gatita Opublikowano 11 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 11 Marca 2013 Upiekłam "magiczne ciasto", według hiszpańskiego przepisu. Nie wiem jak je można nazwać po polsku, bo szczerze powiedziawszy to nie spotkałam się do tej pory z takim przepisem. W każdym bądź razie ciasto jest b. proste w przygotowaniu, a efekt końcowy zaskakuje :smile: Składniki: 4 jaja w temp. pokojowej 150 g cukru 125 g rozpuszczonego masła lub margaryny 115 g przesianej mąki 1/2 litra letniego mleka 4 krople octu esencja waniliowa Wykonanie: Żółtka zmiksować porządnie z cukrem, dodać tłuszcz, mąkę i letnie mleko. Białka ubić z 4 kroplami octu, dodać do ciasta delikatnie mieszając. Masę wylać do formy 20x20, piec w temp. 160 stopni przez godzinę. Ciasto posypać cukrem pudrem, podawać dobrze schłodzone. I mamy 3-warstwowe ciasto :thumbsup:. http://img560.imageshack.us/img560/8381/dsc09455u.jpg http://img546.imageshack.us/img546/2245/dsc09457q.jpg http://img541.imageshack.us/img541/747/dsc09460l.jpg http://img189.imageshack.us/img189/4446/dsc09464w.jpg Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkawroc Opublikowano 11 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 11 Marca 2013 Wygląda apetycznie , mnie intryguje warstwa druga od dołu wygląda na ser ale w przepisie nic o nim nie ma? Cytuj dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 11 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 11 Marca 2013 gatita, bard:-) o ciekawe. Skad taking ciekawy przepis ,Bo efekt wspanialy I Jack widac pro sty w wykonaniu. :clap: Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 11 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 11 Marca 2013 gatita, takie oczy zrobiłem :shock: myślałem, że magia ciasta będzie z innego powodu :lol: ..ale to jest tym bardziej niesamowite :!: tak wzrokowo.. czy ten dół to nie jest zakalec? ja tam lubię :thumbsup: opisz jak możesz jaką konsystencję i smak mają poszczególne warstwy bardzo ciekawe Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 11 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 11 Marca 2013 Druga warstwa to... taki budyniowy krem :smile: Wklejam link do oryginalnego przepisu: http://decoraciondemabel.blogspot.com/2013/02/tarta-magica.html. Jest tam też filmik z YT. PanieBoczku, a czego się spodziewałeś ? że już zniknęło ? :grin:. Ta dolna warstwa to nie zakalec, to gęste upieczone ciasto... nie wiem jak to wytłumaczyć :grin:. Musisz sam wypróbować... upsss, ale Ty na diecie Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość quartz Opublikowano 11 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 11 Marca 2013 Ta dolna warstwa to będzie coś takiego jak w "jabłeczniku sypanym z kaszą manną" chyba, tyle że z mąki? Gęste, zbite, mokre ale nie surowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 11 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 11 Marca 2013 Coś ciężko się tam połapać :P ale faktycznie można filmik znaleźć czego to ludzie nie wymyślą Musisz sam wypróbować... upsss, ale Ty na diecieżadna siła mnie nie powstrzyma! :grin: na powrót mamy z delegacji upiekę dzięki za fajny przepis Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 11 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 11 Marca 2013 gatita, ciekawy blog. Man szczescie,zero man orywatnego tlumacza w domu :grin: Ty pew ie podrozowalas I znasz ten jezyk sama. Wield crazy juz site spotkalam z ciekawymi przepisami. NA hiszpanskojezycznych stronach. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 11 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 11 Marca 2013 quartz, lepiej bym tego nie ujęła :smile:. Wprawdzie nie znam tego przepisu na szarlotkę, ale z Twojego opisu wnioskuję, że to może być to samo. PanieBoczku, fajnie, że wyodrebniłeś ten filmik, będzie łatwiej znaleźć. Też byłam zaskoczona tym przepisem :smile:. Trzeba tylko pamiętać, że mleko musi być letnie, żeby nie utwardziło tłuszczu. Aniu, mieszkałam parę lat w Madrycie i trochę tez podróżowałam po Hiszpanii :smile:. Jakbyś miała jakieś fajne blogi lub przepisy po hiszpańsku to podsyłaj ! Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 11 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 11 Marca 2013 gatita, Jack moja hiszpanskomowiaca cost mi podsunie dam of razu. A ciasto tez postaram sie upic Jack site Roche schlodzi, Cho by z same ciekawosci. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 11 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 11 Marca 2013 gatita, to wszystko wymieszać, wylać razem i takie trzy warstwy się zrobią ? Czy jak ??? [ Dodano: Pon 11 Mar, 2013 13:30 ]Druga warstwa to... taki budyniowy kremSkładniki: 4 jaja w temp. pokojowej150 g cukru125 g rozpuszczonego masła lub margaryny115 g przesianej mąki1/2 litra letniego mleka4 krople octuesencja waniliowaDruga warstwa to... taki budyniowy kremw składnikach tego nie ma ... to o co chodzi ??? Ja się pogubiłem... :???: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 11 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 11 Marca 2013 Aniu, ok, czekam w takim razie na coś fajnego :smile:. Pokemon, właśnie na tym polega jego magia :lol:. Dokładnie tak jak piszesz, wlewasz wszystko razem, a wychodzą 3 różne warstwy :smile:. Na wierzchu biszkopt, w środku a la budyń, a na dole gęste ciasto. Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 11 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 11 Marca 2013 Nie wiem jak to "działa" ale zaraz je upiekę bo wygląda super i jestem cholernie ciekawy czy te warstwy wyjdą jak na zdjęciu Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 11 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 11 Marca 2013 Ja też się dzisiaj biorę do wykonania tego magicznego ciasta, ciekawe jaki smak...hmmm Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 11 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 11 Marca 2013 roger, ja też ni czorta nie wiem jak to działa :grin:. ale jestem pewna, że Ci się uda ! Panowie, czekam na efekt końcowy, czyli Wasze fotki. Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 11 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 11 Marca 2013 OK moje już w piekarniku ale bedzie za niskie bo mała blaszka i tak ma wiecej niz 20x20 - ale traktuje to jako eksperyment i w funkcji efektu dopasuje sobie ilosciowo do blaszki Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 11 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 11 Marca 2013 Płonę z ciekawości Robert. Musi się udać !!!! Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 11 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 11 Marca 2013 No magia i czary na całego. Ja też czekam niecierpliwie, super sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 11 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 11 Marca 2013 Zeby nie było że nie próbowałem http://www.kampermania.com.pl/images/phocagallery/roger-moje-zdjci-619a/thumbs/phoca_thumb_l_magiczne%20ciasto.jpg Ukroję jak się dobrze wystudzi Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkawroc Opublikowano 11 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 11 Marca 2013 zobaczymy czy magia działa :grin: Cytuj dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 11 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 11 Marca 2013 No super, to teraz tylko nie tupać głośno i czekamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 11 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 11 Marca 2013 No to poczekamy. :grin:PS. Produkty przygotowane, zaraz robię póbę. :grin: Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 11 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 11 Marca 2013 Następny "magik" :grin: :grin: Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 11 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 11 Marca 2013 No i oczywiście za długo z tym studzeniem nie wytrzymałem ale powiem tak to DZIAŁA !!! Bardzo smaczne i szybkie ciasto tylko następnym razem podwoję ilość składników http://www.kampermania.com.pl/images/phocagallery/roger-moje-zdjci-619a/thumbs/phoca_thumb_l_magiczne%20ciasto%202.jpg Jeszcze musi sie schłodzić ale ciekawośc wygrała - widać w przekroju rozwarstwienie ciasta a budyń jest wyraźnie wyczuwalny zamiast esencji waniliowej dałem "na biegu" cukier wanilinowy. Tutaj macie bezpośredni link do filmu: Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 11 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 11 Marca 2013 Mniam, mniam, nic dodać nic ująć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.