Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

[SOSY DO DZICZYZNY] - Przepisy wg KIT'a i nie tylko


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 25540 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 28 lut 2013 - 20:19

Dołączona grafika

SOSY DO DZICZYZNY

Sos myśliwski

Wykonanie:

Do wywaru warzywno-mięsnego z dziczyzny dodajemy drobno pokrojoną i podsmażoną na maśle cebulę oraz wędlinę boczek, kiełbasę, baleron
Suszone grzybki moczymy, obgotowujemy i kroimy w paseczki. Dodajemy do wywaru razem z wodą z gotowania. Następnie dodajemy obranego ze skóry i pokrojonego w kosteczkę ogórka kiszonego. Całość zaciągamy rumianą zasmażką, dodając koncentrat pomidorowy i wysokoprocentową śmietanę.

Sos miodowo-musztardowy

Wykonanie:

Sos robimy na bazie wywaru rumianego, czyli bardzo esencjonalnego rosołu gotowanego na warzywach i różnych resztkach z dziczyzny, tłuczonego mięsa i kości. Takiego wywaru potrzebujemy np. 1 litr. Dodajemy do niego 1/2 szklanki miodu naturalnego, 1/2 szklanki musztardy sarepskiej, a następnie mając przygotowaną wcześniej zasmażkę sporządzoną z 1 łyżki masła i 1 łyżki mąki pszennej za pomocą miksera pracującego bezpośrednio w gorącym sosie lub miotełki wysadzamy sos doprawiając na koniec solą, pieprzem i sokiem z 1/2 cytryny.

Sos musztardowy

Wykonanie:

Pół szklanki białego półwytrawnego wina, 1 łyżka musztardy, pół szklanki rosołu, sok z jednej cytryny, szczypta cukru, 1 łyżeczka mąki. Na tłuszczu spod pieczeni zrobić zasmażkę zmąką, rozprowadzić ją rosołem, dodać sól, cukier, sok z cytryny, wino i musztardę. Wymieszać i podgrzać.

Sos z głogu

Skladniki:

3-4 łyżki marmolady z głogu lub dzikiej róży,
ćwierć łużeczki cynamonu,
1 łyżka masła,
1 łyżeczka mąki;


Wykonanie:

Sos z pieczeni z warzywami przecieramy przez sitko. Zrobić zasmażkę z masła i mąki wymieszać z przetartym sosem, cynamonem i konfiturą z głogu. Całość podgrzać.

#2 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4896 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 28 lut 2013 - 22:38

Przepiekna gama kolorow,ale gdzie tu dzika zalezc :???: . No moze mieso z hodowlanego jelenia jest/bedzie mozliwe, bo do gangurzego miesa chyba nie bedzie to za dobre.

#3 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 25540 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 28 lut 2013 - 22:53

Anno, najpierw do mięsa kangurzego wykorzystaj zalewy podane w innym temacie i ... do dzieła. :D Dwoją drogą, mogłabyś wrzucić kilka przepisów na kangurze mięso no i zdjęc mięsa.
Pozdrawiam.

#4 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4896 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 28 lut 2013 - 23:04

MAxell, ostatnio nawet nie myslalam o robieniu kangura, u nas remo, ale jak sie troche uspokoi to zrobie. C|hcialabym tez sama sprobowac miesa krokodyla( nie jadlam jeszcze ,a tyle czasu ju z tu jestem ) jesli kiedys uda mi sie kupic nawet mrozone ,to poszukam i tez zrobie.
A wracajac do tego tematu, sosy maja na prawde wspaniale kolory, i jesli sie je robi na baziw wywaru z miesa musza miec wspanialy smak.

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#5 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 25540 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 28 lut 2013 - 23:23

Wkrótce będę uzupełniał wszystkie te tematy o dziczyźnie o nowe przepisy. Mam tego sporo.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych