Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Ogórasy


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
173 odpowiedzi w tym temacie

#81 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5692 postów

Napisano 08 sie 2010 - 18:40

Przełożysz wtedy w parę słoików albo zrobisz "megaogórkową" :grin: :tongue:

#82 Andyandy

Andyandy

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4304 postów
  • Miejscowość!

Napisano 08 sie 2010 - 18:42

Z braku słoików i nadmiaru ogórków - wpadłem na pomysł kiszenia ogórków w worku do kiszenia kapusty. Worek może być włożony do starej beczki, albo dużego kosza. Jedyna wada to cena worka 20 zł.

#83 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6598 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 08 sie 2010 - 18:43

Czy chodzi tu o ogorki kozackie??


Olek tak to jest ten sam przepis .

Pozdrawiam

#84 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5602 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 08 sie 2010 - 18:44

Poprostu nie chce mi się robić w słoikach więc wpadłęm na pomysł z beczką... :grin:


U nas w domu w takich bekach kisiło się kapustę.Na ogórki można kupić 30L.Znajomy kisi tak ogórki.Trzyma je w "sklepie" - ogórasy rewelacja, twarde, chrupkie, po prostu sam smak.Jadłem takie na 3 zlocie , chyba robione przez Abratka w bańce 5L i trzymane w studni :thumbsup:

http://allegro.pl/it...beczki_30l.html

Pozdrawiam :wink:

#85 tier

tier

    Weteran

  • Zbanowani
  • 2199 postów

Napisano 08 sie 2010 - 18:49

Jadłęm takie na 3 zlocie , chyba robione przez Abratka w bańce 5L i trzymane w studni :thumbsup:


Tylko skąd ja wezmę studnię? :grin: :tongue: U nas pod narwią dokładnie to chyba jest miejscowość kruszewo, ogorki trzymają w beczkach w rzece przynajmniej było tak kiedyś.

#86 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3397 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 08 sie 2010 - 18:59

ogorki trzymają w beczkach w rzece przynajmniej było tak kiedyś.


http://www.google.pl...JK2VRyiPOa9AouA

Ważna jest również stała temperatura przechowywania produktu pod wodą (w naturalnym zbiorniku), czyli 3-4ºC, co daje niepowtarzalny smak i aromat produktu.

#87 tier

tier

    Weteran

  • Zbanowani
  • 2199 postów

Napisano 08 sie 2010 - 19:04

Jednak chyba nic się nie zmieniło.

http://www.minrol.go...one-Narwianskie

#88 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 08 sie 2010 - 19:22

chyba robione przez Abratka w bańce 5L i trzymane w studni :thumbsup:

w bańce tak ale w studni nie :lol:
kiszenie ogórków w bańce ma tę zaletę że są szczelnie zamknięte i w pewnym momencie wzrost ciśnienia powoduje zatrzymanie kiszenia, dlatego są długo dobre,
po rozcięciu bańki przekładam do słoików i do lodówki

w mojej piwnicy nie jest aż tak bardzo zimno a ogórasy są bardzo dobre

Oczywiście jak zawsze ważnym czynnikiem jest sam surowiec....

#89 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6598 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 08 sie 2010 - 19:34

Niektórzy kiszą w baniakach 5 l po wodzie mineralnej . :smile:

W ubiegłym roku kisiłam ogórki w bańce 5 l na próbę i muszę przyznać że są bardzo smaczne.Nawet zapomniałam o nich i stały w piwnicy chyba rok.
PO otwarciu również stały w kuchni dość długo i zapewniam że nic się z nimi nie działo.

#90 beiot

beiot

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1455 postów
  • Miejscowośćsuwałki

Napisano 09 sie 2010 - 08:51

Niektórzy kiszą w baniakach 5 l po wodzie mineralnej

Też tak robiliśmy. W bankach po wodzie są zawsze bardziej twarde :grin:
Robiony był eksperyment przez znajomego. Te same ogórki, ta sama zalewa, bańka 5l i słoik szklany. I w słoiku są bardziej miękkie.

Dlaczego :question:
Pytałem kolegę technologa z Hopa i powiedział mi, że wody się nie konserwuje, ale opakowania są odpowiednio przygotowane do zalania :devil: Dlatego woda może stać w słońcu dość długo.
Czyli ogórki są twardsze w butelkach typu PET bo są konserwowane.

A przy okazji ile ciekawych rzeczy dowiedziałem się na temat produkcji płynów do picia :shock:

#91 Papcio

Papcio

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 2045 postów
  • MiejscowośćRudnik sl

Napisano 09 sie 2010 - 09:13

Nie bądź taki samolub i podziel się tą wiadomością :) Wiem, że woda o smaku jabłkowym nie ma wiele wspólnego z jabłkami, ale poznałbym chętnie jak "nie wiele"!
Dlaczego w baniaczku ogórki są konserwowane a w słoiku nie jak wkład jest ten sam?

#92 beiot

beiot

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1455 postów
  • Miejscowośćsuwałki

Napisano 09 sie 2010 - 09:18

Wiem, że woda o smaku jabłkowym nie ma wiele wspólnego z jabłkami, ale poznałbym chętnie jak "nie wiele"!

Zjedzenie opakowania po tym płynie bardziej Ci nie zaszkodzi niż wypicie jej zawartości.

Dlaczego w baniaczku ogórki są konserwowane a w słoiku nie jak wkład jest ten sam?

Różnica w opakowaniu! Opakowania są przygotowane do długotrwałego przechowywania produktów.

Powiem, że szczegółów nie chciał podawać, ale powiedział "jeśli już coś chcesz wypić to kup w kartoniku, to będzie lepszy wybór".
Chemia i jeszcze raz chemia z dodatkiem wody.

#93 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7241 postów

Napisano 09 sie 2010 - 10:24

Ogórki zalewam gorącym płynem, zakręcam słoiki i pasteryzuję je ok. 10 minut.


W jakiej temp. się pasteryzuje?? Czy po prostu gotować 10 min. na małym ogniu?? :smile:

#94 bena

bena

    Stały bywalec

  • **VIP Junior**
  • 205 postów
  • MiejscowośćSuwałki

Napisano 09 sie 2010 - 11:17

W jakiej temp. się pasteryzuje?? Czy po prostu gotować 10 min. na małym ogniu?? :smile:


chyba 100 :wink:
Ciepły słoik wstawiam do ciepłej wody, doprowadzam do wrzenia i od momentu zagotowania liczę 10 min :grin:

#95 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7241 postów

Napisano 09 sie 2010 - 11:37

chyba 100 :wink:
Ciepły słoik wstawiam do ciepłej wody, doprowadzam do wrzenia i od momentu zagotowania liczę 10 min :grin:

Dzięki :smile:

Mam 3 kg ogórków i pozostałe składniki więc komplet jest. Jutro rano po pracy małe leżakowanie i do roboty. Tylko nie wiem czy na podaną przez Ciebie ilość zalewy to mi wystarczy czy może za dużo ogórasów?? :smile:

#96 bena

bena

    Stały bywalec

  • **VIP Junior**
  • 205 postów
  • MiejscowośćSuwałki

Napisano 09 sie 2010 - 12:39

Tylko nie wiem czy na podaną przez Ciebie ilość zalewy to mi wystarczy czy może za dużo ogórasów?? :smile:

Trudno powiedzieć, bo to zależy mn.: od wielkości słoików i tego jak bardzo upychamy...
Według moich oględnych obliczeń wychodzi ok. 10 słoików 0,6 l
A ile to ogórków?? Jak zrywam z grządki, to nie ważę :wink: , no chyba, że testuję nowy przepis gdzie to jest konieczne

#97 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7241 postów

Napisano 09 sie 2010 - 13:26

Trudno powiedzieć, bo to zależy mn.: od wielkości słoików i tego jak bardzo upychamy...
Według moich oględnych obliczeń wychodzi ok. 10 słoików 0,6 l
A ile to ogórków?? Jak zrywam z grządki, to nie ważę :wink: , no chyba, że testuję nowy przepis gdzie to jest konieczne

Dzięki :smile: :smile:


Właśnie rozmawiałem z kumplem i rano mi dostarczy 10 słoików 0.5L po takim "kolejowym jedzeniu". Powinno wystarczyć na 3 kg ogórków :smile:

#98 Olek.P

Olek.P

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1163 postów
  • MiejscowośćLeverkusen

Napisano 09 sie 2010 - 20:27

Olek.P napisał/a:
Czy chodzi tu o ogorki kozackie??


Olek tak to jest ten sam przepis .


Tak tez myslalem.
Ja robje je w trzech wariacjach a co jedna to lepiej smakuje. :thumbsup:

#99 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7241 postów

Napisano 10 sie 2010 - 18:49

Ogórki beny :smile: :clap:

Pierwsze moje jakie zrobiłem :cool:

Dołączona grafika

#100 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3397 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 10 sie 2010 - 19:50

Fajnie "opisałeś" Produkt Polski - Gwarancja Jakości .

Musi się udać . :clap:




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych