to nie żadne czary-mary, tylko po prostu delikatne przecięcie jelita w miejscu, gdzie powstaje balon powietrza.

#13 BonAir

BonAir

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2585 postów
  • MiejscowośćKąpino

Napisano 15 lis 2007 - 14:43

Bagno, wspomniałeś kiedyś o "tricku" na szybkie podsuszenie mięsa (chyba kurczaków parzonych) przed wsadzeniem do wędzarni. Związane było to z ciepłą (gorącą) wodą. Czy mógłbyś przypomnieć ten sposób?

#14 Tomuś

Tomuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1200 postów
  • MiejscowośćRadomsko

Napisano 15 lis 2007 - 15:32

Może drobiazg ale... przed obieraniem cebuli wrzucam ją do ciepłej wody na parę minut i potem bardzo łatwo się obiera.

#15 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4140 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 15 lis 2007 - 15:46

Czy mógłbyś przypomnieć ten sposób?

Pomysł polega na tym, że z gorącej powierzchni szybciej odparowywuje woda.
Wyciągam uparzonego kurczaka z garnka i zaczepiam go za skrzydełka, po czym wieszam do ocieknięcia. W tym czasie z powierzchni kurczaka ocieka woda a jednocześnie następuje parowanie wody. Kurczak jest cały czas gorący (ciepły) na powierzchni i wewnątrz co dodatkowo potęguje odparowanie powierzchni.
Osobiście, gdy widzę, że z kurczaka woda już ociekła to zawieszam w wędzarni(grzałki elektr.) i prowadzę osuszanie.
Zjawisko łatwo zaobserwować na kawałku mięska wyciągniętego w czasie przygotowania obiadu, bierzemy kawałek przekuwamy długą igłą i wieszamy aż obeschnie. Można zerknąć na zegar.
Sposób wypraktykował Papcio. Może wyrazic swoją opinię.

#16 Papcio

Papcio

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 2028 postów
  • MiejscowośćRudnik sl

Napisano 26 gru 2007 - 17:24

Gdzieś na forum podałem informacje o elektrodach nierdzewnych. Zrobiłem z "trójki i dwójki" szydła do przeciągania sznurka. Po wyczyszczeniu jeden koniec sklepałem a następnie wypiłowałem na kształt szydła. Na drugi koniec dałem rączkę od pilnika.
Poniżej jest klamra - sprężyna do słoików wecka, elektroda "żółta trójka" ma długość dokładnie pasująca do wykonania takiej sprężyny. Takich sprężyn nakręciłem się kilkanaście paczek. Było to dawno i jako młody pracownik dostałem paczki elektrod do oczyszczenia a następnie taki przyrząd mocowany w imadło, pokazano mi w które otwory wkładać elektrodę i jak kręcić korbką. Wykonanie jednej sprężyny to kwestia paru sekund.
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#17 JASIU

JASIU

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1492 postów
  • MiejscowośćLondyn

Napisano 13 sty 2008 - 10:16

w przypadku gdy peklujemy mięso w wiekszych kawałkach i ilość solanki jest niewystarczająca by przykryła mięso ,proponuję użycia woreczków z wodą w celu podniesienia poziomu solanki .Woreczki stosujemy z tej grubszej folii by podczas przekładania mięsa nie uległy rozerwaniu
Pozdrawiam serdecznie Jasiu

#18 TOSHIBA

TOSHIBA

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2031 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 13 sty 2008 - 10:20

Lub butelek po wodzie trochę piasku resztę uzupełnić wodą i zakręcić.
Piasek po to zeby tonęły.

Zdjąć naklejki przed pierwszym razem :!: :grin:

#19 JASIU

JASIU

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1492 postów
  • MiejscowośćLondyn

Napisano 13 sty 2008 - 10:41

butelki ciężko formować do kształtu naczynia :wink:

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 Gość_Gabi_*

Gość_Gabi_*
  • Goście

Napisano 13 sty 2008 - 10:42

Butelki się sprawdzają w dużym naczyniu.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych