pycia07 Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 15 Maja 2007 witamfajna ta stronka a i owszemmam pytanie bo nie mogę tego znaleźć a jestem zielonaczy można zrobić szynkę bez wędzenia jej tylko gotując a własciwie parując w parowarze....jeśli tat to bardzo bym prosiła o przepisdziękiP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 15 Maja 2007 WitamPycia07 każdą wędlinę możesz zrobić tylko parzoną. Skorzystaj z przepisu na " szynkę wiejską" i po upeklowaniu tylko sparz wg zasad ze stronki. Możesz też nie używać peklosoli tylko czystą niejodowaną sól ale wędliny będą miały szarawy kolor. Ja tak często robię.Pozdrawiam i życzę powodzenia w produkcji własnych wędlin. Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 15 Maja 2007 Czy można zrobić szynkę bez wędzenia? pewnie że można, wiele wędlin sprzedawanych w sklepach nigdy nie było w wędzarni, a smak i kolor został uzyskany sztucznie.W warunkach domowych, bez uciekania się do chemicznych sztuczek, też można obyć się bez wędzenia. Lepsza własna szyneczka, nawet nie wędzona, niż jakakolwiek kupna :grin: W parowarze nie próbowałem, ale pewnie się da. Możesz spróbować.Ale jeśli to jest Twój pierwszy raz, to zrób parzenie normalnie w garnku z wodą, 15 minut gotując, a potem parząc w 80-82 stopniach przez łącznie 50 minut /kg Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pycia07 Opublikowano 15 Maja 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 15 Maja 2007 W dobie odświeżanych wędlin i coraz mniejszej ilości czasu jaki możemy poświęcic na codzienne gotowanie pragne miłym forumowiczom przedstawic swój przepis na schab (szynke, łopatke, piers) bez pieczenia. Przepis jest banalny a smak super. Sama niedawno otrzymałam, przepis wypróbowałam zarówno na schabie, jaki i na piersi z indyka oraz łopatce i szynce. W kazdym przypadku wyszedł super. Cała receptura podana jest na 2kg kawałek mięsa. Oto przepis:Schab lub piers z indyka (2kg)2l wody1/3 do 1/2 szkl. soli (wedle smaku oraz rodzaju kawałka mięsa, jeśli kawałek jest płaski jak w przypadku schabu można dać mniej jeśli jest to bryłka miesa np łopatka to mozna dac więcej)1 łyżka cukru1/2 płaska łyżeczka pieperzu naturalnego1/2 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego4 ząbki czosnku2 łyzki majonezuinne przyprawy: liśc laurowy, ziele angielskie, kolendra oraz inne wedle własnego uznania Wykonanie:WIECZOREM wodę wymieszac ze wszystkimi przyprawami i majonezem (ja mieszam trzepaczka, wtedy majonez rozbija sie na takie małe kuleczki). Całość zagotować i wystudzić. Do zimnej zalewy dodajemy kawałek mięsa. Doprowadzić do wrzenia i pogotowac 5 minut. I w takim stanie zostawiamy mięso w garnku przykrytym pokrywką na cała noc. RANO znów doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut. Przykrywamy pokrywką garnek. Kiedy zalewa zupełnie wystygnie wyjmujemy mieso i...gotowe. Oczywiście możemy mieso w czasie "lezakowania" w zalewie obracać, ale to nie jest konieczne, bo i tak wychodzi super dobre. no właśnie a cvo myślicie o tym?????????/hmmmm pewnie lipa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 15 Maja 2007 ...przepis wypróbowałam zarówno na schabie, jaki i na piersi z indyka oraz łopatce i szynce. W kazdym przypadku wyszedł super.no właśnie a cvo myślicie o tym?????????/ hmmmm pewnie lipano to ja już nie rozumiem :lol: najpierw piszesz że pycha a potem że pewnie lipa? :shock: przyznam że nie spotkałem jeszcze takiego sposobu, więc cóż ja mogę powiedzieć? :rolleyes: - trzeba spróbować Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pycia07 Opublikowano 15 Maja 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 15 Maja 2007 hihi sorki ale jestem zakręcona a poza tym mam małą córeczkę która cały czas mnie odrywa od kompa:)to był cytat wszystko ten przepis i nie doczytałam, ze ktoś napisał że to robiłja jeszcze nie robiłam i myślałam, że ktoś zna:)))pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 15 Maja 2007 Robiłem. Wszystko zależy od naszych receptorów smakowych.Podałem lakoniczną odpowiedź, gdyż nie byłem zafascynowany smakiem, czyli nie smakowało. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 15 Maja 2007 he dość lakoniczny opis :lol: - czy możesz rozwinąć wrażenia smakowe?zastanawiam się czy przy delikatnych mięsach wystarczyła by jednokrotna obróbka termiczna :rolleyes: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 15 Maja 2007 zastanawiam się czy przy delikatnych mięsach wystarczyła by jednokrotna obróbka termicznaWszystko zależy od przekroju kawałka mięsa(bardziej płaskie szybciej nastąpi obróbka), a przy płaskich (przekrojach) odrzuciłbym w drugiej fazie gotowanie na rzecz parzenia przez 5 minut. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wdw Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 15 Maja 2007 Robiłem to kilka razy i muszę stwierdzić, że jest bardzo smaczne, chociaż po małych przeróbkach - mianowicie można dodać łyzkę musztardy, a zmniejszyć ilość czosnku, dokładam również emulsję DZIADKA i jest pyszna galareta Cytuj idę napić się herbatki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.