Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Jak długo można przechowywać w lodówce lub zamrażarce ...


  • Zamknięty Temat jest zamknięty
Brak odpowiedzi do tego tematu

#1 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 30131 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 25 kwi 2013 - 16:53

Niskie temperatury panujące w lodówce i zamrażarce nie powstrzymują całkowicie procesu rozkładu produktów organicznych, tylko go spowalniają.
Zapoznajcie się z poniższymi danymi, a dowiecie się jak długo można przechowywać wymienione produkty w chłodniczych warunkach, zanim przestaną nadawać się do konsumpcji. (Zakładamy, że w lodówce panuje temperatura około 4°C, w zamrażarce zaś około -18°C).

*) w lodówce, w zamrażarce

Bekon: 7 dni, 1 miesiąc
Bulion, sos mięsny: 1-2 dni, 3-4 miesiące
Chleb, ciastka, bułki, muffiny: 14 dni, 5-6 miesięcy
Dania drobiowe: 3-4 dni, 4-6 miesięcy
Indyk, surowy: 1-2 dni, 3-12 miesięcy (cały dłużej)
Jajka, surowe, białka/żółtka: 2-4 dni, 1 rok
Jajka, surowe, w skorupkach: 3 tygodnie, nie nadają się do przechowywania
Kotlety: 3-5 dni, 4-6 miesięcy
Kotlety mielone: 1-2 dni, 3-4 miesiące
Kurczak pieczony: 3-4 dni, 4 miesiące
Kurczak pieczony, z sosem: 1-2 dni, 6 miesięcy
Kurczak smażony, pieczony: 3-4 dni, 4 miesiące
Kurczak surowy: 1-2 dni, 9 miesięcy
Kurczak, kawałki w panierce: 1-2 dni, 1-3 miesiące
Majonez, fabryczny: 2 miesiące od otwarcia, nie nadaje się do przechowywania
Masło, margaryna: 7-30 dni (zależnie od jakości), 6-8 miesięcy
Mięso mielone, różne: 1-2 dni, 3-4 miesiące
Owoce, mrożone: 7 dni, 1 rok
Owoce, świeże, twarde/twarda skórka: 1-3 miesiące, 1 rok
Owoce, świeże, miękka skórka: 13-14 dni, 1 rok
Owoce, ugotowane: 4-5 dni, 1 rok
Parówki: 1-2 tygodnie, 1-2 miesiące
Pasztet drobiowy: 1-2 dni, 1-3 miesiące
Pieczeń: 3-5 dni, 4-12 miesięcy
Podroby: 1-2 dni, 3-4 miesiące
Ryba, surowa: 1-2 dni, 1 rok
Ryba, ugotowana: 3-4 dni, 1 rok
Ser miękki: 7-14 dni, 1 rok
Ser twardy: 3-9 miesięcy, 1-2 lata
Soki, warzywa: 5-6 dni, 1 rok
Stek surowy: 3-5 dni, 2-3 miesiące
Szynka gotowana: 3-5 dni, 1-2 miesiące
Szynka konserwowa: 6-9 miesięcy, nie nadaje się do przechowywania
Szynka konserwowa, otwarta: 3-5 dni, 1-2 miesiące
Warzywa mrożone: 7 dni, 1 rok
Warzywa, świeże, miękka skórka: 13-14 dni, 1 rok
Warzywa, świeże, twarde/ twarda skórka: 1-3 miesiące, 1 rok
Warzywa, ugotowane: 4-5 dni, 1 rok
Wędliny: 7 dni, 1-2 miesiące
Zapiekanka: 3-4 dni, 4 miesiące
Zupy, gulasze: 3-4 dni, 2-3 miesiące.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych