kostek61 Posted April 3, 2013 Report Share #1 Posted April 3, 2013 Zakupiłem udziec jagnięcy z myślą o pieczeni,ale po przemyśleniu sprawy postanowiłem go uwędzić. Ze względu na kształt wybrałem metodę peklowania Szczepana,trzy litry zalewy 7% plus przyprawy:ziele angielskie.liść laurowy,kolendra i czosnek.Udziec nastrzyknięty zalewą umieściłem w worku foliowym a następnie w misce na okres sześciu dni. Siódmego dnia po całonocnym ociekaniu trafił z innymi wyrobami do wędzarni,45 minut osuszanie w temp.50-55st następnie wędzenie właściwe 240 min w temp.55-60st http: Po wędzeniu parzenie w wodzie o temp.80 st do osiągnięcia w środku 69st //images10.fotosik.pl/3819/677f39110c6397ebmed.jpg Tak wyglądał udziec po rozkrojeniu,mięso b.soczyste i smaczne,bardzo polecam wykonanie tego wyrobu. Quote Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8054-udziec-jagni%C4%99cy-w%C4%99dzony-wgkostka/ Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted April 3, 2013 Report Share #2 Posted April 3, 2013 Tak wyglądał udziec po rozkrojeniu,mięso b.soczyste i smaczne,bardzo polecam wykonanie tego wyrobu.Jakie wrażenia smakowe Jacku?? Jagnięcina wygląda bardzo apetycznie :thumbsup: Quote Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8054-udziec-jagni%C4%99cy-w%C4%99dzony-wgkostka/#findComment-278882 Share on other sites More sharing options...
jacinto Posted April 3, 2013 Report Share #3 Posted April 3, 2013 Jeszcze żebyś ten udziec surowy mi przysłał... Quote mój najsmaczniejszy blog http://najsmaczniejszy.com.pl Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8054-udziec-jagni%C4%99cy-w%C4%99dzony-wgkostka/#findComment-278884 Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted April 3, 2013 Report Share #4 Posted April 3, 2013 Tak wyglądał udziec po rozkrojeniu,mięso b.soczyste i smaczne,bardzo polecam wykonanie tego wyrobu.Bardzo jasne mieso , ladnie wyglada i jak piszesz smaczne. :clap: No to ja rowniez sobie cos z tego miecha zrobie. :grin: Quote Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8054-udziec-jagni%C4%99cy-w%C4%99dzony-wgkostka/#findComment-278896 Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted April 3, 2013 Report Share #5 Posted April 3, 2013 Zakupiłem udziec jagnięcy z myślą o pieczeni,ale po przemyśleniu sprawy postanowiłem go uwędzić. Kostek dobrze że w tym kierunku przemyślałeś . :clap: Będziesz miał naśladowcę . Na drugi tydzień jadę do Poznania i jak będzie w sklepie to na pewno dokonam zakupu . Gorąco pozdrawiam Quote Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8054-udziec-jagni%C4%99cy-w%C4%99dzony-wgkostka/#findComment-278902 Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted April 4, 2013 Report Share #6 Posted April 4, 2013 andrzej k, to jeszcze napisz w jakim sklepie kupujesz jagnięcinę to i ja będę waszym naśladowcą. Quote W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8054-udziec-jagni%C4%99cy-w%C4%99dzony-wgkostka/#findComment-278920 Share on other sites More sharing options...
redzed Posted April 4, 2013 Report Share #7 Posted April 4, 2013 Tez jestem zmuszony zapisać się do listy naśladowców. :lol: Zawsze u nas można kupić udziec z Australii lub Nowej Zelandii. Poczekam jak coś się trafi na promocji. Karolu, ten udziec przepiękny! :thumbsup: :clap: Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8054-udziec-jagni%C4%99cy-w%C4%99dzony-wgkostka/#findComment-278922 Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted April 4, 2013 Report Share #8 Posted April 4, 2013 a czy od kości nie czuć podejrzanego smaczku :question: Quote jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8054-udziec-jagni%C4%99cy-w%C4%99dzony-wgkostka/#findComment-278923 Share on other sites More sharing options...
Kruszynka Posted April 4, 2013 Report Share #9 Posted April 4, 2013 czy od kości nie czuć podejrzanego smaczkua jakiż to podejrzany smaczek może być przy takim wspaniałym wyrobie ? :shock: Quote "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8054-udziec-jagni%C4%99cy-w%C4%99dzony-wgkostka/#findComment-278924 Share on other sites More sharing options...
kostek61 Posted April 4, 2013 Author Report Share #10 Posted April 4, 2013 a czy od kości nie czuć podejrzanego smaczku :question:Nie czuć nic,ani od kości czy też tłuszczyku,jak pisałem wcześniej udziec wyszedł bardzo soczysty i wyborny w smaku jak i też bez wyrażnego zapachu właściwego dla baraniny. Quote Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8054-udziec-jagni%C4%99cy-w%C4%99dzony-wgkostka/#findComment-279010 Share on other sites More sharing options...
Kruszynka Posted April 4, 2013 Report Share #11 Posted April 4, 2013 zapachu właściwego dla baraniny.jagnięcina nie ma tak silnego "aromatu" jak stara i tłusta baranina.To łój barani ma ten charakterystyczny zapach. Quote "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8054-udziec-jagni%C4%99cy-w%C4%99dzony-wgkostka/#findComment-279013 Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted April 4, 2013 Report Share #12 Posted April 4, 2013 kostek61, dzięki a odpowiedz , bo zdarzyło mi się że peklując całą szynkę z kością przez 7-8 dni , mięsko przy kości miało inny smak - dlatego pytam dzięki Quote jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8054-udziec-jagni%C4%99cy-w%C4%99dzony-wgkostka/#findComment-279014 Share on other sites More sharing options...
pokemon15 Posted April 4, 2013 Report Share #13 Posted April 4, 2013 bez wyrażnego zapachu właściwego dla baraninyno i tego byłem ciekaw... brawo kostek za odwagę Super sprawa Quote MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8054-udziec-jagni%C4%99cy-w%C4%99dzony-wgkostka/#findComment-279020 Share on other sites More sharing options...
kostek61 Posted December 15, 2013 Author Report Share #14 Posted December 15, 2013 Od kilku dni peklują się dwa udźce barani i sarni,wędzenie w czwartek,sarni pierwszy raz ciekawe jak wyjdzie. Quote Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8054-udziec-jagni%C4%99cy-w%C4%99dzony-wgkostka/#findComment-320897 Share on other sites More sharing options...
mickirl78 Posted December 15, 2013 Report Share #15 Posted December 15, 2013 A gdzie kupiłeś sarni ? Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk Quote Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują.Albert Einstein https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8621-moje-pierwsze-wyroby-mickirl78/?do=findComment&comment=305788 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8054-udziec-jagni%C4%99cy-w%C4%99dzony-wgkostka/#findComment-320910 Share on other sites More sharing options...
kostek61 Posted December 15, 2013 Author Report Share #16 Posted December 15, 2013 A gdzie kupiłeś sarni ?Na zamówienie u rzeżnika koło kościoła w Portlaoise,waży 3 kg 40 E. Quote Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8054-udziec-jagni%C4%99cy-w%C4%99dzony-wgkostka/#findComment-320918 Share on other sites More sharing options...
mickirl78 Posted December 15, 2013 Report Share #17 Posted December 15, 2013 Byłeś tak blisko i nie zawitałeś do mnie ? Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk Quote Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują.Albert Einstein https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8621-moje-pierwsze-wyroby-mickirl78/?do=findComment&comment=305788 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8054-udziec-jagni%C4%99cy-w%C4%99dzony-wgkostka/#findComment-320922 Share on other sites More sharing options...
kostek61 Posted December 15, 2013 Author Report Share #18 Posted December 15, 2013 Byłeś tak blisko i nie zawitałeś do mnie ?Chciałem, ale auto musiało już jechać do domu :P Quote Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8054-udziec-jagni%C4%99cy-w%C4%99dzony-wgkostka/#findComment-320923 Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted December 16, 2013 Report Share #19 Posted December 16, 2013 Zakupiłem udziec jagnięcy z myślą o pieczeni,ale po przemyśleniu sprawy postanowiłem go uwędzić.Ze względu na kształt wybrałem metodę peklowania Szczepana,trzy litry zalewy 7% plus przyprawy:ziele angielskie.liść laurowy,kolendra i czosnek.Udziec nastrzyknięty zalewą umieściłem w worku foliowym a następnie w misce na okres sześciu dni. Siódmego dnia po całonocnym ociekaniu trafił z innymi wyrobami do wędzarni,45 minut osuszanie w temp.50-55st następnie wędzenie właściwe 240 min w temp.55-60sthttp: Po wędzeniu parzenie w wodzie o temp.80 st do osiągnięcia w środku 69st //images10.fotosik.pl/3819/677f39110c6397ebmed.jpg Tak wyglądał udziec po rozkrojeniu,mięso b.soczyste i smaczne,bardzo polecam wykonanie tego wyrobu.Piękne, też muszę zrobić. Do kotletów jagnięcych z grilla i szaszłyków używam oregano i rozmarynu, ciekaw jestem czy do wędzenia też można ich użyć? Quote Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8054-udziec-jagni%C4%99cy-w%C4%99dzony-wgkostka/#findComment-320976 Share on other sites More sharing options...
mickirl78 Posted December 16, 2013 Report Share #20 Posted December 16, 2013 Jacku,kiedy będziesz wędzil udziec sarni i jagnięcy ? Quote Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują.Albert Einstein https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8621-moje-pierwsze-wyroby-mickirl78/?do=findComment&comment=305788 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8054-udziec-jagni%C4%99cy-w%C4%99dzony-wgkostka/#findComment-320992 Share on other sites More sharing options...
kostek61 Posted December 16, 2013 Author Report Share #21 Posted December 16, 2013 Jacku,kiedy będziesz wędzil udziec sarni i jagnięcy ?Planuję na czwartek Quote Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8054-udziec-jagni%C4%99cy-w%C4%99dzony-wgkostka/#findComment-320994 Share on other sites More sharing options...
mickirl78 Posted December 16, 2013 Report Share #22 Posted December 16, 2013 Dobrze wiedzieć tam gdzie zawsze ? Quote Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują.Albert Einstein https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8621-moje-pierwsze-wyroby-mickirl78/?do=findComment&comment=305788 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8054-udziec-jagni%C4%99cy-w%C4%99dzony-wgkostka/#findComment-320995 Share on other sites More sharing options...
kostek61 Posted December 16, 2013 Author Report Share #23 Posted December 16, 2013 tam gdzie zawsze ?Tak w moim sekretnym miejscu. Quote Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8054-udziec-jagni%C4%99cy-w%C4%99dzony-wgkostka/#findComment-321076 Share on other sites More sharing options...
kostek61 Posted December 20, 2013 Author Report Share #24 Posted December 20, 2013 (edited) Ciężkie warunki wędzenia,deszcz,wiatr i zimno.Udziec jagnięcy: Edited December 20, 2013 by kostek61 Quote Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8054-udziec-jagni%C4%99cy-w%C4%99dzony-wgkostka/#findComment-321934 Share on other sites More sharing options...
mickirl78 Posted December 20, 2013 Report Share #25 Posted December 20, 2013 Super wygląda, trza było więcej fitek zapodać . Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk Quote Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują.Albert Einstein https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8621-moje-pierwsze-wyroby-mickirl78/?do=findComment&comment=305788 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8054-udziec-jagni%C4%99cy-w%C4%99dzony-wgkostka/#findComment-321963 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.