Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Necówka EAnny


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
24 odpowiedzi w tym temacie

#1 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 7872 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 24 lut 2013 - 13:13

No i doczekałam się :grin:
Przy okazji świniobicia dostałam w przydziale otokę oraz oryginalny, wiślański przepis na necówkę.
Przepisem podzielił się rzeźnik-wędliniarz z Wisły; dziekuję panie Władku.
W rejonie tym necówkę robi się w dniu świniobicia i nie z tzw. pucówki, tylko z całej karkówki. Pucówkę (okrawki po formowaniu elementów) przeznacza się na wyrzoski.

Necówka:

Surowiec:
1. Karkówka - cały element (2kg)
2. Polędwiczka (o,45kg)
3. Tłuste okrawki - jeżeli karkówka jest chuda (o,5kg)
4. siatka otokowa
5. 7-8 wiejskich jajek
6. cebula - 2szt (200g)
7. czosnek - 1 główka (10-15g)
8. sól morska - 8g/kg (wg smaku)
9. pieprz - 2g/kg
10. Kminek (do posypania)

Wykonanie:
Z powyższej ilości wychodza dwie necówki.
1. Polędwiczkę przecinamy wzdłuż uzyskując 2 szt.
2. Karczek i tłuste okrawki boczku przepuszczamy przez maszynkę, 6-8 mm.
3. Cebulę drobniutko kroimy i zasypujemy solą, czosnek przeciskamy przez praskę.
4. Zmielone mięsa z przyprawami należy zacząć starannie mieszać dodając powoli po jednym jajku. Mięso z jajkami ma stworzyć emulsję.
5. Siatkę dzielimy na pół i do każdej części wkładamy wałek z 1/2 farszu. po spłaszczeniu wałaka wkłada się w środek przepołowioną polędwiczkę i zakleja farszem.
6. Uzyskaną roladę zawija się starannie otoką i posypuje obficie kminkiem.
7. Pieczemy w 170st.C przez 1,5 h.(wg. autora przepisu)
Ponieważ mięsa piekę na termometr skorygowałam temperatury i czas pieczenia.
- 170st.C przez 1/2h
- 130 st. przez 1/2h.
Ten czas zupełnie wystarczył.
Wiarygodny degustator ocenił, że moja wersja jest o wiele lepsza; delikatniejsza i bardziej soczysta. Również kolorek pozostał lekko różowy.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

#2 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 4961 postów

Napisano 24 lut 2013 - 16:34

EAnno :thumbsup: szkoda , że necówkę można zrobić gdy ma się "dostęp" do otoki .

#3 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5815 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 24 lut 2013 - 18:05

szkoda , że necówkę można zrobić gdy ma się "dostęp" do otoki

Określenie jest bardzo nieprecyzyjne.
Necówkę nie robimy, przy użyciu tłuszczu z otoki . Tłuszcz otokowy to tłuszcz z jelit . Necówkę robimy przy użyciu tłuszczu siatkowego który okrywa żołądek wieprzowy ( - przy bydle nazywa się taką siatkę łojem odzieżowym ) Tłuszcz siatkowy z żoładka wp. zaliczany jest do otoki . To takie zawiłości w nazewnictwie . Niby otoka a jednak całkiem inne zastosowanie i inny wygląd. To tak jak z tłuszczami mamy twarde miękkie, pachwinowe. twarde itd . Tutaj w tym przypadku tylko dwa gatunki tłuszcz otokowy z jelit i tłuszcz siatkowy z żołądka .

#4 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 7872 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 24 lut 2013 - 19:03

Tłuszcz siatkowy z żoładka

A jaki on smaczny( :!: ) na surowo :tongue:
Cała blona skutecznie zapobiega wyciekom soków i nasącza potrawę tym tłuszczykiem dając specyficzny smaczek.
Rozdysponowałam tę necówkę po rodzinie i nazajutrz odbierałam telefony z zapytaniami co to takiego smacznego było :lol:

#5 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5815 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 24 lut 2013 - 19:44

Inna nazwa tego tłuszczu to - Otoczka sieciowa

#6 zbig3133

zbig3133

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 960 postów
  • MiejscowośćBorowa Góra

Napisano 24 lut 2013 - 20:04

Czy oprócz prywatnych rozbiorów tucznika jest to dostępne w handlu ? Nigdy z taką siatką tłuszczową się nie spotkałem.

#7 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5815 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 24 lut 2013 - 20:32

W handlu raczej nie będzie bo normy przechowywania tłuszczu otokowego to do- 48 godzin

#8 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 9917 postów

Napisano 24 lut 2013 - 20:35

Czy oprócz prywatnych rozbiorów tucznika jest to dostępne w handlu


Popytaj w ubojni w Twojej okolicy.

#9 zbig3133

zbig3133

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 960 postów
  • MiejscowośćBorowa Góra

Napisano 24 lut 2013 - 20:38

Dzięki mam w pobliżu "Somiankę" i dawną "Winnicę" to zapytam.

#10 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 9917 postów

Napisano 24 lut 2013 - 20:49

Na pewno mają i dadzą pewnie za frico tylko musi być świeża.

#11 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13596 postów

Napisano 24 lut 2013 - 21:12

Zawsze można zrobić bez otoki, ale to już nie będzie ten smak.
EAnno piękny wyrób. :clap:

#12 yogi

yogi

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 728 postów
  • MiejscowośćBergkamen BRD

Napisano 24 lut 2013 - 21:18

zrozumialem dobrze ze "ten smierdziel" jak to kiedys okreslil Dziadek i jeszcze inny z kolegow, to tluszcz otokowy tylko z jelit? a ten z zoladka mozna juz spokojnie przerabiac? Pytam sie bo jak bede kiedys kupowal to chcialbym wiedziec co brac.
Pozdrawiam yogi

#13 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4930 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 27 paź 2018 - 09:01

@EAnna, czy taka blone otokowa mozna przetrzymac dluzej , tak jak np jelita?



#14 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 7872 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 27 paź 2018 - 09:11

czy taka blone otokowa mozna przetrzymac dluzej , tak jak np jelita?

Wyłącznie zamrożoną.

 Ona jest bardzo delikatna, całość dobrze jest podzielić na dwa kawałki.

Na południu Polski, w Cieszyńskiem, wykonuje się regionalne produkty w tejże błonie (tzw. necówka - od "siatka"). 

Ubojnie gromadzą ją do okresowych produkcji w formie zamrożonej, kiedyś takie kupowałam na wagę z ubojni w Wiśle.

Osobiście robię też w tej błonie obiadowe kotlety (bez bułki) z wp. lub dziczyzny, które uzyskują specyficzny smak, zachowują soczystość i są szczególnie smakowite z sosem grzybowym.

Wydaje mi się, że nawet zamrożona nie powinna być zbyt długo, bo tłuszcz otokowy "wzmacnia" swój aromat  :laugh:



#15 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4930 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 27 paź 2018 - 09:17

Dziekuje :)  no to odpada , nie przewioze zamrozonej w ciagu 24 H w lodowce. Jak dostane bedac w PL to chociaz kupie zeby zobaczyc jak wyglada :)



#16 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 7872 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 27 paź 2018 - 09:21

d3d130339ce8781d.jpg

 

@electra, zobacz ten temat: https://wedlinydomow...ndpost&p=270661


Użytkownik EAnna edytował ten post 27 paź 2018 - 09:25


#17 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4930 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 27 paź 2018 - 09:25

@EAnna, ja widzialam na zdjeciu , ale nigdy na "zywo" , moim zamierzeniem byla wlasnie necowka , musze kiedy zapytac u nas u rzeznika .



#18 jac007

jac007

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1089 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 27 paź 2018 - 12:56

kiedyś takie kupowałam na wagę z ubojni w Wiśle.

 

Można zamówić na hali mięsnej przy urzędzie skarbowym .



#19 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 9917 postów

Napisano 27 paź 2018 - 13:03

Z tą otoką to uważajcie bo nie każdy toleruje jej zapaszek. :hmm:


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 27 paź 2018 - 13:03


Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 Woytas

Woytas

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 596 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 27 paź 2018 - 17:21

Z tą otoką to uważajcie bo nie każdy toleruje jej zapaszek. :hmm:

Święta prawda






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych