Skocz do zawartości

Tricki, czyli pomysły genialne, ciekawe i pomocne


Maxell

Rekomendowane odpowiedzi

Tutaj prosze umieszczać, zgodnie z sugestią Papcia, wszelkie tricki, pomysły i ułatwienia w produkcji domowej, ze szczególnym uwzglednieniem tych sprawdzonych i wypróbowanych.

Jesli znajdziecie cos takiego na forum, to prosze tutaj przenosić.

Pozdrawiam i mam nadzieję na to, iż okażą się bardzo przydatne zarówno "starym fachmanom" jak i adeptom sztuki domowego zadymiania.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 125
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Zamocowanie chńskiej nadziewarki (żeby nie wołać nikogo do pomocy)

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1139

ja dokupiłam mały ścisk stolarski w praktikerze za 2 złote 45 gr

pomysł się sprawdza

pozdrawiam

Pozdrawiam Anetka :lol:

 

To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle !

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mocowanie chińskiej nadziewarki tłokowej w "dyby" :

http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=7023#7023

 

 

 

Wyjmowanie wsadu z czeskiego szynkowara ułatwi wsadzenie np. noża stołowego (lub podobnego narzędzia) między baton a ściankę boczną - chodzi o odpowietrzenie, gdyż przy wyciąganiu woreczka tworzy sie podciśnienie utrudniające tę operację

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Założyłem nowy temat w którym możemy pokazać własne sposoby wiązania osłonek.

 

Moja wersja wiązania:

 

1/ Osłonkę skręcam jak cukierka

 

http://img209.imageshack.us/img209/9189/pet3ry1.jpg

 

2/ Przygotowuje kawałek sznurka i robię z niego oczko

 

http://img201.imageshack.us/img201/3774/pet1sh5.jpg

 

http://img207.imageshack.us/img207/1928/pet2sv5.jpg

 

3/ Składam skręcony koniec na połowę i zakładam przygotowane oczko

 

http://img207.imageshack.us/img207/3400/pet4uo2.jpg

 

4/ Przekładam końce sznurka jeden z jednej strony drugi z drugiej strony wiązanej

osłonki i mocno zaciągam

 

http://img207.imageshack.us/img207/6981/pet5io5.jpg

 

5/ Robię supełek

 

http://img247.imageshack.us/img247/3277/pet6kz2.jpg

 

6/ Mocno zaciągam i ponownie robię drugi supeł z drugiej strony

 

http://img207.imageshack.us/img207/1822/pet7ly5.jpg

 

7/ Wiąże wolne końce sznurka i gotowe

 

http://img207.imageshack.us/img207/6650/pet9qm6.jpg

 

Miro :grin:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wiązanie osłonek sztucznych i robienie pętelek

Wiążę podobnie ale dla pewności dodaję jedno wiązanie więcej przed zagięciem jelita ,Muszę przypomnieć wiązanie przemysłowe w latach 60- tych w ZMs Gdańsk wiązał na desce z hakiem całkowicie nie widomy p. Stasiu

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A jakie macie sposoby na odkręcanie parówek w osłonkach celulozowych tak, by się nie rozwijały ?

 

Patrząc na to zdjęcie:

 

 

wydaje się, że trzeba nadziewać osłonki BARDZO luźno i odkręcać robiąc kilka / kilkanaście obrotów :question:

 

EDIT:

 

Przeczytałęm wątek, w którym występuje powyższe zdjęcie i doszedłem do tego, że kolega Z. napisał:

 

"tylko jeden problem jest z nimi w warunkach domowych OKRęCANIE

ja okręcałem ręcznie i spinałem takimi małymi spinkami do włosów (co mi się od żony dostało) dlatego na fotkach są takie duże przerwy między parówkami"

 

BonAir

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

1. Przed nałożeniem jelita na lejek warto nalać do jego środka (tzn. do środka jelita) trochę wody.

W znacznym stopniu ułatwia to nakładanie.

 

2. Przed nakładaniem kiełbas na kije warto jest namoczyć kij w wodzie.

Mniejsze prawdopodobieństwo uszkodzenia kiełbasy podczas zakładania.

 

3. Stukanie odwróconą stroną ostrza noża w lejek celem odpowietrzenia kiełbasy, to nie żadne czary-mary, tylko po prostu delikatne przecięcie jelita w miejscu, gdzie powstaje balon powietrza.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
Bagno, wspomniałeś kiedyś o "tricku" na szybkie podsuszenie mięsa (chyba kurczaków parzonych) przed wsadzeniem do wędzarni. Związane było to z ciepłą (gorącą) wodą. Czy mógłbyś przypomnieć ten sposób?

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy mógłbyś przypomnieć ten sposób?

Pomysł polega na tym, że z gorącej powierzchni szybciej odparowywuje woda.

Wyciągam uparzonego kurczaka z garnka i zaczepiam go za skrzydełka, po czym wieszam do ocieknięcia. W tym czasie z powierzchni kurczaka ocieka woda a jednocześnie następuje parowanie wody. Kurczak jest cały czas gorący (ciepły) na powierzchni i wewnątrz co dodatkowo potęguje odparowanie powierzchni.

Osobiście, gdy widzę, że z kurczaka woda już ociekła to zawieszam w wędzarni(grzałki elektr.) i prowadzę osuszanie.

Zjawisko łatwo zaobserwować na kawałku mięska wyciągniętego w czasie przygotowania obiadu, bierzemy kawałek przekuwamy długą igłą i wieszamy aż obeschnie. Można zerknąć na zegar.

Sposób wypraktykował Papcio. Może wyrazic swoją opinię.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Gdzieś na forum podałem informacje o elektrodach nierdzewnych. Zrobiłem z "trójki i dwójki" szydła do przeciągania sznurka. Po wyczyszczeniu jeden koniec sklepałem a następnie wypiłowałem na kształt szydła. Na drugi koniec dałem rączkę od pilnika.

Poniżej jest klamra - sprężyna do słoików wecka, elektroda "żółta trójka" ma długość dokładnie pasująca do wykonania takiej sprężyny. Takich sprężyn nakręciłem się kilkanaście paczek. Było to dawno i jako młody pracownik dostałem paczki elektrod do oczyszczenia a następnie taki przyrząd mocowany w imadło, pokazano mi w które otwory wkładać elektrodę i jak kręcić korbką. Wykonanie jednej sprężyny to kwestia paru sekund.

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

w przypadku gdy peklujemy mięso w wiekszych kawałkach i ilość solanki jest niewystarczająca by przykryła mięso ,proponuję użycia woreczków z wodą w celu podniesienia poziomu solanki .Woreczki stosujemy z tej grubszej folii by podczas przekładania mięsa nie uległy rozerwaniu

Pozdrawiam serdecznie Jasiu

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Lub butelek po wodzie trochę piasku resztę uzupełnić wodą i zakręcić.

Piasek po to zeby tonęły.

 

Zdjąć naklejki przed pierwszym razem :!: :grin:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mozna tez nie napełniać do końca to wtedy mozna je wyginać (łamać), ale generalnie jako masowy wypełniacz :grin: :wink:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witam.

Wymyśliłem jak odważyć 1g podpuszczki.

Byłem dziś w zaprzyjaźnionej aptece aby odważyli mi 1g podpuszczki i wpadłem na pomysł żeby kupić od razu małą 2ml. strzykawkę.Okazało się że 1g podpuszczki to 1.8 ml. Ważone do kilku strzykawek i się potwierdzało, jest dokładnie 1g.Teraz nie będzie problemu z odważeniem podpuszczki.Koszt jednej strzykawki to 0.15gr. myślę że nakład niewielki a jesteśmy pewni że dodajemy do mleka 1g.Polecam wypróbować.

Pzdr.Wosiu

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.