Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Dziczyzna - Kiełbasy z dzika


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
53 odpowiedzi w tym temacie

#21 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5230 postów

Napisano 19 lis 2013 - 22:47

Proszę panie o podanie ilości przypraw :)

kostku  ja daję jeszcze ok 3-5% wody a przyprawy :blush:  .... co tam podejdzie w ilościach ponad typowych pieprz, czosnek ,gorczycę   troszkę kolendry-  tej raczej nie za dużo ,czasem dodaje zmielone ziele, liść i owoce jałowca .

Nie wiem czy takie proporcje podane przeze mnie są dobre czy nie ale póki co wychodzi dobrze ale może to brak "kontaktu " z czymś lepszym .


Użytkownik chudziak edytował ten post 19 lis 2013 - 22:50


#22 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 20 lis 2013 - 10:28

 

Kiełbasa z dzika wg, receptury arkadiusza

 

1.I wp - 1,12 kg - sitko 16

2.II wp  3,7 kg + dzik  - 5 kg - sitko 10

3.III wp + dzik -2,5 kg- sitko 2X2

4.Podgardle - 2,4kg - sitko 6 

woda 0,5l

 

 

 

Witam trzy pytania:

2. II wp 3,7 + dzik 5 kg, czy razem 5?

3. ile III wp ile dzika?

Dzik obojętnie jaka część?


Użytkownik Małgoś edytował ten post 20 lis 2013 - 12:35


#23 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5692 postów

Napisano 20 lis 2013 - 12:44

II wp 3,7 + dzik 5 kg, czy razem 5?

 

wieprzowina 3,7 kg +  dzika 5 kg co da nam razem 8,7 kg

 

w III wkradł się "chochlik" nie ma tam mieszanego mięska -jest sam dzik w ilości 2,5 kg

 

Poprawię recepturę i pozwolę sobie zedytować Twój post,aby już było poprawnie.

 

 

Dzik obojętnie jaka część?

 

Ja miałam mięso z łopatek  ,z mostka . W którymś z tematów w dziale "Dziczyzna"  Arkadiusz dokładnie opisał jakie mięso z dzika na co. Generalnie na wędzonki to polędwica + polędwiczki- reszta mięska idzie do kiełbas.


Użytkownik Małgoś edytował ten post 20 lis 2013 - 12:45


#24 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 20 lis 2013 - 12:50

Dziękuję Małgoś.



#25 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 20 lis 2013 - 14:18

Jeszcze brakuje informacji o soli i ewentualnym peklowaniu.



#26 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 20 lis 2013 - 15:17

Ile trzeba mięsa, żeby wykroić 2,5 kg III? Jest jakaś średnia?



#27 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9513 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 20 lis 2013 - 19:30

Ile trzeba mięsa, żeby wykroić 2,5 kg III?

Jeżeli jest to odkostniona, odskórowana golonka, to 2,5 kg.

Jeżeli chodzi o inne elementy to na stronie głównej masz tabelę uzysków mięsa w różnych klasach dla poszczególnych elementów:

 

http://wedlinydomowe...kimiesawiep.htm


Użytkownik EAnna edytował ten post 20 lis 2013 - 19:37


#28 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11525 postów

Napisano 20 lis 2013 - 20:44

Osłonki białkowe nie wolno wiązać na sucho ! To je uszkadza. Sucha osłonka jest twarda  i przy takim sposobie użycia będzie pękać
 

 

Nieprawda.Od lat osłonki wiążę na sucho i nic mi do tej pory nie pękło a robię duże ilości sztanglówek.Trzeba tylko umiejętnie to robić.



#29 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14166 postów

Napisano 20 lis 2013 - 20:58

Oj Arku .... trudno głową w mur bił nie będę.

Zawsze wiesz lepiej. Rób jak uważasz.



#30 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11525 postów

Napisano 20 lis 2013 - 21:20

Zawsze wiesz lepiej. Rób jak uważasz.

 

Może nie zawsze ,ale teraz wiem na pewno,że wiązać można i przed moczeniem.Poszukaj sobie gdzieś na stronie jest mój filmik z wiązania osłonek.Jak się nauczysz tak wiązać to gwarantuję ,że będziesz wiązał na sucho.



#31 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14166 postów

Napisano 20 lis 2013 - 21:41

Arku niczego nie muszę się uczyć jeśli chodzi o osłonki, trochę doświadczenia z nimi mam na co dzień i od bardzo długiego czasu.

Tylko, że sam producent zaleca moczenie, a Ty twierdzisz, że nie wiedzą co piszą i można wiązać na sucho.

 

Pewno, że można wiązać przed moczeniem, kto komu zabroni !

Można też nadziewać jelita naturalne na sucho, bez moczenia.

 

Wiesz te wszystkie maszyny które mam w firmie do namaczania osłonek, do konfekcjonowania i marszczenia, te płyny nawilżające, płyny smarujące osłonki też powinienem wyrzucić i napisać do producenta maszyn, że lekko piszą g.... wiedzą.

Siedzą w tych biurach konstruktorskich i wymyślają pierdoły,  przecież można nie moczyć i już..... bajka.

 

Od czasu pisania postów "dla Zosi" jestem atakowany, że zaniżam poziom wiedzy na forum.

 

Tu radzisz wbrew,  zaleceniom producenta i wszystko jest OK.

Nikt złego słowa nie napisze.

 

Małgoś do Ciebie pisze:

 

Potem był problem z osłonkami białkowymi ,bo niepotrzebnie związałam jedną stronę "na sucho" i namoczyłam .Kiedy zaczęłam nabijać farsz (tak jak mnie instruowałeś) to mi sznurek się ześlizgiwał i farsz wyłaził więc trzeba było na nowo wiązać tym razem "na mokro" .

 

Nie słyszysz nie widzisz, że coś jest nie tak.

 

A Ty swoje i dalej  wiesz lepiej.

To tak doradzaj, upieraj się przy swoim, a robiącym kiełbasę pozostaje jedynie sobie zakląć.

 

 

 

 

 

 



#32 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27598 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 20 lis 2013 - 21:46

Jak widać, dyskusja do niczego nie prowadzi. Wszystkie informatory i poradniki zalecają moczenie osłonek przed wiązaniem i napełnianiem. Najlepiej, aby każdy robił jak sam uważa.

Nie pisz Miro, że nie obserwujemy dyskusji zwłaszcza, tych prowadzonych przez forumowiczów z mojej listy. :)



#33 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11525 postów

Napisano 20 lis 2013 - 21:50

Nie słyszysz nie widzisz, że coś jest nie tak.

 

Bo Małgosia nie umie wiąząć  i dlatego jej uciekało, ale się nauczy.Nie będę z Tobą prowadził czczej dyskusji.Wiąż jak chcesz tylko nie pisz ,że Twój sposób jest jedyny i słuszny bo nie masz racji. 

 

quote name='miro' timestamp='1384980102' post='314808'] Tylko, że sam producent zaleca moczenie, [/quote] 

 

Ty chyba nie bardzo rozumiesz dlaczego producent zaleca moczenie.Otóż nie dlatego ,że trzeba wiąząć na mokro a dlatego ,że moczenie zmiękcza osłonkę i można ją wtedy przepełnić co jest niemożliwe przy osłonce suchej.



#34 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14166 postów

Napisano 20 lis 2013 - 21:56

Oj Arku ... sorki napiszę jeszcze raz .... rób jak uważasz.

 

Maxell ma rację.

 

Jak widać, dyskusja do niczego nie prowadzi.

 

Dyskusja bez sensu.



#35 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27598 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 20 lis 2013 - 21:58

Panie psorze, jeśli Pan cytuje moje posty, to proszę zacytować go tak, jak został napisany. Twój cytat wypacza sens.

 

W związku z tym, że nie słuchasz jakichkolwiek głosów uczestników forum i moderatorów, którzy od dłuższego czasu próbują Ci zwrócić uwagę na sposób prowadzenia przez Ciebie dyskusji, zgodnie z deklarowanymi ostatnio obietnicami, celem uspokojenia atmosfery, daję Ci dwa ostrzeżenia.



#36 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14166 postów

Napisano 20 lis 2013 - 22:01

Czy to ja dostałem po uszach ?

 

Ps. Arku. Osłonek białkowych typu FC, FCS, FGSP się nie przepełnia, tak dla jasności.

 

W grupie tej wyróżniamy dwa typy osłonek: osłonki FG i osłonki FC. Zastosowanie obu osłonek jest takie same, przy czym osłonki FC są bardziej odporne na przepełnienie

 

Odporne znaczy się nie przepełniają się.


Użytkownik miro edytował ten post 20 lis 2013 - 22:03


#37 Maad

Maad

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6891 postów

Napisano 20 lis 2013 - 22:06

Maxell, a co z Twoją obietnicą dawania ostrzeżeń przy drugim usuniętym poście w jednym temacie?



#38 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27598 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 20 lis 2013 - 22:09

Dalej mam miękkie serce. Obiecałem sobie, że będę banował. Pakuję po dwa ostrzeżenia, aby dać jeszcze promyk nadziei. Trzecie to już odjazd. 

Spokojnie Maad, powoli się w to wgryzam. :D Będzie dobrze. Najważniejszy jest porządek na forum.


Użytkownik Maxell edytował ten post 20 lis 2013 - 22:10


#39 spec202

spec202

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 618 postów
  • MiejscowośćJarosław

Napisano 20 lis 2013 - 22:15

Miro szkoda nerwów na najmądrzejszego wśród nas :)

Trzeba odpuścić , jeszcze chwila i nasz kolo sam będzie zakładał tematy , pisał zapytania i odpowiadał na nie . :facepalm:

 

Osłonka białkowa powinna być przed wiązaniem zamoczona w wodzie , ew. roztworze solnym.

 

Też jestem zdania , że w stanie suchym jest bardziej podatna na uszkodzenia mechaniczne.

amen.....



#40 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5497 postów

Napisano 20 lis 2013 - 22:16

To ja może dodam że osłonka namoczona w roztworze soli zdecydowanie łatwiej schodzi niż moczona w samej wodzie bądź nie moczona wcale. Sprawdzone empirycznie. I to jest argument.....  :rolleyes:






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych