Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Ogórasy


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
173 odpowiedzi w tym temacie

#61 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12744 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 06 sie 2010 - 20:59

Słoik po prawej przed oknem ogórki małosolne wg kol. Papli



Darino Tez widzę że ostro idziesz :clap:

Pozdrawiam

#62 paolodoro

paolodoro

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 888 postów
  • MiejscowośćCzęstochowa

Napisano 06 sie 2010 - 21:03

Małgoś, toż to będzie pniękny weekend :grin: :grin: :grin: taki ogórkowy

#63 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5692 postów

Napisano 06 sie 2010 - 21:10

ano będzie... Też na Zlot przywiozę parę słoików :grin:

#64 paolodoro

paolodoro

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 888 postów
  • MiejscowośćCzęstochowa

Napisano 06 sie 2010 - 21:14

oki ,to ja też wezmę ze swojej ziemianki ,widzę że szykują się wieczory autorskie :lol: :lol: :lol:

#65 bena

bena

    Stały bywalec

  • **VIP Junior**
  • 205 postów
  • MiejscowośćSuwałki

Napisano 06 sie 2010 - 22:41

Witam
Jako, że sezon ogórkowy w pełni to proponuję :
Ogórki z ketchupem (przepis znaleziony na jakimś blogu :grin:)

Przepis przetestowałam. Są to oczywiście ogórki konserwowe, ale dość łagodne ze względu na małą zawartość octu. Mi osobiście bardzo odpowiadają :grin:
Nieduże ogórki myję, kroję w słupki ze skórą. Układam w słoikach i dodaję koper ,ziele angielskie,czosnek, gorczyce i pieprz. Sporządzam zalewę:

2 l wody
3szkl cukru
4 łyżki soli
16 łyżek ketchupu pikantnego (ja daję cała butelkę pikantnego "pudliszki")
1 szk octu

Ogórki zalewam gorącym płynem, zakręcam słoiki i pasteryzuję je ok. 10 minut.
Smacznego!!!

(foty wkleję jutro, bo nie chce mi się gnać do piwnicy :blush: )

#66 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3397 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 07 sie 2010 - 10:34

(foty wkleję jutro, bo nie chce mi się gnać do piwnicy :blush: )


Pogoń męża :grin:

A ja mam takie małe pytanko , czy tyle cukru to nie zrobi "konfiturek " bo moja "połówka" się napaliła na ten przepis .

Pozdrówka.

#67 bena

bena

    Stały bywalec

  • **VIP Junior**
  • 205 postów
  • MiejscowośćSuwałki

Napisano 07 sie 2010 - 14:40

czy tyle cukru to nie zrobi "konfiturek "


Moim zdaniem nie :smile:
Uważam, że to bardzo łagodna wersja ogórków konserwowych

A to wczoraj obiecana fotka i wczorajsza produkcja:

Dołączona grafika

te czerwone, to oczywiście keczupowe, a w prawym górnym rogu kwaszonka :grin:

#68 jacekn

jacekn

    Weteran

  • 1248 postów
  • Miejscowośćwola

Napisano 07 sie 2010 - 15:27

U mnie jutro druga tura zbioru ogórków,muszę wypróbować ten przepis.

#69 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5692 postów

Napisano 07 sie 2010 - 16:33

A ja jestem w trakcie robienia ogórasów :grin:
Na razie zapasteryzowałam 15 słoików pt."ogórki w zalewie miodowej"
w miskach czekają pocięte sałaciaki . 6 kg robię wg przepisu maciachowej
https://wedlinydomow...opic.php?t=3716

3 kg według Majki http://wedlinydomowe...les.php?id=1104
9 kg według przepisu Anetki https://wedlinydomow...opic.php?t=1943
a reszta jako "ogórki po warszawsku" .
Jak widzę ...robota na 2 dni :tongue: :rolleyes: :grin:

#70 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6597 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 07 sie 2010 - 18:44

Ja polecam Ogórki w zalewie musztardowej.Przepis pochodzi ze strony http://www.smaczny.p...ie_musztardowym
Przepis wypróbowany, robie je już któryś rok z rzędu, polecam.
Ogóreczki też mogę przywieść na zlot.

Pozdrawiam

#71 Darino

Darino

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 2144 postów
  • MiejscowośćBurscheid/Zabrze-Rokitnica

Napisano 07 sie 2010 - 19:07

Musztardówki
Dołączona grafika
:grin:

#72 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6597 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 08 sie 2010 - 09:53

Jeszcze podam fajny sprawdzony przepis na ogórki.
Pikle w cury

1 ½ kg ogórków
2 cebule
Zalewa:
1 litr wody
1 ½ szklanki cukru
1 ½ szklanki octu 10%
1 ½ łyżki soli
3 łyżki curry

Przyprawy:

listki selera
gorczyca

Ogórki umyć, obrać ze skórki , pokroić w słupki usunąc nasiona.

Wodę, cukier, ocet, sól i curry zagotować. Do gorącej zalewy wrzucić pokrojoną w półksiężyce cebulę. Zdjąć z ognia i ostudzić.

Do każdego słoika włożyć po listku selera, trochę ziaren gorczycy i pokrojone w słupki ogórki. Ostudzoną zalewę wymieszać i zalać nią ogórki w słoikach. Pasteryzować 2 minuty.

Składniki wystarczą na około 4 słoiki po 900 ml.

Smacznego.

#73 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3397 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 08 sie 2010 - 10:59

To sobie jeszcze kobitki poszukajcie w necie przepisu na ogórki kartuskie. Mnie najbardziej smakuje papryka w tych ogórkach :wink:

#74 bena

bena

    Stały bywalec

  • **VIP Junior**
  • 205 postów
  • MiejscowośćSuwałki

Napisano 08 sie 2010 - 13:45

To ja jeszcze przypomnę ogórki po chińsku (przepis podawany w ubiegłym roku)

https://wedlinydomow...

podobne, do ogórków wg Majki, o których pisała Małgoś, ale zawierają jeszcze dużo czosnku

#75 Olek.P

Olek.P

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1163 postów
  • MiejscowośćLeverkusen

Napisano 08 sie 2010 - 14:00

Ja polecam Ogórki w zalewie musztardowej.


Czy chodzi tu o ogorki kozackie??

#76 tier

tier

    Weteran

  • Zbanowani
  • 2199 postów

Napisano 08 sie 2010 - 16:45

A ja mam pytanie, czy ktos z was robi ogórki kiszone w plastikowych beczkach? np. takich

http://allegro.pl/it...cena_19_zl.html

#77 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 08 sie 2010 - 17:34

Nie mam potrzeby takich ilości robić, ale nie widzę przeciwwskazań - przecież tak robią przetwórnie

#78 tier

tier

    Weteran

  • Zbanowani
  • 2199 postów

Napisano 08 sie 2010 - 18:33

Tak wiem że przetwórnie kiszą w takich beczkach, tylko jak to się ma do kiszenia w piwnicy bloku gdzie temp. jest ciut wyższa? Poprostu nie chce mi się robić w słoikach więc wpadłęm na pomysł z beczką... :grin:

#79 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5692 postów

Napisano 08 sie 2010 - 18:34

Niektórzy kiszą w baniakach 5 l po wodzie mineralnej . :smile:

#80 tier

tier

    Weteran

  • Zbanowani
  • 2199 postów

Napisano 08 sie 2010 - 18:38

To jest dobry patnet z tym baniakiem słyszałem już o tym sporo, ale po rozcięciu takiej bańki trzeba szybciej spożytkować te pare kilo ogórków. A do beczki można wyskoczyć zawsze z czerpakiem (jak sie ma kaca) :grin: :grin:




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych