Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Dziczyzna - Kiełbasy z dzika


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
53 odpowiedzi w tym temacie

#41 spec202

spec202

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 618 postów
  • MiejscowośćJarosław

Napisano 20 lis 2013 - 22:30

To ja może dodam że osłonka namoczona w roztworze soli zdecydowanie łatwiej schodzi niż moczona w samej wodzie bądź nie moczona wcale. Sprawdzone empirycznie. I to jest argument..... :rolleyes:

Może miałeś dwa rodzaje osłonek?

fabios ma w swojej ofercie osłonki łatwozdejmowalne.

 

Ale jak producent instruuje nas jak się obchodzić z produktem , to chyba trzeba postępować zgodnie.

 

amen...



#42 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14182 postów

Napisano 20 lis 2013 - 22:35

Kochani tu nie chodzi o to czy ja mam rację czy Arkadiusz.

Chodzi o to, że forum odwiedza spora ilość osób.

Szukają, pytają i trzeba im dać właściwą odpowiedź, a nie taką jak mi się wydaje i wiem lepiej, bo tak robię i koniec.

 

W przypadku osłonek białkowych moczenie nie jest widzi mi się producenta , ale jest koniecznością, tak samo jak koniecznością jest moczenie jelit naturalnych, solonych.

Osłonka na sucho pęka, łamie się i takiej nie wolno obrabiać.

Takie postępowanie z osłonką białkową grozi ... trochę mocne słowo, ale prawdziwe.... spadaniem wyrobów w wędzarni.

Co wtedy napisać tym pokrzywdzonym  ?

 

Nie umiesz wiązać ?

Nie to nie jest odpowiedź.

 

To jest szukanie wyjścia z błędu, powielanego błędu przez innych.

A chyba nie o to tu chodzi, na naszym forum.

 

Mamy się wspierać, a nie konkurować który mądrzejszy.

 

 

 

 

 

 

 



#43 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 21 lis 2013 - 09:40

 

Ile trzeba mięsa, żeby wykroić 2,5 kg III?

Jeżeli jest to odkostniona, odskórowana golonka, to 2,5 kg.

Jeżeli chodzi o inne elementy to na stronie głównej masz tabelę uzysków mięsa w różnych klasach dla poszczególnych elementów:

 

http://wedlinydomowe...kimiesawiep.htm

 

Dziękuję, to bardzo dobra odpowiedź  :thumbsup:



#44 tubis3

tubis3

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 124 postów
  • MiejscowośćCiechanów

Napisano 21 lis 2013 - 10:04

To ja może dodam że osłonka namoczona w roztworze soli zdecydowanie łatwiej schodzi niż moczona w samej wodzie bądź nie moczona wcale. Sprawdzone empirycznie. I to jest argument.....

Jakieś konkretne proporcje tego roztworu sól/woda?



#45 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2426 postów

Napisano 21 lis 2013 - 10:17

roztworu sól/woda?
10-15 % roztwór soli w letniej wodzie,moczyć ok. 20 minut.piszę o białkowych.

#46 tubis3

tubis3

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 124 postów
  • MiejscowośćCiechanów

Napisano 21 lis 2013 - 10:32

dzięki



#47 tubis3

tubis3

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 124 postów
  • MiejscowośćCiechanów

Napisano 28 lis 2013 - 09:21

Podłączę się pod temat. Mam taki problem. :( Trzy tygodnie temu został upolowany ładny dziczek, po wypatroszeniu ok 60 kg, więc sztuka idealna. Z sąsiadem pięknie go oprawiliśmy i podzieliliśmy mięso wg. rodzaju i na tydzień poszło do zamrażalki. Dwa tygodnie temu wyjąłem cześć towaru z zamrażalki tj. szynki i schaby. Wrzuciłem je do solanki, gdyż wyczytałem na forum że dziczyznę trzeba peklować na mokro 14 dni (wędzenie w najbliższy weekend). W poniedziałek resztę mięsa z dzika przygotowaliśmy do peklowania na sucho aby zrobić kiełbaski. Niestety w między czasie dowiedziałem się że o ile schaby wędzone z dzika są pyszne o tyle wędzone szynki już nie bardzo (ponoć są strasznie suche) I tu moje pytanie, czy jeżeli te szynki bym wyjął z solanki do obsuszenia, to czy nadawały by się one aby je dorzucić do kiełbasy? Wiem że do kiełbas mięso peklujemy tylko na sucho i nie inaczej. Szkoda mi tych szynek bo są naprawdę ładne, a szkoda też żeby je uwędzić i nie były smaczne, ale też nie chcę ryzykować żeby zepsuć kiełbasę bo towar mam pierwsza klasa. Proszę was o poradę :(



#48 pepe60

pepe60

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 230 postów
  • MiejscowośćŚwiętokrzyskie

Napisano 28 lis 2013 - 10:49

Niestety w między czasie dowiedziałem się że o ile schaby wędzone z dzika są pyszne o tyle wędzone szynki już nie bardzo (ponoć są strasznie suche)

Moim zdaniem szkoda szynki, tym bardziej, ze jeżeli jeszcze nie miałes okazji spróbowac to jest świetna okazja. Wcale nie muszą byc suche, a jak sie sknoci coś w procesie to każda wedzonka moze wyjść sucha. Na fotce ponizej jest przekrój szynki z dzika, wędziłem w miniony weekend. Jest to miesień czterogłowy pozyskany z przelatka. Peklowany 4 dni z nastrzykiem, bez zadnych przypraw, jedynie mieszanka sól/peklosól 50/50. Z reguły parzę do temperatury ok. 68 st.C, tym razem troszkę sie zaczytaliśmy i temperatura doszła do 71, aby nie przeparzyć zafundowałem szynkom krótki zimny prysznic. Szynka jest mięciutka i bardzo soczysta a smak ... musisz sam się przekonać.

Załączony plik  Dzik Wedzonki.jpg   193,05 KB   4 Ilość pobrań Załączony plik  SzynkaDzikPrzekr.jpg   127,87 KB   3 Ilość pobrań


Użytkownik pepe60 edytował ten post 28 lis 2013 - 10:51


#49 tubis3

tubis3

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 124 postów
  • MiejscowośćCiechanów

Napisano 28 lis 2013 - 11:00

no faktycznie, piękny kolor :clap: mam rozumieć że po parzeniu szyneczka była hartowana w zimnej wodzie?



#50 JaGra

JaGra

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3247 postów
  • Miejscowośćmazowiecka wieś nad Wisłą

Napisano 02 gru 2013 - 23:09

Nieprawda.Od lat osłonki wiążę na sucho i nic mi do tej pory nie pękło

 

Potwierdzam. Wiązaliśmy w "spółdzielni" na sucho i nic nam nie pękło, a było tego kilkanaście sztuk. :)  



#51 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27661 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 02 gru 2013 - 23:18

Jagra, nie odgrzewaj starych kotletów. ;)



#52 JaGra

JaGra

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3247 postów
  • Miejscowośćmazowiecka wieś nad Wisłą

Napisano 03 gru 2013 - 10:53

Nie taki stary. Dopiero 12 dniowy to jeszcze dobry  :)



#53 demi

demi

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 28 postów
  • MiejscowośćKozia Wólka

Napisano 15 lis 2014 - 16:14

Powiedzcie mi proszę,czy z zamrożonego udźca dzika,można zrobić szynkę parzoną?Czy musi być świeże mięso?



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#54 tubis3

tubis3

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 124 postów
  • MiejscowośćCiechanów

Napisano 15 lis 2014 - 16:41

Spokojnie możesz robić. Nawet wskazane jest wcześniejsze przemrożenie dziczyzny dla jej kruchości




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych