Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

[Pieczywo] - Piec chlebowy i wypieki Don Pedra


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
60 odpowiedzi w tym temacie

#41 DUCH

DUCH

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 624 postów
  • MiejscowośćBuczek/ Opoczno

Napisano 04 sty 2013 - 19:45

Pozwoliłem sobie tutaj pokazać początek próby wypieku chleba wg przepisu Don Pedro .Jutro po południu nastąpi chwila prawdy o czym poinformuje już swoim temacie .
Dołączona grafika

Uploaded with ImageShack.us

#42 Pacan Wojciech

Pacan Wojciech

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2539 postów
  • MiejscowośćOPOLE

Napisano 04 sty 2013 - 20:07

Duchu , jaki to etap ? garowanie ? czy przed pierwszym porzerobieniem , czy juz w piecu ? z zdjecia nie bardzo widac .Trzymam kciuki .

#43 DUCH

DUCH

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 624 postów
  • MiejscowośćBuczek/ Opoczno

Napisano 04 sty 2013 - 20:14

zakwas z częścią mąki nastawiony do przefermentowania do rana . fotkę zrobiłem zanim wymieszałem bo ładnie wyglądało :)

#44 Pacan Wojciech

Pacan Wojciech

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2539 postów
  • MiejscowośćOPOLE

Napisano 04 sty 2013 - 20:31

DUCH, ok , to moze juz rób daje foty , ale z zanaczenie etapu , wtedy bedzie sie mozna wzorowac , moze podejme znowu próbę pieczenia .Pozdrawiam

#45 Piasek

Piasek

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 247 postów
  • MiejscowośćPłock

Napisano 04 sty 2013 - 21:32

zakwas z częścią mąki nastawiony do przefermentowania do rana . fotkę zrobiłem zanim wymieszałem bo ładnie wyglądało :)

Czyli jest to zaczyn. Z tego po 12h i dodaniu pozostałej mąki i innych składników powstanie ciasto chlebowe.

#46 Don Pedro

Don Pedro

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 15 postów
  • MiejscowośćBrudzew

Napisano 04 sty 2013 - 21:37

Witam!
Mam problem z wrzuceniem niektórych zdjęć przez fotosika. pokazeje sie info, że plik jest za duży. Postaram sie dość obrazowo, to opisać. Może ktos podpowie jak zmniejszyc rozmiar zdjęcia, tak aby je wrzucić. Podstawa pieca zbudowana jest z bloczków betonowych. Miejsca specjalnie nie utwardzałem, bo piec stoi w miejscu poprzednich. Potem warstwa zbrojonego betonu grubośći 12 cm. Następnie 3 warstwy cegły szmotowej służące , jako akumulator ciepła, na tym czawarta warstwa jako spód pieca. W poprzednich piecach akumulatorem ciepła było potłuczone szkło, ale cegła jest o niebo lepsza. Nastepnie mury oporowe dla sklepienia z cegły szamotowej ułożonej - jedna na drugiej na płask /12 cm/ i następna na kant / 6 cm dłuższym bokiem /. Wraz z murem zewnętrzym wykonanym z cegły klinkierowej, całkowita grubośc ściany wynosi 30 cm. Sklepienie wekonane z cegły szmotowej w kształcie łuku, o wysokości w najwyższym punkcie 28 cm z czterema otworami odprowadzającymi spaliny. Ułożone zostało na żwirze służącym , jako podpora sklepienia / potem usunęty po zamknięciu sklepienia/. Sklepienie zamnknięte cegłą wyciętą w kształcie klina, tak że nie ma prawa sie zarwać Na środku sklepienia wykonane są kanały z cegły szamotowej ustawionej na kant / 6 cm dłuższym bokiem / odprowadzające spaliny do komina. Przykryte cegłą szamtową na płask. Wszystko murowane na zaprawie szmotowej z dodatkiem cementu w stosunku 1:1. Wszystko ładnie ,, otynkowane " w/w zaprawą. Pusta przestrzeń powstała pomięzy ścianą zewnętrzną, a kanałem dymnnym wypełniona cegłą szmotową i ocieplona watą mineralną wraz z całym kanalem spalinowym. Na to wszystko warstwa betonu zbrojonego i drutem i siatką, by nie pękała. Piec jest tak ocieplony, że po nagrzaniu pieca do żądanej temp. jest zimny na zewnątrz, natomiast trzyma b. długo ciepło.
Pozdrawiam! Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

[size=9][ Dodano: Pią 04 Sty, 2013 21:43 ][/size]
zdjęcia Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

[size=9][ Dodano: Pią 04 Sty, 2013 21:46 ][/size]
Zdjęcia Dołączona grafika Dołączona grafika

#47 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5230 postów

Napisano 04 sty 2013 - 22:09

Don Pedro a jak rozwiązujesz problem "niesienia" chlebów z miejsca rośnięcia do pieca ,szczególnie podczas zimnej pogody ?

#48 Don Pedro

Don Pedro

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 15 postów
  • MiejscowośćBrudzew

Napisano 05 sty 2013 - 18:03

Witam!
W poprzednim poscie pomliłem się podając niewłaściwy stosunek szamotu do cementu 1: 1. Powinno być 4 : 1 - cztery worki szamotu i jeden cementu / po 25 kg każdy/. Piec znajduje się od domu jakieś 20 metrów i bez problemu przenoszę chleby w koszyczkach, niezależnie od pogody. Oczywiście, jak mocno pada, to przykrywam koszyszek. Wynoszę wszystkie i chowam pod daszkiem na piecu. Wygarniam popiół, czyszczę piec. Przez te kilka minut nic złego się nie stanie, przynajmniej jak do tej pory wszystko było Ok.
Pozdrawiam Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

[size=9][ Dodano: Sob 05 Sty, 2013 18:10 ][/size]
I kolejne zdjęcia Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

[size=9][ Dodano: Sob 05 Sty, 2013 18:14 ][/size]
I jeszcze Dołączona grafika Dołączona grafika http://images40.foto...fd5f854e94m.jpg

#49 Gwizdek

Gwizdek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2017 postów
  • MiejscowośćSulejówek

Napisano 05 sty 2013 - 20:14

Tylko pozazdrościć wędzarni/pieca oraz altany.
Wyroby oraz chlebek (widziałem w innym poście) SUUUUPER :thumbsup:
Tak trzymaj :clap: :clap:

#50 DUCH

DUCH

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 624 postów
  • MiejscowośćBuczek/ Opoczno

Napisano 05 sty 2013 - 20:15

dzisiaj podjąłem próbę wypieku https://wedlinydomow...der=asc&start=0 , lekki poślizg ale za tydzień poprawka

#51 Pacan Wojciech

Pacan Wojciech

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2539 postów
  • MiejscowośćOPOLE

Napisano 06 sty 2013 - 12:15

Don Pedro , piec juz chwalilem. ale krycie altany super, gdzie kupiłęs gont , ladnie połozone , masz gdzies adres do fachowca ? Pozdrawiam

#52 zibi187

zibi187

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1416 postów
  • MiejscowośćStargard Szczec.

Napisano 06 sty 2013 - 18:01

A gdzie Masz podłączenie do przewodu kominowego w tym piecu chlebowym ?

#53 Don Pedro

Don Pedro

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 15 postów
  • MiejscowośćBrudzew

Napisano 06 sty 2013 - 18:12

Witam!
Gont jest osikowy i podobno może leżeć 50 - 60 lat. Na początku był jasny, jak to drewno, potem po kilku miesiącach pod wpływem warunków atmosferycznych pociemniał, teraz jest prawie czarny. Altanę wraz gontem zamówiłem pod Lublinem. Przywieźli ją w elementach i wciągu 3 - 4 dni złożyli ją. Telefon mam. Proszę, napisz do mnie na pv, to go podam.
Pozdrawiam.

#54 Pacan Wojciech

Pacan Wojciech

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2539 postów
  • MiejscowośćOPOLE

Napisano 06 sty 2013 - 18:17

Don Pedro, takie włąsnosci ma własnie gont , wielkość altany oraz przekrój jej słupów kwalifoikuje ja do długowieczności przy odpowiedniej konserwacji słupów , osika jej nie potrzebuje .Pozdrawiam

#55 Don Pedro

Don Pedro

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 15 postów
  • MiejscowośćBrudzew

Napisano 06 sty 2013 - 18:25

Na środkowym zdjęciu z trzech ostatnich widać, jak ja to mówię sarkofag, kanał spalin, to u góry zdjęcia widac już początek komina, tom właśnie jkanał lączy sie z kominem i jest zamontowany szyber. Zamieszczam jeszcze jedno zdjęcie, gdzie dokładnie to widać. Dołączona grafika

#56 Mariusz36

Mariusz36

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 2 postów
  • MiejscowośćMysłowice

Napisano 01 gru 2015 - 00:01

Ale piękne bochenki matko super pozdrawiam>:)



#57 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5031 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 01 gru 2015 - 07:44

Chleb na prawde ladny, tylko sparwdziles, kiedy byl ostatni wpis? :tongue:  ;)



#58 Gość_ArkoGdynia_*

Gość_ArkoGdynia_*
  • Goście

Napisano 01 gru 2015 - 07:46

kolejna nominacja do "złotej łopaty"  :thumbsup:  :devil:



#59 DUCH

DUCH

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 624 postów
  • MiejscowośćBuczek/ Opoczno

Napisano 01 gru 2015 - 14:51

ale chleb bardzo smaczny , choć pewnie zapomiany bo pracochłonny :)



#60 grzes35

grzes35

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 1 postów
  • Miejscowośćjedrzejowice

Napisano 03 lip 2016 - 03:06

Brawo Ty a mowi ci to piekarz z 20letnim doswiadczeniem.podmloda jak iciasto wraz z efektem koncowym znakomicie.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama



Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych