Skocz do zawartości

[Ciasto] Magiczne ciasto


Rekomendowane odpowiedzi

Upiekłam "magiczne ciasto", według hiszpańskiego przepisu. Nie wiem jak je można nazwać po polsku, bo szczerze powiedziawszy to nie spotkałam się do tej pory z takim przepisem. W każdym bądź razie ciasto jest b. proste w przygotowaniu, a efekt końcowy zaskakuje :smile:

 

Składniki:

 

4 jaja w temp. pokojowej

150 g cukru

125 g rozpuszczonego masła lub margaryny

115 g przesianej mąki

1/2 litra letniego mleka

4 krople octu

esencja waniliowa

 

Wykonanie:

 

Żółtka zmiksować porządnie z cukrem, dodać tłuszcz, mąkę i letnie mleko. Białka ubić z 4 kroplami octu, dodać do ciasta delikatnie mieszając. Masę wylać do formy 20x20, piec w temp. 160 stopni przez godzinę. Ciasto posypać cukrem pudrem, podawać dobrze schłodzone.

I mamy 3-warstwowe ciasto :thumbsup:.

 

http://img560.imageshack.us/img560/8381/dsc09455u.jpg

 

http://img546.imageshack.us/img546/2245/dsc09457q.jpg

 

http://img541.imageshack.us/img541/747/dsc09460l.jpg

 

http://img189.imageshack.us/img189/4446/dsc09464w.jpg

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 202
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

gatita, takie oczy zrobiłem :shock: myślałem, że magia ciasta będzie z innego powodu :lol:

..ale to jest tym bardziej niesamowite :!:

tak wzrokowo.. czy ten dół to nie jest zakalec? ja tam lubię :thumbsup: opisz jak możesz jaką konsystencję i smak mają poszczególne warstwy :) bardzo ciekawe ;) Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Druga warstwa to... taki budyniowy krem :smile:

 

Wklejam link do oryginalnego przepisu: http://decoraciondemabel.blogspot.com/2013/02/tarta-magica.html. Jest tam też filmik z YT.

 

PanieBoczku, a czego się spodziewałeś ? że już zniknęło ? :grin:.

Ta dolna warstwa to nie zakalec, to gęste upieczone ciasto... nie wiem jak to wytłumaczyć :grin:. Musisz sam wypróbować... upsss, ale Ty na diecie :cry:

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Coś ciężko się tam połapać :P ale faktycznie można filmik znaleźć :)

czego to ludzie nie wymyślą :)

Musisz sam wypróbować... upsss, ale Ty na diecie

żadna siła mnie nie powstrzyma! :grin: na powrót mamy z delegacji upiekę :)

dzięki za fajny przepis ;) Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

gatita, ciekawy blog. Man szczescie,zero man orywatnego tlumacza w domu :grin: Ty pew ie podrozowalas I znasz ten jezyk sama. Wield crazy juz site spotkalam z ciekawymi przepisami. NA hiszpanskojezycznych stronach.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

quartz, lepiej bym tego nie ujęła :smile:. Wprawdzie nie znam tego przepisu na szarlotkę, ale z Twojego opisu wnioskuję, że to może być to samo.

 

PanieBoczku, fajnie, że wyodrebniłeś ten filmik, będzie łatwiej znaleźć.

Też byłam zaskoczona tym przepisem :smile:.

Trzeba tylko pamiętać, że mleko musi być letnie, żeby nie utwardziło tłuszczu.

 

Aniu, mieszkałam parę lat w Madrycie i trochę tez podróżowałam po Hiszpanii :smile:. Jakbyś miała jakieś fajne blogi lub przepisy po hiszpańsku to podsyłaj !

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

gatita, to wszystko wymieszać, wylać razem i takie trzy warstwy się zrobią ? Czy jak ???

 

[ Dodano: Pon 11 Mar, 2013 13:30 ]

Druga warstwa to... taki budyniowy krem

Składniki:

 

4 jaja w temp. pokojowej

150 g cukru

125 g rozpuszczonego masła lub margaryny

115 g przesianej mąki

1/2 litra letniego mleka

4 krople octu

esencja waniliowa

Druga warstwa to... taki budyniowy krem

w składnikach tego nie ma ... to o co chodzi ??? Ja się pogubiłem... :???:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Aniu, ok, czekam w takim razie na coś fajnego :smile:.

 

Pokemon, właśnie na tym polega jego magia :lol:. Dokładnie tak jak piszesz, wlewasz wszystko razem, a wychodzą 3 różne warstwy :smile:. Na wierzchu biszkopt, w środku a la budyń, a na dole gęste ciasto.

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

OK moje już w piekarniku ale bedzie za niskie :( bo mała blaszka i tak ma wiecej niz 20x20 :( - ale traktuje to jako eksperyment i w funkcji efektu dopasuje sobie ilosciowo do blaszki ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Płonę z ciekawości Robert. Musi się udać !!!!

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zeby nie było że nie próbowałem ;)

 

http://www.kampermania.com.pl/images/phocagallery/roger-moje-zdjci-619a/thumbs/phoca_thumb_l_magiczne%20ciasto.jpg

 

Ukroję jak się dobrze wystudzi ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No i oczywiście za długo z tym studzeniem nie wytrzymałem :( ale powiem tak to DZIAŁA !!!

Bardzo smaczne i szybkie ciasto tylko następnym razem podwoję ilość składników ;)

 

http://www.kampermania.com.pl/images/phocagallery/roger-moje-zdjci-619a/thumbs/phoca_thumb_l_magiczne%20ciasto%202.jpg

 

Jeszcze musi sie schłodzić ale ciekawośc wygrała - widać w przekroju rozwarstwienie ciasta a budyń jest wyraźnie wyczuwalny zamiast esencji waniliowej dałem "na biegu" cukier wanilinowy.

 

Tutaj macie bezpośredni link do filmu:

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.