Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Odkrecanie kielbas i wieszanie na kijach


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
44 odpowiedzi w tym temacie

#1 BonAir

BonAir

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2585 postów
  • MiejscowośćKąpino

Napisano 13 maj 2007 - 16:19

Poproszę o informacje w jaki sposób najlepiej odkręcać kiełbasy ?
Na stronie nie udało mi się znaleźć takiego poradnika.

Próbowałem już takich sposobów:

A) 1 kiełbasa powiedzmy lewoskrętnie, następnie 2 kiełbasa RAZEM z pierwszą lewoskrętnie, potem 3 kiełbasa RAZEM z 1 i 2 lewoskrętnie, itd.

B) 1 kiełbasa powiedzmy lewoskrętnie, 2 kiełbasa prawoskrętnie, 3 kiełbasa lewoskrętnie, itd.

C) 1 kiełbasa powiedzmy lewoskrętnie, pomijam 2 kiełbasę i 3 kiełbasę kręcę znowu lewoskrętnie, pomijam 4 itd.

Metoda A jest bez sensu przy długim jelicie, bo trudno się kręci wszystkimi odkręconymi już kiełbasami...
Metoda B i C natomiast powoduje odwijanie się kiełbas podczas nakładania na kije.

Żółty BonAir

PS. Czemu do ZLOTu pozostało jeszcze tyle czasu ? Nie zadawałbym pewnie takich pytań :-)

#2 chłop z warmii

chłop z warmii

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 877 postów
  • Miejscowośćokolice Olsztyna

Napisano 13 maj 2007 - 16:37

Zawsze mam taki sam problem.
Jako półśrodek,a nie metodę stosuję pewien trick.
Po napełnieniu jelit,miejsca skręceń poszczególnych kiełbas
przewiązuję pojedyńczym sznurkiem wędliniarskim.
Napewno nie jest to piękne ale bardzo skuteczne :lol: :lol:

pozdrawiam

#3 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5925 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 13 maj 2007 - 16:48

Odkręcamy kiełbasy w prawa stronę przekręcamy jeden raz lub dwa zależnie od tego jak nadziane ścisło jelito .Popatrz http://www.wedlinydo...cles.php?id=104
Pozdrawiam

#4 chłop z warmii

chłop z warmii

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 877 postów
  • Miejscowośćokolice Olsztyna

Napisano 13 maj 2007 - 17:03

Dziadku,

klik w link i wyskakuje kiełbasa Marcina.

Gdybyś mogł to skorygować to wdzięczność takich gamoni jak ja

byłaby bezgraniczna :grin: :grin: :mrgreen

pozdrawiam

#5 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4272 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 13 maj 2007 - 17:48

Zamiast Dziadka. http://www.wedlinydo...les.php?id=1145
Metoda polega na naciśnięciu kciukiem i sąsiednim palcem na jelito z farszem, czynność wykonujemy jednocześnie obydwoma rękami.
Jak już mamy wyciśnięty(przesunięty) farsz, czyli utworzył się nam odcinek kiełbasy.
Trzymając jelito(odcinek kiełbasy) w palcach (w jednym i drugim ręku) pomagamy następnym sąsiednim palcem w ten sposób aby obrócić trzymany odcinek o 180 lub 360 stopni.
Już mamy zrobioną parkę.
Następnie pobieramy jelito z farszem w ręce o odcinku dwukrotnie wiekszym niż zrobione przed chwilą i powtarzamy czynność z naciskaniem palcami.
Powodzenia.

#6 BonAir

BonAir

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2585 postów
  • MiejscowośćKąpino

Napisano 13 maj 2007 - 18:04

Już mamy zrobioną parkę.
Następnie pobieramy jelito z farszem w ręce o odcinku dwukrotnie wiekszym niż zrobione przed chwilą i powtarzamy czynność z naciskaniem palcami.


Ale w ktorą stronę ?
Myślę, że MUSI istnieć jakiś trick, który pozwala odkręcać kiełbasy i potem bezproblemowo zawieszać je na kijach.

BonAir

PS. Wygląda na to, że dopóki nie zobaczę, dopóty nie zrozumiem :-)

#7 Papcio

Papcio

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 2121 postów
  • MiejscowośćRudnik sl

Napisano 13 maj 2007 - 18:09

Kol, Bagno
Tak jak piszesz to ja tak robię, bo widziałem na zlocie jak fachowcy to robili. Przedtem to miałem podobne kłopoty jak koledzy. Do wszystkiego jest knif (sposób) Teraz to nawet i równe kiełbaski mam.Tak samo jak kiedyś pomogłeś mi zrozumieć sposób osznurowania szynki za pomocą owijania sznurka w sposób szczególny na rękę. Szkoda, że jeszcze nie ma drugiej części filmu ze zlotu. Tam też kilka sposobów zademonstrowano.
Dzięki Kolego za szybkie reagowanie na kłopoty kolegów.

#8 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4272 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 13 maj 2007 - 19:41

Ale w ktorą stronę ?

Wyobraź sobie, że stoisz przy stole, na którym leży nadziane cienkie jelito farszem kiełbasianym.
Zaczynasz odkrecać kiełbasę, masz już zrobiony opowiedni odcinek i podnosisz lekko do góry, po czym pomagając sobie palcami odpychasz go do dołu a później do góry czyli wykonujesz obrót nadzianego jelita o 360 stopni.
Czynności wykonujesz wielokrotnie do momentu skończenia odkręcania. Powinieneś mieć poukładane parki tak jak na pierwszyn zdjęciu (od góry)http://www.wedlinydo...id=1145&page=1.
Zakładasz na kij parkę ostatnią(na zdjeciu od strony prawej) jako pierwszą aż do ostatniej. Na kiju należy zawiesić górną warstwę(odkręcenia na górne tak jak na zdjęciu).

#9 chłop z warmii

chłop z warmii

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 877 postów
  • Miejscowośćokolice Olsztyna

Napisano 13 maj 2007 - 20:28

Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują,
że gamoniwatym jełopem w sprawie skręcania
kiełbas jestem dalej :blush: :blush: :blush:

Muszę to wszystko zobaczyć w praktyce
a wtedy będzie duża szansa nauczenia się.

Na razie pozostanę przy swojej metodzie.

pozdrawiam

#10 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5925 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 13 maj 2007 - 20:47

To jest tak proste, tylko należy odkręcać zawsze w jedną stronę całe jelito .Pozdrawiam

#11 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 13 maj 2007 - 21:06

Proponuję jakąś ładną prezentację graficzną (może nawet filmową?)

#12 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14271 postów

Napisano 13 maj 2007 - 21:30

Czy te zdjęcia pomogą ?.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

#13 BonAir

BonAir

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2585 postów
  • MiejscowośćKąpino

Napisano 14 maj 2007 - 07:24

To jest tak proste, tylko należy odkręcać zawsze w jedną stronę całe jelito


NO JASNE!

Czyli tak - całe napełnione jelito należy "wyprostować" i odkręcając odcinki kręcić należy JELITEM, a nie kiełbaskami, których przybywa, tak ? :idea:

BonAir

#14 Maad

Maad

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6891 postów

Napisano 14 maj 2007 - 07:33

Ale potraficie skomplikować proste sprawy. Ja robię "łańcuchy" po 6 lub 8 kiełbasek, odwijam kiełbaski naprzemiennie w lewo i prawo po 1-2 obroty o 360 stopni. Zero problemów z samoczynnym od-odkręcaniem, łatwo powiesić na kiju.
Kiełbaski to nie łańcuchy choinkowe :grin:

#15 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5925 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 14 maj 2007 - 08:48

No cóż wszystkie chwyty dozwolone w domowej produkcji . Ale osoby odkręcające to zawodowo robią to bardzo szybko i zawsze w jedną stronę.Po odkręceniu pierwszej parki dalszą część jelita przykłada się i po lekkim ściśnięciu jelita w miejscu przekręcenia przekręcamy nadziane jelito itd.
Odkręcone parki układa sie jedna na drugą schodkowo by ułatwić osobie nakładającej na kije .Na zdjęciach Miro pięknie to jest odkręcone ale nie ułożone w pojemniku zwojami tylko rozrzucone i przy nakładaniu na kije trzeba będzie ciągnąc za batony i cześć z nich na pewno z powrotem się odkręci. Pozdrawiam

#16 BonAir

BonAir

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2585 postów
  • MiejscowośćKąpino

Napisano 14 maj 2007 - 09:07

Ja robię "łańcuchy" po 6 lub 8 kiełbasek, odwijam kiełbaski naprzemiennie w lewo i prawo po 1-2 obroty o 360 stopni.


No własnie Maad - też robiłem naprzemienie, ale nakładając kiełbaski ułożone na talerzu w "spiralę", a nie jak to powinno być, czyli jak napisał DZIADEK "schodkowo", połowa z nich się odkręcała, a przy małych dzieciach nie wypada przeklinać :-)

BonAir

#17 JASIU

JASIU

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1492 postów
  • MiejscowośćLondyn

Napisano 14 maj 2007 - 13:28

Dziadku moze jakas fotka z ukladania :-)
bylbym wdzieczny
zawsze jakos sobie radze ale czasem sie odwinie :-(

#18 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5925 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 14 maj 2007 - 15:20

W piątek będę robił dla syna to zrobię zdjęcia Pozdrawiam

#19 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 14 maj 2007 - 16:03

:idea: Dziadku - popytaj , może "dorwiesz" kogoś z kamerą,
mógłbyś wtedy zrobić doskonały materiał w tym temacie

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5925 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 17 maj 2007 - 22:30

Przedstawiam zdjęcia z odkręcania kiełbasy .Nadziana specjalnie luźniej by widoczne były miejsca gdzie baton został ściśnięty dla odznaczenia miejsc skręcania. Patrząc na zdjęcie pierwszą parkę układamy by ustalić długość batonu .lewą ręką chwytamy w połowie batona a prawą na końcu batona lekko z wyczuciem uciskamy batony by nie pękły nam jelita i to ułatwi skręcanie unosimy lekko do góry i prawą ręką przekręcamy tą polówką batona w prawo raz lub więcej zależnie jak ścisło nadziany jest farsz w jelita i mamy pierwszą parkę . podciągamy nie nadziane jelito przykładając je do odkręconej parki i już wiemy gdzie ucisnąć jelita i przekręcić beż mierzenia odcinków itd. Ułożone parki bardzo łatwo nałożyć na kije .Po powieszeniu na kije po okresie osadzania łatwo jeszcze można dokręcić luźniejsze parki na kiju przekręcając je zawsze w prawo.Pozdrawiam Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika http://images21.foto...8fedc12255m.jpg http://images21.foto...6da61963a6m.jpg http://images20.foto...6b8139f7f6m.jpg http://images20.foto...d1a6a7e3f5m.jpg http://images21.foto...7967874716m.jpg




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych