Skocz do zawartości

Wyroby menzur'a


menzur

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Przedstawiam moje wyroby, zacznę tu od smalcu bo to najłatwiejsza sprawa.

Przepis zapożyczyłem od mojej mamy (jej nie chce się już robić a smak z młodości pozostał).

Niestety pierwszego rzutu nie uwieczniłem bo jak poszedłem po aparat to już nie było co wylizać ze słoików.

Na fotce tradycyjny smalec na słoninie i boczku ( na razie z dodatkami E...) :devil:

 

Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 67
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

zacznę tu od smalcu

Dobra smalec zaliczony :thumbsup: .Teraz bierz się za kiełbachy,wędzonki itp. przepisów masz tu sporo,tylko działać :grin:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zastanawają mnie tylko te dodatki E, możesz kolego rozwinąć temat :question: :wink:

No niestety boczek z zakupu z marketu, nie wierzę że był czyściutki jak wyroby zadymiaczy z "Wędzarniczej Braci". :lol:

 

[ Dodano: Sro 13 Mar, 2013 00:55 ]

zacznę tu od smalcu

Dobra smalec zaliczony :thumbsup: .Teraz bierz się za kiełbachy,wędzonki itp. przepisów masz tu sporo,tylko działać :grin:
Mówisz ... masz...

 

mielonka podpatrzona u bogdana b i arkadiusza po moich modyfikacjach.

 

 

 

Pozdrawiam :cool:

Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To jedziemy z koksem:

 

żeberka mięsne kg 0,64 - odcięte od kości ba takie były kupione na obiadek - a mięska było duzo

łopatka b/k kg 0,917

sól 22g na kg 34,254

pekto sól g 18

sól kuchenna g 18

 

 

oddzielone mięso gat I i gat. III (ścięgna i inne)

 

Peklowanie na sucho - pokrojone i oddzielone mięso - 72h

Mielenie w maszynce na grubym sicie mięso gat I

Mielenie w maszynce na małym sicie mięso i ścięgna gat III

Dodano szklankę wody i urabianie przez 10 min aż nabrało kleistości.

Pakowanie w osłonki barierowe za pomocą maszynki.

Parzenie 75 minut w temperaturze 74-78 oC

 

UWAGI:

1. Dodać żelatyny rozpuszczonej w wodzie (w ilości 1 – 2 łyżeczek) i troszeczkę mniej soli

2. dodać ½ szklanki wody więcej

3. kupić szersze koszulki barierowe. Może nawet termokulczliwe.

 

Sorki za taką relację jak w wojsku ale skopiowałem z excel'a - zapisuję żeby wiedzieć jak i co na przyszłość. :lol:

Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

sól 22g na kg 34,254

pekto sól g 18

sól kuchenna g 18

Nic nie kumam :grin: .Można jaśniej

 

Dodać żelatyny rozpuszczonej w wodzie

Po co?.

A już wiem.Lubisz galaretkę. :grin: ,ale przy tym składzie ja bym sobie darował ta wodę z żelatyną.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

kupić szersze koszulki barierowe. Może nawet termokulczliwe.

Barierowe są termokurczliwe .
pewnie tak jeszcze się nie znam na tej całej terminologi. Kupiłem po prostu celulozowe i sie nie kurczyły.

 

[ Dodano: Sro 13 Mar, 2013 19:24 ]

sól 22g na kg 34,254

pekto sól g 18

sól kuchenna g 18

Nic nie kumam :grin: .Można jaśniej
pisałem że z arkusza kalkulacyjnego.

ilość soli na kilogram i ile ma być soli na zadany produkt. władowałem wszystko z pliku bo mi się nie chciało przepisywać, to teraz muszę pisać 2 x więcej. :sad:

 

[ Dodano: Sro 13 Mar, 2013 19:26 ]

Po co?.

A już wiem.Lubisz galaretkę. :grin: ,ale przy tym składzie ja bym sobie darował ta wodę z żelatyną.

