PePe Opublikowano 22 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 22 Grudnia 2014 Kiedyś widziałem jak sztajmes takim wózkiem wiózł uwaloną w trzy d..py swoją lubą w pobliskie krzaki. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 23 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 23 Grudnia 2014 (edytowane) Dopełniając akwarium z radością jeszcze lepszym humorem- zamieszczam skecz kiełbasowy Koncentracja mocy, zgrupowanie sił...Dochodzące Czasem...tchnące ciekawościa.... Dysponuję... PPPPP z orzechami włoskimi.... Niezły strzał z laskowymi, choć ciężko kawałki orzechów utrzymać stabilnie w farszu/plasterku- lubią wypadać Dwuwariantowa PPPPP... dubeltówa..."na łyso" Dotarłem na skraj przydatności do spożycia, eksperymentalnie przedłużę możliwie "do kiedyś" Kapitalną przyprawą do tych kiełb jest.... temperatura. Max 36.6- np w kieszeni...obok... Albo już mi dekiel wysadza ta ekstatyczna kiełba Smak i zapach "zmieniają" sie z temperaturą....zarówno na talerzu, w palcach i w ustach..Pewne to SiBy jest to, że PPPPP wchodzi na stałe do repertuaru, to taki jakby Wolnias na dyskotece na koloniach Rozczarowany jestem trochę tym czarnym/ciemnym obwiedzeniem. Nie mam pomysłu a nie chcę przekraczać wyrafinowanie misternych granic Prymitywizmu W sumie to nie jest taki zły ten Tward- pełni funkcje "konstrukcyjną"- trzyma/spina plasterek. Też wprowadza kolejny kolor/barwę w przekrój, nową, dodatkową konsystencję do gęby...wiem, wiem nie ma co se tłumaczyć- gamoń!----Na szczęście mam jeszcze trochę osłonek do kwadratowych kiełbas, jak ktoś chce to mogę pomóc... https://www.youtube.com/watch?v=hf4Kk6f4XAQ Wszystko wykonywaliśmy w warunkach garażowo/piwnicznych, dysponując wspólnymi doświadczeniami, pokładami dobrego humoru, prymitywnymi narzędziami i metodami. Zachowana podstawowa higiena, restrykcje temperaturowe i Zdrowy RozsądekPolecam Wszystkim taki rodzaj spędzania czasu... Edytowane 23 Grudnia 2014 przez ziezielony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 23 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 23 Grudnia 2014 Piękna;)chyba pomyślę okropmnie nad zrobieniem;) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 23 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 23 Grudnia 2014 (edytowane) Masz za małą wilgotność przy podsuszaniu, stąd ta sucha obwódka, którą łatwo zlikwidować - zapakuj próżniowo na dwa tygodnie, a wilgoć ze środka uciekając w stronę wytworzonego podciśnienia rozmiękczy suchy pierścień, o wyrównaniu barwy nie wspomnę. Odnośnie wyrobu wszystko by pasowało prócz tych dużych kawałów słoniny, które nierównomiernie rozmieszczone wprowadzają zachwianie harmonii.Odnośnie orzechów w kiełbasie - pomysł taki sobie, kiedyś próbowałem, ale nie pasuje mi to. Ja dla swoich w takiej wędlince tłuszcz musiał bym drobno pokroić czyli ukryć, by gały nie widziały, a wtedy, by jadły. Ostatnie słowo - pięknie i życzę dalszego miłego wędlinowania prymitywistycznego w warunkach garażowo-piwnicznych. Edytowane 23 Grudnia 2014 przez pis67 Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 23 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 23 Grudnia 2014 Z obwodką Piotr ma rację Mnie kusi dodanie sera pleśniowego do środka i nastepnym razem dam Lazura w kostkach Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 27 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 27 Grudnia 2014 (edytowane) Dziękuję Panowie...Już wcześniej uzyskałem od Was takie informacje... Gorliwie się zastosowałem... chyba za słabo Mam jeden baton zapakowany profikuka z poprzedniej produkcji- widać go na zdjęciu. Specjalnie go nie odpinałem. Poczekam jeszcze.... Trochę jestem rozczarowany/zaskoczony tą obwódka bo start dojrzewania zrobiłem w kotłowni (25/30*C??? nie mierzyłem) w mokrej szmacie, ciągle ją nawilżając. 3 dni. Podczas przenosin do nory, kiełbki były powierzchniowo wilgotne, miękkie, miejscami jakby załamana płaszczyzna lecz minimalnie...Może trzeba "stopniowo" schodzić z wilgotnością....Już i tak po ptakach Później załaduję we wory, poczekam..... i tyle Lussseirossss... ssssssmakująTo dopiero rozgrzewka....Macicowa xxxxxxxxxxUzupełnienie Dziennika Kiełbaśnika... wcześniej nie zdążyłem...Świąteczny pak.... Edytowane 27 Grudnia 2014 przez ziezielony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 27 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 27 Grudnia 2014 Zestawik bajer przyjacielu???????? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 9 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 9 Marca 2015 (edytowane) Jako babrant, birbant, bumelant i komlplikant otworzyłem nowy, niezależny segment Macicowy…. SerdolnikSerdolnik podlega kanonom ogólnym- czyli robimy żarcie!….żarliwie, żartobliwie, figlarnie i oczywiście zdroworozsądkowo*.W Serdolniku jest zakaz spożywania…. podpuszczki i chlorku na raz, na szczęście…Fajnie mamy bo sprzęt grupowany kiełbasowoMacicowy łatwo przebranżowić ku Serdolnictwu….Takie tam…Merytoryczna przygotówka forumowa, trochę z netu lecz nie za wiele bo się można zamotać i jazda Wstępnie, jako poligonowy zakała, miałem masę wątpliwości…. Wyjdzie nie wyjdzie?, co będzie?, wybuchnie?, smrodu narobi?Co gorsza po 3 Rundach Oborowych niewiele mi się rozjaśniło…. Sery się wałkonią w Norze Przechowalniczo- Dojrzewalniczej- wcześniej jak i później definiowalna jako NP-D…Wilgotność – około 80% - wg wskazu zabawnie zabawkowego higrometru…Temperatura 12/13*C… Nocą czuły, serom owiewu łaknącym, wiatrak mozolnie szumiąc, szepcze szeptusze zaklęcia, zagrzybienia utrudniając…No normalnie warunki niemalże idealne…. Do wypicia kilku kilogramów pifffka albo i czego innego... "zrobienia" Żeby nie było, że pierwiastek… Po okresie trudnego i niecierpliwego dojrzewania wstępnego przyszedł czas na zapolioctanowanie bezbarwne, paluchowe dwuwarstwowe.... i dojrzewanie właściwe... z pryszczami i fochami Każda runda oborowa zradza 2 sery, pozornie identyczne, bliźniacze…jakieś tam różnice są jednak i to wcale nie drobne !!!Początkowo, jak to w Macicy… bo Serdolnik zawarty wszak jest w Oną, była próba „zatytułowania” poszczególnych wykonów. Niewiele brakowało a otrzymałyby imiona z mitologii… Chwilowa rezygnacja z pewnych… rzeczy przyniosła orzeźwiające otrzeźwienie i perspektywiczną refleksję… jakże przecież Atena ma za duże dziury!?!? Herkules jest jakiś mały?!?! Apollo pękaty?!?! Afrodyta jakoś dziwnie podje..pachnie?!?!? Mars spleśniał?!?!? Eros miękki?!?!?!Kodowanie ostateczne: 1.RO- 20l- 14 luty- mleko krowowe, niepasteryzowane, Jota2XCIX – żaden to Iksceiks XCVIII 2.RO- 20l- 21 luty- ml kro npas, Omega3XCVIIXCVI3.RO- 20l- 01 marca- ml kro past, Omega3 Kappa1 XCV XCIV----------------------------- SerFazy szczodrą szczyptą zaszczepiony szczęśliwie, zaszczytnie okazuję swoich Wychowanków czy też może Nauczycieli- ciężko się odnaleźć w tym temacie i niemożliwym pewnym być swojej funkcji Cała gromadka osadzona w systemie Gołdowym, Gołdopodobna tak by rzec można… *- na miarę możliwości i interpretacji PS.Akmis, dzięki https://www.youtube.com/watch?v=BW3gKKiTvjs Edytowane 9 Marca 2015 przez ziezielony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 9 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 9 Marca 2015 ...subtelość owych dotarła swą zapachowością poprzez niezbadane meandry netu aże do mnie , i miło skarpertowość roznosi... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 9 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 9 Marca 2015 Ziezielony brawo pierwsze sery zrobione :clap: Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 9 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 9 Marca 2015 Pięknie panie;)) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 9 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 9 Marca 2015 XCIX – żaden to Iksceiks Wiadomo, że 99 ale czy to znaczy, że to jest Twój dziewięćdziesiąty dziewiąty ser? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 9 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 9 Marca 2015 (edytowane) Jumbo... skarpetowość niezbyt skarpetowialna... pośród... Bazyl, Morfeusz po kiełbasowych tonażach Serdolnik jest niezły PawełJ... właściwie numer odczytany jednakże nomenklatura... zakładam "C" jako osiągalny, sterowny i właściwy Na razie się oddalam dążniczo ku odkryciuZajeTemat te sery.... Polecam bo motka cudna i niepewność warta ryzyka Edytowane 9 Marca 2015 przez ziezielony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 16 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 16 Marca 2015 (edytowane) Eloł SiBy Passa serowa emocjonalnie rozwojowa, stawka coraz wyższa...Zastanawiam się jakiego rodzaju samookaleczeń (narzędzia lub/i substancje?) dokonam jeżeli te wszystkie bambuły w śmieci pójdą..... może chociaż na kompost się nada...Gorzej...pohańbienie niemiłosierne na Macice gromem padnie jeżeli nawet zwierzęta będą się brzydzić jej wytworów mlekopochodnych.... Czwarta Runda Oborowa; 20l; 14 mar; mleko krowowe; niepasteryzowane; Jota1; 4. RO- 20l- 14mar- mlkro- npast- Jota1 XCIII - przed soleniem 1746 gr XCII - przed soleniem 1738 gr3484 gr - przeciętne nowo...bambułki Serowe budowanie masssy.... Wyczerpujące, wstępne czynności wytwórcze ukończono... Technologiczne, lusseirosssowe lansio XCV i XCIV...nad basenem... na dębowym pomoście NP-D Klub Wałkonia.... konkurencja wałkonienie się na plecach... Gramy dalej.... PS Bambułom XCIX i XCVIII właśnie przyznano pierwsze bomby... miesiączki im stuknęły Edytowane 16 Marca 2015 przez ziezielony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 16 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 16 Marca 2015 A ten serek z lewej na 3 zdjęciu co taki różowy Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 16 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 16 Marca 2015 (edytowane) Bazyl, przecież onen serek to Dziewczynka Edytowane 16 Marca 2015 przez ziezielony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 25 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 25 Marca 2015 (edytowane) Trening to istotna sprawa... w wielu dziedzinach.... to se trenuję Następne bambulaki w Serdolniku.... kolegowie/żanki XCV i XCIV, obpolioctanowane przezroczyście i omarkowane Kolor maja trochę inny pasteryzowałem mleko.. czy trafnie czy nie.... Kolejne krążynki lansuja się dostojnie....Tym "różowym" to jestem zaciekawiony i zaskoczony. Jak kol. Bazyl zauważył był "trochę" różowy. Tuż przed formowaniem dodałem "trochę" soku z buraków... Na oko to widać Wydawało mi się, że jak zżółknie (fajne słowo... 3 alty pod rząd!) to z tej, czy od tej różowości "zpomarańczowieje"...Chyba mi się "trochę" słabo wydawało... trzeba spróbować z sokiem z marchwii i innymi Na zapach normalnie, jak bliźniak... też trochę się wzdyma... ciekawe jaki będzie w środku no i smak??? Trochę zaczęły się kłopoty z przechowywaniem... że miejsca mało się robi.Zostałem zmuszony zakłócić swe (nie)chlubne nieróbstwo Ale nawet mi się podoba, wszystko miałem więc o kosztach szkoda gadać:amortyzacja narzędzi, kilka gwoździ i deski z odzysku....2 kilo piwa sklepowegoNP-D....Serdolnik w nowej odsłonie... Gramy dalej Edytowane 25 Marca 2015 przez ziezielony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 25 Marca 2015 Chyba mi się "trochę" słabo wydawało... trzeba spróbować z sokiem z marchwii i innymi Na zapach normalnie, jak bliźniak... też trochę się wzdyma... ciekawe jaki będzie w środku no i smak??? To moze zrob i zielony ser, mam na mysli kolor nie zgnilizne, dodaj soku ze szpinaku. Na pomaranczowy polecam odrobine kurkumy lub szafranu. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 25 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 25 Marca 2015 Sok ze szpinaku da "trochę" niebieski, równie fascynujący...kierunek właściwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 28 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 28 Marca 2015 Kurkuma-..... zafferano... zmoździerzowane ....sparzone....(sz)czeka... jutro akcja- 20l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 28 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 28 Marca 2015 Ziezielony, zolte buraki tez ladnie barwia Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 2 Kwietnia 2015 (edytowane) Sezon kiełbasowy 2014/2015 chyli się ku końcowi… niestety to chyba numer przedostatni... Pozostało zatowarunkować się na lato i Macica – Segment Mięsowy- przyśnie, śniąc przaśnie, czujną pozostając.Oczywiscie Serdolnik jeszcze parę krążynek zrobi- mam nadzieję…Wcześniej jakiś tam locik był ale tak lussseirossowy, że szkoda wspominek, parę raptem metrów kiełbki…i trochę ponad kilogram wódziochy pobekiwanej piffkiem : )-------Macicowe zawezwanie- 31mar- tryb melancholijny….Wielkanocny Skład AlkoPartyzancki , Jacyg- debiutant, Industriaw, ziezielony plus wizytanci…Jakoś tak spokojnie- pomimo wiatru i ciężkich warunków opadowych- nie nerwowo… z jakąś taka pewnością….Chyba to przez to, że tylko właściwie wędzonki (45plus) atakowaliśmy. Pozbawiło to nas emocji, projektów, odmierzań, odważań i pozostałych czynności wymagalniczych… Dwa załadunki (12h) i po krzyku, łącznie z odparzeniem. Sztuczne przedłużanie sprzyjało procesom towarzyszacym Fajnie jest, że z bandy obibocznych opoji polaryzują się ośrodki dymotwórcze zrzeszające Kiełbasorobów i Kiełbasojadów….Takie podsumowanie….Od pierwszego dość dawno, pioniersko wyrobionego, kilograma peklosoli, powstały przerzuty kiełbasowe w postaci wędzarni Manjanowej i KrumowoKribowej (Macicogennej!!!)- potencjał więc wzmaga To u nas na Wiejscowości….Zainfekowano Olsztyn i Toruń- jest o czym gadać Sprzyjaciół przybywa, przyległości nawet przebąkują o "fabryce czekolady”....z kwasówki na sprężynkach ...30mar godziny późne, wieczorne... ... 31mar, stygnące po akcji.... .... 01kwi, w trakcie woryzacji transportowej... Mam wrażenie, że to jakieś monotematyczne jest...Z nowości... Dymaczkę testujemy ku zimnemu wędzeniu ... Mam w Departamencie Mlekowym- Serdolniku- rebusa, jak znajdę czas to szybko dorzucę- fajna jazda, nawet smaczna...czarny ser Wszystko wykonywaliśmy w warunkach garażowo/piwnicznych, dysponując wspólnymi doświadczeniami, pokładami dobrego humoru, prymitywnymi narzędziami i metodami. Zachowana podstawowa higiena, restrykcje temperaturowe i Zdrowy RozsądekPolecam Wszystkim taki rodzaj spędzania czasu... Edytowane 2 Kwietnia 2015 przez ziezielony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Sezon kiełbasowy 2014/2015 chyli się ku końcowi… niestety to chyba numer przedostatni... Z jakiegoż to powodu sezon się kończy?? W lecie nie dasz rady wędzić?? To będzie przecież sama przyjemność.... leżaczek, słoneczko zimne piwko i dymek z komina.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Z jakiegoż to powodu sezon się kończy?? W lecie nie dasz rady wędzić?? Kolega se do Afryki wyjeżdża Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 3 Kwietnia 2015 No to fakt... Łatwo nie będzie ale nie będzie to niemożliwe ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.