Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Czeskie przekąski do piwa


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
27 odpowiedzi w tym temacie

#1 BazylWidzew

BazylWidzew

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2674 postów
  • MiejscowośćMazury

Napisano 13 kwi 2013 - 09:28

Utopence czyli marynowane serdelki. Składniki: serdelki 1 kg, cebula 500 g, czosnek 50g, gorczyca 5g, 6 ziaren ziela angielskiego, 12 ziaren pieprzu, 2 liście laurowe, 20g cukru, 8g soli, 250 ml octu i 750 ml wody, pieprz mielony. Foto http://www.fotosik.p...0137ecc17e.html
Zagotować wodę z octem. Wrzucić cukier, sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, gotować 5 minut. Odstawić zalewę do wystudzenia. Obrane serdelki pokroić na połówki lub ćwiartki. Cebule i czosnek pokroić w plastry. Foto http://www.fotosik.p...75cf3e9f75.html
Do słoików włożyć jedno centymetrową warstwę cebuli i czosnku na to warstwę serdelków obtoczonych wcześniej w pieprzu, na to trochę ziaren gorczycy. Na to warstwa cebuli, czosnku i serdelków aż do napełnienia słoika. Zalać wszystko przestudzoną zalewą, żeby wszystko zakryła. Foto http://www.fotosik.p...1146495c55.html
Odstawić na 2 godziny i później do lodówki na co najmniej 5 dni.
Nakladany hermelin czyli marynowany ser.
Składniki: 2 sery Camembert, 1 cebula, 4 ząbki czosnku, 8 ziaren pieprzu, 6 owoców jałowca, 4 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, papryka słodka 3g, papryka ostra 0,5g, zioła prowansalskie 1g, olej. Foto http://www.fotosik.p...84217e3016.html
Dopasować słoik czy coś innego, czym lepiej dobrane naczynie do serków tym mniej oleju.
Kroimy sery na pół. Jedną połowę posypujemy papryką słodką oraz papryką ostrą . Drugą połówkę posypujemy ziołami prowansalskimi wyciskamy dwa ząbki czosnku i wkładamy plasterek cebuli. Foto http://www.fotosik.p...1e3e9a74f0.html
Składamy do kupy ja jeszcze obtoczyłem w mieszance przypraw. Foto http://www.fotosik.p...b7371631d2.html
Wkładamy na przemian cebule i serki. Wkładamy liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, jałowiec i zalewamy olejem. Foto http://www.fotosik.p...649a25cc92.html
Oleju nalewamy tak żeby wszystko było zakryte. Pod serem i cebulą nie powinno być powietrza. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 5 dni. Stało to u mnie w lodówce 19 dni. Dzisiaj próbowałem i wrażenia smakowe ser rewelacja serdelki dobre.

#2 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29864 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 13 kwi 2013 - 10:10

Na stronie głównej jest foto - relacja Papcia, który kilka lat temu wykonał ten czeski smakołyk. Nawet próbowalismy go na zlocie. :D

#3 maksiu

maksiu

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 16 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 03 cze 2013 - 07:12

właśnie wróciłem z wycieczki do Czech ale takich smakołyków nie miałem okazji spróbować

#4 KarKan

KarKan

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1770 postów
  • MiejscowośćRawicz

Napisano 27 cze 2013 - 16:58

Czy te utopence można by pasteryzować aby postały parę miesięcy? Próbował ktoś?

#5 ryszpak

ryszpak

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1012 postów
  • MiejscowośćTerra ubi leones ( Kurpie ;) )

Napisano 28 cze 2013 - 06:18

Serdelek serdelkowi niestety nierówny. Te utopence, które zaprezentował jacinto w Gąsiorowie to była klasa :thumbsup: . Ja swoje robiłem z kupnych, drobnomielonych i wyszedł badziew.

#6 KarKan

KarKan

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1770 postów
  • MiejscowośćRawicz

Napisano 28 cze 2013 - 08:46

Ja też mam niestety z kupnych. Ale chciałby zrobić z 5 mniejszych słoików tak aby mieć na później w razie W :)

#7 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5509 postów

Napisano 21 sie 2013 - 12:42

Rozsmakowawszy się na spływie dzięki Kruszynce w utopencach postanowiłem popełnić własne :cool:
Jedne są ściśle wg Kruszynki (łącznie z takimi samymi serdelkami od Rąbały - cudownie się obierają) z tym że zamiast cukru użyłem miodu a drugie gdzie cebulka była troszkę podgotowana w zalewie - tutaj użyłem serdelek Nowaka - paskudnie schodzą z nich osłonki więc żeby nie masakrować część pozostawiłem w osłonkach ale ponacinałem wzdłuż.

Dołączona grafika

#8 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3353 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 21 sie 2013 - 13:58

Czesi do utopenców używają specjalnego rodzaju serdelków - są to spekacki
którę co masy serdelkowej mają dodaną pokrojoną w kostkę słoninę

#9 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5509 postów

Napisano 21 sie 2013 - 14:11

Czesi do utopenców używają specjalnego rodzaju serdelków - są to spekacki
którę co masy serdelkowej mają dodaną pokrojoną w kostkę słoninę

Oczywiście do dostania w każdym osiedlowym sklepie w PL :grin:

#10 smola

smola

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 500 postów

Napisano 21 sie 2013 - 16:29

Tak wygląda utopenec podany u kolegi strażaka w miejscowości Nové Město pod Smrkem, nie daleko Leśnej:
Dołączona grafika Dołączona grafika

#11 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5509 postów

Napisano 21 sie 2013 - 16:32

Czadzik :thumbsup: Trzeba będzie następną razą tak pokombinować :grin:

#12 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3353 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 21 sie 2013 - 18:27

tusiaczek, nie w każdym , ale do dostania - chociażby gotowce w Piotr i Paweł :grin:

#13 jacinto

jacinto

    Pasjonat

  • **VIP-Organizator**
  • 557 postów

Napisano 21 sie 2013 - 18:56

Ja raz kupiłem w Czechach słoik utopencow firmy dosc znanej bo Kostelecke Uzeniny. Nie były jakies szałowe. Mysle,ze takie w czeskiej knajpie sa duzo lepsze. Ja w każdym razie na zlot przywoże 3 słoiki-tym razem zrobione ze śląskiej

#14 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5509 postów

Napisano 21 sie 2013 - 19:42

Ja raz kupiłem w Czechach słoik utopencow firmy dosc znanej bo Kostelecke Uzeniny. Nie były jakies szałowe. Mysle,ze takie w czeskiej knajpie sa duzo lepsze. Ja w każdym razie na zlot przywoże 3 słoiki-tym razem zrobione ze śląskiej

To ja przywiozę coś żeby gładko je przełknąć :cool:

#15 tier

tier

    Weteran

  • Zbanowani
  • 2199 postów

Napisano 23 sie 2013 - 08:47

smola, czym dokładnie były nadziewanie te utopence? poza ogórkiem i papryką, musztarda ser? :grin:

#16 Kruszynka

Kruszynka

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3928 postów

Napisano 03 wrz 2013 - 15:41

Czesi do utopenców używają specjalnego rodzaju serdelków - są to spekacki
którę co masy serdelkowej mają dodaną pokrojoną w kostkę słoninę

Ponieważ u nas dostać takich słoninkowych parówek nie można zrobiłem dzisiaj eksperyment "utopencowy".
Parówki obrane z osłonki przekroiłem wzdłuż i w nacięcie włożyłem pasek posolonej i popieprzonej słoninki.Żeby ładnie wyglądało co druga paróweczka w nacięciu ma ogóreczek marynowany w ocie.
Fotki wkleję jutro.

#17 smola

smola

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 500 postów

Napisano 03 wrz 2013 - 16:33

tier, przepraszam że tak późno odpowiadam, dokładnie były nadziane papryką, ogórkiem i musztardą :thumbsup:

#18 naginajka

naginajka

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 346 postów
  • MiejscowośćZwardoń/Zawoja

Napisano 03 wrz 2013 - 16:45

no ja też dziś utopence utopiłem, jeden słoik przeciętych na pół wg przepisu bazylwidzew,
drugi słoik ponacinane x2, w jedną dziurkę ogórek na occie a w drugą papryka marynowana jak ze zdjęcia smoly,

zobaczymy które będą lepsze :)

#19 Kruszynka

Kruszynka

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3928 postów

Napisano 03 wrz 2013 - 17:22

Zdjęcia już są :lol: Trochę nie wyraźne,ale coś tam widać :lol:

Dołączona grafika Dołączona grafika

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 Biotit

Biotit

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1576 postów
  • MiejscowośćW-wa

Napisano 03 wrz 2013 - 19:15

Zdjęcia już są :lol: Trochę nie wyraźne,


Zdecydowanie niewyraźne
:cool:




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych