Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wędlinowanie prymitywistyczne czyli miło spędzamy czas... :)


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
685 odpowiedzi w tym temacie

#481 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6620 postów

Napisano 04 gru 2017 - 10:01

ale na słoninkę byś mnie złapał
  próbowałem - pyszotki  :D  :thumbsup: 

Niee niee słowo jak najbardziej prawidłowe one dojrzewają !!!! do spożycia
​. :thumbsup: nie są dojrzewające - ale dojrzewają  :yes: może co by nie było  :w00t:  :frantics: dosmaczają się  :yes: ,

Bracie ziezielony postawa zdradza Mistrza
Maciek - nic więcej nic mniej - a o serach nie wspomnę  :wub: 

#482 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • **VIP**
  • 2210 postów

Napisano 04 gru 2017 - 21:51

:) Mariusz :thumbsup:, umiesz lepiej....

:) Biniu, nawet wiem czym wcześniej ...zanęcić do onej słonizny :D

:) Maćku :blush: .... skąd masz moje zdjęcie paszportowe :laugh:

:) Muski to "dosmaczanie" ... trafnie definiuje, choć niespotykane w "numerologii fundamenalistów kiełbasofilskich" :clap:

Dzięki Panowie za miłe słowa, skrępowanym mimowolnie się poczuwam gdyż do "Miszczy" to mi jak nieletniej prostytutnicy do renty....

Zachowam luz gejowskiego zwieracza w trakcie... "parady miłości" :laugh: 



#483 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6683 postów

Napisano 05 gru 2017 - 07:33

Kolorek piekny!

#484 witt

witt

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1521 postów

Napisano 05 gru 2017 - 09:14

Przyłączam się do Karola, :thumbsup: ........ ziezielony, mistrzowskie podejście :clap:

 

Serdecznie pozdrawiam



#485 rarytasik

rarytasik

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 205 postów

Napisano 07 gru 2017 - 10:37

Ładne wędzonki  :) Widać że ta robota Cię cieszy. Przyjemnością jest nie tylko jedzenie takich specjałów, ale również ich wykonanie. Można się od tego uzależnić  :D

A co to w siateczkach obok noży ?



#486 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • **VIP**
  • 2210 postów

Napisano 08 gru 2017 - 13:07

:) Panowie... ukłaniam :thumbsup:

----

Rarytasik, to fajny temat... sznurki zbliżające Leeleepooty oto...

https://wedlinydomow...-czas/?p=346733

https://wedlinydomow...-czas/?p=452472

Trzeba się wybrać do pierdonki, na stanowisko "sery", w czerwonych foliach to jest...szast prast i do wędzarynki :thumbsup: :D

Najlepsze z pieprzem.... :thumbsup:



#487 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • **VIP**
  • 2210 postów

Napisano 08 gru 2017 - 14:08

:) ....SiBy suplementacja post nr 477 z onego wąta.... :thumbsup:

 

Załączony plik  ze'Szynkowa lis2017.jpg   66,91 KB   8 Ilość pobrań

 

Załączony plik  ze'Szynko'wa 2017.pdf   417,07 KB   18 Ilość pobrań

 

Wszystko wykonywaliśmy w warunkach garażowo/piwnicznych, dysponując wspólnymi doświadczeniami, pokładami dobrego humoru, prymitywnymi narzędziami i metodami. Zachowana podstawowa higiena, restrykcje temperaturowe i Zdrowy Rozsądek
Polecam Wszystkim taki rodzaj spędzania czasu...

 

:laugh: :thumbsup:

 

 

 

 

 



#488 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 08 gru 2017 - 17:57

Ta lilipucia ryba miażdży :D Pozdrowionka :) 



#489 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • **VIP**
  • 2210 postów

Napisano 13 gru 2017 - 12:20

:) Jołjołjoł SiBy....

To w końcu ogarnięta metodyka postępowania peklowania "na sucho", we worze do kiszenia kapusty :yes:

Czyściutko, szybciutko, wygodniutko....

Oczywiście nikogo nie namawiam lecz rekomenduję, w potrzeby Macicy pięknie się wpisuje.... :thumbsup:

Wór to nikczemny wydatek, niecałe 2 peeleny...

Robota...mniej zrobić już nie można :thumbsup:

Minimalne zużycie peklosoli...

Bez udziału wody do peklosolanki i do zmywania...

Możliwie mało miejsca/objętości...

Przekładanie/obracanie/ubijanie/masowanie to przyjemność...na prędkości w dodatku...

Łatwość obserwowania ewentualnych zmian wyglądu...

Kupujemy mięcho i wór kapuściany, z paragonu mamy wagę, waga x 17-23 gr peklosoli...

We worze natrzeć mięcho, w miarę dokładnie.... możliwie, dowolnym sposobem wypchnąć/odessać powietrze, zawiązać...

Przechowuję min 8/9 dni w temp 2-7*C..

Do wędzarynki, do koloru ulubionego, do parzenia 55/56*C (polędwice) w środku kawałka, temp wody 72-77*C...

Inne mięsa wg znanych tu reguł.... :laugh:

Zaletą metody jest konieczność obecności Pomaganta...

Uwaga odnośnie szczelności wora... próbowałem, jak sugerowała Alinka, zgrzać dodatkowo, ale ta folia jest dziwna jakaś, niby zgrzało ale zaufania mojego nie wzbudziło...

Skutecznie zadziałał zwykły supełek, mooocno ściągnięty...

 

Załączony plik  DSCF3333.JPG   63,68 KB   5 Ilość pobrań

 

Supełek był trudny.... rozcapierzyć wór, rozsypać trochę peklosoli, mrużąc oczy to się bardziej fafachowo wygląda.. :D

 

Załączony plik  DSCF3334.JPG   70,76 KB   4 Ilość pobrań

 

We worze lokalizować poszczególne batony, niespiesznie... posypywać peklosolem z kubeczka plastikowego jest wygodnie....

Wcierać niezbyt namiętnie psól po mięchu, tak rozcierać... i kolejne również kawałki....

 

Załączony plik  DSCF3335.JPG   78,64 KB   4 Ilość pobrań

 

Różne gatunki i asortymenta można mieszać bez konsekwencji.... granicę se ustaliłem na około 8 kg/wór...jeszcze jest lekko, bezstresowo można tego cukiereczka obracać, klepać, tłuc.... nawet z bani :laugh:

 

Załączony plik  DSCF3336.JPG   77,74 KB   4 Ilość pobrań

 

Jak się psól skończy, wysysamy powietrze, zawsze coś zostanie, luuuzio mózio...

Skręcamy wora i sprytnie supełkujemy....

Opisujemy wora...

 

Załączony plik  DSCF3338.JPG   63,79 KB   4 Ilość pobrań

 

Dla wyższej fafachowości se możemy odkroić nadmiar wora w miejscu dowolnie wybranym niech inni myślą, że kiełbasofile to wraże estety płci obojga...

 

Załączony plik  DSCF3340.JPG   74,08 KB   4 Ilość pobrań

 

Tu, na tym etapie zaczyna być istotny Pomagant....

Uznojeni, możemy se, z głębokim westchnieniem udać, że wycieramy pot perlisty ze zbrużdżonego czoła...

...Dupsko ciężko posadzić na najbliższym krześle, posłać Pomagantowi spojrzenie Brusa Łylisa ze "szklanej pułapki" i cicho mu szepnąć zchrypiałym głosem... noooo kypba, teraz polej... :laugh:

 

Załączony plik  DSCF3342.JPG   73,78 KB   4 Ilość pobrań

 

Cukiereczki składujemy w dowolnym miejscu, unikając miejsc nasłonecznionych i w temp 2-7*C, np na sofce.... :laugh:

...i lussseirossowa kolejna doza od Pomaganta

Można codziennie obracać, nawet po dwakroć.....

 

Parafrazując pewien "wędkarski" kawał....

- a nauczysz mnie kiedyś robić zwędzonki???

- a co tu umieć? polewasz i pijesz :laugh:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Załączone pliki



#490 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2663 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 13 gru 2017 - 16:26

Ty to jesteś Kiler peklowania  :D

odkryłem że odkryłeś  nową miarę

 

post-52358-0-73591400-1512069544_thumb.j

 

 

Zapomniałem  też  tak mam i nie tylko w kielbasofiliśmie  musimy ją wprowadzić do układu  SI :D :D np dwa "zapomnienia"


Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 13 gru 2017 - 16:29


#491 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6620 postów

Napisano 13 gru 2017 - 17:07

Uznojeni, możemy se
:yes: możemy :yes:  :thumbsup: 

#492 paszeko

paszeko

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 487 postów
  • Miejscowośćruda slaska

Napisano 13 gru 2017 - 19:32

:) Jołjołjoł SiBy....

To w końcu ogarnięta metodyka postępowania peklowania "na sucho", we worze do kiszenia kapusty :yes:

 

Gdzie kupujesz takie wory?


Użytkownik EAnna edytował ten post 13 gru 2017 - 20:34


#493 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • **VIP**
  • 2210 postów

Napisano 13 gru 2017 - 20:15

:) Maciek, wprowadzimy..... tylko żebyśmy nie zapomnieli :laugh: :laugh: :laugh:

:) Paszeko, to można kupić w większości, szanujących się, sklepów rolnych/ogrodniczych....

Nie zalecam sieciówek zagranicznych, z zasady się obrzydzam....wstręt mam okrutnisty, również z zasady :thumbsup:

Z resztą pewnie tam to po 4 zł :laugh:



#494 paszeko

paszeko

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 487 postów
  • Miejscowośćruda slaska

Napisano 13 gru 2017 - 20:37

:) Maciek, wprowadzimy..... tylko żebyśmy nie zapomnieli :laugh: :laugh: :laugh:

:) Paszeko, to można kupić w większości, szanujących się, sklepów rolnych/ogrodniczych....

Nie zalecam sieciówek zagranicznych, z zasady się obrzydzam....wstręt mam okrutnisty, również z zasady :thumbsup:

Z resztą pewnie tam to po 4 zł :laugh:

Takie sklepy sa?Kurcze nie wiem czy u mnie w rudzie slaskiej takie cos jest  :cry: 



#495 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • **VIP**
  • 2210 postów

Napisano 15 gru 2017 - 16:31

:) Jołjołjoł SiBy....

Utrata wagi nastąpiła w warunkach, jakie były dostępne...Serdolnik....

Odparowanie/odgrubienie jakieś 20-25%, nawet ładnie na oko...

 

Załączony plik  DSCF3344.JPG   87,09 KB   8 Ilość pobrań   Załączony plik  DSCF3343.JPG   85,7 KB   8 Ilość pobrań

 

...Anturaż, powiedzmy właściwy....bulbulatorium nieśmiało łamie ciszę, wspomagając ważkie procesy... :D

 

Załączony plik  DSCF3345.JPG   68,88 KB   9 Ilość pobrań

 

Z kiebasowaniem już do BN lusseirosss, batony zaworowane czekają grzecznie na emisję....

 

Załączony plik  DSCF3356.JPG   113,26 KB   9 Ilość pobrań

 

Jeszcze udało się skutecznie przetransponować karkówkę do kolejnego etapu...

Rozpończoszniona, ma skorupę wyczuwalną, teraz zaworować i dalej czekać :mad:

 

Załączony plik  DSCF3347.JPG   85,77 KB   9 Ilość pobrań

 

Rzadko jakoś przekroje mam okazję focić..... ze'Szynko'wa...

 

Załączony plik  DSCF3350.JPG   79,37 KB   10 Ilość pobrań

 

Niesiony falą uciechy, że znów się udało nie zjebdolić.... czupurnie, z dozą brawury rozpoczątkowałem wygibasę SSSS z końca kosienia (listopada)  :D ....

Poczekam jeszcze na opinię Alkopartnerów, może nie są właścicielami frąsuskich podniebień i jak widzą zakąskę to się nieswojo czują.... lecz w pewnych okolicznościach stają się bardzo.... niejednoznacznie wylewni :laugh: :laugh: :thumbsup:

 

 

 

 

 



#496 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2663 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 15 gru 2017 - 17:26

niejednoznacznie wylewni :laugh:

wylewni :laugh: czy wlewni  :D  oto jest pytanie  :D  :D  :devil: 



#497 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • **VIP**
  • 2210 postów

Napisano 19 gru 2017 - 20:49

:) Maciek, jak mają za małe szkła to wylewają, z ambicji to wynika...chyba...powiedzmy...

Wiele powiedzieć wylewnie również umią.... z czasem... 

A wlewni/pakowni to i owszem....nawet nie bywają, po prostu są... lubię... :laugh:

-----------------

 

 

Akcja BN 2017 zakończona, się żem ogarł, harmonogramy w grafiki wpasił i z głowy...darów wiele...

Mnogość asortymentów z premedytacją, wiedzion doświadczeniem, została spełniona...

Masturbatorium zwoiło, knuło, Macica tęgim ramieniem wykonawczym...

Polędwice i karkozje zalegające długo, słonizna, kiełb moc grubokalibrowych, boczulągi i polędwice zwędzane parzone...

We wędzarynce....na raz, z pomocą kratki lodówkowej... wspaniałe akcesorium... :thumbsup:

 

Załączony plik  DSCF3357.JPG   106,62 KB   10 Ilość pobrań

 

Tu sromią się wielopoziomowo....ku fotce...

 

Załączony plik  DSCF3361.JPG   164,78 KB   10 Ilość pobrań

 

Serki podług QBQ...trzy strzeliłem...

 

Załączony plik  DSCF3364.JPG   73,96 KB   10 Ilość pobrań

 

Tu zaś Elita wędzonkowa...Boczulągi, w roli głównej, na planie pierwszym...hicior...

 

Załączony plik  DSCF3371.JPG   106,72 KB   9 Ilość pobrań

 

...Dream team.... bez kiełbas, gdyż one chytrze.... dosmaczają się... :thumbsup:

 

Załączony plik  DSCF3387.JPG   128,27 KB   9 Ilość pobrań

 

SSSSpieprzona na (zie)zielono...przekrój poprzeczny.... smak ...dobitny, harmonijny, wybitnie komponuje się z różnie stężonym C2H5OH...

 

Załączony plik  DSCF3380.JPG   73,8 KB   10 Ilość pobrań

 

Zasób BN 2017, w komplecie, zakończona technologia, teraz magazynowanie i konsumpcja...przyległości już warczą...łakną podobno... zaspokoimy...z lubością :thumbsup: :laugh:

 

Załączony plik  DSCF3389.JPG   97,39 KB   10 Ilość pobrań

 

Te dwa bez folii to szynki zapeklosolone zalegające, "NadNarwiańskie", projekt nowy, surowy wędzony, zwleczemy możliwie konsumpcję...zwędzimy trzykroć, możliwie pozbawimy wody....zobaczymy...zagryziemy...

Kypba, nie wiedziałem, że wystarczy czytać ze zrozumieniem i można mięcho przerabiać....skutecznie...

Dzięki Wielkie, Wielkie SiBaki :thumbsup: :laugh:

....i Regułek fundamentalnie zasadniczy....

 

Wszystko wykonywaliśmy w warunkach garażowo/piwnicznych, dysponując wspólnymi doświadczeniami, pokładami dobrego humoru, prymitywnymi narzędziami i metodami. Zachowana podstawowa higiena, restrykcje temperaturowe i Zdrowy Rozsądek :)
Polecam Wszystkim taki rodzaj spędzania czasu
:)

 

 

 

 

 

 

 

 

 



#498 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6620 postów

Napisano 19 gru 2017 - 21:09

wystarczy czytać ze zrozumieniem i można mięcho przerabiać....skutecznie...
ZIEZIE :thumbsup:  :yes:  Najtrudniej jednak to mieć  chciejstwo ;) 

Dorobek skutecznie wypełni wiele czeluści ;)  :clap:  



#499 janusz_p

janusz_p

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 324 postów
  • MiejscowośćKatowice

Napisano 20 gru 2017 - 06:36

Piękna robota. Nawet nie sądziłem, że radośnie można obrazki kiełbaski oglądać.



#500 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2663 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 20 gru 2017 - 08:48

Ziezielony do wędzarni to ładowałeś jak student sałatkę w barze sałatkowym  po 5 PLN za miseczkę :D :thumbsup: 






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych