Skocz do zawartości

Wędlinowanie prymitywistyczne czyli miło spędzamy czas... :)


ziezielony

Rekomendowane odpowiedzi

 

:) jołjołjoł SiBaski

Pokłon Jedzącym Dym Kiełbasofilom Oboga Płci....

Macica burchli co czas jakiś ... tu zwędzonki.... tam kiełby... niestety w tem roku sery zarzucone kompletnie- wykonałem Żaden, niestety..

Segment winiawkowy również zaszczurzony niegodnie, ot dwa nędzne wiadra do dziś obiboczą się w garażu...nawet winogrona jeszcze na krzakach... tragedia...

Wiem, że takie rzewne zwierzenia to kategoria dość penisolica...z pamiętnika/dzienniczka "Pierre Dollin / Pierre Dollish" .... ;)

eee zostawmy to...

Ciągła fascynacja "kabanOsami" trwa...

Trener naciska, zagania w kanonosowe kabony czy też kabanosowe kanony... nic to, jako nicpoń, wisus i wałkoń skutecznie postanowiłem stawić opór...rżnąc permanentnie głupa...

By zbiec spod pręgieża kiełbasopoprawności, uniknąć rugania numeromaniaków, jednocześnie przebiegle se otworzyć kolejną Dziedzinę Masturbatorium...

Postanowiłem nie robić więcej KabanOsów... na BN2020 zacząłem czynić KabanSzerszenie... w porozumieniu z Sensejem, rzecz jesna... :thumbsup:

Na razie najulubieńsze moje to babranie....bo nie nabijam w jelita baranie...

Notatki prowadzę, nawet smakują.... niech stan ów się dłuży.... :frantics:

To tera fot kilka...

Manewry rozpoczęte z początkiem grudnia...

Park maszynowy....stanowisko zmieleniowe

 

post-52358-0-10017600-1609164553_thumb.jpg

 

Nadziewarynki, pośród nich słoninka się nasyca solą..

 

post-52358-0-52327000-1609164673_thumb.jpg

 

Basen parzelniczy...

 

post-52358-0-16111900-1609164765_thumb.jpg

 

Wystudzeniator dwukomorowy zewnętrzny

 

post-52358-0-79574800-1609164857_thumb.jpg

 

Pasztet do zapaczkowania....

 

post-52358-0-08085300-1609165016_thumb.jpg

 

Uzyski z nierównej walki, kiełbasofilska partyzantka...

 

post-52358-0-32976500-1609165098_thumb.jpg

 

Boczki, źródło podstawowego komponentu...nieodzownego w przestrzeni Macicy- Giloretki....

 

post-52358-0-08876400-1609165172_thumb.jpg   

 

Słoninka, kabanSzerszenie, kiełbki, polędwice

 

post-52358-0-33476700-1609165296_thumb.jpg   post-52358-0-70643500-1609165367_thumb.jpg

 

Kiełbki... zeSzynkowa, zeSerowa, i prawie GGGG grzybowa...tylko grzybów zapomniałem... :no:

 

post-52358-0-40050600-1609165442_thumb.jpg

 

KabanSzerszenie cd....

 

post-52358-0-81333700-1609165571_thumb.jpg

 

Wspomniana Giloretka...ponad 3.0 kg... skonfekcjonowana.... :w00t:

 

post-52358-0-80653500-1609165653_thumb.jpg

 

Winiawki wspominane... :facepalm:

 

post-52358-0-88675800-1609165732_thumb.jpg

 

SiBaski...kolekcja się powiększa... ma ktoś Granatowy? Na zbycie? Na PW? jeszcze chyba inne kolory były...(???)

Pomieniamy? Pohandlujemy?

 

post-52358-0-21443200-1609165837_thumb.jpg

 

Pozdro Serde(l)czne SiBaski... 

 

Wszystko wykonywaliśmy w warunkach garażowo/piwnicznych, dysponując wspólnymi doświadczeniami, pokładami dobrego humoru, prymitywnymi narzędziami i metodami. Zachowana podstawowa higiena, restrykcje temperaturowe i Zdrowy Rozsądek :)
Polecam Wszystkim taki rodzaj spędzania czasu :thumbsup:

Edytowane przez ziezielony
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

zagania w kanonosowe kabony czy też kabanosowe kanony... nic to, jako nicpoń, wisus i wałkoń skutecznie postanowiłem stawić opór...rżnąc permanentnie głupa...
Chyba , trzeba Waszmościa ostro do prawidłowości kabana zdopingować  :D  :D  :D  :thumbsup:  Wyroby Mistrzowskie - jako zwykle :clap:  :frantics:

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pid..sz polewaj.

. Po 50 latach znaczy się pół wieku znalazłem ambrozję organy straciłem. Teraz regeneruje kabanoserszeniami wedleg Twego słowa. Szykuj dobro, ja wezmę swój eliksir młodości. Jadę tylko się wydostanepost-45732-0-32339800-1609175946_thumb.jpg

Drogowcy zaspali ????????????????????

 

Kiszonki poczyniłem oprócz powszechnych też wszelakie. Okrutnie dobrze pasują do kabanoserszeni i eliksiru. ????

???????? ????. Z ukłonami

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

:) jołjołjoł SiBaski...

Pierwsza produkcja w 2021...radosna, planowana...

Celem, ustawienie w miarę dokładnego tabelka do kabanSzerszeni...

 

post-52358-0-08580700-1614350478_thumb.jpg

 

Te wcześniejsze zapiski niby byli...lecz nikle precyzyjne...

Pokiełbasiło się wszystko... czy też pokiełbało :D

 

post-52358-0-43722000-1614350446_thumb.jpg

 

Z wędzarynki do Macicy..

 

post-52358-0-99687300-1614350541_thumb.jpg

 

Wałkonią się grawitacyjnie, gramaż tracąc....ku perfekcji... :thumbsup:

 

post-52358-0-46747400-1614350578_thumb.jpg

 

Tabelek dla chętnych....choć nienumeromaniaczny to raczej czytelny :laugh: :laugh:

Serde(l)cznie Ułaniam...

 

post-52358-0-45590800-1614350621_thumb.jpg

 

Wszystko wykonywaliśmy w warunkach garażowo/piwnicznych, dysponując wspólnymi doświadczeniami, pokładami dobrego humoru, prymitywnymi narzędziami i metodami. Zachowana podstawowa higiena, restrykcje temperaturowe i Zdrowy Rozsądek :)
Polecam Wszystkim taki rodzaj spędzania czasu :thumbsup:

Edytowane przez EAnna
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

KabanoSzerszenie i słoninka?. To co tygryski lubią najbardziej. A zapitka? była/jest bo inaczej to profana. Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

jołjołjoł SiBaski...

Wiadomo sezon ogórkowy...

Corocznie, uparcie, niezmiennie i na wciąż.

Trochę już mniej niż wcześniej, niezapominajkowo...

 

20230728_115123.thumb.jpg.1d278d00ce4f9b736e52ea2effdca73b.jpg   20230728_115131.thumb.jpg.2865804cf888431b4aa2f8ae27659b0c.jpg  

20230728_115144.thumb.jpg.b9480c3c630d1b5c59cb426ba512f283.jpg

 

Tote różowe... słoniki się mnie skończyli, czosnek też...ogórków kilka zostało..

Nie chciało mi się łazić po nic to wynalazłem w przyprawniku wiaderko z resztką czosnku granulowanego, dopchłem kopru, wsypałem ogórki, kawałek chrzanu, głupiny z czosnku i pestki dyni.

Zalałem gorącą zalewą i pod obserwację...

 

Stojąc na kolejnej krawędzi zrobiłem narowiście Krok Od Ylki...

Warto sprawdzić...

Po naszemu, popularniej... Krokodylki

Nieupierdliwe w robocie, zawsze wychodzą, nie posiadające absolutnie żadnych reżimów...wielowątkowość wariantów....Zachwycające...

Pasjami można je żreć...nawet bez popitki...ale szkoda..

Z 5 kilów tyle jest słoników...

Zalewy mi zostało ponad 2 litry...jeszcze trochę zatopię ogórów..

Fajnie się komponują pestki z dyni w krokodylkach i orzechy włoskie...

Polecam SiBaski

 

20230728_115247.thumb.jpg.a2a72f5e113d3b2fca57ae7f7af96843.jpg

 

Spiski, knowania, instrukta... to wiadomo...

 

20230728_124601.thumb.jpg.b97ac6e1e60911af20915bcf8503952e.jpg

 

20230728_124544.thumb.jpg.c98e59b9f1efd13a28901973565e6c48.jpg

 

Wszystko wykonywaliśmy w warunkach garażowo/piwnicznych, dysponując wspólnymi doświadczeniami, pokładami dobrego humoru, prymitywnymi narzędziami i metodami. Zachowana podstawowa higiena, restrykcje temperaturowe i Zdrowy Rozsądek :)
Polecam Wszystkim taki rodzaj spędzania czasu :thumbsup:

 

 

 

 

 

 

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, ziezielony napisał(a):

jeszcze trochę zatopię ogórów..

Zatop proszę w pozostałym sosie  kalafiora w różyczkach , może być surowy, lub zblanszowany - dopiero pychota😁 

  • Upvote 1

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Te ogórasy. To sprawozdanie z produkcji czy prowokacja. 🤔. Trop..."Pasjami można je żreć...nawet bez popitki...ale szkoda" . Jednak prowokacją niby ziezielony a tu rogaty wyziera z macicy  😁😁. Jadę walczyć ze złem. Po drodze w stolycy potrenuję. Pomagierów zmobilizuję w dwa pekaesy zjedziem.  

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

 

:) eloł SiBaski...

