EAnna Opublikowano 11 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 11 Września 2007 Wczoraj zrobiłam, wprawdzie nie upłynęły jeszcze dwa dni, ale juz dzisiaj nie wytrzymałam i spróbowałam. Przepyszne ogóraski :!: :!: :!: Dziekuję JAGRA za przepis. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 11 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 11 Września 2007 Podobne ogórki tylko w wersji krajanej wzdłuż, opisywane były tutaj: http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=16649#16649 Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 11 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 11 Września 2007 Cieszę się EAnna że ci smakowały.Jeżeli lubisz to w taki sam sposób można zrobić paprykę.Teraz jest akurat sezon i jest ona bardzo tania.Ja robiłem mieszaną czerwoną i żółtą.Pyszności. :lol:Proporcje takie same.Pozdrawiam. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Jak tam wasze zapasy na zimę i nie tylko? :grin: przed chwilą skończyłem przerabiać 6kg ogórków których to napewno wezmę na zlot :grin: :devil: http://monki.us/~tier/wd/ogorasy.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 6 Sierpnia 2010 których to napewno wezmę na zlot :grin: :devil: Dla mnie możesz zabrać na Zlot kiszonych ogórków . Jak mnie stare oczęta nie mylą to zaprawiłeś w zalewie octowej . :clap: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolodoro Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 6 Sierpnia 2010 tier, smacznie wyglądają ,tylko mnie martwi to że może braknąć :lol: :lol: :lol: tej wody po ogórach :lol: :lol: :lol: Cytuj całe życie się uczę , a czy się nauczę... http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Będziemy kisić na bieżąco ... :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Jak tam wasze zapasy na zimę i nie tylko? Słoik po prawej przed oknem ogórki małosolne wg kol. Papli :thumbsup: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Będziemy kisić na bieżąco ... :grin: Dobre , od środy do niedzieli można dużo tego zrobić . Chociażby w butelkach 5 litrowych po wodzie . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Oj...jutro jadę na hurt po ogórki...a niech Was!!! :devil: :grin: ..a zapowiadał sie taki spokojny dzionek.. :rolleyes: :wink: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Słoik po prawej przed oknem ogórki małosolne wg kol. Papli Darino Tez widzę że ostro idziesz :clap: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolodoro Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Małgoś, toż to będzie pniękny weekend :grin: :grin: :grin: taki ogórkowy Cytuj całe życie się uczę , a czy się nauczę... http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 6 Sierpnia 2010 ano będzie... Też na Zlot przywiozę parę słoików :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolodoro Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 6 Sierpnia 2010 oki ,to ja też wezmę ze swojej ziemianki ,widzę że szykują się wieczory autorskie :lol: :lol: :lol: Cytuj całe życie się uczę , a czy się nauczę... http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bena Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 6 Sierpnia 2010 WitamJako, że sezon ogórkowy w pełni to proponuję : Ogórki z ketchupem (przepis znaleziony na jakimś blogu :mrgreen:) Przepis przetestowałam. Są to oczywiście ogórki konserwowe, ale dość łagodne ze względu na małą zawartość octu. Mi osobiście bardzo odpowiadają :grin: Nieduże ogórki myję, kroję w słupki ze skórą. Układam w słoikach i dodaję koper ,ziele angielskie,czosnek, gorczyce i pieprz. Sporządzam zalewę: 2 l wody 3szkl cukru4 łyżki soli16 łyżek ketchupu pikantnego (ja daję cała butelkę pikantnego "pudliszki")1 szk octu Ogórki zalewam gorącym płynem, zakręcam słoiki i pasteryzuję je ok. 10 minut.Smacznego!!! (foty wkleję jutro, bo nie chce mi się gnać do piwnicy :blush: ) Cytuj http://wyrobydomowe.blox.pl - nasze wyroby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 7 Sierpnia 2010 (foty wkleję jutro, bo nie chce mi się gnać do piwnicy :blush: ) Pogoń męża :grin: A ja mam takie małe pytanko , czy tyle cukru to nie zrobi "konfiturek " bo moja "połówka" się napaliła na ten przepis . Pozdrówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bena Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 7 Sierpnia 2010 czy tyle cukru to nie zrobi "konfiturek " Moim zdaniem nie :smile: Uważam, że to bardzo łagodna wersja ogórków konserwowych A to wczoraj obiecana fotka i wczorajsza produkcja: te czerwone, to oczywiście keczupowe, a w prawym górnym rogu kwaszonka :grin: Cytuj http://wyrobydomowe.blox.pl - nasze wyroby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 7 Sierpnia 2010 U mnie jutro druga tura zbioru ogórków,muszę wypróbować ten przepis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 7 Sierpnia 2010 A ja jestem w trakcie robienia ogórasów :grin: Na razie zapasteryzowałam 15 słoików pt."ogórki w zalewie miodowej" w miskach czekają pocięte sałaciaki . 6 kg robię wg przepisu maciachowej https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3716 3 kg według Majki http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1104 9 kg według przepisu Anetki https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1943 a reszta jako "ogórki po warszawsku" . Jak widzę ...robota na 2 dni :tongue: :rolleyes: :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Ja polecam Ogórki w zalewie musztardowej.Przepis pochodzi ze strony http://www.smaczny.pl/przepis,ogoreczki_w_sosie_musztardowymPrzepis wypróbowany, robie je już któryś rok z rzędu, polecam. Ogóreczki też mogę przywieść na zlot. Pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Musztardówki :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Jeszcze podam fajny sprawdzony przepis na ogórki. Pikle w cury 1 ½ kg ogórków 2 cebule Zalewa: 1 litr wody 1 ½ szklanki cukru 1 ½ szklanki octu 10% 1 ½ łyżki soli 3 łyżki curry Przyprawy: listki selera gorczyca Ogórki umyć, obrać ze skórki , pokroić w słupki usunąc nasiona. Wodę, cukier, ocet, sól i curry zagotować. Do gorącej zalewy wrzucić pokrojoną w półksiężyce cebulę. Zdjąć z ognia i ostudzić. Do każdego słoika włożyć po listku selera, trochę ziaren gorczycy i pokrojone w słupki ogórki. Ostudzoną zalewę wymieszać i zalać nią ogórki w słoikach. Pasteryzować 2 minuty. Składniki wystarczą na około 4 słoiki po 900 ml. Smacznego. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 8 Sierpnia 2010 To sobie jeszcze kobitki poszukajcie w necie przepisu na ogórki kartuskie. Mnie najbardziej smakuje papryka w tych ogórkach :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bena Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 8 Sierpnia 2010 To ja jeszcze przypomnę ogórki po chińsku (przepis podawany w ubiegłym roku) https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3741&highlight=og%F3rki++chi%F1sku podobne, do ogórków wg Majki, o których pisała Małgoś, ale zawierają jeszcze dużo czosnku Cytuj http://wyrobydomowe.blox.pl - nasze wyroby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Ja polecam Ogórki w zalewie musztardowej. Czy chodzi tu o ogorki kozackie?? Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.