tier Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 8 Sierpnia 2010 A ja mam pytanie, czy ktos z was robi ogórki kiszone w plastikowych beczkach? np. takich http://allegro.pl/item1177546626_beczka_60l_beka_beczki_pojemnik_hit_cena_19_zl.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Nie mam potrzeby takich ilości robić, ale nie widzę przeciwwskazań - przecież tak robią przetwórnie Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Tak wiem że przetwórnie kiszą w takich beczkach, tylko jak to się ma do kiszenia w piwnicy bloku gdzie temp. jest ciut wyższa? Poprostu nie chce mi się robić w słoikach więc wpadłęm na pomysł z beczką... :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Niektórzy kiszą w baniakach 5 l po wodzie mineralnej . :smile: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 8 Sierpnia 2010 To jest dobry patnet z tym baniakiem słyszałem już o tym sporo, ale po rozcięciu takiej bańki trzeba szybciej spożytkować te pare kilo ogórków. A do beczki można wyskoczyć zawsze z czerpakiem (jak sie ma kaca) :grin: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Przełożysz wtedy w parę słoików albo zrobisz "megaogórkową" :grin: :tongue: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Z braku słoików i nadmiaru ogórków - wpadłem na pomysł kiszenia ogórków w worku do kiszenia kapusty. Worek może być włożony do starej beczki, albo dużego kosza. Jedyna wada to cena worka 20 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Czy chodzi tu o ogorki kozackie?? Olek tak to jest ten sam przepis . Pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Poprostu nie chce mi się robić w słoikach więc wpadłęm na pomysł z beczką... :grin: U nas w domu w takich bekach kisiło się kapustę.Na ogórki można kupić 30L.Znajomy kisi tak ogórki.Trzyma je w "sklepie" - ogórasy rewelacja, twarde, chrupkie, po prostu sam smak.Jadłem takie na 3 zlocie , chyba robione przez Abratka w bańce 5L i trzymane w studni :thumbsup: http://allegro.pl/item1164879150_beczki_30l.html Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Jadłęm takie na 3 zlocie , chyba robione przez Abratka w bańce 5L i trzymane w studni :thumbsup: Tylko skąd ja wezmę studnię? :grin: :tongue: U nas pod narwią dokładnie to chyba jest miejscowość kruszewo, ogorki trzymają w beczkach w rzece przynajmniej było tak kiedyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 8 Sierpnia 2010 ogorki trzymają w beczkach w rzece przynajmniej było tak kiedyś. http://www.google.pl/url?sa=t&source=web&cd=6&ved=0CDIQFjAF&url=http%3A%2F%2Fwww.minrol.gov.pl%2Findex.php%3F%2Fpol%2FJakosc-zywnosci%2FProdukty-regionalne-i-tradycyjne%2FLista-produktow-tradycyjnych%2Fwoj.-zachodniopomorskie%2FJeziorowy-ogorek-kiszony&ei=Ye9eTMS5DaGHOO_7yZYP&usg=AFQjCNHlnwal0HdTwB30XZves-zZa9UlPQ&sig2=_vOO82EJK2VRyiPOa9AouA Ważna jest również stała temperatura przechowywania produktu pod wodą (w naturalnym zbiorniku), czyli 3-4ºC, co daje niepowtarzalny smak i aromat produktu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Jednak chyba nic się nie zmieniło. http://www.minrol.gov.pl/index.php/pol/content/download/10958/47301/file/index.php?/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-podlaskie/Ogorki-Kwaszone-Narwianskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 8 Sierpnia 2010 chyba robione przez Abratka w bańce 5L i trzymane w studni :thumbsup:w bańce tak ale w studni nie :lol: kiszenie ogórków w bańce ma tę zaletę że są szczelnie zamknięte i w pewnym momencie wzrost ciśnienia powoduje zatrzymanie kiszenia, dlatego są długo dobre, po rozcięciu bańki przekładam do słoików i do lodówki w mojej piwnicy nie jest aż tak bardzo zimno a ogórasy są bardzo dobre Oczywiście jak zawsze ważnym czynnikiem jest sam surowiec.... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Niektórzy kiszą w baniakach 5 l po wodzie mineralnej . :smile:W ubiegłym roku kisiłam ogórki w bańce 5 l na próbę i muszę przyznać że są bardzo smaczne.Nawet zapomniałam o nich i stały w piwnicy chyba rok. PO otwarciu również stały w kuchni dość długo i zapewniam że nic się z nimi nie działo. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Niektórzy kiszą w baniakach 5 l po wodzie mineralnejTeż tak robiliśmy. W bankach po wodzie są zawsze bardziej twarde :grin: Robiony był eksperyment przez znajomego. Te same ogórki, ta sama zalewa, bańka 5l i słoik szklany. I w słoiku są bardziej miękkie. Dlaczego :question: Pytałem kolegę technologa z Hopa i powiedział mi, że wody się nie konserwuje, ale opakowania są odpowiednio przygotowane do zalania :devil: Dlatego woda może stać w słońcu dość długo. Czyli ogórki są twardsze w butelkach typu PET bo są konserwowane. A przy okazji ile ciekawych rzeczy dowiedziałem się na temat produkcji płynów do picia :shock: Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Nie bądź taki samolub i podziel się tą wiadomością Wiem, że woda o smaku jabłkowym nie ma wiele wspólnego z jabłkami, ale poznałbym chętnie jak "nie wiele"! Dlaczego w baniaczku ogórki są konserwowane a w słoiku nie jak wkład jest ten sam? Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Wiem, że woda o smaku jabłkowym nie ma wiele wspólnego z jabłkami, ale poznałbym chętnie jak "nie wiele"!Zjedzenie opakowania po tym płynie bardziej Ci nie zaszkodzi niż wypicie jej zawartości. Dlaczego w baniaczku ogórki są konserwowane a w słoiku nie jak wkład jest ten sam?Różnica w opakowaniu! Opakowania są przygotowane do długotrwałego przechowywania produktów. Powiem, że szczegółów nie chciał podawać, ale powiedział "jeśli już coś chcesz wypić to kup w kartoniku, to będzie lepszy wybór". Chemia i jeszcze raz chemia z dodatkiem wody. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Ogórki zalewam gorącym płynem, zakręcam słoiki i pasteryzuję je ok. 10 minut. W jakiej temp. się pasteryzuje?? Czy po prostu gotować 10 min. na małym ogniu?? :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bena Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 9 Sierpnia 2010 W jakiej temp. się pasteryzuje?? Czy po prostu gotować 10 min. na małym ogniu?? :smile: chyba 100 :wink: Ciepły słoik wstawiam do ciepłej wody, doprowadzam do wrzenia i od momentu zagotowania liczę 10 min :grin: Cytuj http://wyrobydomowe.blox.pl - nasze wyroby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 9 Sierpnia 2010 chyba 100 :wink: Ciepły słoik wstawiam do ciepłej wody, doprowadzam do wrzenia i od momentu zagotowania liczę 10 min :grin:Dzięki :smile: Mam 3 kg ogórków i pozostałe składniki więc komplet jest. Jutro rano po pracy małe leżakowanie i do roboty. Tylko nie wiem czy na podaną przez Ciebie ilość zalewy to mi wystarczy czy może za dużo ogórasów?? :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bena Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Tylko nie wiem czy na podaną przez Ciebie ilość zalewy to mi wystarczy czy może za dużo ogórasów?? :smile:Trudno powiedzieć, bo to zależy mn.: od wielkości słoików i tego jak bardzo upychamy... Według moich oględnych obliczeń wychodzi ok. 10 słoików 0,6 l A ile to ogórków?? Jak zrywam z grządki, to nie ważę :wink: , no chyba, że testuję nowy przepis gdzie to jest konieczne Cytuj http://wyrobydomowe.blox.pl - nasze wyroby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Trudno powiedzieć, bo to zależy mn.: od wielkości słoików i tego jak bardzo upychamy... Według moich oględnych obliczeń wychodzi ok. 10 słoików 0,6 l A ile to ogórków?? Jak zrywam z grządki, to nie ważę :wink: , no chyba, że testuję nowy przepis gdzie to jest konieczneDzięki :smile: :smile: Właśnie rozmawiałem z kumplem i rano mi dostarczy 10 słoików 0.5L po takim "kolejowym jedzeniu". Powinno wystarczyć na 3 kg ogórków :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Olek.P napisał/a: Czy chodzi tu o ogorki kozackie?? Olek tak to jest ten sam przepis . Tak tez myslalem. Ja robje je w trzech wariacjach a co jedna to lepiej smakuje. :thumbsup: Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Ogórki beny :smile: :clap: Pierwsze moje jakie zrobiłem Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Fajnie "opisałeś" Produkt Polski - Gwarancja Jakości . Musi się udać . :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.