SIVON Posted May 20, 2013 Report Share #1 Posted May 20, 2013 Zainspirowany Kiełbasą Parówkową kolegi Pis67 postanowiłem zmierzyć się z tm wyrobem. Do produkcji zakupiłem Surowiec na 10kg: Pachwina 2kg Podgardle 0,9kg Słonina 0,7kg Wp II 2,4kg (okrawki z szynek) Wp III 2,2kg ( mięso z golonek) Peklowanie suche 24h, 20gr mieszanki(50/50) peklosoli / sól na kg mięsa. Przyprawy dodane podczas rozdrabniania: Pieprz czarny mielony - 8g Gorczyca mielona - 20g Papryka słodka - 15g Papryczki Chili mielone - 7g Kolendra mielona - 5g Gałka mielona - 5g Cukier - 20g Przyprawa do zup typ Maggi - 20g Sól - 40g Lodowata woda w ilości 1,8 litra. Schłodzone mięso (pocięte kawałki wkładam na 40min do zamrażarki) zmieliłem na sitku 2mm. Po zmieleniu mięso wkładam na 30min do zamrażalnika. Następnie małymi partiami kutrowałem w malakserze dolewając lodowata wodę aż do uzyskania jednolitej masy. Po rozdrobnieniu całości dodałem wszystkie przyprawy resztki wody i do akcji wkroczył jeszcze blender ręczny. Napełniałem w jelita wieprzowe kaliber 32+. Odkręcamy i osadzamy na kijach 30-40minut. Wędziłem 80minut ciepłym dymem. Parzenie w temperaturze 72-75stopni 20min. Następnie chłodzenie zimną wodą. Z uwagi na brak kutra pracę nad parówkami podzieliłem na dwie produkcję po 5kg. Melakser musiał odpocząć A teraz fotki: Wędzenie Parówkowa po wyjęciu z wędzarni: Parzenie: Studzenie: Wyrób gotowy: Quote Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/ Share on other sites More sharing options...
BazylWidzew Posted May 20, 2013 Report Share #2 Posted May 20, 2013 Sebastian śliczna ta parówkowa :clap: i pewnie tak smakuje jak wygląda :thumbsup: Ja jak na razie o parówkowej i parówkach mogę sobie tylko pomarzyć. Nie mam blendera a tym bardziej kutra. Quote TYLKO WIDZEW RTS !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/#findComment-285333 Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted May 20, 2013 Report Share #3 Posted May 20, 2013 Sivonku.. Ale szybko Ci sie przypomniało.. :devil: A nieszło tego zrobić ze dwa tygodnie wcześniej..? Napisz czy w smaku Ci odpowiada i czy ewentualnie byś coś dodał/zmienił.. Mogłeś troche pomachać kijami, ale pewno Ci sie nie chciało.. :tongue: Pozdrawiam serdecznie Brachu.. :wink: Quote Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/#findComment-285340 Share on other sites More sharing options...
SIVON Posted May 20, 2013 Author Report Share #4 Posted May 20, 2013 bazylwidzew, Kutra też nie posiadam więc roboty co nie miara, malakser zagrzewa się dość szybko ale nadaje się do niewielkiej produkcji. Gregtom, Na następny zlocik zrobię parówkową ale pod warunkiem że dorobię się kutra:) Chyba że przyjedziesz do mnie przed zlotem i pojedziemy na dwa blendery:) haha Grzesiu w smaku są super, choć za ostre - chili robi robotę, następna produkcja niebawem - zdecydowanie mniej ostrej papryki oraz więcej kolendry i gorczycy. No kijami nie ruszałem bo byłem zbyt zajęty i zmęczony :wink: Quote Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/#findComment-285343 Share on other sites More sharing options...
b.b tulipan Posted May 20, 2013 Report Share #5 Posted May 20, 2013 bazylwidzew, No kijami nie ruszałem bo byłem zbyt zajęty i zmęczony :wink: No bidula, zmęczył się pewnie czytaniem.....przepisu na parówkową. :lol: :lol: A co do następnej produkcji przed zlotowej to już się nie wymigasz. Będziemy Ci to przypominać. :clap: :lol: Quote Najlepiej to nic nie robić a potem odpocząć.Pozdrawiam z Wrocka. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/#findComment-285376 Share on other sites More sharing options...
SIVON Posted May 21, 2013 Author Report Share #6 Posted May 21, 2013 Przyszedł czas na Kiszkę Kaszaną (biedna wersja bez wątróbki). Skład: Pachwina 2kg Kości Wp Schabowe 3kg ( po obraniu uzyskałem 1,2kg mięsa - takie bogate w mięsko :thumbsup: ) Serce Wołowe 0,9kg Skórki Wp 1kg. Kasza jęczmienna 1kg. Krew 0,5l (roztwór z krwi suszonej) Mięso nie solone przed gotowaniem. Przyprawy dodane podczas mieszania. Cebula 0,5kg Pieprz czarny 2g/kg Ziele angielskie 0,4g/kg Gałka 0,2g/kg Majeranek 4g/kg Sól 17g/kg Kolendra 0,2g/kg Wykonanie. Mięsa parzyłem przez 3 godziny, na drugi dzień z wywaru zebrałem zgromadzony tłuszcz. Pachwinę, serce i mięso obrane z kości zmieliłem na sitku 8mm, skórki WP na sitku 4mm. Kaszę ugotowałem w rosole (1kg kaszy i 2 litry rosołu). Po wymieszaniu składników i dodaniu krwi uzyskałem 9kg. Nadziewane w jelita WP kaliber 32+. Odkręcam i zwijam w kiscie banana:) Parzę w temperaturze 80stopni 30minut delikatnie mieszając. Następnie studzę w zimnej wodzie. Wyrób gotowy: Przekrój: Quote Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/#findComment-285450 Share on other sites More sharing options...
abratek Posted May 21, 2013 Report Share #7 Posted May 21, 2013 Cebula 0,5kgczy nie za bardzo "jedzie" cebulką? (nie krytykuję tylko pytam jakby co...) Gałka 0,2g/kg ... Kolendra 0,2g/kgciekaw jestem wrażeń smakowych... z wywaru zebrałem zgromadzony tłuszcznie wyszła troszku za chuda? (z wyglądu ok ale pytam z ciekawości) Odkręcam i zwijam w kiscie banana:)warto przewiązać sznurkiem - wtedy łatwo sie wyciąga z gara Następnie studzę w zimnej wodzie.zabieg dla kaszanki zbyteczny Quote Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/#findComment-285451 Share on other sites More sharing options...
SIVON Posted May 21, 2013 Author Report Share #8 Posted May 21, 2013 Cebula ledwo wyczuwalna:) Dodatek kolendry i gałki jak dla mnie "podkręcił" smak kaszanki, szczególnie wyczuwalne przy podaniu na ciepło z wody. Mi osobiście brakuje wątroby ale byłem zmuszony celowo jej nie użyć pod groźbą bojkotu kaszanki przez rodzinę a sam bym nie dał rady tej ilości. Następna produkcja obowiązkowo z wątróbką i kaszą gryczaną. Quote Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/#findComment-285455 Share on other sites More sharing options...
_Krzysztof_ Posted May 21, 2013 Report Share #9 Posted May 21, 2013 Wyrób gotowy:Przekrój: ładnie wygląda :clap: dawno nie jadłem kaszanki a w robieniu to jeszcze prawiczek :blush: rozumiem że do kaszanki obowiązkowo nadziewarka :question: Quote Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/#findComment-285458 Share on other sites More sharing options...
SIVON Posted May 21, 2013 Author Report Share #10 Posted May 21, 2013 rozumiem że do kaszanki obowiązkowo nadziewarka Tak ja używam "chińczyka" 3 litrowa pionowa nadziewarka. Niestety bez przeróbki farsz wychodzi górą, posiadacze tego cuda wiedzą o czym pisze. Quote Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/#findComment-285461 Share on other sites More sharing options...
abratek Posted May 21, 2013 Report Share #11 Posted May 21, 2013 rozumiem że do kaszanki obowiązkowo nadziewarka :question:no pewnie że tak.... i nawet nie myśl inaczej..... :tongue: :lol: ŻART - oczywiście że nie!.... kaszankę możesz nadziać nawet butelką PET... kiedyś "za małolata" pomagałem rodzicielce w tej czynności , używając tylko lejka od maszynki (wtedy jeszcze takie blaszane były......) Quote Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/#findComment-285464 Share on other sites More sharing options...
arkadiuszcz Posted May 21, 2013 Report Share #12 Posted May 21, 2013 Niestety bez przeróbki farsz wychodzi górą, posiadacze tego cuda wiedzą o czym pisze.Podkładasz pod tłok docięty kawałek słoniny, albo skórki i po problemie. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/#findComment-285486 Share on other sites More sharing options...
Misiekk85 Posted May 21, 2013 Report Share #13 Posted May 21, 2013 SIvon mieszkasz we wrocławiu, udaj się do jakiegoś tokarza, kup kawałek teflonu daj mu nadziewarkę i niech on się zajmnie tym za ciebie. Dokładnie dotoczy krążek i wokól wyfrezuje rowek pod uszczelkę i masz po kłopocie. Quote ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/#findComment-285493 Share on other sites More sharing options...
Baca Posted May 21, 2013 Report Share #14 Posted May 21, 2013 SIVON, Sliczny wyrób :thumbsup: :clap: Quote Pozdrawiam Zbigniew Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/#findComment-285509 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted May 21, 2013 Report Share #15 Posted May 21, 2013 Będą z Ciebie Ludzie SIVON. :clap: :grin: Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/#findComment-285511 Share on other sites More sharing options...
_Krzysztof_ Posted May 21, 2013 Report Share #16 Posted May 21, 2013 używając tylko lejka od maszynki (wtedy jeszcze takie blaszane były......) Abratku i nadal są i używam takiego przy swojej Alfie 8 :grin: Quote Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/#findComment-285535 Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted May 21, 2013 Report Share #17 Posted May 21, 2013 Piekne wyroby gratulacje.Pozdrawiam Quote Wojciech Pacan Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/#findComment-285541 Share on other sites More sharing options...
SIVON Posted May 27, 2013 Author Report Share #18 Posted May 27, 2013 Kolejna produkcja, Parówki wieprzowo-drobiowe. Skład: Filety z udka kurczaka - 2kg Filet z piersi kurczaka - 1kg Podgardle - 0,7kg Pachwina - 1kg WpII - 1,3kg WpIII - 0,7kg Peklowanie suche mięsa wieprzowego 24h, 20gr mieszanki(50/50) peklosoli / sól na kg mięsa. Drób solony 20gr soli na kilogram mięsa. Przyprawy dodane podczas rozdrabniania: Pieprz czarny mielony - 6g Papryka słodka - 15g Papryczki Chili mielone - 4g Kolendra mielona - 4g Gałka mielona - 4g Cukier - 10g Przyprawa do zup typ Maggi - 20g Sos sojowy ciemny - 5g Sól - 20g Lodowata woda w ilości 1,5 litra. Schłodzone mięso zmieliłem 2 razy na sitku 2mm. Po zmieleniu mięso wkładam na 30min do zamrażalnika. Następnie małymi partiami kutrowałem w malakserze dolewając lodowata wodę aż do uzyskania jednolitej masy. Napełniałem w osłonki sztuczne do parówek. Odkręcamy, każdą parówkę z osobna przewiązałem sznurkiem, osadzamy na kijach 30-40minut. Wędziłem 50minut ciepłym dymem. Parzenie w temperaturze 72-75stopni 20min. Następnie chłodzenie zimną wodą. Nadziane w osłonki: Wyjęte z wędzarni: Studzenie po parzeniu: Wyrób gotowy - przekrój: Podsumowanie: Smak w skali 7/10 - dodatek sosu sojowego ciemnego zbyteczny a nawet niewskazany:), konsystencja 5/10 - zdecydowanie za słabo rozdrobnione, folia odchodzi ładnie od paróweczek na zimno i na ciepło. Zdecydowanie za "chude" następnym razem dodam więcej tłustej WP. Quote Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/#findComment-286238 Share on other sites More sharing options...
b.b tulipan Posted May 27, 2013 Report Share #19 Posted May 27, 2013 To dla tego znikły Zakłady Mięsne na Legnickiej jak ludzie sami tworzą takie dzieła. :thumbsup: :clap: :lol: Quote Najlepiej to nic nie robić a potem odpocząć.Pozdrawiam z Wrocka. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/#findComment-286250 Share on other sites More sharing options...
SIVON Posted May 28, 2013 Author Report Share #20 Posted May 28, 2013 Kiełbasa Krakowska Parzona. Skład: Wp I 2,7kg Wp II 0,5kg Wp III 0,3kg (mięso z golonki) Peklowanie suche 20g peklosoli na 1kg. Peklowane osobno. Przyprawy na 1kg: Pieprz czarny - 2g Kolendra mielona - 0,5g Gorczyca mielona - 1g Kminek mielony 0,5g Ziele angielskie mielone - 0,5g Czosnek - 2g Wp I krojona w kawałki ok 3x3 cm, WpII mielona na sitku 4 a WpIII na sitku 2,5mm. Wszystko razem dokładnie wymieszałem dodałem przyprawy z wodą około 200ml i wyrobiłem. Nadziewane ręcznie za pomocą plastikowego lejka w osłonki białkowe fi 80. Wędziłem ciepłym dymem 3godziny. Parzenie do uzyskania 70stopni wewnątrz batonu. Wymieszany surowiec: Batony gotowe do wędzenia: Wyjęte z wędzarni, przed parzeniem: Gotowy produkt, parzone i wystudzone: Najlepsza jest po 3-4 dniach. Quote Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/#findComment-286373 Share on other sites More sharing options...
_Krzysztof_ Posted May 28, 2013 Report Share #21 Posted May 28, 2013 Ładne w przekroju :clap: jeszcze trochę podeschną i gitara :grin: Ps Skład: Wp I 2,7kg Wp II 0,5kg Wp III 0,3kg (mięso z golonki) w osłonki białkowe fi 80 3,5kg mięsa i osłonki fi 80 :rolleyes: coś dużo tych batonów Ci wyszło a nie czasem 55mm :question: Quote Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/#findComment-286390 Share on other sites More sharing options...
Pools Posted May 28, 2013 Report Share #22 Posted May 28, 2013 3,5kg mięsa i osłonki fi 80 coś dużo tych batonów Ci wyszło a nie czasem 55mm No właśnie, średnica chyba mniejsza, ja przy nadziewaniu w osłonki 65 mm z 3 kg mięsa mam dużo mniejszą ilość (długość) kiełbasy ( oceniam wizualnie, porównując średnicę batonów do ich długości). Nie zmienia to faktu, że wygląda super :clap: :clap: :clap: Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/#findComment-286455 Share on other sites More sharing options...
Baca Posted May 29, 2013 Report Share #23 Posted May 29, 2013 SIVON, :shock: Szalejesz chłopie szalejesz gratuluję wygląd rewelacja :clap: smaku nie znam,po przyprawach widać,ze jest dobrze o widoku nie wspomnę :thumbsup: pozdrawiam Quote Pozdrawiam Zbigniew Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/#findComment-286462 Share on other sites More sharing options...
menzur Posted May 29, 2013 Report Share #24 Posted May 29, 2013 Kurcze narobiłeś mi smaka, nieźle Ci to wyszło, małe pytanko jak długo peklowałeś (pytanie może być laickie) ale chciałbym się upewnić w moim myśleniu. Z góry dziękuję. Jeszcze raz gratulacje. Quote Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/#findComment-286465 Share on other sites More sharing options...
riccardo47 Posted May 29, 2013 Report Share #25 Posted May 29, 2013 coś dużo tych batonów Ci wyszłoAle krótkie, po ok.25cm. Jedynka była krojona 3x3 i na przekroju by się zgadzało. Pozdrawiam :wink: Ja robiłem krakowską przy zastosowaniu różnych średnic osłonki,i śmiało twierdzę że ich rozmiary ,oraz długosci nie maja znaczena ,ani wpływu na smak. Pozdrawiam. [ Dodano: Sro 29 Maj, 2013 09:17 ]Sivon...gratuluję wspaniałego dzieła,myślę że niebawem wymienimy sie smakami parzonej,bowłasnie teraz tylko zamierzam parzyć.Pozdrawiam Quote ...i owoc żywota Twojego,je ZUS... Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/#findComment-286466 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.