menzur Opublikowano 12 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 12 Marca 2013 Witam. Przedstawiam moje wyroby, zacznę tu od smalcu bo to najłatwiejsza sprawa. Przepis zapożyczyłem od mojej mamy (jej nie chce się już robić a smak z młodości pozostał). Niestety pierwszego rzutu nie uwieczniłem bo jak poszedłem po aparat to już nie było co wylizać ze słoików. Na fotce tradycyjny smalec na słoninie i boczku ( na razie z dodatkami E...) :devil: Cytuj Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 12 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 12 Marca 2013 zacznę tu od smalcuDobra smalec zaliczony :thumbsup: .Teraz bierz się za kiełbachy,wędzonki itp. przepisów masz tu sporo,tylko działać :grin: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chrupekln Opublikowano 12 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 12 Marca 2013 Zastanawają mnie tylko te dodatki E, możesz kolego rozwinąć temat :question: :wink: Cytuj Pozdrawiam i smacznego zadymiania !!! Leszek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
menzur Opublikowano 12 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 12 Marca 2013 Zastanawają mnie tylko te dodatki E, możesz kolego rozwinąć temat :question: :wink:No niestety boczek z zakupu z marketu, nie wierzę że był czyściutki jak wyroby zadymiaczy z "Wędzarniczej Braci". :lol: [ Dodano: Sro 13 Mar, 2013 00:55 ]zacznę tu od smalcuDobra smalec zaliczony :thumbsup: .Teraz bierz się za kiełbachy,wędzonki itp. przepisów masz tu sporo,tylko działać :grin:Mówisz ... masz... mielonka podpatrzona u bogdana b i arkadiusza po moich modyfikacjach. Pozdrawiam Cytuj Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
menzur Opublikowano 13 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 13 Marca 2013 skład mielonki podam wieczorkiem. :lol: Cytuj Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 13 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 13 Marca 2013 Mówisz ... masz...O to chodzi :lol: .Mielonka niczego sobie. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 13 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 13 Marca 2013 Mnie też się podoba ta mielonka.Gratulacje.Czekamy na przepis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
menzur Opublikowano 13 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 13 Marca 2013 To jedziemy z koksem: żeberka mięsne kg 0,64 - odcięte od kości ba takie były kupione na obiadek - a mięska było duzo łopatka b/k kg 0,917 sól 22g na kg 34,254 pekto sól g 18 sól kuchenna g 18 oddzielone mięso gat I i gat. III (ścięgna i inne) Peklowanie na sucho - pokrojone i oddzielone mięso - 72h Mielenie w maszynce na grubym sicie mięso gat I Mielenie w maszynce na małym sicie mięso i ścięgna gat III Dodano szklankę wody i urabianie przez 10 min aż nabrało kleistości. Pakowanie w osłonki barierowe za pomocą maszynki. Parzenie 75 minut w temperaturze 74-78 oC UWAGI: 1. Dodać żelatyny rozpuszczonej w wodzie (w ilości 1 – 2 łyżeczek) i troszeczkę mniej soli 2. dodać ½ szklanki wody więcej 3. kupić szersze koszulki barierowe. Może nawet termokulczliwe. Sorki za taką relację jak w wojsku ale skopiowałem z excel'a - zapisuję żeby wiedzieć jak i co na przyszłość. :lol: Cytuj Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 13 Marca 2013 sól 22g na kg 34,254 pekto sól g 18 sól kuchenna g 18 Nic nie kumam :grin: .Można jaśniej Dodać żelatyny rozpuszczonej w wodzie Po co?. A już wiem.Lubisz galaretkę. :grin: ,ale przy tym składzie ja bym sobie darował ta wodę z żelatyną. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 13 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 13 Marca 2013 kupić szersze koszulki barierowe. Może nawet termokulczliwe.Barierowe są termokurczliwe . Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
menzur Opublikowano 13 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 13 Marca 2013 kupić szersze koszulki barierowe. Może nawet termokulczliwe.Barierowe są termokurczliwe .pewnie tak jeszcze się nie znam na tej całej terminologi. Kupiłem po prostu celulozowe i sie nie kurczyły. [ Dodano: Sro 13 Mar, 2013 19:24 ]sól 22g na kg 34,254 pekto sól g 18 sól kuchenna g 18Nic nie kumam :grin: .Można jaśniejpisałem że z arkusza kalkulacyjnego.ilość soli na kilogram i ile ma być soli na zadany produkt. władowałem wszystko z pliku bo mi się nie chciało przepisywać, to teraz muszę pisać 2 x więcej. :sad: [ Dodano: Sro 13 Mar, 2013 19:26 ]Po co?.A już wiem.Lubisz galaretkę. :grin: ,ale przy tym składzie ja bym sobie darował ta wodę z żelatyną.Nie wiem jeszcze czy lubię, przeczytałem gdzieś to spróbuję, może polubię. :???: Cytuj Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 13 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 13 Marca 2013 żeberka mięsne kg 0,64 - odcięte od kości ba takie były kupione na obiadek - a mięska było duzo łopatka b/k kg 0,917 sól 22g na kg 34,254 pekto sól g 18 sól kuchenna g 18Czy możesz uściślić ile było mięsa a ile soli lub też peklosoli na kg mięska . :mellow: Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 13 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 13 Marca 2013 Jeżeli chodzi o peklosól ,to nie potrzeba się pytać,bo wszyscy wiemy ile dajemy na kilogram,ale nie wiemy nic o przyprawach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 13 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 13 Marca 2013 Jeżeli chodzi o peklosól ,to nie potrzeba się pytać,bo wszyscy wiemy ile dajemy na kilogram,ale nie wiemy nic o przyprawach.nestor, ja się nie pytam bo nie wiem ile dajmy soli na kg mięsa , ale te przepisy czytają " nowicjusze " i dla nich to też ma być zrozumiałe . Bo jak ktoś tą całą sól zsumuje, to produkt będzie przesolony . Przepis jest nie precyzyjny i tyle . Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 13 Marca 2013 Jeżeli chodzi o peklosól ,to nie potrzeba się pytać,bo wszyscy wiemy Ja nie wiem. :grin:.Mnie interesuje ile on dał a nie ile ja daję i o przejrzystość. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 13 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 13 Marca 2013 na razie z dodatkami E...To na tym forum chyba jakieś nieporozumienie :shock: Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
menzur Opublikowano 13 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 13 Marca 2013 żeberka mięsne kg 0,64 - odcięte od kości ba takie były kupione na obiadek - a mięska było duzołopatka b/k kg 0,917sól 22g na kg 34,254pekto sól g 18sól kuchenna g 18Czy możesz uściślić ile było mięsa a ile soli lub też peklosoli na kg mięska . :mellow:Sorry, ale cytujesz mnie i pytasz ile mięsa dałem, więc0,917 kg łopatki + 0,64 kg żeberek = 1,557 kg sól 18 g + pekto sól 18 g = 36 g Przepraszam nie dopisałem - szczypta pieprzu i papryki ostrej, oraz czosnek granulowany toże szczypta. i jeszcze urabiałem 10 minut aż nabrało kleistości, wiem już że powinienem ok 30 min., ale to następnym razem . Pozdrawiam :rolleyes: [ Dodano: Sro 13 Mar, 2013 22:14 ] na razie z dodatkami E...To na tym forum chyba jakieś nieporozumienie :shock:przecież wyjaśniłem dlaczego, spokojnie daj się rozwinąć. Cytuj Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 13 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 13 Marca 2013 spokojnie daj się rozwinąć.Nie dygaj rozwijaj się śmialutko :wink: Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 13 Marca 2013 Sorry, ale cytujesz mnie i pytaszJak tu nie pytać skoro: sól 22g na kg 34,254sól 18 g + pekto sól 18 g = 36 gKolego, Nie musisz a nawet nie powinieneś dawać przepisów, które mogą wprowadzić w błąd, szczególnie osoby nowe. Ale skoro dajesz, to zachowaj standardy tego forum proszę. Twoje zniecierpliwienie wyrażone w słowie "Sorry" wobec uzasadnionego pytania kaszubki33 wydaje się być mocno przesadzonym :rolleyes: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
menzur Opublikowano 13 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 13 Marca 2013 OK się zaokrąglenie wcisnęło.Już nigdy nie będę robił Ctrl+C - Ctrl+V. Obiecuję poprawę, już szyneczka się pekluje to ładnie i grzecznie wszystko opiszę. PA! Cytuj Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 13 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 13 Marca 2013 menzur mnie ,po tych wszystkich Twoich wyjaśnieniach , wychodzi , że dałeś ponad 23 gramy soli i peklosoli na kg mięsa to dosyć duża dawka jak na wyroby z szynkowara ale moiże należych do tych mocno słonolubnych Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
menzur Opublikowano 13 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 13 Marca 2013 Dokładnie tak wychodzi , ale żeby było za słone to nie, prawda też jest taka że sól soli nie równa, ale popróbuję i poeksperymentuję, a na pewno wyciągnę wnioski z komentarzy. Cytuj Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 13 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 13 Marca 2013 ale żeby było za słone to nie, prawda też jest taka że sól soli nie równa, :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: to a'propos nierówności soli . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
menzur Opublikowano 14 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 14 Marca 2013 tak właśnie jest i do tego opublikowali listę firm które związane są z zakupem soli drogowej i aż mnie podcięło :sad: [ Dodano: Czw 14 Mar, 2013 07:50 ]żeby niebyć gołosłownym lekturka na wieczór: http://www.pro-test.pl/press_more/5281,215597/S%C3%B3l+wypadowa++lista+producent%C3%B3w.html Cytuj Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 14 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 14 Marca 2013 menzur, :clap: smalczyk wg przepisu mamy, mielonka supcio i tym większy szacunek za to, że nie wymiękasz i starasz się wszystko opisać na pewno to będzie temat bardzo miły do śledzenia :grin: Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.