grazia Opublikowano 21 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 21 Czerwca 2007 Kusy!Jak coś znajdę to przyślę. Na drugi tydzień wyjeżdżam z pracy z osobami niepełnosprawnymi do Krakowa, Park Ojcowski, Wielczka, Wadowice, po powrocie poszukam zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smoczny Smok Opublikowano 22 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 22 Czerwca 2007 Smorodina - a jakich Ty baniaczkow uzywasz do kiszenia? Moze fotke?Ja uzywam 4 lyzki soli na 3l wody, nie cierpie slonych jak w sklepie ogoraskow ;] -- Smoczny Smok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 22 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 22 Czerwca 2007 WitamUżywam baniaków 5 litrowych po wodzie z marketów. Woda kosztuje 1,50 zł i za te pieniądze mam baniaczek i wodę bez chloru. Tylko trzeba kupować wodę z dużymi otworami. Zakupy robie : Lidl. kaufland, Biedronka. Jak otwieram baniak po ukiszeniu to przelewam sos do słoików i przekładam ogórki( rzadko to robię bo zaraz wszystko zjadam )Do baniaka wchodzi około 2,5 kg ogórków.Co do słoności to spróbuj zrobić solankę moim sposobem: duże ogórki 60g/l soli , przy małych 45g/l soli.Fotkę powinienem załączyć dzisiaj będzie to zbiorówka kosz imieninowy z jedzeniem , które sam zrobiłem. Myślę, że nie zapomnę. dzisiaj pakuję po pracy samochód ponieważ jutro wyjeżdżam na urlop.Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smoczny Smok Opublikowano 24 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 24 Czerwca 2007 Dla mnie to zdecydowanie za duzo soli. Jadalem juz ogorki srednie i male robione z dwiema lyzkami, czyli 6-oma lyzeczkami soli na litr ( lyzeczka 5, a lyzka 15ml ) i byly dla mnie zdecydowanie za slone, a Ty uzywasz 7 i pol lyzeczki na litr! To jednak pozostane przy wyprobowanych moich 4 lyzeczkach - 24g soli na litr. Ogorki robie tylko male, najwieksze o dlugosci kciuka do nadgarstka, ale dzieki za przepis, moze zamiast w sloikach zrobie w baniakach na zime. Teraz uzywam sloi 6l, kwadratowych z pokrywa szklana, na biezace potrzeby, a twisty na zime. Pozdrawiam,-- Smoczny Smok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 16 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 16 Lipca 2007 Pomocy!Tu, cyt. "...Pełna wersja znajduje się tu: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1106 ..." powinien być art. DYMKA nt. Jego ogórasów, ale go nie ma. Ogórki czekają, ale jak je zrobić? frapio Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 16 Lipca 2007 Na prośbę Frapio: Ogórasy Skład: 4 kg ogórków 2 litry octu 2 kg cukru 0,5 kg pieczarek 10 papryczek - ostrych (lub innych w zależności od upodobań) trochę gorczycy (około 1/3 łyżeczki około 20 kulek)na słój 0,9 litra chrzan Przygotowanie ogórów: Przekroić wzdłuż na 2 lub 4 części. Posolić 1 łyżka soli na 1 kg ogórów, potrząsać tak aby się wymieszało - nie mieszać łyżką!!! Zostawić na 8 - 10 godzin pod przykryciem w temperaturze pokojowej. Potem wsypać wszystko na sito na 30 minut do 1 godziny ( w zależności od jednorazowej ilości) tak aby dobrze odciekło!!! Teraz można już układać w szkiełku wraz z pozostałymi składnikami. Zalewa: Tyle ile potrzeba (około 3,2 l) 2 litry octu doprowadzić do zagotowania, wsypać 2 kg cukru, mieszać aż do rozpuszczenia całkowitego cukru (garnek trzymać pod przykryciem!!!). Schłodzić do około 50 st. C., zalać ogóry, natychmiast zakręcić. Słoiki napełniać zalewą po same brzegi - i tak ubędzie. Chrzany około 4 cm bieżące korzenia pokroić wzdłuż na 4 do 6 kawałków, pieczarki tylko na pół, naciąć papryczki tak, aby w środku nie było powietrza - uwaga na ziarenka żeby się nie wysypały, w razie czego zebrać kuleczki i wsypać luzem do słoika. Jeść po 3-4 dniach - Uwaga w miarę ostre. Orientacyjna trwałość około 2 lat. Autor: Dymek Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 16 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 16 Lipca 2007 Maxell, dziękuję. frapio Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jondek Opublikowano 17 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 17 Lipca 2007 Witam!Widzę, ze jest duże zainteresowanie ogórkami.Zapodam sałatkę z ogórków według receptury mojej małżonki. Porcja na 8 słoiczków 0,6 L.Zalewa:1L wody1 szklanka octu1,5 szklanki cukru7 łyżeczek musztardy sarepskiej (ostrej)1 marchewka (średnia) pokrojona w plastry3 płaskie łyżki soliTo wszystko zagotować i ostudzićOgórki (średniaki) obrać ze skóry, wydrążyć pestki i pokroić w paski (np. na 4 części) Ogórki zapakować do słoika i dodać:liść laurowyziele angielskie1 ząbek czosnku (średni)troszku gorczycytroszku kopru Zalać zimną zalewą. Krótko zagotować i zaraz wyjąć z wody. Osobiście uważam, że najlepszą suróweczką jest Tatar, w końcu człowiek to nie koza żeby jadł trawę, więc nie ma sensu z żołądka robić kompostownik. Przepis podaję dla tych, którzy mają inny pogląd w tym temacie i uważają, ze skoro małpy są roślino żerne to nam jako ich bliskim krewnym roślinki nie zaszkodzą. Życzę SMACZNEGO Cytuj z ukłonami Jondek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 17 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 17 Lipca 2007 Jondek Ten kompostownik to Ci się udało! przepis dla ślubnej dam a ja tak jak Ty nie jadam za wiele trawy. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 17 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 17 Lipca 2007 anegdota z życia wzięta. Stoimy w jednym porcie, cała moja załoga w kokpicie siedzi i degustuje zimne piwko. :grin: obok zacumowana łajba wysokiej klasy, a na niej doborowe towarzystwo pije wodę mineralną.Na to odzywka jednego z moich załogantów :" Patrzcie ! ... Oni wodę piją ! ... Jak zwierzęta, jak zwierzęta" Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 17 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 17 Lipca 2007 Właśnie tym człek różni się od reszty gadziny na tym padole. Może wrąbać wszystko co ma nogi oprócz stołu i wszystko co fruwa oprócz samolotu. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jondek Opublikowano 17 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 17 Lipca 2007 Witam !Gdyby ktoś chciał cusik na ząbek po strzemiennym to bardzo proszę. Porcja na 8 słoiczków od dżemu. 2,5 kg ogórków (preferowane średniaki)pokroić w plasterki, zasypać solą, 5 średnimi cebulkami (pokrojonymi) oraz liść selera (pokrojony) Zalewa :1L wody1,5 szklanki octu2 szklanki cukru1,5 płaskiej łyżki soli3 łyżeczki gorczycy3 łyżeczki gorczycyZalewę gotować 10 minut W gorącą zalewę ciepnąć ogurasy wymieszać, zapakować do słoiczków. Gotować 10 minut Cytuj z ukłonami Jondek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 17 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 17 Lipca 2007 Osobiście uważam, że najlepszą suróweczką jest Tatar, :grin: :grin: :grin: potwierdzam :grin: :grin: :grin: 2,5 kg ogórków jak zwierzęta, ........ jak zwierzęta :wink: Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 22 Sierpnia 2007 @SMORODINA, ale także innych robiących ogórki w baniakach - czy w pierwszych dniach należy upuścić gazu z baniaków, czy po zalaniu zakręcamy na amen i już nie ruszamy? Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadzio Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Zakręcić na amen i nie otwierać aż do czasu kiedy będą jedzone - smacznego . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 22 Sierpnia 2007 - smacznegomam nadzieję, mam nadzieję :lol: - dzięki Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Ja wprawdzie nie robię w baniakach, tylko w słojach. Jeżeli dobrze zakręcony to po otwarciu ogórasy fajnie gazują i jak kogoś częstuję to mówię, że to ogórki gazowane (jak mineralna) :grin: . Zawsze syczą podczas gryzienia i wszystkim smakują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Jeżeli dobrze zakręcony to po otwarciu ogórasy fajnie gazująnawet jak dobrze zakręcony to nadmiar gazu delikatnie uchodzi spod pokrywki - baniak jednak jest szczelniejszy takie gazowane najlepsze na kaca :grin: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 22 Sierpnia 2007 takie gazowane najlepsze na kaca :grin: Na kaca to woda z ogórków. A tak poważnie to z dobrej wody z ogórków to się robi na Zaolziu żurek wielkanocny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadzio Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Na kaca to woda z ogórków.Jeszcze lepszy sok z kiszonej kapusty i jajecznica taka nie bardzo zesmażona - oby nikomu nie było to potrzebne :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Najlepsze bo nasze Polskie! To chyba Chef Paul w tamtym roku zamieścił, nadal aktualne Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trutlen Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Na kaca to woda z ogórków.Jeszcze lepszy sok z kiszonej kapusty i jajecznica taka nie bardzo zesmażona - oby nikomu nie było to potrzebne :tongue: hmmm, teraz o tym piszesz? Trzeba było wcześniej, żeby jajecznicę wpisać do menu śniadaniowego na zlocie... :wink: Cytuj Zawsze byłem grzecznym chłopcem...Dopiero teraz uczę się, jak robic DYM... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 9 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 9 Września 2007 Witam.!!!Podaję przepis na ostrą sałatkę z ogórków,który to dostałem od znajomej gospodyni na Mazurach.Rewelacja.Robię takie sałatki od dwóch lat i cała rodzina i znajomi zachwycają się nimi.Składniki:5 kg ogórków (najlepiej średnie i twarde)1/2 l. octu1 kg.cukru5 łyżek soli15 łyżek oleju roślinnego3 główki czosnku2 płaskie łyżeczki chili ostregoOgórki umyć i pokroić w plastry o grubości 2-4 mm.(nie obierać) wrzucić do naczynia i przesypać 5 łyżkami soli.Odstawić na 6-8 godzin.W miedzyczasie przygotować zalewę:Do naczynia wlać ocet i wsypać cukier zagotować i mieszać aż do rozpuszczenia cukru na koncu dodać olej wymieszać i odstawić do ostygnięcia.Nastepnie przygotować czosnek , obrać ze skórki(3 całe główki ,ja lubię dużo czosnku to daję 3 duże) i pokroić na plasterki jak najcieniej (jest z tym trochę roboty,ale warto)Gdy minie 6-8 godzin odcedzić wodę z ogórków ( tą solankę) dodać czosnek,chili i wlać zalewę .Wszystko dobrze wymieszać(ja używam wiaderka plastikowego) i przekładać do słoików.Nie trzeba pasteryzować tylko dobrze równo uzupełnić zalewą.Do spożycia po 2 dniach.Palce lizać.Oczywiście jeżeli ktoś lubi bardzo ostre to można dodać więcej chili.Pozdrawiam i życzę smacznego. :lol: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grazia Opublikowano 10 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 10 Września 2007 Sałatka mi znana, bardzo dobra i ostra. Ja olej przed podaniem zadymiam na patelni, podobno zmienia smak sałatki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 10 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 10 Września 2007 Nie próbowałem ale czas najwyższy wypróbowac coś nowego.Myślę ,że będzie to niebawem.Pozdrawiam. :lol: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.