asia50 Opublikowano 26 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 26 Lutego 2013 Renesi piękne te Twoje czekoladowe cudeńka, a i chlebki niczego sobie do naśladownictwa w sam raz, no i nareszcie powiew młodej krwi i pomysłów -ale światowo sie zrobiło :wink: :clap: :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 26 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 26 Lutego 2013 asia50, dziękuję bardzo :lol: Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 28 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 28 Lutego 2013 Focaccia 350 g mąki pszennej 230 ml wody 1 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy z oliwek 8g drożdży 1 kulka mozzarelli starta na tarce na grubych oczkach garść natki pietruszki, pokrojonej oliwki bez pestek, pokrojone 3 łyżki oliwy z oliwek do posmarowania wierzchu 1 łyżeczka soli morskiej gruboziarnistej do posypania wierzchu Z wody cukru drożdży i niewielkiej ilości mąki zrobić rozczyn pozostawić do wyrośnięcia Mąkę przesiać do miski dodać rozczyn sól i oliwę zagniatać ciasto do momentu jak zacznie odchodzić od rąk Zostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem do podwojenia objętości Możemy zrobić jedną dużą focaccie ja zrobiłam 3 małe Ciasto uformawać w kulę Dwie kule ciasta połączyłam z oliwkami , serem i pietruszką jedną rozwałkowałam na środek położyłam oliwki , ser i pietruszkę skleiłam i rozwałkowałam jeszcze raz Ułożyć na blaszce i pozostawić na 20 min , po tym czasie focaccie posmarować oliwą i posypać solą palcami robimy małe wgłębienia W focacci z farszem w środku zrobiłam na środku małą dziurkę w celu odpowietrzenia podczas pieczenia Focaccie wkładamy na 25 min do piekarnika rozgrzanego do 200c Można ją jeść na ciepło i na zimno mnie osobiście smakuje bardziej ta z farszem w środku ale to już nie jest focaccia a raczej przypomina pieróg ukraiński czuburiak Focaccie mażna robic z rozmarynem i oliwkami bądź z pomidorami suszonymi i cebulą Jest to jedno z moich dań piknikowo -wycieczkowych, świetnie nadaje się do zup typu gulaszowa albo zamiast kanapek Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asia50 Opublikowano 28 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 28 Lutego 2013 czy konieczny jest dodatek oliwek- bo nie bardzo za nimi przepadam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 28 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 28 Lutego 2013 renesi, :thumbsup: :clap: :clap: :clap: cudo.. focaccia to moje ulubione pieczywo domowej roboty ^^ spróbuj posypać wierzch pestkami dyni :P robię tak jak mają dzieciaki siostry być.. wyjadają pyszne pesteczki z wierzchu :grin: Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 28 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 28 Lutego 2013 asia50, możesz pominąć oliwki zamiast oliwek można dać pomidory suszone PanBoczek, ty lubisz coś pokombinować więc kombinuj z tymi pestkami dyni NIE NAPISALAM CHODZI O DROŻDŻE INSTANT ŚWIEŻYCH POWINNO BYĆ 25 G Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 28 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 28 Lutego 2013 NIE NAPISALAM CHODZI O DROŻDŻE INSTANT ŚWIEŻYCH POWINNO BYĆ 25 G to bardzo duza ilosc drozdzy na 350 g maki. wg przepisow jakie spotkalam na focaccia zwykle 20 g bylo wystraczajace na 500 g maki. Sprawdz, czy po wystudzeniu, kiedy masz kawalek bulki odkrojony nie masz zapachu drozdzy. Reniu, to na prawde bardzo duza ilosc. Ale wyglad jest imponujacy twoich Focaccia :clap: Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 28 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 28 Lutego 2013 paolodoro, to juz lepiej, tylko ze napiszales 1,5 grama lub 7 g suchcyc drozdzy. & g suschych to bardzo duzo, nie rowna sie to 1,5 g swiezych, odpowiednik w siwezych to okolo 20-25 g . A u mnie znajomi wlosi robia z ziolami i solana wierzchu, inni wlasnie tak jak Renesi napisala, z oliwkami i suszonyi pomidorami. To juz zalezy od indywidualnego smaku. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 28 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 28 Lutego 2013 My lubimy maczana w oliwie z oliwek. :thumbsup: Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 1 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 1 Marca 2013 ANNAM, w orginalnym przepisie są drożdze instant 8 g tym razem nie miałam instant i dałam świeżych 25g taki przelicznik znalazam kiedyś na cincinie torebka drożdży instant gdzie jest 7 g odpowiada 25g świeżych drożdży Nie było czuć drożdży [ Dodano: Pią 01 Mar, 2013 09:35 ]paolodoro, poproszę o przepis na te chlebki piadina oczywiście razem ze zdjęciami nigdy o nich nie słyszałam Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 1 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 1 Marca 2013 1,5 grama świeżych drożdży lub 7g suszonychRaczej 15 gramów czyli 1,5dkg. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 25 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 25 Marca 2013 Tort z kremem z bitej śmietany i czekolady Dekoracja jest wykonana z tego samego kremu ale zwiększyłam zawartość czekolady Krem 500g śmietany kremówki 200g białej czekolady Śmietanę wlać do garnka dodać czekoladę podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia czekolady Dobrze schłodzić najlepiej w lodówce ubić na sztywno Tradycyjnie jak co tydzień od 2 miesięcy chlebek Miałam smaka na szarlotkę ale miałam za mało jabłek wiec dołożyłam morele suszone , rodzynki i wsypałam sypką cytrynową galaretkę Taka kombinacja okazała się trafnioną Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 28 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 28 Marca 2013 Mazurek orzechowy ciasto 400 g mąki krupczatk120 g cukru pudru250 g masła 1 jajko, 4 żółtka50 g mielonych migdałów.cukier waniliowy masa 200 g wyłuskanych orzechów włoskich, zmielonych200 g cukru pudru, 100 g masła3 jajka, 1 łyżeczka soku z cytryny1/2 szklanki śmietanki 18%1/2 laski wanilii, 25 ml brandy 3 łyżki cukru pudru, 2 łyżki soku cytrynowego na lukier Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym dodajemy po jednym żółtku ucieramy do puszystości dodajemy jajko i migdały Wstawiamy na 1 godz do lodówki Zadotawać smietanę z wanilią dodać orzech kiedy pojawią się bąbelki dodać masło i dodawać po jednym żóltku ciągle mieszając podgrzewać około 2 mni Zdjąć z ognia białka ubić z cukrem dodać do masy orzechowej dodać sok z cytryny zagotawać Dodać brandy Upieczone ciasto posmarować kremem [ Dodano: Czw 28 Mar, 2013 21:25 ]Pandoro di Verona [ Dodano: Czw 28 Mar, 2013 21:39 ]Miały byc zajączki Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 28 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 28 Marca 2013 renesi - szkoda ,że u mnie już mazurki zrobione bo podoba mi się Twój przepis na masę orzechową :thumbsup: A jaki masz przepis na Pandoro di Verona bo wygląda smakowicie . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 29 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 29 Marca 2013 chudziak, to jest najlepszy mazurek jaki kiedykolwiek upiekłam a masa orzechowa jest obłędna :thumbsup: Pandoro di Verona Babka drożdżowa , maślana z Werony Przepis znalazłam na cincinie 450 g mąki manitoba (ja dałam tortową ) 135 g cukru 170 g masła 4 jajka 18 g świeżych drożdży woda 1 łyżeczka soli 1 strąk wanilii masło + cukier do formy cukier puder do posypania Starter: 15 g świeżych drożdży 60 g ciepłej wody 50 g mąki 1 łyżka cukru (około 10 g) 1 żółtko W rondelku wymieszać wszystkie składniki za pomocą trzepaczki (rózgi). Ciasto ma być rzadkie, bez grudek, o jednorodnej konsystencji. Starter zostawiamy w cieple do podwojenia objętości ETAP I do startera dodajemy 200g mąki 3g. drożdży rozpuszczonych w 2 łyżkach wody 25g cukru 30g masła 1 jajko ciasto wyrabiamy dość dokładnie zostawiamy odkryte na 45 mni w cieple do wyrośnięcia ETAP II Do ciasta z pierwszego etapu dodajemy 200g mąki 100g cukru 2 jajka 1 łyżeczka sali wanilia można dodać brandy Wyrabiamy około 10 min odstawiamy do podwojenia objętości Potem wstawiamy do lodówki na około 30 min Ciasto wyjąć z lodówki wyrobić rozwałkować w kwadrat położyć na nie 140g miękkiego masła masło musi mieć co najmniej ten pokojową .Ciasto złożyć w kopertę przewałkować złożyć potrójnie i wstawić do lodówki na 20min Czynność tą powtórzyć jeszcze 2 razy Zrobić z ciasta kulę ułożyć w formie do pieczenia i zostawić w cieple na 4 godz Pieczemy 10 min 170 stopni 20 min 160 stopni Po wystygnięciu posypujemy obficie cukrem pudrem Uwagi mąka powinna być wysokoglutenowa do formy wkładamy mały kawałek ciasta bo ciast znacznie przyrasta ja piekłam w dużej formie do babki i małej papierowej Pandoro di Verona jest czasochłonna nie jest to przepis na ciasto włóż do miski wymieszaj ale smaku jej nie zapomina się nigdy Naprawdę wart pokusić się choć raz na zrobienie tej babki każdy się nią zachwyca Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym dodajemy po jednym żółtku ucieramy do puszystości dodajemy jajko i migdały Wstawiamy na 1 godz do lodówkirenesi - mąkę dajemy na końcu i zagniatamy ciasto - tak ?? Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 2 Kwietnia 2013 tak mąkę na końcu Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 21 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 21 Czerwca 2013 Słodka fantazja na upalne dni Bardzo proste w wykonaniu Na dno naczynia wylewamy wodę zagotowaną z cukrem i cytryną dodajemy żelatynę pierwsza warstwa musi być przezroczysta kiedy nasza mikstura zacznie krzepnąć układamy owoce pamiętając że spód formy bedzie wierzchem Następne warstwy zależą od naszej pomysłowości U mnie były to serek maskarpone z bitą śmietaną i mus malinowy do każdej warstwy dodajemy żelatynę na wierzch formy możemy ułożyć biszkopty Wstawiamy do lodówki do całkowitego zakrzepnięcia Formę wyjętą z lodówki możemy na chwilę zanurzyć w gorącej wodzie następnie przykrywamy np. talerzykiem i odwracamy po chwili masa powinna odklejc się od formy albo odwracamy formę i podgrzewamy suszarką Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 21 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 21 Czerwca 2013 Renesi cudowne ciasto i pewnie tak samo smakuje :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: na upalne dni... degustacja takiego ciasta to sama rozkosz.. :clap: :clap: Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 21 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 21 Czerwca 2013 Słodka fantazja na upalne dni Piękne przecudowne i zapewne super smaczne-orzeźwiające. :clap: :clap: Na samą myśl aż dostaję gęsiej skórki z wychłodzenia :grin: Kawał dobrej i smacznej pracy poczyniłaś :grin: Kiedyś sam próbowałem robić galaretki wielokolorowe i trzeba mieć nerwy co by czekać na zastygnięcie kolejnych warstw. :clap: Naprawdę naszła mnie ochota :grin: Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 21 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 21 Czerwca 2013 na upalne dni... degustacja takiego ciasta to sama rozkosz.. :clap: :clap:Szkoda że u mnie upalnych dni nie ma zostaje mi tylko rozkoszować się smakiem To prawda czekanie jest denerwujące w szczególności dla łasuchów :wink: Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.