Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wyroby menzur'a


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
67 odpowiedzi w tym temacie

#1 menzur

menzur

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 335 postów
  • MiejscowośćDębica

Napisano 13 mar 2013 - 00:18

Witam.
Przedstawiam moje wyroby, zacznę tu od smalcu bo to najłatwiejsza sprawa.
Przepis zapożyczyłem od mojej mamy (jej nie chce się już robić a smak z młodości pozostał).
Niestety pierwszego rzutu nie uwieczniłem bo jak poszedłem po aparat to już nie było co wylizać ze słoików.
Na fotce tradycyjny smalec na słoninie i boczku ( na razie z dodatkami E...) :devil:

Dołączona grafika

#2 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2421 postów

Napisano 13 mar 2013 - 00:40

zacznę tu od smalcu

Dobra smalec zaliczony :thumbsup: .Teraz bierz się za kiełbachy,wędzonki itp. przepisów masz tu sporo,tylko działać :grin:

#3 chrupekln

chrupekln

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 107 postów
  • MiejscowośćZabrze

Napisano 13 mar 2013 - 00:44

Zastanawają mnie tylko te dodatki E, możesz kolego rozwinąć temat :question: :wink:

#4 menzur

menzur

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 335 postów
  • MiejscowośćDębica

Napisano 13 mar 2013 - 00:50

Zastanawają mnie tylko te dodatki E, możesz kolego rozwinąć temat :question: :wink:

No niestety boczek z zakupu z marketu, nie wierzę że był czyściutki jak wyroby zadymiaczy z "Wędzarniczej Braci". :lol:

[size=9][ Dodano: Sro 13 Mar, 2013 00:55 ][/size]

zacznę tu od smalcu

Dobra smalec zaliczony :thumbsup: .Teraz bierz się za kiełbachy,wędzonki itp. przepisów masz tu sporo,tylko działać :grin:

Mówisz ... masz...

mielonka podpatrzona u bogdana b i arkadiusza po moich modyfikacjach.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Pozdrawiam :cool:

#5 menzur

menzur

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 335 postów
  • MiejscowośćDębica

Napisano 13 mar 2013 - 10:50

skład mielonki podam wieczorkiem. :lol:

#6 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2421 postów

Napisano 13 mar 2013 - 10:53

Mówisz ... masz...

O to chodzi :lol: .Mielonka niczego sobie.

#7 nestor

nestor

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 896 postów
  • MiejscowośćSzczawno Zdrój

Napisano 13 mar 2013 - 11:09

Mnie też się podoba ta mielonka.Gratulacje.Czekamy na przepis.

#8 menzur

menzur

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 335 postów
  • MiejscowośćDębica

Napisano 13 mar 2013 - 18:22

To jedziemy z koksem:

żeberka mięsne kg 0,64 - odcięte od kości ba takie były kupione na obiadek - a mięska było duzo
łopatka b/k kg 0,917
sól 22g na kg 34,254
pekto sól g 18
sól kuchenna g 18


oddzielone mięso gat I i gat. III (ścięgna i inne)

Peklowanie na sucho - pokrojone i oddzielone mięso - 72h
Mielenie w maszynce na grubym sicie mięso gat I
Mielenie w maszynce na małym sicie mięso i ścięgna gat III
Dodano szklankę wody i urabianie przez 10 min aż nabrało kleistości.
Pakowanie w osłonki barierowe za pomocą maszynki.
Parzenie 75 minut w temperaturze 74-78 oC

UWAGI:
1. Dodać żelatyny rozpuszczonej w wodzie (w ilości 1 – 2 łyżeczek) i troszeczkę mniej soli
2. dodać ½ szklanki wody więcej
3. kupić szersze koszulki barierowe. Może nawet termokulczliwe.

Sorki za taką relację jak w wojsku ale skopiowałem z excel'a - zapisuję żeby wiedzieć jak i co na przyszłość. :lol:

#9 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11035 postów

Napisano 13 mar 2013 - 18:32

sól 22g na kg 34,254
pekto sól g 18
sól kuchenna g 18


Nic nie kumam :grin: .Można jaśniej

Dodać żelatyny rozpuszczonej w wodzie


Po co?.
A już wiem.Lubisz galaretkę. :grin: ,ale przy tym składzie ja bym sobie darował ta wodę z żelatyną.

#10 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2421 postów

Napisano 13 mar 2013 - 18:36

kupić szersze koszulki barierowe. Może nawet termokulczliwe.

Barierowe są termokurczliwe .

#11 menzur

menzur

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 335 postów
  • MiejscowośćDębica

Napisano 13 mar 2013 - 19:20

kupić szersze koszulki barierowe. Może nawet termokulczliwe.

Barierowe są termokurczliwe .

pewnie tak jeszcze się nie znam na tej całej terminologi. Kupiłem po prostu celulozowe i sie nie kurczyły.

[size=9][ Dodano: Sro 13 Mar, 2013 19:24 ][/size]

sól 22g na kg 34,254
pekto sól g 18
sól kuchenna g 18

Nic nie kumam :grin: .Można jaśniej

pisałem że z arkusza kalkulacyjnego.
ilość soli na kilogram i ile ma być soli na zadany produkt. władowałem wszystko z pliku bo mi się nie chciało przepisywać, to teraz muszę pisać 2 x więcej. :sad:

[size=9][ Dodano: Sro 13 Mar, 2013 19:26 ][/size]

Po co?.
A już wiem.Lubisz galaretkę. :grin: ,ale przy tym składzie ja bym sobie darował ta wodę z żelatyną.

Nie wiem jeszcze czy lubię, przeczytałem gdzieś to spróbuję, może polubię. :???:

#12 kaszubka33

kaszubka33

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 1677 postów
  • MiejscowośćGdynia

Napisano 13 mar 2013 - 19:31

żeberka mięsne kg 0,64 - odcięte od kości ba takie były kupione na obiadek - a mięska było duzo
łopatka b/k kg 0,917
sól 22g na kg 34,254
pekto sól g 18
sól kuchenna g 18

Czy możesz uściślić ile było mięsa a ile soli lub też peklosoli na kg mięska . :mellow:

#13 nestor

nestor

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 896 postów
  • MiejscowośćSzczawno Zdrój

Napisano 13 mar 2013 - 20:45

Jeżeli chodzi o peklosól ,to nie potrzeba się pytać,bo wszyscy wiemy ile dajemy na kilogram,ale nie wiemy nic o przyprawach.

#14 kaszubka33

kaszubka33

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 1677 postów
  • MiejscowośćGdynia

Napisano 13 mar 2013 - 20:51

Jeżeli chodzi o peklosól ,to nie potrzeba się pytać,bo wszyscy wiemy ile dajemy na kilogram,ale nie wiemy nic o przyprawach.

nestor, ja się nie pytam bo nie wiem ile dajmy soli na kg mięsa ,
ale te przepisy czytają " nowicjusze "
i dla nich to też ma być zrozumiałe .
Bo jak ktoś tą całą sól zsumuje, to produkt będzie przesolony .
Przepis jest nie precyzyjny i tyle .

#15 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11035 postów

Napisano 13 mar 2013 - 21:09

Jeżeli chodzi o peklosól ,to nie potrzeba się pytać,bo wszyscy wiemy


Ja nie wiem. :grin:.Mnie interesuje ile on dał a nie ile ja daję i o przejrzystość.

#16 BazylWidzew

BazylWidzew

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2614 postów
  • MiejscowośćMazury

Napisano 13 mar 2013 - 21:20

na razie z dodatkami E...

To na tym forum chyba jakieś nieporozumienie :shock:

#17 menzur

menzur

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 335 postów
  • MiejscowośćDębica

Napisano 13 mar 2013 - 22:11

żeberka mięsne kg 0,64 - odcięte od kości ba takie były kupione na obiadek - a mięska było duzo
łopatka b/k kg 0,917
sól 22g na kg 34,254
pekto sól g 18
sól kuchenna g 18

Czy możesz uściślić ile było mięsa a ile soli lub też peklosoli na kg mięska . :mellow:

Sorry, ale cytujesz mnie i pytasz ile mięsa dałem, więc
0,917 kg łopatki + 0,64 kg żeberek = 1,557 kg
sól 18 g + pekto sól 18 g = 36 g

Przepraszam nie dopisałem - szczypta pieprzu i papryki ostrej, oraz czosnek granulowany toże szczypta.

i jeszcze urabiałem 10 minut aż nabrało kleistości, wiem już że powinienem ok 30 min., ale to następnym razem .

Pozdrawiam :rolleyes:

[size=9][ Dodano: Sro 13 Mar, 2013 22:14 ][/size]

na razie z dodatkami E...

To na tym forum chyba jakieś nieporozumienie :shock:

przecież wyjaśniłem dlaczego, spokojnie daj się rozwinąć. :cool:

#18 BazylWidzew

BazylWidzew

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2614 postów
  • MiejscowośćMazury

Napisano 13 mar 2013 - 22:21

spokojnie daj się rozwinąć.

Nie dygaj rozwijaj się śmialutko :wink:

#19 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9041 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 13 mar 2013 - 22:23

Sorry, ale cytujesz mnie i pytasz

Jak tu nie pytać skoro:

sól 22g na kg 34,254

sól 18 g + pekto sól 18 g = 36 g

Kolego,
Nie musisz a nawet nie powinieneś dawać przepisów, które mogą wprowadzić w błąd, szczególnie osoby nowe.
Ale skoro dajesz, to zachowaj standardy tego forum proszę.
Twoje zniecierpliwienie wyrażone w słowie "Sorry" wobec uzasadnionego pytania kaszubki33 wydaje się być mocno przesadzonym :rolleyes:

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 menzur

menzur

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 335 postów
  • MiejscowośćDębica

Napisano 13 mar 2013 - 22:44

OK się zaokrąglenie wcisnęło.
Już nigdy nie będę robił Ctrl+C - Ctrl+V.

Obiecuję poprawę, już szyneczka się pekluje to ładnie i grzecznie wszystko opiszę.

PA!




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych