Henrykos62 Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Chciałem zapytać szerokie grono zadymiaczy ,czy może ktoś z was słyszał o ogórkach kwaszonych z dodatkiem musztardy. Czy możliwe jest takie ukiszenie.Jadłem kiedyś takie ogórki u znajomego podczas czytania książki .Ogórki były w słoiku. Cytuj Henryk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Jadłem kiedyś takie ogórki u znajomego podczas czytania książkiO ogórkach :question: :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Witam Dzisiaj ukisiłem ogórki w dwóch butelkach 5 l po wodzie . Robiłem to pierwszy raz , jadłem już w kilku miejscach . Myślę że będą podobne w smaku . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 11 Sierpnia 2010 .Znajomy kisi tak ogórki.Trzyma je w "sklepie" - ogórasy rewelacja, twarde, chrupkie, po prostu sam smak.Jadłem takie na 3 zlocie , chyba robione przez Abratka w bańce 5L i trzymane w studni :thumbsup: http://allegro.pl/item1164879150_beczki_30l.html Pozdrawiam :wink: No to ładnie się wkopałem z zakupem bo beczki sa po chemii :???: :shock: Zadzowniłem do sprzedawcy i powiedział że firmy biorą do kapusty i ogorów... zobaczymy co dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Powiedzial Ci,że są po chemii :question: bo każdy plastik takim czymś zalatuje :shock: , szczególnie nie używany... Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Tak po chemii, umyt e i odparowane.. najlepsze że to firmy kupują do kiszenia. No cóz będe najwyżej miał radioaktywne ogórki :grin: :devil: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 11 Sierpnia 2010 No to masakra :devil: Jednak najlepiej sobie samemu,do sloiczka... :wink: Cobyś na zielono nie świecił :grin: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 11 Sierpnia 2010 A ja kiszę ogórki i kapustę w 30 l. beczkach plastikowych /po śledziach/.Są bardzo dobre. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 11 Sierpnia 2010 No to ładnie się wkopałem z zakupem bo beczki sa po chemii :???: :shock:czyli nie kupiłeś na aukcji którą dałeś jako przykład? - w tamtej czytamy:Beczki po jednokrotnym użyciu – stan jak nowy w beczkach znajdował się czosnek w zalewie solankowej, który był w foliowych workach wkładany do beczek, także nie ma obaw, że znajdowała się tam jakaś substancja chemiczna. Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Kupiłem na aukcji którą podał Gonzo.... http://allegro.pl/item1182662515_beczki_30l.html "Gonzo napisał/a:.Znajomy kisi tak ogórki.Trzyma je w "sklepie" - ogórasy rewelacja, twarde, chrupkie, po prostu sam smak.Jadłem takie na 3 zlocie , chyba robione przez Abratka w bańce 5L i trzymane w studni :thumbsup: http://allegro.pl/item1164879150_beczki_30l.html Pozdrawiam :wink:" I teraz faktycznie nie wiem co robić, beczki PE ponoć są odporne na rózne kwasy itd. Może Gonzo coś napisze na ten temat czy znajomy kupił u tego gościa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Batiar Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Allegro zlikwidowało tą sprzedaż!. Co najmniej brak atestu dla kontaktu z żywnością. Ja osobiście nie ryzykowałbym zdrowiem swoim i innych. :???: Cytuj Cisza,spokój, a ja robię to co umiem najlepiej: NIC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 11 Sierpnia 2010 I teraz faktycznie nie wiem co robić, beczki PE ponoć są odporne na rózne kwasy itd. Może Gonzo coś napisze na ten temat czy znajomy kupił u tego gościa? Jaką beczkę ma znajomy nie wiem(oprócz tego, że plastikowa).Niektórzy wnętrze beczki zwłaszcza przy kapuście wykładają dużym workiem foliowym. Nie wiem dlaczego aukcja usunięta ale na pewno nie z powodu szkodliwości beczki.Gościu ma inne aukcje trwające.A gdyby sprzedawał coś szkodliwego to wszystkie by usunęli.Można zadzwonić i zapytać o dopuszczenie do żywności. http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=17423137 Co do PE to. BECZKI PE Właściwości użytkowe Beczki mogą być stosowane jako opakowania wielokrotnego użytku do transportu i przechowywania produktów spożywczych, przetworów owocowo-warzywnych np. kiszenia ogórków, kapusty, do pulp owocowych oraz ryb solonych i marynowanych (wyroby posiadają atest PZH i Instytutu Morskiego). Wyposażenie nakrętki w dekiel oraz uszczelnienie dekla zapewnia szczelność beczki i gwarantuje odpowiednie warunki przechowywania podczas magazynowania i transportu napełnionych beczek. źródło: http://www.sochaczew.boryszew.com.pl/index.php?menu=opakowania&strona=59 Dopuszczenia wydane przez Państwowy Zakład Higieny - Zakład Badania Żywności i Przedmiotów Użytku Dopuszczenie H??/11470/98 - BECZKI 30-200 l. dotyczace beczek niebieskich o pojemności od 30 do 200 litrów wytwarzane z: 1. Polietylenów Finathene 56020 S/E i 53080 R1 Fina Chemicals oraz Daplen AH 5493; 2. Niebieskiego koncentratu CMR 1960 firmy Baron Coulor Concentrates; wyposażone w czarne zamknięcia z gumowymi uszczelkami, wytważane z zadeklarowanych materiałów, przeznaczone do transportu i przechowywania artykułów spożywczych. źródło: http://www.invac.pl/strona.php?p=117 Wiadomości o kiszeniu ogórasów :smile: : http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=1872 Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Batiar Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Mam dwie beczki 40l z Boryszewa, mniejszej pojemności nie produkują, są w porządku. Idealne do przeprowadzenia burzliwej fermentacji wina. Problem w tym, że te używane beczki z allegro nie mają atestu dopuszczenia do kontaktów z żywnością. One nie są z Boryszewa, nie wiadomo, z jakiego materiału są wykonane. Są to "UŻYWANE BECZKI DO WSZYSTKIEGO WYMYTE I ODPAROWANE""BECZKA TA WYKONANA JEST Z GRUBEGO PLASTYKU,..., NADAJĘ SIĘ DO PRZECHOWYWANIA WSZELKICH MATERIAŁÓW PŁYNNYCH I SYPKICH." Ja zrobię ogórki w pojemnikach 5l i zadekuję je w studni, tych na allegro do kiszenia nie kupię. :???: Studnię i tak używam do podlewania warzyw. Kurcze, a może by jednak ze dwie 30 litrowe, co sądzicie? Cytuj Cisza,spokój, a ja robię to co umiem najlepiej: NIC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Co do PE to. BECZKI PE Właściwości użytkowe Beczki mogą być stosowane jako opakowania wielokrotnego użytku do transportu i przechowywania produktów spożywczych, przetworów owocowo-warzywnych np. kiszenia ogórków, kapusty, do pulp owocowych oraz ryb solonych i marynowanych (wyroby posiadają atest PZH i Instytutu Morskiego). Wyposażenie nakrętki w dekiel oraz uszczelnienie dekla zapewnia szczelność beczki i gwarantuje odpowiednie warunki przechowywania podczas magazynowania i transportu napełnionych beczek. Czyli co taką beczkę po chemii można użyć do spożywki po dobrym umyciu, odparowaniu? pomimo że są trwałe i odporne, to po takim zabiegu chyba nie powinny być szkodliwe? Skoro gość powiedział że firmy k upuja do kiszenia kapusty i ogórków? Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 12 Sierpnia 2010 tier, całe życie ludzie robili w takich beczkach po wcześniejszym (porządnym wyszorowaniu) i nic się nie działo pokaż mi sklep np tylko 20 lat do tyłu który sprzedawał beczki z podziałem na do kapusty i do chemii . Jeśli tylko ktoś miał możliwość to organizował :grin: taką beczkę z zakładu pracy szorowanie i weca ogórasy lub kapusta :grin: wg mnie bez paniki , choć pewnie zaraz posypią się na mnie gromy :lol: .W sumie decyzja i tak będzie należeć do ciebie Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kusy Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Jak długo ogórki robione w 5 l baniakach po wodzie są małosolne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 12 Sierpnia 2010 tier, ale czym wali po zapachu, chemia chemii nie równa :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Kempes no zapach jest taki podobny do jakiegos rozpuszczalnika, kilka razy już wymyłem beczkę ale jak troche postoi dalej czuć ten zapach. Jednak doszedłem do wniosku ze nie będe ryzykować i zrobię ogórki w fermentatorze 30l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 12 Sierpnia 2010 tier, wyszorować gorącą wodą z wodorotlenkiem sodu lub domestosem bezzapachowym. Zalać wodą i niech stoi kilka dni. Beczkę po jelitach doprowadziłem do super stanu :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Jak długo ogórki robione w 5 l baniakach po wodzie są małosolne? Przy temperaturze zalewy: 1. 35-40°C - 12-16h 2. 20-25°C - 22-26h na pełną butelkę ogórku potrzeba około 3 litrów zalewy wg tego przepisu małosolne Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 12 Sierpnia 2010 tier, Kup krecika tylko bez aktywatora. Krecik - biały granulat to jest wodorotlenek sodu. Tak jak radził Kempes, wyszoruj z ciepła wodą i problem będzie rozwiązany. Należy jednak uważać na oczy i skórę ponieważ roztwór jest bardzo żrący - silna zasada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Polecam "Ogórki beny" :!: Dzisiaj były smakowane i wyszły bardzo dobre :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szeryf Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 16 Sierpnia 2010 witam - zakisiłem ogórki w bańce 5-cio litrowej po wodzie, po zakręcemiu butli robi się fermentacja i butla pęcznieje, powinienem te gazy wypuszczać/ robię to/, lekko dokręcić nakrętkę , czy może zostawić to w spokoju i czekac az fermentacja ustanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 16 Sierpnia 2010 czy może zostawić to w spokoju i czekac az fermentacja ustanie ? Ja też ukisiłem pierwszy raz w butli 5l . Zakręciłem i odstawiłem po trzech dniach w ciemne i chłodne miejsce , ok 17st. C . Dzisiaj bylem sprawdzić na razie butla cała . :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Butla jest na tyle elastyczna ,że nie powinno jej roz...erwać :lol: Poza tym popatrzmy na to- jakie ciśnienie jest np.w butelkach z mineralną lub oranżadą... i nic :shock: Ogórki jej napewno rady nie dadzą Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.