Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Ogórasy


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
173 odpowiedzi w tym temacie

#41 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 22 sie 2007 - 19:41

- smacznego

mam nadzieję, mam nadzieję :lol: - dzięki

#42 Gość_pedro_*

Gość_pedro_*
  • Goście

Napisano 22 sie 2007 - 19:43

Ja wprawdzie nie robię w baniakach, tylko w słojach. Jeżeli dobrze zakręcony to po otwarciu ogórasy fajnie gazują i jak kogoś częstuję to mówię, że to ogórki gazowane (jak mineralna) :grin: . Zawsze syczą podczas gryzienia i wszystkim smakują.

#43 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 22 sie 2007 - 19:45

Jeżeli dobrze zakręcony to po otwarciu ogórasy fajnie gazują

nawet jak dobrze zakręcony to nadmiar gazu delikatnie uchodzi spod pokrywki - baniak jednak jest szczelniejszy
takie gazowane najlepsze na kaca :grin:

#44 Gość_pedro_*

Gość_pedro_*
  • Goście

Napisano 22 sie 2007 - 19:51

takie gazowane najlepsze na kaca :grin:


Na kaca to woda z ogórków.
A tak poważnie to z dobrej wody z ogórków to się robi na Zaolziu żurek wielkanocny.

#45 tadzio

tadzio

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 211 postów
  • MiejscowośćGłogów

Napisano 22 sie 2007 - 20:01

Na kaca to woda z ogórków.

Jeszcze lepszy sok z kiszonej kapusty i jajecznica taka nie bardzo zesmażona - oby nikomu nie było to potrzebne :tongue:

#46 Papcio

Papcio

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 2028 postów
  • MiejscowośćRudnik sl

Napisano 22 sie 2007 - 22:24

Najlepsze bo nasze Polskie!
Dołączona grafika


To chyba Chef Paul w tamtym roku zamieścił, nadal aktualne :)

#47 trutlen

trutlen

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 132 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 23 sie 2007 - 07:28

Na kaca to woda z ogórków.

Jeszcze lepszy sok z kiszonej kapusty i jajecznica taka nie bardzo zesmażona - oby nikomu nie było to potrzebne :tongue:


hmmm, teraz o tym piszesz? Trzeba było wcześniej, żeby jajecznicę wpisać do menu śniadaniowego na zlocie... :wink:

#48 JaGra

JaGra

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3240 postów
  • Miejscowośćmazowiecka wieś nad Wisłą

Napisano 09 wrz 2007 - 23:16

Witam.!!!Podaję przepis na ostrą sałatkę z ogórków,który to dostałem od znajomej gospodyni na Mazurach.Rewelacja.Robię takie sałatki od dwóch lat i cała rodzina i znajomi zachwycają się nimi.
Składniki:
5 kg ogórków (najlepiej średnie i twarde)
1/2 l. octu
1 kg.cukru
5 łyżek soli
15 łyżek oleju roślinnego
3 główki czosnku
2 płaskie łyżeczki chili ostrego
Ogórki umyć i pokroić w plastry o grubości 2-4 mm.(nie obierać) wrzucić do naczynia i przesypać 5 łyżkami soli.Odstawić na 6-8 godzin.W miedzyczasie przygotować zalewę:
Do naczynia wlać ocet i wsypać cukier zagotować i mieszać aż do rozpuszczenia cukru na koncu dodać olej wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
Nastepnie przygotować czosnek , obrać ze skórki(3 całe główki ,ja lubię dużo czosnku to daję 3 duże) i pokroić na plasterki jak najcieniej (jest z tym trochę roboty,ale warto)
Gdy minie 6-8 godzin odcedzić wodę z ogórków ( tą solankę) dodać czosnek,chili i wlać zalewę .Wszystko dobrze wymieszać(ja używam wiaderka plastikowego) i przekładać do słoików.Nie trzeba pasteryzować tylko dobrze równo uzupełnić zalewą.
Do spożycia po 2 dniach.Palce lizać.
Oczywiście jeżeli ktoś lubi bardzo ostre to można dodać więcej chili.Pozdrawiam i życzę smacznego. :lol:

#49 grazia

grazia

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 112 postów
  • MiejscowośćTrzcianka

Napisano 10 wrz 2007 - 12:43

Sałatka mi znana, bardzo dobra i ostra. Ja olej przed podaniem zadymiam na patelni, podobno zmienia smak sałatki.

#50 JaGra

JaGra

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3240 postów
  • Miejscowośćmazowiecka wieś nad Wisłą

Napisano 10 wrz 2007 - 14:11

Nie próbowałem ale czas najwyższy wypróbowac coś nowego.Myślę ,że będzie to niebawem.Pozdrawiam. :lol:

#51 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9368 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 11 wrz 2007 - 09:37

Wczoraj zrobiłam, wprawdzie nie upłynęły jeszcze dwa dni, ale juz dzisiaj nie wytrzymałam i spróbowałam. Przepyszne ogóraski :!: :!: :!:
Dziekuję JAGRA za przepis.

#52 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 11 wrz 2007 - 12:08

Podobne ogórki tylko w wersji krajanej wzdłuż, opisywane były tutaj: http://www.wedlinydo...p?p=16649#16649

#53 JaGra

JaGra

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3240 postów
  • Miejscowośćmazowiecka wieś nad Wisłą

Napisano 11 wrz 2007 - 19:43

Cieszę się EAnna że ci smakowały.Jeżeli lubisz to w taki sam sposób można zrobić paprykę.Teraz jest akurat sezon i jest ona bardzo tania.Ja robiłem mieszaną czerwoną i żółtą.Pyszności. :lol:
Proporcje takie same.Pozdrawiam.

#54 tier

tier

    Weteran

  • Zbanowani
  • 2199 postów

Napisano 06 sie 2010 - 19:44

Jak tam wasze zapasy na zimę i nie tylko? :grin: przed chwilą skończyłem przerabiać 6kg ogórków których to napewno wezmę na zlot :grin: :devil:

Dołączona grafika

#55 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12680 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 06 sie 2010 - 20:38

których to napewno wezmę na zlot :grin: :devil:



Dla mnie możesz zabrać na Zlot kiszonych ogórków . Jak mnie stare oczęta nie mylą to zaprawiłeś w zalewie octowej . :clap:


Pozdrawiam

#56 paolodoro

paolodoro

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 888 postów
  • MiejscowośćCzęstochowa

Napisano 06 sie 2010 - 20:47

tier, smacznie wyglądają ,tylko mnie martwi to że może braknąć :lol: :lol: :lol: tej wody po ogórach :lol: :lol: :lol:

#57 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5688 postów

Napisano 06 sie 2010 - 20:54

Będziemy kisić na bieżąco ... :grin:

#58 Darino

Darino

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 2144 postów
  • MiejscowośćBurscheid/Zabrze-Rokitnica

Napisano 06 sie 2010 - 20:57

Jak tam wasze zapasy na zimę i nie tylko?



Dołączona grafika

Słoik po prawej przed oknem ogórki małosolne wg kol. Papli
:thumbsup:

#59 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12680 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 06 sie 2010 - 20:57

Będziemy kisić na bieżąco ... :grin:



Dobre , od środy do niedzieli można dużo tego zrobić . Chociażby w butelkach 5 litrowych po wodzie .


Pozdrawiam

#60 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5688 postów

Napisano 06 sie 2010 - 20:58

Oj...jutro jadę na hurt po ogórki...a niech Was!!! :devil: :grin: ..a zapowiadał sie taki spokojny dzionek.. :rolleyes: :wink:




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych