Maxell Posted January 7, 2013 Report Share #1 Posted January 7, 2013 Powoli będe wklejał tutaj receptury z lat 50-tych i 60-tych na pieczywa z różnych regionów Polski. Będą to: 1. Pieczywo żytnie: - chleb żytni razowy, - chleb żytni razowiec, - chleb żytni sitkowy, - chleb żytni pytalowy, - chleb żytni lubelski, - chleb żytni starogardzki. 2. Pieczywo pszenno-żytnie: - chleb nałęczowski, - chleb sandomierski, - chleb łęczycki, - chleb zakopiański. 3. Pieczywo pszenne zwykłe: - chleb pszenny, - chleb pszenny "lecytal", - bułki grahamki, - chały smarowane jajkiem, - chały posypane makiem, - bułki szwedki, - bułki solanki, - bułki z kminkiem, - drobne pieczywo pszenne zwykłe (montowe, poznańskie, parki, paryskie, krakowskie). 4. Pieczywo pszenne wyborowe: - bułki warszawianki, rogale, obarzanki, małgorzatki i inne, bułki maślane, , rogale kruche, chały zdobne, obarzanki - bajgle. Na początek, aby się Państwo zorientowali jak wygląda taka receptura, wrzucam: Chleb zakopiański. Do wypieku używa się mąki pszennej typ 580 i mąki żytniej typ 800. Ciasto prowadzone jest na drożdżach. Wypiekany jest bezpośrednio na trzonie (szczegóły przygotowania cista i przebiegu procesu pieczenia podam w odrębnym dziale). Nadaje mu się kształt okrągłych bochenków, o ciężarze 0,5 (wydajność 135). Zestaw surowcowy: - mąka pszenna typ 580 - 50,0 kg - maka żytnia typ 800 - 55,0 kg - drożdże - 1,0 - 1,5 kg - mleko kwaśne lub maślanka - 40,0 l - sól - 1,2 - 1,5 kg poza tym: kminek, czarnuszka, otreby lub mączka ziemniaczana superior (tab.). Charakterystyczną cechą chleba zakopiańskiego jest wygląd górnej skórki, odznaczającej się wygiętymi pęknięciami: Pęknięcia te spowodowane są dodatkiem kwaśnego mleka lub kwaśnej maślanki, który to dodatek przyczynia się do wzmożonej fermentacji, a efektem jej są rozerwania powierzchniowe. Chleb zakopiański odznacza się bardzo cennymi włsnościami smakowo-zapachowymi. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7701-receptury-na-pieczywo-z-1961-r/ Share on other sites More sharing options...
RaV22 Posted January 7, 2013 Report Share #2 Posted January 7, 2013 Czekam z niecierpliwością Quote Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7701-receptury-na-pieczywo-z-1961-r/#findComment-260757 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted January 7, 2013 Author Report Share #3 Posted January 7, 2013 Receptury pochodzą z super książki: wydanej w 1961 roku i liczącej sobie ok. 500 stron. Książka rozwiązuje m.in. zagadkę rozpatrywaną w temacie Mąka, a sprawa polska. Bardzo dużo miejsca poświęcono na opis procesów związanych z pieczniem chleba itp. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7701-receptury-na-pieczywo-z-1961-r/#findComment-260778 Share on other sites More sharing options...
agcbn Posted March 11, 2013 Report Share #4 Posted March 11, 2013 Wielkie dzieki juz sie niemoge doczekac wyprobowac kilka przepisow.Ksiazka wyglada bardzo zachecajaco - moze udaloby Ci sie wrzucic ja na chomika bo raczej nie ma szans kupic jej gdziekolwiek niestety..pozdrawiam Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7701-receptury-na-pieczywo-z-1961-r/#findComment-274012 Share on other sites More sharing options...
madlinka Posted March 11, 2013 Report Share #5 Posted March 11, 2013 Super To czekamy. Quote Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7701-receptury-na-pieczywo-z-1961-r/#findComment-274024 Share on other sites More sharing options...
withereggie Posted April 30, 2015 Report Share #6 Posted April 30, 2015 Powoli będe wklejał tutaj receptury z lat 50-tych i 60-tych na pieczywa z różnych regionów Polski. ... Ponad dwa lata później... Mirku jeśli temat nie umarł... Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7701-receptury-na-pieczywo-z-1961-r/#findComment-422541 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted May 1, 2015 Author Report Share #7 Posted May 1, 2015 Z tematami, które można było pobrać sobie do niedawna z naszego konta na Rapidzie, nie bardzo się spieszymy. Aktualnie OCR-y materiałów robię sam (poza projektem RYBY, w którym współpracuję z Kolegą lesniakiem), a ile czasu to zajmuje wiedzą tylko Ci, którzy to robili. Poza tym, dużo czasu pochłania zdobywanie dobrego materiału.Wracając do sprawy - w wolnej chwili będę ten temat uzupełniał. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7701-receptury-na-pieczywo-z-1961-r/#findComment-422716 Share on other sites More sharing options...
withereggie Posted May 4, 2015 Report Share #8 Posted May 4, 2015 Doceniam poświęcenie tylko widząc Twoje coraz to nowsze "projekty" a tu zastój myślałem, że temat został zaniechany. Ok, dzięki, wszystko jasne. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7701-receptury-na-pieczywo-z-1961-r/#findComment-423109 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted May 4, 2015 Author Report Share #9 Posted May 4, 2015 Praca idzie wielofrontowo. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7701-receptury-na-pieczywo-z-1961-r/#findComment-423157 Share on other sites More sharing options...
destro Posted August 3, 2015 Report Share #10 Posted August 3, 2015 kurcze, pamiętam te książkę z zawodówki Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7701-receptury-na-pieczywo-z-1961-r/#findComment-437481 Share on other sites More sharing options...
Sinel Posted June 13, 2018 Report Share #11 Posted June 13, 2018 Może jeszcze ktoś ma tą książkę? Potrzebowałbym klasyczny przepis na chleb sitkowy najlepiej z jakiejś przedwojennej książki ale i ten byłby super.Do wypieku specjalnie kupiłem bezpośrednio w młynie mąkę sitkową ale jak na razie znalezione przeze mnie przepisy w internecie są do niczego. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7701-receptury-na-pieczywo-z-1961-r/#findComment-600094 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.