Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Renesi ciasta wszelakie


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
45 odpowiedzi w tym temacie

#21 renesi

renesi

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 446 postów

Napisano 19 lut 2013 - 12:20

Annam korzystałam z tej strony http://piekarniatatt...ain de Campagne
Na stronie są dwa przepisy i piekłam z drugiego

#22 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4998 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 19 lut 2013 - 21:29

renesi, w twoim chlebie jest bardzo ladnie pokazane zwijanie chleba.
MAm jeszcze pytanie, w jakim piekarniku pieczesz? GAzowy czy elektryczny ?

#23 renesi

renesi

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 446 postów

Napisano 20 lut 2013 - 09:39

ANNAM, 7 lat pracowałam w angielskiej piekarni co prawda nie jako piekarz a jako head packer zajmowałam się pakowaniem , wysyłką oraz rozdzielaniem prac miedzy pakowaczami co dawało mi możliwość czasem brać udział w obróbce ciasta Trochę tych chlebków i bułeczek pozawijałam
Piekę w piekarniku elektrycznym bez kamienia

#24 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4998 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 20 lut 2013 - 09:53

Jednym slowem szczesciara. Ja niestety mam tylko gazowy i zeby otrzymac ladna skorke na chlebie, to nie tylko lod, ale rowniez pojemnik z woda musze miec w czasie pieczenia, bo inaczej chleb wyjdzie miekki nie chrupiacy.
A wracajac do chleba "Pain de Campagne pszenny chleb francuski ", czy wiesz,ze starter od niego bardzo dobry jest do bagietek francuzkich? tak wlasnie podae jest w ksiazce, o ktorej wczesniej pisalam.
Pozdrawiam,

#25 renesi

renesi

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 446 postów

Napisano 20 lut 2013 - 14:06

ANNAM, dziękuję za radę o bagietkach przy nastepnej produkcji spróbuje bagietki upiec

#26 asia50

asia50

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 252 postów
  • MiejscowośćŁódź

Napisano 26 lut 2013 - 21:50

Renesi piękne te Twoje czekoladowe cudeńka, a i chlebki niczego sobie do naśladownictwa w sam raz, no i nareszcie powiew młodej krwi i pomysłów -ale światowo sie zrobiło :wink: :clap: :clap:

#27 renesi

renesi

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 446 postów

Napisano 26 lut 2013 - 22:37

asia50, dziękuję bardzo :lol:

#28 renesi

renesi

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 446 postów

Napisano 28 lut 2013 - 08:49

Focaccia


350 g mąki pszennej
230 ml wody
1 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy z oliwek
8g drożdży
1 kulka mozzarelli starta na tarce na grubych oczkach
garść natki pietruszki, pokrojonej
oliwki bez pestek, pokrojone
3 łyżki oliwy z oliwek do posmarowania wierzchu
1 łyżeczka soli morskiej gruboziarnistej do posypania wierzchu


Z wody cukru drożdży i niewielkiej ilości mąki zrobić rozczyn pozostawić do wyrośnięcia Mąkę przesiać do miski dodać rozczyn sól i oliwę zagniatać ciasto do momentu jak zacznie odchodzić od rąk Zostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem do podwojenia objętości Możemy zrobić jedną dużą focaccie ja zrobiłam 3 małe Ciasto uformawać w kulę Dołączona grafikaDwie kule ciasta połączyłam z oliwkami , serem i pietruszką jedną rozwałkowałam na środek położyłam oliwki , ser i pietruszkę skleiłam i rozwałkowałam jeszcze raz Dołączona grafika Ułożyć na blaszce i pozostawić na 20 min , po tym czasie focaccie posmarować oliwą i posypać solą palcami robimy małe wgłębienia W focacci z farszem w środku zrobiłam na środku małą dziurkę w celu odpowietrzenia podczas pieczenia Dołączona grafika
Focaccie wkładamy na 25 min do piekarnika rozgrzanego do 200c Dołączona grafika
Można ją jeść na ciepło i na zimno mnie osobiście smakuje bardziej ta z farszem w środku ale to już nie jest focaccia a raczej przypomina pieróg ukraiński czuburiak
Focaccie mażna robic z rozmarynem i oliwkami bądź z pomidorami suszonymi i cebulą
Jest to jedno z moich dań piknikowo -wycieczkowych, świetnie nadaje się do zup typu gulaszowa albo zamiast kanapek

#29 asia50

asia50

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 252 postów
  • MiejscowośćŁódź

Napisano 28 lut 2013 - 16:06

czy konieczny jest dodatek oliwek- bo nie bardzo za nimi przepadam?

#30 PanBoczek

PanBoczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3611 postów

Napisano 28 lut 2013 - 16:27

renesi, :thumbsup: :clap: :clap: :clap: cudo.. focaccia to moje ulubione pieczywo domowej roboty ^^
spróbuj posypać wierzch pestkami dyni :P robię tak jak mają dzieciaki siostry być.. wyjadają pyszne pesteczki z wierzchu :grin: Pozdrawiam

#31 renesi

renesi

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 446 postów

Napisano 28 lut 2013 - 18:45

asia50, możesz pominąć oliwki zamiast oliwek można dać pomidory suszone
PanBoczek, ty lubisz coś pokombinować więc kombinuj z tymi pestkami dyni
NIE NAPISALAM CHODZI O DROŻDŻE INSTANT ŚWIEŻYCH POWINNO BYĆ 25 G

#32 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4998 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 28 lut 2013 - 22:11

NIE NAPISALAM CHODZI O DROŻDŻE INSTANT ŚWIEŻYCH POWINNO BYĆ 25 G

to bardzo duza ilosc drozdzy na 350 g maki.
wg przepisow jakie spotkalam na focaccia zwykle 20 g bylo wystraczajace na 500 g maki. Sprawdz, czy po wystudzeniu, kiedy masz kawalek bulki odkrojony nie masz zapachu drozdzy. Reniu, to na prawde bardzo duza ilosc.
Ale wyglad jest imponujacy twoich Focaccia :clap:

#33 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4998 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 28 lut 2013 - 23:08

paolodoro, to juz lepiej, tylko ze napiszales 1,5 grama lub 7 g suchcyc drozdzy. & g suschych to bardzo duzo, nie rowna sie to 1,5 g swiezych, odpowiednik w siwezych to okolo 20-25 g .
A u mnie znajomi wlosi robia z ziolami i solana wierzchu, inni wlasnie tak jak Renesi napisala, z oliwkami i suszonyi pomidorami. To juz zalezy od indywidualnego smaku.

#34 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4998 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 28 lut 2013 - 23:16

My lubimy maczana w oliwie z oliwek. :thumbsup:

#35 renesi

renesi

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 446 postów

Napisano 01 mar 2013 - 09:27

ANNAM, w orginalnym przepisie są drożdze instant 8 g tym razem nie miałam instant i dałam świeżych 25g taki przelicznik znalazam kiedyś na cincinie torebka drożdży instant gdzie jest 7 g odpowiada 25g świeżych drożdży
Nie było czuć drożdży

[size=9][ Dodano: Pią 01 Mar, 2013 09:35 ][/size]
paolodoro, poproszę o przepis na te chlebki piadina oczywiście razem ze zdjęciami nigdy o nich nie słyszałam

#36 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9293 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 01 mar 2013 - 22:54

1,5 grama świeżych drożdży lub 7g suszonych

Raczej 15 gramów czyli 1,5dkg.

#37 renesi

renesi

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 446 postów

Napisano 25 mar 2013 - 18:53

Tort z kremem z bitej śmietany i czekolady Dekoracja jest wykonana z tego samego kremu ale zwiększyłam zawartość czekolady

Krem
500g śmietany kremówki
200g białej czekolady
Śmietanę wlać do garnka dodać czekoladę podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia czekolady Dobrze schłodzić najlepiej w lodówce ubić na sztywno Dołączona grafika Dołączona grafika

Tradycyjnie jak co tydzień od 2 miesięcy chlebek Dołączona grafika


Miałam smaka na szarlotkę ale miałam za mało jabłek wiec dołożyłam morele suszone , rodzynki i wsypałam sypką cytrynową galaretkę Taka kombinacja okazała się trafnioną Dołączona grafika

#38 renesi

renesi

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 446 postów

Napisano 28 mar 2013 - 21:10

Mazurek orzechowy Dołączona grafika

ciasto
400 g mąki krupczatk
120 g cukru pudru
250 g masła
1 jajko, 4 żółtka
50 g mielonych migdałów.
cukier waniliowy

masa
200 g wyłuskanych orzechów włoskich, zmielonych
200 g cukru pudru, 100 g masła
3 jajka,
1 łyżeczka soku z cytryny
1/2 szklanki śmietanki 18%
1/2 laski wanilii, 25 ml brandy
3 łyżki cukru pudru, 2 łyżki soku cytrynowego na lukier



Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym dodajemy po jednym żółtku ucieramy do puszystości dodajemy jajko i migdały Wstawiamy na 1 godz do lodówki

Zadotawać smietanę z wanilią dodać orzech kiedy pojawią się bąbelki dodać masło i dodawać po jednym żóltku ciągle mieszając podgrzewać około 2 mni Zdjąć z ognia białka ubić z cukrem dodać do masy orzechowej dodać sok z cytryny zagotawać Dodać brandy Upieczone ciasto posmarować kremem

[size=9][ Dodano: Czw 28 Mar, 2013 21:25 ][/size]
Pandoro di Verona Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

[size=9][ Dodano: Czw 28 Mar, 2013 21:39 ][/size]
Miały byc zajączki Dołączona grafika Dołączona grafika

#39 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5170 postów

Napisano 28 mar 2013 - 23:55

renesi - szkoda ,że u mnie już mazurki zrobione bo podoba mi się Twój przepis na masę orzechową :thumbsup:
A jaki masz przepis na Pandoro di Verona bo wygląda smakowicie .

#40 renesi

renesi

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 446 postów

Napisano 29 mar 2013 - 09:13

chudziak, to jest najlepszy mazurek jaki kiedykolwiek upiekłam a masa orzechowa jest obłędna :thumbsup:

Pandoro di Verona

Babka drożdżowa , maślana z Werony Przepis znalazłam na cincinie

450 g mąki manitoba (ja dałam tortową )
135 g cukru
170 g masła
4 jajka
18 g świeżych drożdży
woda
1 łyżeczka soli
1 strąk wanilii
masło + cukier do formy
cukier puder do posypania



Starter:
15 g świeżych drożdży
60 g ciepłej wody
50 g mąki
1 łyżka cukru (około 10 g)
1 żółtko
W rondelku wymieszać wszystkie składniki za pomocą trzepaczki (rózgi). Ciasto ma być rzadkie, bez grudek, o jednorodnej konsystencji.

Starter zostawiamy w cieple do podwojenia objętości

ETAP I
do startera dodajemy 200g mąki 3g. drożdży rozpuszczonych w 2 łyżkach wody 25g cukru 30g masła 1 jajko
ciasto wyrabiamy dość dokładnie zostawiamy odkryte na 45 mni w cieple do wyrośnięcia

ETAP II

Do ciasta z pierwszego etapu dodajemy

200g mąki
100g cukru
2 jajka
1 łyżeczka sali
wanilia

można dodać brandy
Wyrabiamy około 10 min odstawiamy do podwojenia objętości Potem wstawiamy do lodówki na około 30 min Ciasto wyjąć z lodówki wyrobić rozwałkować w kwadrat położyć na nie 140g miękkiego masła masło musi mieć co najmniej ten pokojową .Ciasto złożyć w kopertę przewałkować złożyć potrójnie i wstawić do lodówki na 20min Czynność tą powtórzyć jeszcze 2 razy Zrobić z ciasta kulę ułożyć w formie do pieczenia i zostawić w cieple na 4 godz Pieczemy 10 min 170 stopni 20 min 160 stopni Po wystygnięciu posypujemy obficie cukrem pudrem

Uwagi

mąka powinna być wysokoglutenowa

do formy wkładamy mały kawałek ciasta bo ciast znacznie przyrasta ja piekłam w dużej formie do babki i małej papierowej

Pandoro di Verona jest czasochłonna nie jest to przepis na ciasto włóż do miski wymieszaj ale smaku jej nie zapomina się nigdy Naprawdę wart pokusić się choć raz na zrobienie tej babki każdy się nią zachwyca




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych