Baca Posted April 26, 2013 Report Share #1 Posted April 26, 2013 dlaczego kombinuje, ano dlatego,że jest to moje zawsze odbiegające w jakiś tam sposób od wzorców[nie trzymam się kurczowo receptury] mnie i innym którzy mieli okazję próbować smakuje i już. Po przeczytaniu postów Dziadka dotyczących robienia czegoś z tzw.uzysków z kości a swoją drogą skąd u mnie taki techniczne słownictwo :rolleyes:czyżby efekt poprawnego nazewnictwa na Forum popełniłem pasztet wieprzowo -drobiowy ,a oto efekt mojej kombinacji No i jak Wam się podoba?pozdrawiam :lol: Quote Pozdrawiam Zbigniew Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8119-baca-kombinuje/ Share on other sites More sharing options...
EL GREGOR Posted April 26, 2013 Report Share #2 Posted April 26, 2013 :grin: to ma smakować a nie się podobać :grin: :grin: bardzo MI się podoba :grin: Quote Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8119-baca-kombinuje/#findComment-282342 Share on other sites More sharing options...
PanBoczek Posted April 26, 2013 Report Share #3 Posted April 26, 2013 baca 48, :grin: :clap: wygląda zacnie i przemawia do mnie! bez receptury i na czuja wychodzi najlepiej z wykorzystaniem bezcennych rad.. tanio, zdrowo i smacznie :grin: jako fan pasztetów muszę powiedzieć, że bardzo mi się Twój podoba Pozdrawiam Quote Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8119-baca-kombinuje/#findComment-282354 Share on other sites More sharing options...
Baca Posted April 26, 2013 Author Report Share #4 Posted April 26, 2013 :grin: to ma smakować a nie się podobać :grin:zgadzam się wygląda zacnie i przemawia do mnie! bez receptury i na czuja wychodzi najlepiej racja bardzo MI się podoba :grin:bardzo mi się Twój podoba dzięki milo jest jak ktoś pochwali więc jeszcze raz dziękuję dobrzy ludzie pozdrawiam :blush: :lol: Quote Pozdrawiam Zbigniew Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8119-baca-kombinuje/#findComment-282379 Share on other sites More sharing options...
king_lpk Posted April 26, 2013 Report Share #5 Posted April 26, 2013 BACO kombinuj tak dalej . jestem świeży na forum ale strona mi jest znana od początku jej powstania . Do większości przepisów na forum trzeba mieć wagę jubilerską :grin: :grin: :grin: :idea: a co z odmierzaniem na oko ???? na smak???? każdy ma inny jak mój teść mówi jeden lubi ogórki drugi ogrodnika córki :lol: pozdrawiam Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8119-baca-kombinuje/#findComment-282476 Share on other sites More sharing options...
Baca Posted April 26, 2013 Author Report Share #6 Posted April 26, 2013 king_lpk, :lol: Witam Cię cieszę się ,że wpadłeś wiesz z tym odmierzaniem to nie do końca tak mam już kilka lat robienia powiedzmy to w mięsie receptur się trzymam ale jak pisałem nie do końca ,tak pewnie robi większość naszych kolegów,każdy ma swoje knyfy i już .Dużo czytaj i pytaj forum dla Ciebie każdy z nas Ci pomoże więc życzę samych udanych wyrobów powodzenia :lol: Quote Pozdrawiam Zbigniew Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8119-baca-kombinuje/#findComment-282481 Share on other sites More sharing options...
king_lpk Posted April 26, 2013 Report Share #7 Posted April 26, 2013 dziękuję BACO za porady, ps. ilość postów nie jest odznacznikiem wiedzy gastronomicznej połączonej z towaroznawstwem. jeszcze kiedyś może coś pokaże pozdrawiam i dużo zdrowia życze Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8119-baca-kombinuje/#findComment-282496 Share on other sites More sharing options...
Baca Posted April 26, 2013 Author Report Share #8 Posted April 26, 2013 ilość postów nie jest odznacznikiem wiedzy gastronomicznejMasz rację w każdym calu pozdrawiam :lol: Quote Pozdrawiam Zbigniew Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8119-baca-kombinuje/#findComment-282500 Share on other sites More sharing options...
Baca Posted May 25, 2013 Author Report Share #9 Posted May 25, 2013 Tym razem kaszanka może nie taka wyborowa ,za to moja -bacowa :lol: gotowe jeszcze tylko powiązać do parzenia po ostygnięciu jeszcze nie degustowana w każdy razie farsz był smaczny po zrobieniu 2 kawałków na próbę :thumbsup: pozdrawiam :lol: Quote Pozdrawiam Zbigniew Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8119-baca-kombinuje/#findComment-285996 Share on other sites More sharing options...
Baca Posted May 25, 2013 Author Report Share #10 Posted May 25, 2013 Ze tak powiem degustowana na śniadanie smaczna .Smakuje mnie i mojej LP i o to w tym wszystkim chodzi :lol: Quote Pozdrawiam Zbigniew Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8119-baca-kombinuje/#findComment-286030 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted May 25, 2013 Report Share #11 Posted May 25, 2013 No właśnie. :clap: Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8119-baca-kombinuje/#findComment-286031 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted May 25, 2013 Report Share #12 Posted May 25, 2013 Nie to żebym się czepiał ,ale czemu ona taka grutkowata po wystygnięciu.?.Może zapodaj przepis. :grin: Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8119-baca-kombinuje/#findComment-286034 Share on other sites More sharing options...
Baca Posted May 25, 2013 Author Report Share #13 Posted May 25, 2013 Nie to żebym się czepiał ,ale czemu ona taka grutkowata po wystygnięciu.?.Może zapodaj przepisW rzeczywistości jest mniej grudkowata jak to określiłeś jednak jest wynika to ze sposobu mielenia część wątroby i płucek zmieliłem na 12 pozostałość na 8,do tej faktury dążyłem chciałem czuć mięsko w czasie jedzenia .Nie podam ilościowego składu mam na myśli w kg itp,gdyż jest to robione na tzw oko czyli takie bacowe,mam nadzieję,że moja odpowiedź jest wystarczająca,pozdrawiam :grin: Quote Pozdrawiam Zbigniew Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8119-baca-kombinuje/#findComment-286048 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted May 25, 2013 Report Share #14 Posted May 25, 2013 ze sposobu mielenia część wątroby i płucek zmieliłem na 12 pozostałość na 8 No to zgodnie z tematem :grin:, choć ja wątrobę do kaszanki kroję i takich grudek nie widać. Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8119-baca-kombinuje/#findComment-286050 Share on other sites More sharing options...
Baca Posted May 25, 2013 Author Report Share #15 Posted May 25, 2013 choć ja wątrobę do kaszanki kroję i takich grudek nie widać.Pisałem,że w rzeczywistości tak nie wyglądają troszkę trudno w to uwierzyć ale tak jest myślę,że to wina aparatu-robię telefonem,w końcu bardziej liczy się smak nie idą do lady sklepowej :lol: pozdrawiam Quote Pozdrawiam Zbigniew Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8119-baca-kombinuje/#findComment-286064 Share on other sites More sharing options...
Baca Posted October 8, 2013 Author Report Share #16 Posted October 8, 2013 Witam pięknie znowu mnie naszło i zaczołem Bacowe kombinacje -jak zawsze zresztą Otóż wzołem się za kaszankę a , że z natury leniwy jestem i nie chciało się mi nabijać w jelita przypomniałem sobie sposób praktykowany przez moich rodziców no i teścia także w czasach gdy o jelitach w sklepie można było marzyć -pamiętamy te czasy co? a teraz do Mira i po sprawie no i dobrze .Chciałem też sprawdzi-wykorzystać gotową przyprawę do kaszanki zakupioną w tradismaku przy okazji zakupu Singielka.Ale do rzecz podaję skład i opis:-pół głowy-0,7 kg płucek-0,5 kg wątroby wieprzowej-0.5 kg skórek wieprzowych-0,5 kg kaszy wiejskiej pisało na niej grubaWszystko do gara ugotowałem prawie do miękkości a wątrobę sparzyłem,obrałem mięsko z głowy no i mielenie .Wątroba na sitku 12 nie chciało mi się ciąć powody wiadome,pozostałość na sitku 8 coby czuć pod zębem a skórki na 6.Odmierzyłem litr wywaru z gotowania głowy zagotowałem i do wrzątku wsypałem kaszę ,gotowałem na małym ogniu ,aż kasza wciągła wodę-nie do końca potem do piekarnika nagrzanego do około 100 c[niektórzy dają pod pierzynę lub kołdrę]. Jak doszła była taka nie do końca miękka do miednicy no i mieszanie wraz z gotową przyprawą a potem do foremek i pieczenie w 120c-okolo.Po dodaniu przyprawy w górnych granicach według przepisu na opakowaniu tylko ją dosoliłem a raczej moja LP dosoliła i było ok Koniec a teraz fotyMoje odczucie wrażenie kaszanka smaczna dla nas -wiem o smakach się nie dyskutuje zwięzła no ,może troszkę za mocno taka można ją wziąść do ręki i jeść -jak grubą za PRL-a.Kończę moje bacowe wypociny zdaję sobie sprawę ,że odbiega o wyobrażeń dobrej kaszanki ,ale jest smaczna proszę mi wierzyć okazało się ,że można sobie uprościć[moje lenistwo] no i jest Moja Bacowa.pozdrawiam i poddaję mój "produkt" Waszej ocenie szanowni SiB Quote Pozdrawiam Zbigniew Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8119-baca-kombinuje/#findComment-305670 Share on other sites More sharing options...
electra Posted October 8, 2013 Report Share #17 Posted October 8, 2013 ciekawe moze wykonam kiedy sama taka bo ja leniwa jestem czy piekles w piecu wstawiajac formy z kaszanka w brytfanke z woda czy bez Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8119-baca-kombinuje/#findComment-305673 Share on other sites More sharing options...
Baca Posted October 8, 2013 Author Report Share #18 Posted October 8, 2013 Witam pięknie sorki ,że dopiero teraz , właśnie wróciłem , piekłem w piekarniku ale nie wstawiałem do wody ten sposób wykorzystywany jest przy pieczeniu pasztetu jeżeli się nie mylę,niektórzy również przy pieczeniu chleba - ja nie.A kaszankę jeżeli lubisz zrób nic prostszego a jaka smaczna?Pozdrawiam Quote Pozdrawiam Zbigniew Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8119-baca-kombinuje/#findComment-305731 Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted October 8, 2013 Report Share #19 Posted October 8, 2013 kaszanka ladna , co do przekroju trudno powiedzec , jedyny problem to na raz ja tyle nie zjem , , pakowac po kawalku do zamrazarki obawiam sie ze straci smak , jelsito zawesz chroni porzed wietrzeniem .Pozdrawiamj Quote Wojciech Pacan Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8119-baca-kombinuje/#findComment-305768 Share on other sites More sharing options...
Baca Posted October 8, 2013 Author Report Share #20 Posted October 8, 2013 obawiam się że straci smak , jelito zawsze chroni przed wietrzeniem Wiesz włożę ja do woreczków nylonowych i będzie dobrze tak myślę ale czas pokaże Pozdrawiam Quote Pozdrawiam Zbigniew Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8119-baca-kombinuje/#findComment-305781 Share on other sites More sharing options...
redzed Posted October 9, 2013 Report Share #21 Posted October 9, 2013 Ładny pomysł! A leniwe pierogi też są na menu? Pozdrow. Krzysiek Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8119-baca-kombinuje/#findComment-305858 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted October 9, 2013 Report Share #22 Posted October 9, 2013 (edited) z włożę ja do woreczków nylonowych i będzie dobrze tak myślę ale czas pokaże Aby zachowała swoje walory smakowo zapachowe, to tylko pakowana próżniowo. W normalnych tradycyjnych woreczkach foliowych, bez odessanej próżni, po pewnym czasie tradycyjnie wstrętne w smaku. Tylko pakowanie próżniowe gwarantuje zachowanie żywności swych walorów i to też przez pewien określony czas, jednak parokrotnie dłuższy niż metodą tradycyjną. Kol. Pacan ma rację pisząc o utracie smaku. Edited October 9, 2013 by sverige2 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8119-baca-kombinuje/#findComment-305860 Share on other sites More sharing options...
Baca Posted October 9, 2013 Author Report Share #23 Posted October 9, 2013 (edited) Ładny pomysł! A leniwe pierogi też są na menu? Ano są w wykonaniu mojej LP pychotka a robi różne różniste Aby zachowała swoje walory smakowo zapachowe, to tylko pakowana próżniowo. W normalnych tradycyjnych woreczkach foliowych, bez odessanej próżni, po pewnym czasie tradycyjnie wstrętne w smaku. Tylko pakowanie próżniowe gwarantuje zachowanie żywności swych walorów i to też przez pewien określony czas, jednak parokrotnie dłuższy niż metodą tradycyjną. Kol. Pacan ma rację pisząc o utracie smaku. Pewnie oboje macie rację zobaczę faktem jest że zmienia smak każda żywność jak dłużej poleży .Kaszance długiego leżenia nie wróżę .Pozdrawiam Edited October 9, 2013 by baca 48 Quote Pozdrawiam Zbigniew Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8119-baca-kombinuje/#findComment-305872 Share on other sites More sharing options...
Baca Posted January 27, 2014 Author Report Share #24 Posted January 27, 2014 Witam pięknie dawno nic nie pisałem to nie znaczy,że nie robię, ale jak już pisałem z natury rzeczy leniwy jestem i już. Dostałem ryjek świnięczy ale jakaś dziwna ta świnka bo bez uszów jakaś inwalidka czy cóś. No i cała sobota moja jak ja to lubię mimo mojego wrodzonego , więc kaszaneczka a i salcesonik się zrobiło. O recepturze pisał nie będę standarcik tyle, że Bacowya to fotki:Wziołem pod uwagę uwagi kolegi Arkadiusza no i dałem drobniejszą kaszę kaszanka nie jest taka kostropata. Smaczek spoko tak orzekli degustatorzy, zdjątka salcesonu zrobię i wstawię Pozdrawiam Quote Pozdrawiam Zbigniew Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8119-baca-kombinuje/#findComment-329619 Share on other sites More sharing options...
Anulka Posted January 27, 2014 Report Share #25 Posted January 27, 2014 Smaczek spoko tak orzekli degustatorzy, Bardzo apetyczna,moi nie chcą jeść ni kaszaneczki ni salsesonu i czekam aż dziadek coś podrzuci Quote Moją pasją jest kuchnia:) Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8119-baca-kombinuje/#findComment-329632 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.