Skocz do zawartości

Pieczony prosiak


Gość Anonymous

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

Witam

Mam na imie Piotrek i imienieny 29 czerwca -)) Chciałbym przygotować dla gości prosiaka pieczonego na rożnie .Niestety na naszej stronce jest strasznie mało napisane na ten temat.

KOLEDZY POMÓŻCIE !!! Proszę o kilka żelaznych zasad ,rad żeby tego nie zepsuć i nie narobic sobie wstydu przed gośćmi.

Zamówiłem na wsi prosiaczka takiego około 12-15kg jeszcze sobie biega.

Na mój znak sygnał facet go zabije ,wypatroszy opali czy co tam trzeba .

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

Chyba tak zrobię .W sumie na forum dużo jest napisane na ten temat ,ale tak po łebkach

jedni piszą peklawać nadziewać inni nie .Chodzi mi o tego konkretnego prosiaczka ,który nieświadomy niczego biega sobie po podwórku .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam

Jak chcesz zrobić prosiaka pieczonego na ognisku to musisz zapeklować go 5-6 dni wcześniej w solance 6 % i dobrze natrzeć przyprawami.

Prosiaczek poddawany takiemu pieczeniu nie może być faszerowany, ponieważ istnieje ryzyko pęknięcia i farsz może wylecieć

Prosiak z nadzieniem stosowany jest w przypadku pieczenia w piecu gdzie prosiaczek piecze się na blaszce i leży bez ruchu sposób mocowania prosiaka nad ogniskiem musi być w następujący sp.

- pręt metalowy musi być wyposażony w 4 haki, które usztywniają całego prosiaczka w trakcie obracania.

Przyprawy

-pieprz

-papryka ostra

-susz czosnku

-oregano

Pozdrawiam!
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

SZCZEPAN

 

mam pytanko czy peklowanie tego prosiaka 5-6 dni w solance 6% jest identyczne jak peklowanie szynek ,boczkow na mokro ??????

jeżeli dobrze zrozumiałem twego posta to prosiaka mam zalac solanka na okres 5-6 dni ???

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

Serdecznie dziękuję za wszystkie rady juz mniej więcej wiem to co chciałem wiedzieć.

Mam jeszcze tylko jedno pytanko (nie wiem może głupie) Czy peklować go zaraz po zabiciu

i wyczyszczeniu czy poczekać az" ostygnie" jesli tak to ile czasu ???Czy wogóle ma znaczenie temperatura peklowanego mięsa .

 

Pozdrawiam i duży respect dla Szczepana -)))

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jak masz możliwość to sprobuj upiec w warzywach i w cieście chlebowym pycha

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

Niestety nie mam takiej możliwości ,będzie robiony na rożnie .

 

Może jakieś propozycje czym go polewać ??????

 

Moja mikstura do polewania to :

 

1.Bardzo mocny i aromatyczny rosół wołowy wymieszany z olejem kujawskim (wstrząsnąć przed użyciem )1/1 z dodatkiem około 30gram (kieliszek) chilii .

 

2.Piwo .Najlepsza jest ŁOMŻA eksport ta w dużych zielonych butelkach smakiem przypomina troche ,stare Królewskie to niepasteryzowane.

 

Trzeba polewać na zmianę raz na ostro raz na gorzko .

Nie wiem jak wyjdzie prosiak ale kurczak wychodzi REWELACJA.

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Mam pytanie dotyczące pieczenia prosiaka na rożnie bo zamierzam razem z znajomymi upiec.

- jak często należy obracać prosiaka nad ogniem czy cały czas czy wystarczy co np 15 min

- jak często należy go smarować

- ile tak mniej więcej będzie się piek 30 kg prosiak

- po wyciągnięciu z solanki należy go jeszcze natrzeć przyprawami

- czym go najlepiej smarować i podlewać

-czy znasz jakiś projekt rożna

Był bym wdzięczny na odpowiedz ponieważ chciałbym aby ten prosiak wyszedł jak najlepiej.

Z góry dziękuje i pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Maxell zmienił(a) tytuł na Pieczony prosiak

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.