Skocz do zawartości

Necówka EAnny


EAnna

Rekomendowane odpowiedzi

No i doczekałam się :grin:

Przy okazji świniobicia dostałam w przydziale otokę oraz oryginalny, wiślański przepis na necówkę.

Przepisem podzielił się rzeźnik-wędliniarz z Wisły; dziekuję panie Władku.

W rejonie tym necówkę robi się w dniu świniobicia i nie z tzw. pucówki, tylko z całej karkówki. Pucówkę (okrawki po formowaniu elementów) przeznacza się na wyrzoski.

 

Necówka:

 

Surowiec:

1. Karkówka - cały element (2kg)

2. Polędwiczka (o,45kg)

3. Tłuste okrawki - jeżeli karkówka jest chuda (o,5kg)

4. siatka otokowa

5. 7-8 wiejskich jajek

6. cebula - 2szt (200g)

7. czosnek - 1 główka (10-15g)

8. sól morska - 8g/kg (wg smaku)

9. pieprz - 2g/kg

10. Kminek (do posypania)

 

Wykonanie:

Z powyższej ilości wychodza dwie necówki.

1. Polędwiczkę przecinamy wzdłuż uzyskując 2 szt.

2. Karczek i tłuste okrawki boczku przepuszczamy przez maszynkę, 6-8 mm.

3. Cebulę drobniutko kroimy i zasypujemy solą, czosnek przeciskamy przez praskę.

4. Zmielone mięsa z przyprawami należy zacząć starannie mieszać dodając powoli po jednym jajku. Mięso z jajkami ma stworzyć emulsję.

5. Siatkę dzielimy na pół i do każdej części wkładamy wałek z 1/2 farszu. po spłaszczeniu wałaka wkłada się w środek przepołowioną polędwiczkę i zakleja farszem.

6. Uzyskaną roladę zawija się starannie otoką i posypuje obficie kminkiem.

7. Pieczemy w 170st.C przez 1,5 h.(wg. autora przepisu)

Ponieważ mięsa piekę na termometr skorygowałam temperatury i czas pieczenia.

- 170st.C przez 1/2h

- 130 st. przez 1/2h.

Ten czas zupełnie wystarczył.

Wiarygodny degustator ocenił, że moja wersja jest o wiele lepsza; delikatniejsza i bardziej soczysta. Również kolorek pozostał lekko różowy.

 

 

 

 

 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

szkoda , że necówkę można zrobić gdy ma się "dostęp" do otoki

Określenie jest bardzo nieprecyzyjne.

Necówkę nie robimy, przy użyciu tłuszczu z otoki . Tłuszcz otokowy to tłuszcz z jelit . Necówkę robimy przy użyciu tłuszczu siatkowego który okrywa żołądek wieprzowy ( - przy bydle nazywa się taką siatkę łojem odzieżowym ) Tłuszcz siatkowy z żoładka wp. zaliczany jest do otoki . To takie zawiłości w nazewnictwie . Niby otoka a jednak całkiem inne zastosowanie i inny wygląd. To tak jak z tłuszczami mamy twarde miękkie, pachwinowe. twarde itd . Tutaj w tym przypadku tylko dwa gatunki tłuszcz otokowy z jelit i tłuszcz siatkowy z żołądka .

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tłuszcz siatkowy z żoładka

A jaki on smaczny( :!: ) na surowo :tongue:

Cała blona skutecznie zapobiega wyciekom soków i nasącza potrawę tym tłuszczykiem dając specyficzny smaczek.

Rozdysponowałam tę necówkę po rodzinie i nazajutrz odbierałam telefony z zapytaniami co to takiego smacznego było :lol:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy oprócz prywatnych rozbiorów tucznika jest to dostępne w handlu

Popytaj w ubojni w Twojej okolicy.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na pewno mają i dadzą pewnie za frico tylko musi być świeża.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zawsze można zrobić bez otoki, ale to już nie będzie ten smak.

EAnno piękny wyrób. :clap:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 lat później...

@EAnna, czy taka blone otokowa mozna przetrzymac dluzej , tak jak np jelita?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

czy taka blone otokowa mozna przetrzymac dluzej , tak jak np jelita?

Wyłącznie zamrożoną.

 Ona jest bardzo delikatna, całość dobrze jest podzielić na dwa kawałki.

Na południu Polski, w Cieszyńskiem, wykonuje się regionalne produkty w tejże błonie (tzw. necówka - od "siatka"). 

Ubojnie gromadzą ją do okresowych produkcji w formie zamrożonej, kiedyś takie kupowałam na wagę z ubojni w Wiśle.

Osobiście robię też w tej błonie obiadowe kotlety (bez bułki) z wp. lub dziczyzny, które uzyskują specyficzny smak, zachowują soczystość i są szczególnie smakowite z sosem grzybowym.

Wydaje mi się, że nawet zamrożona nie powinna być zbyt długo, bo tłuszcz otokowy "wzmacnia" swój aromat  :laugh:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziekuje :)  no to odpada , nie przewioze zamrozonej w ciagu 24 H w lodowce. Jak dostane bedac w PL to chociaz kupie zeby zobaczyc jak wyglada :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

@electra, zobacz ten temat: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7880-necowka-eanny/?view=findpost&p=270661

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@EAnna, ja widzialam na zdjeciu , ale nigdy na "zywo" , moim zamierzeniem byla wlasnie necowka , musze kiedy zapytac u nas u rzeznika .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z tą otoką to uważajcie bo nie każdy toleruje jej zapaszek. :hmm:

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@EAnna, czy taka blone otokowa mozna przetrzymac dluzej , tak jak np jelita?

Electra spokojnie ją zasól,nie trzeba mrozić.Przed użyciem dokładnie wymoczyć w letniej wodzie.

 

Z tą otoką to uważajcie bo nie każdy toleruje jej zapaszek. :hmm:

Co do zapachu,jeżeli czysto przeprowadzone jest patroszenie otoka jest nie pobrudzona to ok.Zapaszek jest jak to określasz jak już ulega proces jełczenia.

Jest to najczystszy tłuszcz z całej świni to tyle w temacie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jest to najczystszy tłuszcz z całej świni

I bardzo  smaczny  :thumbsup:

Podskubuję go na surowo  :tongue:

Uważam, że mięso zrobione w otoce (świeżej) jest o niebo lepsze od "gołego".

Błona + tłuszcz chronią soki białek mięsnych i dodają swój smak tak, jak kątnica niektórym wyrobom.

Niemniej, nie wszystkim to musi odpowiadać.


[Dodano: 01 lis 2018 - 21:48]

 

 

Electra spokojnie ją zasól,nie trzeba mrozić

A o tym to nie wiedziałam. Dziękuję Marku za cenną informację. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@Marek z Bielska, U siebie to ja jej nie dostane , myslalam o przewiezieniu z PL w warunkach lodowkowych .


[Dodano: 02 lis 2018 - 10:31]

 

 

Niemniej, nie wszystkim to musi odpowiadać.
 

Jak nie sprobuje to nie bede wiedziala ,  :)

watrobki smazonej dalej nie trawie(probowalam) :tongue:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.