...tentegotenten...

....kiełbę nową se wymyśliłem... taka dla wałkoni, nierobów i leni..

Przy okazji całkiem niezła...

Robocza nazwa "Pierre Dollin" miało być "Pierre Dollish" ale jednak w pierwszej osobie jakoś ...finezyjniej tak..

 

Trochę mi mało kiełbasy na BN24 wyszło...
Zmuszon zostałem do dorobienia, chciało mi się jak psu kija gryźć...
Robić lubię, nawet bardzo tylko te jebdolone sprzątanie/mycie....
Wykminiłem SiBaski jak obejść maszynkę mielącą i mieszałkę mieszającą...
W użyciu jeno nadziewarynka...zdecydowałem się na #3...bo najmniej mycia...
Poprosiłem Panią ze sklepu mięsowego żeby mi karkówkę i szynkę (płaską/białą) pocięła na plastry i przepuściła via "kotleciarkę"....trochę to trwało ale nic myć nie musiałem...
20231212_082301.thumb.jpg.09cbd7d4f310bbd7db158921480bb3f3.jpg
Boczku trochę dla "dotłuszczenia" i dosmakowania...
Mięso pokroiłem w paski
Cheddar.. Ser w kostki, ser dodałem do połowy farszu...
Zapeklosolowałem 18gr/kg
Przygotowałem komponenty przyprawiennicze i osłonki
 
20231212_173324.thumb.jpg.67ab30be0431e82350c9a63de4cc5f05.jpg
Peklowanie 48h
20231212_151153.thumb.jpg.7b3f5099322a009f559594c6085aa6fb.jpg

 

Boczka odparzyłem we worach...

 

20231213_180858.thumb.jpg.e03d4746022ca527957e795cef2487e3.jpg

 

20231213_181252.thumb.jpg.5229d95600e0cb1e6e0b12b985e161ca.jpg

 
Nabiłem fi 55 białkowe
Nie osadzałem
Podciepliłem 1h
Wędzarynka kilka h
Piekarnik/termoobieg 90*C do uzyskania 68*C wewnątrz batonu
Studzenie powietrzem kurpiowskim...Macica
Błędy:
1. za dużo giloretki boczkowej- początkowo się rozpadała i za słona była- do regulacji...
2. za dużo przypraw- poskupiały się w takie stadka- do obgarnięcia...
3. cheddar- część zetrzeć na wiórki- lussseirosss
4. za mało zrobiłem.... :D
Pod pierwsza kiją czy kijem...
IMG_20231218_170820.thumb.jpg.143d706df0d2eeac433d969c8dcb0ce0.jpg
 
Ostatnio....
IMG_20240107_150055.thumb.jpg.14de8da5402366e821bbed629a2544a9.jpg
 
Tabelek zwyczajowy...
 
20240114_153355.thumb.jpg.92f8a720e1a4b56ed90439cdccf5858e.jpg
 

Regułek....

Wszystko wykonywaliśmy w warunkach garażowo/piwnicznych, dysponując wspólnymi doświadczeniami, pokładami dobrego humoru, prymitywnymi narzędziami i metodami. Zachowana podstawowa higiena, restrykcje temperaturowe i Zdrowy Rozsądek :)
Polecam Wszystkim taki rodzaj spędzania czasu :thumbsup:

Edytowane przez ziezielony
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, ziezielony napisał(a):

. za mało zrobiłem.... :D

O taaak . to zwykle błąd podstawowy :thumbsup:

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Fakt ziezielony wałkoń jesteś 😂. Na lenia poleciałeś, ale opis już mogłeś zrobić Wielki.

Np. po dogłebnej analizie zaistniałej nagłej sytuacji niedoboru kiełby  która mogła doprowadzić do kosmicznych napiec w otoczeniu oraz mega dyskomfortu mych doznań kulinarnych . Podjąłem decyzję o wszczęciu badań nad nowatorska technologią produkcji kiełby. Badania  były poprzedzone analizą LITERATURY i szeroki KONSULTACJAMI z uznanymi wiodącymi autorytetami kiełbasofilstwa. Po pracach analitycznych przystąpiłem do części praktycznej. ............................. Itd...........itp.....

 

 

 

W wyniku tego otrzymałem mega fantastyczą zjawiskowa kiełbe wieprzowa . Pod nazwą "Boska kiełba ziezielonego". Receptura miała być opatentowana , ale nie mogę takiego dobra trzymać dla siebie dlatego na prośbę udostępniam do wykorzystania .

 

A Ty nasz drogi ziezielony co 

22 godziny temu, ziezielony napisał(a):

kiełbę nową se wymyśliłem... taka dla wałkoni, nierobów i leni..

Przy okazji całkiem niezła...

Robocza nazwa "Pierre Dollin

No tak my krainy kiełbosofilskiej szczęśliwości nie zbudujemy.😂

 

 

Ukłaniam 😁

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.