Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

[CIASTA I NADZIENIA] - Do dziczyzny i dzikiego ptactwa


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 25524 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 04 mar 2013 - 21:09

CIASTA I NADZIENIA DO DZICZYZNY

Dołączona grafika

CIASTA

Ciasto maslane do wykładania form pasztetowych

Składniki:

50 dkg mąki,
3 jaja,
25 dkg masła, (margaryny),
113 szklanki wytrawnego wina,
sól do smaku.


Wykonanie:

Mąkę przesiać na stolnicę, w środku zrobić dołek i wbić jaja. Dodać masło, pół łyżeczki soli, 1/3 szklanki wody i wino. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie pulchne. Następnie zawinąć je w serwetkę i zostawić na 1 godz. w chłodziarce lub innym chłodnym miejscu. Ciasto rozwałkować, złożyć na 3 części, owinąć w serwetkę i wstawić ponownie do chłodziarki. Wałkowanie powtarzać 3 razy co 20 min. Formę pasztetową - zamiast słoniną — wykłada się cienko rozwałkowanym ciastem, napełnia masą pasztetową, przykrywa ciastem i piecze.
Ciasto maślane można również używać do przygotowania małych pasztecików.

Rogaliki

Składniki:

25 dkg masła, (margaryny),
25 dkg mąki,
25 dkg ziemniaków gotowanych,
4 żółtka,
sól do smaku.


Wykonanie:

Wszystkie składniki (oprócz jednego żółtka) połączyć, zagnieść ciasto i wstawić je do chłodziarki. Następnie wałkować we wszystkich kierunkach, złożyć na 3 części i ponownie wałkować. Pociąć na paski, uformować rogaliki, ułożyć je na wysmarowanej tłuszczem blasze, posmarować żółtkiem i upiec na złocisty kolor.

NADZIENIA DO DZIKIEGO PTACTWA

Nadzienie z kapusty

Składniki:

50 dkg słodkiej kapusty,
5 cebul,
1-2 jaja,
pól szklanki wytrawnego wina,
sól i pieprz do smaku,
łyżka skórki otartej z chleba,


Wykonanie:

Kapustę poszatkować, cebule pokrajać na cienkie krążki, razem połączyć i wymieszać z jajami i winem, doprawić solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodać skórkę otartą z chleba i wszystko dokładnie wyrobić, aby nadzienie było gęste. Nadzieniem tym wypełnia się głównie dzikie gęsi i kaczki.

Nadzienie „BERNEGAT"

Składniki:

15 dkg słoniny,
3 cebule,
ząbek czosnku,
łyżka musztardy,
2 łyżki przecieru pomidorowego (Ketchupu),
łyżeczka octu,
jabłko (duże),
pół szklanki wytrawnego wina,
łyżka skórki otartej z chleba,
sól i pieprz do smaku,


Wykonanie:

Słoninę pokrajać w kostkę i zrumienić. Skwarki odcedzić, do tłuszczu dodać drobno pokrajane cebule, jabłko, czosnek, musztardę, przecier pomidorowy, ocet i wino. Całość dusić powoli ok. 20 min.; często mieszać. Następnie dodać skwarki i skórkę otartą z chleba, doprawić solą i pieprzem. Nadzieniem wypełnia się przede wszystkim dzikie kaczki.

Nadzienie z jabłek

Składniki:

25 dkg słoniny,
25 dkg jabłek,
cebula,
pół selera,
łyżka posiekanej naci pietruszki,
łyżka cukru,
łyżka skórki otartej z chleba.


Wykonanie:

Słoninę pokrajać w kostkę i zrumienić. Skwarki odcedzić, do tłuszczu dodać jabłka, cebulę i seler - wszystko pokrajane w kostkę, oraz nać pietruszki i cukier. Całość dokładnie wymieszać i dusić w rondlu pod przykryciem. Gdy jabłka będą miękkie, dodać skwarki ze słoniny, przełożyć do innego naczynia i dosypać skórkę otartą z chleba stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Nadzienie nadaje się przede wszystkim do wypełniania bażantów, jarząbków i małych wodnych ptaków.

Nadzienie z kasztanów

Składniki:

25 dkg jadalnych kasztanów,
5 dkg masła, (margaryny),
cebula,
pól szklanki wytrawnego wina,
pól szklanki śmietany,
łyżka posiekanej naci pietruszki,
łyżka skórki otartej z chleba,
sól, pieprz i majeranek do smaku.


Wykonanie:

Kasztany ugotować do miękkości. Połowę kasztanów zemleć w maszynce, doprawić solą i pieprzem. Cebulę pokrajać i zrumienić na maśle, wlać wino i śmietanę, dodać masę kasztanową, nać pietruszki, majeranek, skórkę otartą z chleba i pozostałe pokrajane w kostkę kasztany; wszystko dokładnie wymieszać.

Nadzienie z orzechami

5 dkg masła,
pół szklanki gęstej śmietany,
łyżka cukru,
łyżka skórki otartej z chleba,
25 dkg orzechów łuskanych,
sól i pieprz do smaku,
szczypta startej gałki muszkatołowej.


Wykonanie:

Masło stopić w rondlu (nie rumienić), wlać śmietanę, doprawić cukrem, solą, pieprzem i szczyptą startej gałki muszkatołowej. Dodać posiekane orzechy i wsypać, stale mieszając, tyle skórki otartej z chleba, żeby masa zgęstniała. Nadzienie służy do wypełniania przede wszystkim bekasów i przepiórek.

#2 renesi

renesi

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 446 postów

Napisano 04 mar 2013 - 21:14

Maxell, drażnisz tylko mój żołądek tymi przepisami i zdjęciami :tongue: Skąd ja mam wziąć dziką zwierzynę ? :wink:

#3 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 25524 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 04 mar 2013 - 21:16

Zacząłem akurat od dziczyzny i mięsa. Po prostu robię powoli porządeczki i poprawiam estetykę tematów. Trochę to pewnie potrwa, a jak wyjdzie? Zobaczymy. ;)

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#4 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4890 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 04 mar 2013 - 21:31

Maxell, nadzienie indyka kasztanami robilam, tylko w moim przepisie bylo odrobine miesa, ale musze tak jak typodajesz zrobic. Tylko niech upaly mina.
A w nadzieniu z orzechami nie wiesz dokladnie jakie maja byc. Mialam przepis tylko na pistacje, smaczne i ladnie wygladalo kolorostycznie, ale chyba jako ,ze to przepis polski, to bardziej laskowe i wloskie (?)
Rob dalej porzadki, przynajmniej smaczne przepisy dajesz, a my je wykonamy :grin:




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych