Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Jak samemu naostrzyć noże i siatki do maszynki


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
30 odpowiedzi w tym temacie

#1 EL GREGOR

EL GREGOR

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3731 postów
  • MiejscowośćBartoszyce

Napisano 24 mar 2013 - 14:22

:grin: sposobem partyzanckim dzisiaj podostrzyłem sitka i nożyki. :grin:

To był debiut w środę będzie sprawdzian czy będą cięły czy do kosza. :grin:

Ostrzenie = kupno nowych :grin:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

#2 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2396 postów

Napisano 24 mar 2013 - 14:35

sposobem partyzanckim dzisiaj podostrzyłem sitka i nożyki.

Grzesiu trochę pomoże,ale nie na długo,sam się posiłkuję tym sposobem,nie mam gdzie naostrzyć profesjonalnie a i zakupić nowe to jedynie w Polsce.

#3 _Krzysztof_

_Krzysztof_

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 890 postów

Napisano 24 mar 2013 - 16:19

Podpatrzyłem u ojca taki sposób na świeżą natkę,


oryginalne :clap:

#4 Mirekr134a

Mirekr134a

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 877 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 24 mar 2013 - 19:56

Grzesiu
ostrzyłeś tak jak opisywałem ,na mokro , na papierze wodnym , stopniowo coraz drobniejszym ? Bo widzę ryski .
To nie jest partyzancka metoda tylko domowa i działa :shock: - dlatego ją tu opisałem . Ja tak ostrzę od wielu lat . Moje sitka i nożyki nie widziały nigdy szlifierni :tongue: - od wyjścia z fabryki .
Ważne jest żeby to robić na kilku gradacjach papieru , koniecznie na mokro na papierze wodnym i w trakcie szlifowania robić to ruchem po okręgu i co kółek przekładać palce ok. 90 stopni . Szlfowanie przypomina ruch ziemi dookoła słońca :wink:
Do tego musisz jeszcze sprawdzić sprężynę dociskową , która też siada . Do ostatniego mielenia w piątek wrzucałem podkładkę ok 2mm pod sprężynę ( do środka do ślimaka).

Po ostrzeniu koniecznie umyć płynem i szczotką - w otworac pozostaje mnóstwo brudu , który nie daje się tylko wypłukać .
Po użyciu do mielenia i przed następnym dobrze jest przelecieć na bardzo drobnym 400/600 żeby zetrzeć szary nalot , który pozostaje po mieleniu i ślady rdzy .
Przy takiej technologi zawsze działa i kosztuje grosze . :clap:

#5 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5822 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 24 mar 2013 - 20:01

Co można by było zrobić by przyśpieszyć takie ostrzenie .

#6 Mirekr134a

Mirekr134a

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 877 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 24 mar 2013 - 20:10

Dziadek
tu nic nie przyśpieszysz tak jak z twoimi wyrobami na wyczucie.
Próba mechanizacji może skończyć się utratą płaszczyzny.
Można próbować wiertarką na wolnych obrotach na stojaku .

#7 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5822 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 24 mar 2013 - 20:29

A ja użyłem szlifierki kątowej i co nieco zeszlifowałem z siatki by mieć mniejszą płaszczyznę do ręcznego szlifowania.

#8 Mirekr134a

Mirekr134a

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 877 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 24 mar 2013 - 20:34

To musi być robione jednocześnie na całej płaszczyźnie bo narobisz bruzd lub głębokich rys .

U mnie wygląda to tak

Dołączona grafika

Po piątkowej robocie widać na sitku szary nalot ( kółko ) trzeba go spolerować przed następnym użyciem.

UWAGA
papier musi leżeć na gładkiej równej powierzchni .

#9 pokemon15

pokemon15

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4149 postów
  • MiejscowośćBogatynia

Napisano 24 mar 2013 - 20:43

U mnie wygląda to tak

No to wszystko jasne... ja takiej sprężynki nie mam i od kilku lat "mielę" bez niej :shock:

#10 Mirekr134a

Mirekr134a

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 877 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 24 mar 2013 - 20:44

W ślimaku jest zagłębienie w które częściowo chowa się sprężynka .

#11 kaszubka33

kaszubka33

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 1664 postów
  • MiejscowośćGdynia

Napisano 24 mar 2013 - 20:46

"mielę" bez niej :shock:

Nie ty jeden :grin:

#12 JaGra

JaGra

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3152 postów
  • Miejscowośćmazowiecka wieś nad Wisłą

Napisano 24 mar 2013 - 20:47

W ślimaku jest zagłębienie w które częściowo chowa się sprężynka .

A od jakiej to jest maszynki :question:

P.S. Zaznacz kolego na mapie z jakiej jesteś części Warszawy :grin:

#13 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5822 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 24 mar 2013 - 20:48

Ja tez wywaliłem a zastosowałem podkładkę odpowiednich rozmiarów. Maszynka Jaga

A ja użyłem szlifierki kątowej i co nieco zeszlifowałem z siatki by mieć mniejszą płaszczyznę do ręcznego szlifowania.

Powtarzam to jeszcze raz szlifowałem i to dość mocno zgadnij w którym miejscu a później na papierze szlifowałem .

#14 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 24 mar 2013 - 20:53

Mirekr134a, a jakie gradacje proponujesz?

ja takiej sprężynki nie mam i od kilku lat "mielę" bez niej :shock:

bo to proszę Pokemona bubel w zasadzie jest..... :lol: przy docisku "sztywnym" jeśli coś się dostaje miedzy sito a nóż musi być przecięte (lub jak nieostre to zmiażdżone), a ta sprężynka powoduje ugięcie i np. ścięgna owijają się u doopa z mielenia

#15 Mirekr134a

Mirekr134a

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 877 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 24 mar 2013 - 20:54

Tak to wyglada

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Sprężyna reguluje docisk nożyka do sitka .

Sprężyna jest tak sztywna , że jak ostre jest ,, żelastwo , to nie ma problemu.
Może macie inny rodzaj ślimaka bez tego zagłębienia - patrzyłem u siebie to bez sprężynki nóż mi nie dochodzi do sitka .
Maszynka to ZELMER 5 ( Czerwony ) ok 20letni .

#16 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13659 postów

Napisano 24 mar 2013 - 21:09

Wywal tą sprężynkę !
Zamiast niej odpowiednia tulejka i zobaczysz różnicę w mieleniu.

#17 pokemon15

pokemon15

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4149 postów
  • MiejscowośćBogatynia

Napisano 24 mar 2013 - 21:12

Zamiast niej odpowiednia tulejka i zobaczysz różnicę w mieleniu.

jakiej długości ta tulejka ??? 5mm ?
Poszukam cos dzisiaj w pracy...

PS temat by trzeba przenieść do odpowiedniego Działu, bo Grzesiowi "zaśmieciliśmy" temat... za co przepraszam...

#18 Mirekr134a

Mirekr134a

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 877 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 24 mar 2013 - 21:21

Tak wyglada ślimak
Dołączona grafika

Myślę że Grześ się nie obrazi bo to taki cd. jego ostrzenia :lol: :clap:

#19 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5822 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 24 mar 2013 - 21:39

Dołączona grafika
Tulejka czy podkładki. sitko musi wystawać co najmniej 2-3 mm poza gardziel maszynki

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 25540 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 24 mar 2013 - 21:43

Proszę dać mi znać, kiedy zakończycie dyskusje dot. dopasowania części. Założę nowy temat.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych