Skocz do zawartości

pytanie od nowicjuszki


pycia07

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Pycia07 każdą wędlinę możesz zrobić tylko parzoną. Skorzystaj z przepisu na " szynkę wiejską" i po upeklowaniu tylko sparz wg zasad ze stronki. Możesz też nie używać peklosoli tylko czystą niejodowaną sól ale wędliny będą miały szarawy kolor. Ja tak często robię.

Pozdrawiam i życzę powodzenia w produkcji własnych wędlin.

Janusz "Smorodina"

skype: SMORODINA54

ANKIETA GADŻETY

ZAMÓWIENIA IV ZLOT

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy można zrobić szynkę bez wędzenia? pewnie że można, wiele wędlin sprzedawanych w sklepach nigdy nie było w wędzarni, a smak i kolor został uzyskany sztucznie.

W warunkach domowych, bez uciekania się do chemicznych sztuczek, też można obyć się bez wędzenia. Lepsza własna szyneczka, nawet nie wędzona, niż jakakolwiek kupna :grin:

W parowarze nie próbowałem, ale pewnie się da. Możesz spróbować.

Ale jeśli to jest Twój pierwszy raz, to zrób parzenie normalnie w garnku z wodą, 15 minut gotując, a potem parząc w 80-82 stopniach przez łącznie 50 minut /kg

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dobie odświeżanych wędlin i coraz mniejszej ilości czasu jaki możemy

poświęcic na codzienne gotowanie pragne miłym forumowiczom przedstawic swój

przepis na schab (szynke, łopatke, piers) bez pieczenia. Przepis jest banalny

a smak super. Sama niedawno otrzymałam, przepis wypróbowałam zarówno na

schabie, jaki i na piersi z indyka oraz łopatce i szynce. W kazdym przypadku

wyszedł super. Cała receptura podana jest na 2kg kawałek mięsa.

 

Oto przepis:

Schab lub piers z indyka (2kg)

2l wody

1/3 do 1/2 szkl. soli (wedle smaku oraz rodzaju kawałka mięsa, jeśli kawałek

jest płaski jak w przypadku schabu można dać mniej jeśli jest to bryłka miesa

np łopatka to mozna dac więcej)

1 łyżka cukru

1/2 płaska łyżeczka pieperzu naturalnego

1/2 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego

4 ząbki czosnku

2 łyzki majonezu

inne przyprawy: liśc laurowy, ziele angielskie, kolendra oraz inne wedle

własnego uznania

 

Wykonanie:

WIECZOREM wodę wymieszac ze wszystkimi przyprawami i majonezem (ja mieszam

trzepaczka, wtedy majonez rozbija sie na takie małe kuleczki). Całość

zagotować i wystudzić. Do zimnej zalewy dodajemy kawałek mięsa. Doprowadzić

do wrzenia i pogotowac 5 minut. I w takim stanie zostawiamy mięso w garnku

przykrytym pokrywką na cała noc. RANO znów doprowadzamy do wrzenia i gotujemy

5 minut. Przykrywamy pokrywką garnek. Kiedy zalewa zupełnie wystygnie

wyjmujemy mieso i...gotowe. Oczywiście możemy mieso w czasie "lezakowania" w

zalewie obracać, ale to nie jest konieczne, bo i tak wychodzi super dobre.

 

 

no właśnie a cvo myślicie o tym?????????/

hmmmm pewnie lipa

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

...przepis wypróbowałam zarówno na

schabie, jaki i na piersi z indyka oraz łopatce i szynce. W kazdym przypadku

wyszedł super.

no właśnie a cvo myślicie o tym?????????/

hmmmm pewnie lipa

no to ja już nie rozumiem :lol: najpierw piszesz że pycha a potem że pewnie lipa? :shock:

 

przyznam że nie spotkałem jeszcze takiego sposobu, więc cóż ja mogę powiedzieć? :rolleyes: - trzeba spróbować

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

he dość lakoniczny opis :lol: - czy możesz rozwinąć wrażenia smakowe?

zastanawiam się czy przy delikatnych mięsach wystarczyła by jednokrotna obróbka termiczna :rolleyes:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

zastanawiam się czy przy delikatnych mięsach wystarczyła by jednokrotna obróbka termiczna

Wszystko zależy od przekroju kawałka mięsa(bardziej płaskie szybciej nastąpi obróbka), a przy płaskich (przekrojach) odrzuciłbym w drugiej fazie gotowanie na rzecz parzenia przez 5 minut.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Robiłem to kilka razy i muszę stwierdzić, że jest bardzo smaczne, chociaż po małych przeróbkach - mianowicie można dodać łyzkę musztardy, a zmniejszyć ilość czosnku, dokładam również emulsję DZIADKA i jest pyszna galareta
idę napić się herbatki.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.