Gość pedro Opublikowano 26 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 26 Lutego 2008 Wprawdzie moje ważenie polegało na podziale 10 g na 20 działek "ciętych" na arkuszu papieru, a potem dopiero pożyczyłem wagi jubilerskiej i było dokładnie, mimo, że wcześniejszy sposób wcale nie był zły. Sposób "Wosia" jest "The Best".Własnie musimy sobie zdradzać wzajemnie swoje patenty, które ułatwiają nam życie. :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 26 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 26 Lutego 2008 Zapomniałem dodać że najpierw podgrzałem zapalniczką końcówkę na którą się zakłada igłę i zasklepiłem żeby podpuszczka nie wysypywała się.Przypominam strzykawka 2ml.Pzdr.Wosiu Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 26 Lutego 2008 Butelki się sprawdzają w dużym naczyniu. Niektóre lodówki turystyczne (samochodowe) wyposażone są w specjalne wkłady do wstępnego wychłodzenia. Wkłady te są płaskie (2x7x17cm) i znakomicie nadają się na uzupełnienie solanki w mniejszych naczyniach. Objętość jednego wkładu to prawie 1 szklanka a na wyposażeniu lodówki jest 6 sztuk, czyli możemy "uzupełnić" 1,5l brakującej solanki. W dodatku znakomicie nadają się do wychładzania solanki ze względu na swoją dużą pojemność cieplną. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolarzM Opublikowano 5 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 5 Lipca 2008 WITAM Wczoraj robiłem kabanosy i klapa mękka nałożyć jelito na końcówkę nadziewarki (gdzie ta dziurka) (nawet nie pomogło wystawienie farszu na końcówkę lejka), może z czasem dojdę do takiej wprawy ja Wy ale na dzień dzisiejszy mam pomysła który się sprawdził w 100 % . Pozdrawiam stolarzM. Cytuj Pozdrawiam stolarzM. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 5 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 5 Lipca 2008 właśnie dziś robiłem w jelitach baranich i jestem w trakcie zgrywania filmiku z nadziewania i zakladania jelita na lejek jak się uda to dziś wkleję ale nie jestem mocny w montowaniu filmów (pierwszy raz to robię) ale Twój pomysł jest fajny :lol: :lol: :lol: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 5 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 5 Lipca 2008 Gdybym znał ten sposób ok. rok temu gdy robiłem swoje pierwsze kabanosy. Na pewno oszczędziłbym nerwów, a i język polski nie zostałby wtedy tak wypaczony :blush: (dobrze, że nikt nie słyszał). Dziś jednak płukanie, a potem nakładanie jelit baranich nie nastręcza mi większych problemów. Trening czyni mistrza (może za szumnie powiedziane, ale nic innego mi do głowy nie przychodzi). :grin:Dodam, że potrzebna jest cierpliwość i opanowanie. Odcinanie po kawałku nic nie daje. Bardzo pomaga cienka strużka bieżącej wody z kranu wlewana do jelita. Potem to już idzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majchal Opublikowano 6 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 6 Lipca 2008 Jeśli chodzi o triki, to nie do końca związane z kiełbasą, jednak zauważyłem, że sporo ludzi robi tu alkohol/wino własnej roboty. 1 gram pirosiaczynu sodu/potasu, służącego do stabilizacji wina, zajmuje 0,8cm3 w strzykawce objętości nasypowej ( bez ubijania ). Polecam strzykawkę 1ml, bo daje dokładny wynik. Cytuj Wino, kobiety i śpiew.Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 25 Października 2008 Wprawdzie szczyt "zaprawowy" jest już za nami, niemniej metoda, którą zaproponuję może się przydać również do innych celów.Otóż szybką i niekłopotliwą sterylizację słoików i innych, niemetalowych naczyń można przeprowadzić w kuchni mikrofalowej. Na dno umytych słoików wlewamy trochę wody i włączamy kuchenkę na kilka minut tak, aby gorąca para zrobiła swoje. Nie piszę o czasie, ponieważ zależny jest od ilości słoików, ilosci nalanej wody i mocy mikrofalówki. Tego typu wyparzanie naczyń można robić oczywiście również w piekarniku, ale rozgrzanie go do odpowiedniej temperatury to marnotrawstwo energii i czasu. Poza tym w mikrofalówce można sterylizować naczynia z tworzyw sztucznych niestratnych (to znaczy nie nagrzewajacych się w polu elektromagnetycznym wysokiej częstotliwości), do czego piekarnik się nie nadaje. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 16 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 16 Lipca 2009 Przez ostatnie 2 dni wedzilem na zimno lososia. Ze wzgledu na temp w okolicach 28°C po wstawieniu tlacych sie trocin, temp szybko przekroczyla 30°C. Poratowalem sie gleboka tacka aluminiowa wypelniona okolo 1 kg lodu :!: Lod dokladalem 1 raz na 5h wedzenia. Ze wzgledu na maly zaladunek ( okolo 2 kg ) zadzialalo doskonale :wink: Polecam do wedzarni typu metalowa szafka. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 18 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 18 Lipca 2009 Tania, domowa rozpałka do grilla. Pół litra denaturatu + litr oleju roślinnego np. po smażeniu lub frytkach.Przed użyciem wstrząsnąć w celu wymieszania oleju z denaturatem. Tym sposobem uzyskałem bardzo tanią a zarazem skuteczną rozpałkę. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wiesław Opublikowano 18 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 18 Lipca 2009 Tania, domowa rozpałka do grilla. mogę zaproponować inna równie skuteczna podpałke - pochodzi ona z odlanych pierwszych 100 ml :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 18 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 18 Lipca 2009 Sorry Wiesław nie rozumiem o czym piszesz ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 18 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 18 Lipca 2009 O "przed gonie" :lol: , ale jak dla mnie to za mocno wali acetonem, a sam aceton jest rakotwórczy. Ja rozpalam grila i wędzarnie tym: Czas rozpalania około 15 do max 30 sekund Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 12 Lutego 2011 Podaję prosty sposób nadania kształtu wędlinie parzonej w osłonce barierowej. Tarka ma wymiary na przekroju 60x95 mm. Daje to obwód 31cm. Widoczna na zdjęciu osłonka ma obwód nieco większy, bo 35cm. Nie przeszkadza to jednak w umieszczeniu napełnionej osłonki w środku tarki pod warunkiem, ze napełnimy ją dość luźno. Całość wkłada się do garnka i parzy. Po wystudzeniu: Przekrój wędliny: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 12 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 12 Lutego 2011 Ciekawy pomysł,gratulacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedobry78 Opublikowano 11 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 11 Lipca 2011 a ja chociaż już raz zaznałem za tą teorię reprymendy na forum...twierdzę, iż zalanie nóżek kuraka gorącą solanką, świetnie zastępuje parzenie przed wędzeniem...parzę po wędzeniu a sparzona wczesniej skóra, jest mięciutka i super uwędzona...aha i po uwędzeniu, parzę kurczaka (wyłącznie kurczaka)w rosole a nie w wodzie jest super aromatyczny i krucho-soczysty i chyba skracam o ok dwie godziny proces solankowania...czyli można sobie kurczaka przyrządzić szybciej...wszyscy dookoła zajadają się i chwalą więc nie jest to tylko moja teoria nie poparta praktyką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedobry78 Opublikowano 14 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 14 Lipca 2011 no właśnie chodzi mi o tą skórkę, że nie jest gumowa dlatego podałem to jako cwancyk...zalewam gorącą solanką własnie po to żeby ją sparzyć i sparzyć po to żeby nie była gumiasta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 3 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 3 Listopada 2011 Nie wiem, czy możliwe i pomocne - oceńcie sami: -> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 17 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 17 Maja 2012 Temat jest trochę schowany ale kol. EAnna pokazała "gdzie leży pies pogrzebany".. :grin: Ano tak. Ostatnio byłem u znajomych i dostaliśmy wszyscy smaka na grilla. Więc gospodyni mówi: "Lecę do zamrażarki bo mam poporcjowane i pomrożone kiełbasy, kaszanki i marynowane steki z karkówki". Myśle sobie "Ło Boże, zaraz to wsadzi do mikrofali i będzie to w niej rozmrażała.". Już widziałem w myślach te wspaniałe kolory mięsa rozmrażanego w mikrofalówce oraz te soki, które podczas tego procesu się wydostają".. Blee :rolleyes: Ale ona, wyciągła z szafy aluminiową blachę na stópkach, i położyła na niej, na pierwszy ogień, kiełbaski oraz kaszanki. Obracała je co kilka min. i już po dwóch piwkach (ca. 40 min. :grin: ), wędlinyki były wspaniale rozmrożone, poprostu jak swieże, bez żadnych przebarwień oraz poparzeń. Zanim ugrillowaliśmy kiełbachy, gotowa była już karkówka.. Ta aluminiowa blacha miała wymiary: dł. 45 cm, sz. 30 cm. gr. 10 mm. oraz posiadała w każdym rogu, nóżkę.. Napewno, dużo z Was widziało podobny wynalazek w reklamie, ale w domowych warunkach można samemu i tanio, też coś takiego zrobić.. Miluśko pozdrawiam.. :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 17 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 17 Maja 2012 Gregtom, Masz może jakąś fotkę tego cudeńka ??? Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 17 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 17 Maja 2012 Gregtom, Masz może jakąś fotkę tego cudeńka ???Niestety nie mam fotki, ale zaraz coś znajde w necie.. :wink: [ Dodano: Czw 17 Maj, 2012 20:46 ]Znalazłem cosik ale to chyba nowszej generacji.. Tutaj wideo do tego cudeńka: Tutaj oferta sprzedawcy: http://www.aktivshop.de/auftau-schneidebrett-cool Trochę po niemiecku, ale podają że proces rozmrażania na tej blasze, jest 10 razy szybszy niż rozmrażanie "tradycyjne" oraz produkt rozmrażany nie jest tak szybko podatny na "napad bakterii" :wink: pzdr :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 17 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 17 Maja 2012 Ale ona, wyciągła z szafy aluminiową blachę na stópkach, i położyła na niej, na pierwszy ogień, kiełbaski oraz kaszanki. Obracała je co kilka min. i już po dwóch piwkach (ca. 40 min. :grin: ), wędlinyki były wspaniale rozmrożone, poprostu jak swieże, bez żadnych przebarwień oraz poparzeń. Zanim ugrillowaliśmy kiełbachy, gotowa była już karkówka.. Z tego co wiem to przedmioty wykonany z aluminium są wycofane z użycia. Wszelkie aluminiowe naczynia należy zastąpić naczyniami ze stali nierdzewnej, ceramicznymi, kamionkowymi, szklanymi, porcelanowymi czy żeliwnymi. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 17 Maja 2012 Gregtom mój niemiecki jest zerowy.Zdradzają tam może czemu tak się dzieje ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 17 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 17 Maja 2012 Zdradzają tam może czemu tak się dzieje ?Miro, pomyśl.... widziałeś radiatory w elektronice? - widziałeś z czego są zrobione? aluminium to doskonały przewodnik ciepła :wink: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 17 Maja 2012 To znaczy że jest to pomalowane aluminium ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.