Nie wiem jeszcze czy lubię, przeczytałem gdzieś to spróbuję, może polubię. :???:
Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

żeberka mięsne kg 0,64 - odcięte od kości ba takie były kupione na obiadek - a mięska było duzo

łopatka b/k kg 0,917

sól 22g na kg 34,254

pekto sól g 18

sól kuchenna g 18

Czy możesz uściślić ile było mięsa a ile soli lub też peklosoli na kg mięska . :mellow:

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli chodzi o peklosól ,to nie potrzeba się pytać,bo wszyscy wiemy ile dajemy na kilogram,ale nie wiemy nic o przyprawach.

nestor, ja się nie pytam bo nie wiem ile dajmy soli na kg mięsa ,

ale te przepisy czytają " nowicjusze "

i dla nich to też ma być zrozumiałe .

Bo jak ktoś tą całą sól zsumuje, to produkt będzie przesolony .

Przepis jest nie precyzyjny i tyle .

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli chodzi o peklosól ,to nie potrzeba się pytać,bo wszyscy wiemy

Ja nie wiem. :grin:.Mnie interesuje ile on dał a nie ile ja daję i o przejrzystość.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

żeberka mięsne kg 0,64 - odcięte od kości ba takie były kupione na obiadek - a mięska było duzo

łopatka b/k kg 0,917

sól 22g na kg 34,254

pekto sól g 18

sól kuchenna g 18

Czy możesz uściślić ile było mięsa a ile soli lub też peklosoli na kg mięska . :mellow:
Sorry, ale cytujesz mnie i pytasz ile mięsa dałem, więc

0,917 kg łopatki + 0,64 kg żeberek = 1,557 kg

sól 18 g + pekto sól 18 g = 36 g

 

Przepraszam nie dopisałem - szczypta pieprzu i papryki ostrej, oraz czosnek granulowany toże szczypta.

 

i jeszcze urabiałem 10 minut aż nabrało kleistości, wiem już że powinienem ok 30 min., ale to następnym razem .

 

Pozdrawiam :rolleyes:

 

[ Dodano: Sro 13 Mar, 2013 22:14 ]

na razie z dodatkami E...

To na tym forum chyba jakieś nieporozumienie :shock:
przecież wyjaśniłem dlaczego, spokojnie daj się rozwinąć. :cool:
Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sorry, ale cytujesz mnie i pytasz

Jak tu nie pytać skoro:

sól 22g na kg 34,254

sól 18 g + pekto sól 18 g = 36 g

Kolego,

Nie musisz a nawet nie powinieneś dawać przepisów, które mogą wprowadzić w błąd, szczególnie osoby nowe.

Ale skoro dajesz, to zachowaj standardy tego forum proszę.

Twoje zniecierpliwienie wyrażone w słowie "Sorry" wobec uzasadnionego pytania kaszubki33 wydaje się być mocno przesadzonym :rolleyes:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

menzur mnie ,po tych wszystkich Twoich wyjaśnieniach , wychodzi , że dałeś ponad 23 gramy soli i peklosoli na kg mięsa to dosyć duża dawka jak na wyroby z szynkowara ale moiże należych do tych mocno słonolubnych :cool:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ale żeby było za słone to nie, prawda też jest taka że sól soli nie równa,

:rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: to a'propos nierówności soli .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

tak właśnie jest i do tego opublikowali listę firm które związane są z zakupem soli drogowej i aż mnie podcięło :sad:

 

[ Dodano: Czw 14 Mar, 2013 07:50 ]

żeby niebyć gołosłownym lekturka na wieczór:

 

http://www.pro-test.pl/press_more/5281,215597/S%C3%B3l+wypadowa++lista+producent%C3%B3w.html

Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

menzur, :clap: smalczyk wg przepisu mamy, mielonka supcio ;) i tym większy szacunek za to, że nie wymiękasz i starasz się wszystko opisać :) na pewno to będzie temat bardzo miły do śledzenia :grin: Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.