EL GREGOR Posted April 27, 2014 Report Share #151 Posted April 27, 2014 bardzo ładny ser,dziury idealne Quote Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted April 27, 2014 Report Share #152 Posted April 27, 2014 (edited) Gruyer po kilkunastu miesiącach dojrzewania został rozkrojony@Biotit,Jakimi cechami charakteryzuje się gruyer? Edited April 27, 2014 by EAnna Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blues Posted April 30, 2014 Report Share #153 Posted April 30, 2014 (edited) Gruyer po kilkunastu miesiącach dojrzewania został rozkrojony@Biotit,Jakimi cechami charakteryzuje się gruyer? EAnno .........jesteś wspaniała i chyba zdecyduję się na jakiś kurs , który oczywiście Ty będziesz prowadziła pozdrawiam PS oczywiście ten ser Biotit-a jest bardzo ładny Edited April 30, 2014 by Blues Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biotit Posted May 1, 2014 Author Report Share #154 Posted May 1, 2014 Jaki wyszedł w smaku? Był robiony z mleka pasteryzowanego czy niepasteryzowanego? Ile dokładnie dojrzewał? Zrównoważony na słoność, kremowy, łagodny w smaku, bez nut orzechowych. Mógłby mieć trochę mniej dziur. Przepis , jak ten ser należy zrobić jest kilka stron wstecz. Gruyer po kilkunastu miesiącach dojrzewania został rozkrojony@Biotit,Jakimi cechami charakteryzuje się gruyer? Jest to ser twardy, więc idealny do smażenia na klarowanym maśle, bez żadnych innych dodatków. Taki ser się nie topi, a smak.....to czysta poezja i rozkosz .Gdyby miał mniej dziur , użyłbym go również do tarcia.Niebawem będę rozkrajał Parmezan, który powstał w tym samym czasie co Gruyer. Quote Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Link to comment Share on other sites More sharing options...
tier Posted May 1, 2014 Report Share #155 Posted May 1, 2014 I warto jeszcze dodać "Smak sera gruyère jest bardzo charakterystyczny, łagodny oraz lekko orzechowy. Nie ma dziur" Ale i tak jest ładny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biotit Posted May 2, 2014 Author Report Share #156 Posted May 2, 2014 I warto jeszcze dodać "Smak sera gruyère jest bardzo charakterystyczny, łagodny oraz lekko orzechowy. Nie ma dziur" Ale i tak jest ładny Niestety, kiedyś tak było, ale ostatnio widziałem w Szwajcarii podobny do mojego. Quote Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biotit Posted July 29, 2014 Author Report Share #157 Posted July 29, 2014 Król Serów EMENTALER został rozkrojony, dojrzewał 7 miesięcy , stracił na wadze trochę, ale pod każdym względem jest taki jaki oczekiwałem,choć przysporzył trochę problemów w czasie dojrzewania. W SMAKU łagodny, kremowy , lekko orzechowy. Quote Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Link to comment Share on other sites More sharing options...
Afryka Posted July 29, 2014 Report Share #158 Posted July 29, 2014 Na zdjęciach wydaje się jakby suchy w środkowej części, jaśniejszy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biotit Posted July 30, 2014 Author Report Share #159 Posted July 30, 2014 Gomółki serów od środka nie wysychają, to jest Nauka dla Ciebie. Quote Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Link to comment Share on other sites More sharing options...
świadziu Posted July 30, 2014 Report Share #160 Posted July 30, 2014 Kiedyś miałem przyjemność dostać od Piotra Ementaler i był naprawdę extra Quote wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biotit Posted July 30, 2014 Author Report Share #161 Posted July 30, 2014 (edited) Kiedyś miałem przyjemność dostać od Piotra Ementaler i był naprawdę extra Grzesiektym razem dostaniesz mój dłłuuggoo dojrzewający Parmezan i piwo Pils 7% ( wyszło wyborne ) .Parmezant będę rozkrajał niebawem, więc szykuj prawdziwki. Edited July 30, 2014 by Biotit Quote Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted July 30, 2014 Report Share #162 Posted July 30, 2014 tym razem dostaniesz mój dłłuuggoo dojrzewający Parmezan A zdjceie po rozkroleniu wstawisz prawda? Quote Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted July 30, 2014 Report Share #163 Posted July 30, 2014 A zdjceie po rozkroleniu wstawisz prawda? Parmezan bywa niefotogeniczny Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biotit Posted August 1, 2014 Author Report Share #164 Posted August 1, 2014 tym razem dostaniesz mój dłłuuggoo dojrzewający Parmezan A zdjceie po rozkroleniu wstawisz prawda? Anno oczywiście A zdjceie po rozkroleniu wstawisz prawda?Parmezan bywa niefotogeniczny Bywa fotogeniczny. Nawet jak wyjdzie nieciekawie.Robiłaś kiedyś? Wątpię. Mój dojrzewa 17 miesięcy, a więc najdłużej z serów na WD,a może i na innych forach, kto wie? Quote Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted August 3, 2014 Report Share #165 Posted August 3, 2014 Robiłaś kiedyś? Wątpię. Oczywiście, że nie robiłam.Widziałam i kupowiałam oryginalne parmezany na targach w Turynie i Parmie.Wyglądały jak stara szmata wyjęta psu z gardła Serio Uważam, że w naszych warunkach jest nie do zrobienia. Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biotit Posted August 5, 2014 Author Report Share #166 Posted August 5, 2014 (edited) Ja wielokrotnie widziałem rzemieślnicze serowarnie w Dolomitach, wprawdzie jeszcze wówczas serów twardych nie robiłem, ale zapamiętałem jedno, środek był prawie biały, a smak kładł na kolana Grand Parma Parmigiano. Mój w smaku pewno taki nie będzie, ale będzie mój, o smak którego dbałem tyle miesięcy. Edited August 10, 2014 by Kruszynka Quote Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biotit Posted August 10, 2014 Author Report Share #167 Posted August 10, 2014 PARMEZAN jeśli Ementaler jest królem serów, to czym jest Parmezan? Wg mnie stoi na równi z tym Szwajcarem, jako Włoch. Dojrzewał 17 miesięcy i po przekrojeniu dochodzę do wniosku, że powinien jeszcze zostać w dojrzewalni spokojnie do Stycznia 2015. Wówczas byłby biały w środku jak Grand Parma Parmigiano. Czy smak również by zmienił? Kto to wie? Gdy powstawał w Styczniu 2013 ważył 3358g , teraz w Sierpniu 2014 waży 2532g. Oto i On : Smak:oryginalnymocno kremowylekko ostryciekawe nuty orzechowesłoność i słodkość zrownoważonepobudza wszystkie kubki smakowe, bo smak pozostaje na długo w buzi i w pamięciJednym słowem strzał w 10, aby go zrobić. Na równi z Ementalerem został moim ulubionym serem. Quote Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted August 10, 2014 Report Share #168 Posted August 10, 2014 Ja taki ser nie tre tylko cieniutko obieraczka do ziemniakow kroje/odkrawam/traktuje i do potraw ,ale za nimtrafi na stol zajadam z moja mloda te cieniutkie plastereczki. Wspaniale wyglada Quote Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biotit Posted August 10, 2014 Author Report Share #169 Posted August 10, 2014 Ja mam taki nożyk, który kiedyś przywiozłem z Włoch, kroi się nim trufle i oczywiście Parmezan. Obieraczka też może być. Quote Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted August 10, 2014 Report Share #170 Posted August 10, 2014 Moja obieraczka obierze cieniutko wionogrono, dlatego ja lubie do krojenia serow. A rasowego noza do serow jeszcze nie mam Quote Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Link to comment Share on other sites More sharing options...
SMORODINA Posted October 4, 2014 Report Share #171 Posted October 4, 2014 Macie przepis na chedar. Quote Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biotit Posted October 5, 2014 Author Report Share #172 Posted October 5, 2014 (edited) Macie przepis na chedar. Mam sprawdzony i kilka już Cheddarów z 40-50 l mleka zrobiłem, nie jest łatwo zrobić , ale próbuj. Po raz pierwszy posiłkowałem się przepisem prof.Licznerskiego (str 374), potem dostałem przepis z Anglii, jak znajdę to wkleję. Edited December 25, 2014 by Maxell Quote Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Link to comment Share on other sites More sharing options...
Amarantus Posted March 5, 2015 Report Share #173 Posted March 5, 2015 Mam pytanie:Dlaczego w przepisach na sery dogrzewane odlewa się serwatkę i zastępuje podgrzaną wodą. Czemu nie podgrzać tej serwatki iwlać ją do skrzepu. Dodam tylko, że z serwatki robię ricottę i jeżeli rozcieńczę ją wodą to chyba ją "sracę". Quote Dawne czasy pracowniaodlewnicza.pl Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aksamit97 Posted March 5, 2015 Report Share #174 Posted March 5, 2015 Jak byś podgrzał i dolał tę zabraną serwatkę, to nie dałoby to takiego samego efektu jak rozcieńczenie wodą. Tzn. Chodzi o to, żeby rozcieńczyć cukier zawarty skrzepie, żeby było go mniej i żeby ser przez to był kwaśny. Jak wiem cukier ulega fermentacji, więc ser kwaśnieje. Nie, nie "sracisz" jej, a tym bardziej nie stracisz, ponieważ białka w niej zawarte nie znikną. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted January 10, 2021 Report Share #175 Posted January 10, 2021 potem dostałem przepis z Anglii, jak znajdę to wkleję. Poszedł szukać i zaginął w tych serach Biotit nie wiem czy tu wchodzisz po latach, ale jak by co to pisz książkę/album o produkcji serów a ja pierwszy staję w kolejce. Quote Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts