Gość Anonymous Opublikowano 18 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 18 Maja 2007 Witam Mam na imie Piotrek i imienieny 29 czerwca -)) Chciałbym przygotować dla gości prosiaka pieczonego na rożnie .Niestety na naszej stronce jest strasznie mało napisane na ten temat. KOLEDZY POMÓŻCIE !!! Proszę o kilka żelaznych zasad ,rad żeby tego nie zepsuć i nie narobic sobie wstydu przed gośćmi. Zamówiłem na wsi prosiaczka takiego około 12-15kg jeszcze sobie biega. Na mój znak sygnał facet go zabije ,wypatroszy opali czy co tam trzeba . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek Opublikowano 18 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 18 Maja 2007 Haj, sam jestem jeszcze uczniem, ale zapytaj dziadka on napewno bedzie wiedzial. :wink: Darek Cytuj Darek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 18 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 18 Maja 2007 Z tego co wiem, to duże ma doświadczenie Szczepan..zapytaj go najlepiej (może na priv?) Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 18 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 18 Maja 2007 Chyba tak zrobię .W sumie na forum dużo jest napisane na ten temat ,ale tak po łebkach jedni piszą peklawać nadziewać inni nie .Chodzi mi o tego konkretnego prosiaczka ,który nieświadomy niczego biega sobie po podwórku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 18 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 18 Maja 2007 Z tego co wiem, to duże ma doświadczenie Szczepan..zapytaj go najlepiej (może na priv?) Dlaczego na priv? ja też chciałbym wiedzieć jak to zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 18 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 18 Maja 2007 No..ja też z chęcia dowiedziałabym się...ale jak na priv wrzuci Szczepanowi to na pewno szybciej dostanie odpowiedz. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 18 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 18 Maja 2007 Witam Jak chcesz zrobić prosiaka pieczonego na ognisku to musisz zapeklować go 5-6 dni wcześniej w solance 6 % i dobrze natrzeć przyprawami. Prosiaczek poddawany takiemu pieczeniu nie może być faszerowany, ponieważ istnieje ryzyko pęknięcia i farsz może wylecieć Prosiak z nadzieniem stosowany jest w przypadku pieczenia w piecu gdzie prosiaczek piecze się na blaszce i leży bez ruchu sposób mocowania prosiaka nad ogniskiem musi być w następujący sp. - pręt metalowy musi być wyposażony w 4 haki, które usztywniają całego prosiaczka w trakcie obracania. Przyprawy -pieprz -papryka ostra -susz czosnku -oregano Cytuj Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 18 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 18 Maja 2007 Szczepanie..a jakie to mają byc przyprawy? Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 18 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 18 Maja 2007 Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 18 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 18 Maja 2007 albo Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romeo Opublikowano 19 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 19 Maja 2007 Witam SZCZEPAN mam pytanko czy peklowanie tego prosiaka 5-6 dni w solance 6% jest identyczne jak peklowanie szynek ,boczkow na mokro ??????jeżeli dobrze zrozumiałem twego posta to prosiaka mam zalac solanka na okres 5-6 dni ??? Cytuj http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1551 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 19 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 19 Maja 2007 Peklowanie takiego prosiaka wygląda tak samo jak szynki na mokro i wskazany jest nastrzyk w okolicy szynek i łopatek. Cytuj Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 21 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 21 Maja 2007 Serdecznie dziękuję za wszystkie rady juz mniej więcej wiem to co chciałem wiedzieć.Mam jeszcze tylko jedno pytanko (nie wiem może głupie) Czy peklować go zaraz po zabiciui wyczyszczeniu czy poczekać az" ostygnie" jesli tak to ile czasu ???Czy wogóle ma znaczenie temperatura peklowanego mięsa . Pozdrawiam i duży respect dla Szczepana -))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 21 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 21 Maja 2007 WitamTak możesz peklować 3h po zabiciu. Pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 22 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 22 Maja 2007 jak masz możliwość to sprobuj upiec w warzywach i w cieście chlebowym pycha Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 23 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 23 Maja 2007 Niestety nie mam takiej możliwości ,będzie robiony na rożnie . Może jakieś propozycje czym go polewać ?????? Moja mikstura do polewania to : 1.Bardzo mocny i aromatyczny rosół wołowy wymieszany z olejem kujawskim (wstrząsnąć przed użyciem )1/1 z dodatkiem około 30gram (kieliszek) chilii . 2.Piwo .Najlepsza jest ŁOMŻA eksport ta w dużych zielonych butelkach smakiem przypomina troche ,stare Królewskie to niepasteryzowane. Trzeba polewać na zmianę raz na ostro raz na gorzko .Nie wiem jak wyjdzie prosiak ale kurczak wychodzi REWELACJA. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
white84 Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Mam pytanie dotyczące pieczenia prosiaka na rożnie bo zamierzam razem z znajomymi upiec.- jak często należy obracać prosiaka nad ogniem czy cały czas czy wystarczy co np 15 min- jak często należy go smarować- ile tak mniej więcej będzie się piek 30 kg prosiak- po wyciągnięciu z solanki należy go jeszcze natrzeć przyprawami- czym go najlepiej smarować i podlewać-czy znasz jakiś projekt rożnaBył bym wdzięczny na odpowiedz ponieważ chciałbym aby ten prosiak wyszedł jak najlepiej.Z góry dziękuje i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 13 Kwietnia 2010 https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2938&highlight=ro%BFen++pieczenia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=369&highlight=ro%BFen++pieczenia Poczytaj w tych tematach masz odpowiedzi.Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.