Jump to content

Recommended Posts

  • 2 weeks later...
  • Replies 50
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

 

Piękne, też muszę zrobić. Do kotletów jagnięcych z grilla i szaszłyków używam oregano i rozmarynu, ciekaw jestem czy do wędzenia też można ich użyć?

 

 

Oczywiście chodziło mi o peklowanie, natomiast widzę, że nikt nie używał.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

  • 3 weeks later...

Kolendrę mielisz czy w całości? Ziele i liść gotujesz w zalewie czy dodajesz do zagotowanej?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Kolendrę mielisz czy w całości?

Wszystkie przyprawy w całości gotuję w małej ilości wody,po przestudzeniu wywar bez przypraw dodaję do zalewy peklującej.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

 

Wszystkie przyprawy w całości gotuję w małej ilości wody,po przestudzeniu wywar bez przypraw dodaję do zalewy peklującej.

Dziękuję, w najbliższą sobotę zaczynam.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Dziękuję, w najbliższą sobotę zaczynam.

Bardzo się cieszę,tylu było chętnych do wykonania tego wyrobu a potem nastała cisza.Paweljack udanego wykonu życzę :thumbsup:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

  • 3 months later...

 

 

,tylu było chętnych do wykonania tego wyrobu a potem nastała cisza.

Witaj, w następnym tygodniu będę robił ów udziec w/g tego przepisu. Może lekko zmienię skład przypraw, poza tym :clap: .

  • 11 months later...

Podepne sie do tematu wedzonego udzca , :) z tym ze ja mam pytanie czy wedziliscie moze serca baranie lub jagniece?

  • 1 year later...

Kolejny udziec jagnięcy uwędzony,jeszcze parzenie.

 

post-41979-0-09739700-1464624440_thumb.jpg

 

post-41979-0-73008800-1464624457_thumb.jpg

 

post-41979-0-00330700-1464624481_thumb.jpg

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

 

 

Kostek, a zdazylo sie, ze cos Tobie nie wyszlo?
A żeby to tylko raz :)

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

@kostek61, A żeby to tylko raz  :)

to ja chce zobaczyc cos takiego "nieudanego" :D

 

 

Kolejny udziec jagnięcy uwędzony,jeszcze parzenie.

Zajefajnie wygląda . Szkoda, że nie można posmakować ;)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

  • 8 months later...

Postanowilem pojsc sladami @Kostka, by z zakupionym swiezym udzcem postapic zgodnie z receptura oryginalu.Jedynym odstepstwem bylo ponowne wedzenie udzca po jego zaparzeniu.

Polprodukt wazyl 3300 gram.post-50346-0-04845500-1486988132_thumb.jpg

 

Wedzilem go poczatkowa buczyna,debina i drewnem czeresni.

Zar zasypalem tradycyjnie zrebkami winorosli.

post-50346-0-56100700-1486988180_thumb.jpg

Smak wyrobu zaskoczyl bardzo pozytywnie delikatnoscia i glebokoscia aromatow.

Otrzymal wiec pieczec najwyzszej jakosci. :D

post-50346-0-44662600-1486988385_thumb.jpg

post-50346-0-70355700-1486988535_thumb.jpg

Apes debemus imitari

 

 

Otrzymal wiec pieczec najwyzszej jakosci
Jest tego wart,wyrób świetnie wygląda.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Do jakiej temperatury był parzony?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Do jakiej temperatury był parzony?

Trudno mi odpowiedziec na to zapytanie definitywnie, gdyz podczas pierwszego wedzenia udzca, uszkodzila sie sonda termometru i moglem sledzic innym, dostepnym mi urzadzeniem tylko temperature zewnetrzna.

Do parzenia uzylem gar z "LIDL" na ktorym ustawilem 75 °C i czas 90 minut.

Apes debemus imitari
  • 1 month later...

Ten Robimhuka wygląda tak jakby nie dostał w środku więcej niż 55-60st C ale to tylko luźny wniosek oparty na strukturze mięsa :(

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Grzegorz nie robiłem w ten sposób jagnięciny i do tego z kością :(  ... Ale dociągnąłbym to do 68st C.

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

 

 

Ale dociągnąłbym to do 68st C.
Ja parzę właśnie do tej temperatury co podał Roger :)

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

  • 2 years later...

2 dni temu zrobiłem zgodnie z przepisem solankę 7% , nastrzyknąłem i czekam . Jednak wciąż mnie nurtuje pytanie , czy 7% solanka i 6 dni , czy to wystarczy. Mój udziec jest mniejszy - 1,2 kg. Wystarczy ? 

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.