Skocz do zawartości

Ogórasy


Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj zrobiłam, wprawdzie nie upłynęły jeszcze dwa dni, ale juz dzisiaj nie wytrzymałam i spróbowałam. Przepyszne ogóraski :!: :!: :!:

Dziekuję JAGRA za przepis.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 173
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Podobne ogórki tylko w wersji krajanej wzdłuż, opisywane były tutaj: http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=16649#16649
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cieszę się EAnna że ci smakowały.Jeżeli lubisz to w taki sam sposób można zrobić paprykę.Teraz jest akurat sezon i jest ona bardzo tania.Ja robiłem mieszaną czerwoną i żółtą.Pyszności. :lol:

Proporcje takie same.Pozdrawiam.

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

których to napewno wezmę na zlot :grin: :devil:

 

Dla mnie możesz zabrać na Zlot kiszonych ogórków . Jak mnie stare oczęta nie mylą to zaprawiłeś w zalewie octowej . :clap:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak tam wasze zapasy na zimę i nie tylko?

 

 

Słoik po prawej przed oknem ogórki małosolne wg kol. Papli

:thumbsup:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam

Jako, że sezon ogórkowy w pełni to proponuję :

Ogórki z ketchupem (przepis znaleziony na jakimś blogu :mrgreen:)

 

Przepis przetestowałam. Są to oczywiście ogórki konserwowe, ale dość łagodne ze względu na małą zawartość octu. Mi osobiście bardzo odpowiadają :grin:

Nieduże ogórki myję, kroję w słupki ze skórą. Układam w słoikach i dodaję koper ,ziele angielskie,czosnek, gorczyce i pieprz. Sporządzam zalewę:

 

2 l wody

3szkl cukru

4 łyżki soli

16 łyżek ketchupu pikantnego (ja daję cała butelkę pikantnego "pudliszki")

1 szk octu

 

Ogórki zalewam gorącym płynem, zakręcam słoiki i pasteryzuję je ok. 10 minut.

Smacznego!!!

 

(foty wkleję jutro, bo nie chce mi się gnać do piwnicy :blush: )

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

czy tyle cukru to nie zrobi "konfiturek "

Moim zdaniem nie :smile:

Uważam, że to bardzo łagodna wersja ogórków konserwowych

 

A to wczoraj obiecana fotka i wczorajsza produkcja:

 

 

te czerwone, to oczywiście keczupowe, a w prawym górnym rogu kwaszonka :grin:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ja jestem w trakcie robienia ogórasów :grin:

Na razie zapasteryzowałam 15 słoików pt."ogórki w zalewie miodowej"

w miskach czekają pocięte sałaciaki . 6 kg robię wg przepisu maciachowej

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3716

 

3 kg według Majki http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1104

9 kg według przepisu Anetki https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1943

a reszta jako "ogórki po warszawsku" .

Jak widzę ...robota na 2 dni :tongue: :rolleyes: :grin:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja polecam Ogórki w zalewie musztardowej.Przepis pochodzi ze strony http://www.smaczny.pl/przepis,ogoreczki_w_sosie_musztardowym

Przepis wypróbowany, robie je już któryś rok z rzędu, polecam.

Ogóreczki też mogę przywieść na zlot.

 

Pozdrawiam

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze podam fajny sprawdzony przepis na ogórki.

Pikle w cury

 

1 ½ kg ogórków

2 cebule

Zalewa:

1 litr wody

1 ½ szklanki cukru

1 ½ szklanki octu 10%

1 ½ łyżki soli

3 łyżki curry

 

Przyprawy:

 

listki selera

gorczyca

 

Ogórki umyć, obrać ze skórki , pokroić w słupki usunąc nasiona.

 

Wodę, cukier, ocet, sól i curry zagotować. Do gorącej zalewy wrzucić pokrojoną w półksiężyce cebulę. Zdjąć z ognia i ostudzić.

 

Do każdego słoika włożyć po listku selera, trochę ziaren gorczycy i pokrojone w słupki ogórki. Ostudzoną zalewę wymieszać i zalać nią ogórki w słoikach. Pasteryzować 2 minuty.

 

Składniki wystarczą na około 4 słoiki po 900 ml.

 

Smacznego.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To ja jeszcze przypomnę ogórki po chińsku (przepis podawany w ubiegłym roku)

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3741&highlight=og%F3rki++chi%F1sku

 

podobne, do ogórków wg Majki, o których pisała Małgoś, ale zawierają jeszcze dużo czosnku

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.