roger Opublikowano 8 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 8 Września 2010 Gdzieś wyczytałem, że nie powinno się przekraczać ~50g soli i cukru na litr zalewy. Nigdy mi się ogórki nie marczyły w słoikach a potrafiły stać i 3 lata jak o nich zapomniałem. W podanej zalewie masz 1,2 litra cieczy i 1,5 łyżki soli ...łyzka stołowa soli to 18g. - jestes sporo poniżej łyzka cukru to 13g ... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Citizen Kane Opublikowano 8 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 8 Września 2010 Mi natomiast i owszem. Miałem kiedyś taki przepis, woda-ocet w stosunku 2-1. Aby zabić kwaśny smak wymagane było dodanie dużej ilości cukru. Ogórki były bardzo smaczne, jednak te marszczenie nie dawało mi spokoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 9 Września 2010 W mojej rozległej rodzinie za najlepsze uchodzą ogórki marynowane, które robiła nasza ciocia Elżbieta. Zalewa aromatyczna, lekko kwaskowa, w przyjemny sposób. Ogórki cioci Elzy Woda – 1lOcet 10% – 1/2szklankiSól – 1 łyżkaCukier – 2 łyżeczki Zagotować zalewę i do słoja z ogórkami Przyprawy do słoja:- Liść laurowy- koper- gorczyca- ziele angielskie- czosnek Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 9 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 9 Września 2010 lekko kwaskowa Ujjjj EAnno raczej bardzo ...bardzo lekko to połowa tego octu co "zwykle" .... PS Ale o gustach i smakach się nie dyskutuje ja lubię raczej smaki powiedzmy wyraziste jak coś w occie to niech bedzie w occie (może być słodkawe ale kwaskowe zdecydowanie) .... a jak dżemik to słodki ..... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 9 Września 2010 1 szklanka octu 10% 4-5 szklanek wodyCzyli 1 szklanka octu na 1l wody W przepisie podanym przeze mnie jest 1/2 szklanki octu na 1l. wody. Ujjjj EAnno raczej bardzo ...bardzo lekko to połowa tego octu co "zwykle" .Czy ja czegoś nie zrozumiałam :???: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 9 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 9 Września 2010 Oj tam zaraz nie zrozumiałam dobrze zrozumiałaś z kim bym nie rozmawiał dają proporcje ocet woda 1 do 4 ....1 do 5 dlatego napisałem że w twojej zalewie jest octu pół tego co zwykle ... Jest troszkę cukru i z pewnością jest dobra ...ale "lekutka taka" na kwasność Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 19 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 19 Września 2010 Ogórki beny Druga tura, którą zrobiłem spróbowałem po 4 tyg. teraz to dopiero nabrały smaku. Poprzednie, które zrobiłem szybko się skończyły nie naciągnęły takiego smaku jak teraz :thumbsup: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 8 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 8 Lipca 2011 https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=144624#144624 :thumbsup: :thumbsup: W tym roku zrobię więcej Rok temu :devil: jak się dopadli w domu do ogórków to ledwo coś tam na Święta uchowałem, znaczy się smakowało :lol: W trzech czy czterech słoikach ogórki całe, w pozostałych połówki. Zmniejszyłem o pół szkl. ilość cukru i tegoroczny pierwyj sort będzie bardziej ostry, dosypałem do słoików chili :rolleyes: troszkę :grin: Następne już normalnie zrobię, Haluśkowe ogórki też będę robił Dziś 3.1 kg. Młodszy, machnij takie ogórki są extra :thumbsup: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 8 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 8 Lipca 2011 Młodszy, machnij takie ogórki są extraJutro na targ po ogóry i do dzieła Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 8 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 8 Lipca 2011 Jutro na targ po ogóry i do dzieła Tak tylko Ci napiszę, bo nie wiem czy już dreptałeś przy ogórkach, jak wstawisz słoiki do gara to zalewaj je ciepłą wodą Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 11 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 11 Lipca 2011 "Ogórki beny" kolejna porcja. Info dla tych co może będą robić :grin: Ilość zalewy podany przez benę (ja daję cukru 2.5 nie 3 szklanki) wystarcza na 3.1-3.3 kg ogórków+przyprawy robione w słoikach 0.9L, tych słoików wychodzi 8, ogórki w słojach układane dość ściśle, ale z wyczuciem. Część kroiłem w połówki, a część(mniejsze) w całości Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 12 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 12 Lipca 2011 Zapasów ciąg dalszy "Ogóreczki w sosie musztardowym" przepis od naszej Halusi :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 13 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 13 Lipca 2011 Przepis starszy poprosze... :thumbsup: Haluś tego linka zapodała i pisała, że są oki w smaku http://www.smaczny.pl/przepis,ogoreczki_w_sosie_musztardowym Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lux Opublikowano 13 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 13 Lipca 2011 U mnie także sezon ogórkowy w pełni, już kilkanaście słoi na półce stoi. Jak zwykle rządzi klasyka korniszony i kiszone, ale jak co roku robię różne wariacje. W zeszłym roku hitem okazały się, poruszane tu już przez kilka osób, ogórki w zalewie octowej z przyprawą curry. W smaku rewelacja, ogórki cięte na grube plasterki, do standardowej receptury dodaję nieco więcej cukru i sporo curry. Do tego ogórki z bazylią, oregano, tymiankiem i inne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 13 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 13 Lipca 2011 Jeszcze jedne "Ogórki beny" doprawione nieźle pieprzem cayenne. Na ten rok koniec dreptania z ogórkami, przerobiłem jakieś :rolleyes: 16-16.4 kg, ale jak znam Zbója i jego pociąg do wyrobów to kto wie... Nie liczę małosolnych mojej mamy :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 13 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 13 Lipca 2011 Na ten rok koniec dreptania z ogórkami,No widzisz Ty już kończysz, a bena jeszcze nawet słoiczka nie zrobiła. Ciężka zima bez ogórka będzie :grin: Co się porobiło :rolleyes: Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 13 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 13 Lipca 2011 Do tego ogórki z bazylią, oregano, tymiankiem i inne. Prosiłabym o wrzucenie przepisu..jeśli można :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 13 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 13 Lipca 2011 Do tego ogórki z bazylią, oregano, tymiankiem i inne.U mnie wczoraj rozpoczęty sezon ogórkowy. Na piedestale ja zwykle ogórki w zalewie octowej z curry. Dodatkowo na próbę zrobiłem po parę słoiczków w zalewie octowej jedne z chilli drugie z przyprawa do grilla. (w internecie natrafiłem na podobny przepis). A dzisiaj trochę większy "ogórek" :grin: cukinia żółta. Miał być dżem a z jednej wyszły pyszne placki ala`ziemniaczane a druga w ocet z różnymi dodatkami smakowymi. Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lux Opublikowano 15 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 15 Lipca 2011 Przepis to chyba zbyt wiele powiedziane :wink: Po prostu standardowa zalewa octowa, a do słoi z ogórasami dodawałem odpowiednio różne przyprawy, gałązki tymianku, liście bazylii, itp. Najbardziej smakowały mi z tymiankiem. Podobnie robiłem z cukinią, patisonami i papryką, zrobiłem też kilka słoiczków dodając takie maleńkie czerwone ostre papryczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 21 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 21 Lipca 2011 Dostalem w niedziele niespodzianke a ze niebylem wogole przygotowany na taka ilosc 20kg :rolleyes: to musialem objechac wszystkich znajomych za sloikami :???: No ale juz mozna sie powoli delektowac :thumbsup: :thumbsup: Jak zawsze konce obcinane a ogorki zalewane wrzatkiem plus jedna łyzka soli na 0,5 l wody . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 28 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 28 Lipca 2011 Już pomału na zimę :smile: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 28 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 28 Lipca 2011 Już pomału na zimęandrzeju, w takich butlach po wodzie ? i jak je później wyciagasz? rozumiem ze to jednorazowe opakowania... Zakręcasz szczelnie ? a zelewa to taka jak na małosolne? Gorącą wodą zalewać? 1 łyzka soli na litr wody ? Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 28 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 28 Lipca 2011 andrzeju, w takich butlach po wodzie ? i jak je później wyciagasz? rozumiem ze to jednorazowe opakowania... Jak już butlę rozpakuję to przekładam do słoików i do lodówki , albo w zimne miejsce . Łyżka soli na litr wody i zalewam zimną wodą . Dwa trzy dni w temperaturze pokojowej aż nie wystartują , potem zakręcam na maksa i do piwniczki . W ubiegłym roku kisiłem pierwszy raz - były super :smile: Widać że już wystartowały , jutro pójdą do piwniczki . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 7 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 7 Lipca 2018 Ja w ubiegłym roku kisiłam ogórki w workach i zgrzewałam zgrzewarką .Korniszonki w słoikach. Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.