Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Ogórasy


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
173 odpowiedzi w tym temacie

#21 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12682 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 20 cze 2007 - 22:45

Witam.

Wiem bo tak mówią no i woda przy bardzo małej ilości np proszku, mydła ,mydła do golenia bardzo się pieni . W domu gdzie mieszkam mam wodę bardzo twardą i dlatego widzę tą różnicę .

#22 grazia

grazia

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 112 postów
  • MiejscowośćTrzcianka

Napisano 21 cze 2007 - 08:39

Kusy!
Ogórki na małosolne lubię już na drugi dzień, u mnie idą szybko, rodzina duża.

Woda na pewno ma zdecydowany wpływ na ogórki, myślę że chlor psuje ich smak, u nas akurat jest dobra woda, bo mamy studnie głębinowe, więc u nas chloru nie wyczujesz.

Zapomniałam dodać, że czasami dodaję też do małosolnych, aby szybko się ukisiły kromkę chleba, ostatnio nie dodaję, może przez zapomnienie.

Pozdrawiam !

#23 kusy

kusy

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 269 postów
  • MiejscowośćLublin

Napisano 21 cze 2007 - 10:46

Grazia!
Coś o jakości wody to ja wiem-parę lat temu do śmieci poszło 30 słoików zgniłych ogórków-śmierdziały szambem. :devil: O dodawaniu chleba do kiszenia małosolnych nigdy nie słyszałem,czyli muszę sprawdzić. :grin:
Przy okazji-pozdrów ode mnie okolicę Czarnkowa,a zwłaszcza Boruszyna,chyba najmilszego mi miejsca na ziemi. :lol: :lol:

#24 grazia

grazia

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 112 postów
  • MiejscowośćTrzcianka

Napisano 21 cze 2007 - 11:57

Kusy!
Oczywiście że pozdrowię okolicę Czarnkowa niedługo tam będę.

#25 kusy

kusy

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 269 postów
  • MiejscowośćLublin

Napisano 21 cze 2007 - 12:43

Grazia!
Jak ja Ci zazdroszczę!!!A może jakieś zdj...

#26 grazia

grazia

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 112 postów
  • MiejscowośćTrzcianka

Napisano 21 cze 2007 - 13:06

Kusy!
Jak coś znajdę to przyślę.

Na drugi tydzień wyjeżdżam z pracy z osobami niepełnosprawnymi do Krakowa, Park Ojcowski, Wielczka, Wadowice, po powrocie poszukam zdjęć.

#27 Smoczny Smok

Smoczny Smok

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 138 postów
  • Miejscowośćs Polska

Napisano 22 cze 2007 - 04:37

Smorodina - a jakich Ty baniaczkow uzywasz do kiszenia? Moze fotke?
Ja uzywam 4 lyzki soli na 3l wody, nie cierpie slonych jak w sklepie ogoraskow ;]

--
Smoczny Smok :)

#28 SMORODINA

SMORODINA

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 974 postów
  • MiejscowośćŻyrardów

Napisano 22 cze 2007 - 07:11

Witam
Używam baniaków 5 litrowych po wodzie z marketów. Woda kosztuje 1,50 zł i za te pieniądze mam baniaczek i wodę bez chloru. Tylko trzeba kupować wodę z dużymi otworami. Zakupy robie : Lidl. kaufland, Biedronka. Jak otwieram baniak po ukiszeniu to przelewam sos do słoików i przekładam ogórki( rzadko to robię bo zaraz wszystko zjadam )Do baniaka wchodzi około 2,5 kg ogórków.Co do słoności to spróbuj zrobić solankę moim sposobem: duże ogórki 60g/l soli , przy małych 45g/l soli.
Fotkę powinienem załączyć dzisiaj będzie to zbiorówka kosz imieninowy z jedzeniem , które sam zrobiłem. Myślę, że nie zapomnę. dzisiaj pakuję po pracy samochód ponieważ jutro wyjeżdżam na urlop.
Pozdrawiam

#29 Smoczny Smok

Smoczny Smok

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 138 postów
  • Miejscowośćs Polska

Napisano 24 cze 2007 - 18:32

Dla mnie to zdecydowanie za duzo soli. ;) Jadalem juz ogorki srednie i male robione z dwiema lyzkami, czyli 6-oma lyzeczkami soli na litr ( lyzeczka 5, a lyzka 15ml ) i byly dla mnie zdecydowanie za slone, a Ty uzywasz 7 i pol lyzeczki na litr! ;) To jednak pozostane przy wyprobowanych moich 4 lyzeczkach - 24g soli na litr. Ogorki robie tylko male, najwieksze o dlugosci kciuka do nadgarstka, ale dzieki za przepis, moze zamiast w sloikach zrobie w baniakach na zime. ;) Teraz uzywam sloi 6l, kwadratowych z pokrywa szklana, na biezace potrzeby, a twisty na zime.

Pozdrawiam,
--
Smoczny Smok :D

#30 frapio

frapio

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 792 postów
  • MiejscowośćTarnobrzeg

Napisano 16 lip 2007 - 14:31

Pomocy!
Tu, cyt. "...Pełna wersja znajduje się tu: http://www.wedlinydo...les.php?id=1106 ..." powinien być art. DYMKA nt. Jego ogórasów, ale go nie ma. Ogórki czekają, ale jak je zrobić?

frapio

#31 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27419 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 16 lip 2007 - 14:53

Na prośbę Frapio:

Ogórasy

Skład:
4 kg ogórków
2 litry octu
2 kg cukru
0,5 kg pieczarek
10 papryczek - ostrych (lub innych w zależności od upodobań)
trochę gorczycy (około 1/3 łyżeczki około 20 kulek)na słój 0,9 litra
chrzan

Przygotowanie ogórów:

Przekroić wzdłuż na 2 lub 4 części.
Posolić 1 łyżka soli na 1 kg ogórów, potrząsać tak aby się wymieszało - nie mieszać
łyżką!!!
Zostawić na 8 - 10 godzin pod przykryciem w temperaturze pokojowej.
Potem wsypać wszystko na sito na 30 minut do 1 godziny ( w zależności od jednorazowej ilości) tak aby dobrze odciekło!!!
Teraz można już układać w szkiełku wraz z pozostałymi składnikami.

Zalewa:
Tyle ile potrzeba (około 3,2 l)
2 litry octu doprowadzić do zagotowania, wsypać 2 kg cukru, mieszać aż do rozpuszczenia
całkowitego cukru (garnek trzymać pod przykryciem!!!). Schłodzić do około 50 st. C., zalać ogóry,
natychmiast zakręcić. Słoiki napełniać zalewą po same brzegi - i tak ubędzie.
Chrzany około 4 cm bieżące korzenia pokroić wzdłuż na 4 do 6 kawałków, pieczarki tylko na
pół, naciąć papryczki tak, aby w środku nie było powietrza - uwaga na ziarenka żeby się nie wysypały, w razie czego zebrać kuleczki i wsypać luzem do słoika.

Jeść po 3-4 dniach - Uwaga w miarę ostre.

Orientacyjna trwałość około 2 lat.
Autor: Dymek

#32 frapio

frapio

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 792 postów
  • MiejscowośćTarnobrzeg

Napisano 16 lip 2007 - 15:21

Maxell, dziękuję.

frapio

#33 Jondek

Jondek

    Stały bywalec

  • **VIP-Organizator**
  • 312 postów
  • MiejscowośćZłote Kujawy

Napisano 17 lip 2007 - 09:41

Witam!
Widzę, ze jest duże zainteresowanie ogórkami.
Zapodam sałatkę z ogórków według receptury mojej małżonki.

Porcja na 8 słoiczków 0,6 L.
Zalewa:
1L wody
1 szklanka octu
1,5 szklanki cukru
7 łyżeczek musztardy sarepskiej (ostrej)
1 marchewka (średnia) pokrojona w plastry
3 płaskie łyżki soli
To wszystko zagotować i ostudzić
Ogórki (średniaki) obrać ze skóry, wydrążyć pestki i pokroić w paski (np. na 4 części)

Ogórki zapakować do słoika i dodać:
liść laurowy
ziele angielskie
1 ząbek czosnku (średni)
troszku gorczycy
troszku kopru

Zalać zimną zalewą. Krótko zagotować i zaraz wyjąć z wody.

Osobiście uważam, że najlepszą suróweczką jest Tatar, w końcu człowiek to nie koza żeby jadł trawę, więc nie ma sensu z żołądka robić kompostownik.
Przepis podaję dla tych, którzy mają inny pogląd w tym temacie i uważają, ze skoro małpy są roślino żerne to nam jako ich bliskim krewnym roślinki nie zaszkodzą.

Życzę SMACZNEGO

#34 Papcio

Papcio

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 2029 postów
  • MiejscowośćRudnik sl

Napisano 17 lip 2007 - 10:59

Jondek Ten kompostownik to Ci się udało! przepis dla ślubnej dam a ja tak jak Ty nie jadam za wiele trawy.

#35 fentel

fentel

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1382 postów
  • MiejscowośćRadomsko

Napisano 17 lip 2007 - 11:31

anegdota z życia wzięta.

Stoimy w jednym porcie, cała moja załoga w kokpicie siedzi i degustuje zimne piwko. :grin:
obok zacumowana łajba wysokiej klasy, a na niej doborowe towarzystwo pije wodę mineralną.
Na to odzywka jednego z moich załogantów :
" Patrzcie ! ... Oni wodę piją ! ... Jak zwierzęta, jak zwierzęta"

#36 Papcio

Papcio

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 2029 postów
  • MiejscowośćRudnik sl

Napisano 17 lip 2007 - 13:44

Właśnie tym człek różni się od reszty gadziny na tym padole.
Może wrąbać wszystko co ma nogi oprócz stołu i wszystko co fruwa oprócz samolotu.

#37 Jondek

Jondek

    Stały bywalec

  • **VIP-Organizator**
  • 312 postów
  • MiejscowośćZłote Kujawy

Napisano 17 lip 2007 - 14:25

Witam !
Gdyby ktoś chciał cusik na ząbek po strzemiennym to bardzo proszę.

Porcja na 8 słoiczków od dżemu.

2,5 kg ogórków (preferowane średniaki)
pokroić w plasterki, zasypać solą, 5 średnimi cebulkami (pokrojonymi)
oraz liść selera (pokrojony)

Zalewa :
1L wody
1,5 szklanki octu
2 szklanki cukru
1,5 płaskiej łyżki soli
3 łyżeczki gorczycy
3 łyżeczki gorczycy
Zalewę gotować 10 minut

W gorącą zalewę ciepnąć ogurasy wymieszać, zapakować do słoiczków.
Gotować 10 minut

#38 fentel

fentel

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1382 postów
  • MiejscowośćRadomsko

Napisano 17 lip 2007 - 20:34

Osobiście uważam, że najlepszą suróweczką jest Tatar,

:grin: :grin: :grin: potwierdzam :grin: :grin: :grin:

2,5 kg ogórków


jak zwierzęta, ........ jak zwierzęta :wink:

#39 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 22 sie 2007 - 18:03

@SMORODINA, ale także innych robiących ogórki w baniakach - czy w pierwszych dniach należy upuścić gazu z baniaków, czy po zalaniu zakręcamy na amen i już nie ruszamy?

#40 tadzio

tadzio

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 211 postów
  • MiejscowośćGłogów

Napisano 22 sie 2007 - 19:38

Zakręcić na amen i nie otwierać aż do czasu kiedy będą jedzone - smacznego . Pozdrawiam




Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych