Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Sivona Wyroby Własne


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
602 odpowiedzi w tym temacie

#21 _Krzysztof_

_Krzysztof_

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 890 postów

Napisano 28 maj 2013 - 13:39

Ładne w przekroju :clap: jeszcze trochę podeschną i gitara :grin:


Ps

Skład:
Wp I 2,7kg
Wp II 0,5kg
Wp III 0,3kg (mięso z golonki)


w osłonki białkowe fi 80


3,5kg mięsa i osłonki fi 80 :rolleyes: coś dużo tych batonów Ci wyszło :cool: a nie czasem 55mm :question:

#22 Pools

Pools

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1021 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 28 maj 2013 - 22:22

3,5kg mięsa i osłonki fi 80 coś dużo tych batonów Ci wyszło a nie czasem 55mm


No właśnie, średnica chyba mniejsza, ja przy nadziewaniu w osłonki 65 mm z 3 kg mięsa mam dużo mniejszą ilość (długość) kiełbasy ( oceniam wizualnie, porównując średnicę batonów do ich długości).
Nie zmienia to faktu, że wygląda super :clap: :clap: :clap:

#23 Baca

Baca

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1956 postów
  • MiejscowośćWałbrzych

Napisano 29 maj 2013 - 05:12

SIVON, :shock: Szalejesz chłopie szalejesz gratuluję wygląd rewelacja :clap: smaku nie znam,po przyprawach widać,ze jest dobrze o widoku nie wspomnę :thumbsup: pozdrawiam

#24 menzur

menzur

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 335 postów
  • MiejscowośćDębica

Napisano 29 maj 2013 - 07:33

Kurcze narobiłeś mi smaka, nieźle Ci to wyszło, małe pytanko jak długo peklowałeś (pytanie może być laickie) ale chciałbym się upewnić w moim myśleniu. Z góry dziękuję.
Jeszcze raz gratulacje.

#25 riccardo47

riccardo47

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 41 postów
  • Miejscowośćlubin

Napisano 29 maj 2013 - 08:07

coś dużo tych batonów Ci wyszło

Ale krótkie, po ok.25cm. Jedynka była krojona 3x3 i na przekroju by się zgadzało.

Pozdrawiam :wink:

Ja robiłem krakowską przy zastosowaniu różnych średnic osłonki,i śmiało twierdzę że ich rozmiary ,oraz długosci nie maja znaczena ,ani wpływu na smak. Pozdrawiam.

[size=9][ Dodano: Sro 29 Maj, 2013 09:17 ][/size]
Sivon...gratuluję wspaniałego dzieła,myślę że niebawem wymienimy sie smakami parzonej,bowłasnie teraz tylko zamierzam parzyć.Pozdrawiam

#26 _Krzysztof_

_Krzysztof_

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 890 postów

Napisano 29 maj 2013 - 10:13

Ale krótkie, po ok.25cm


Gonzo, nie wiem jak to obliczyłeś :rolleyes: ale mi wychodzi ze zdjęcia około 40cm. :cool:

#27 SIVON

SIVON

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1487 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 29 maj 2013 - 10:38

Mój błąd:) dziś w domku sprawdziłem osłonki to fi55 masz dobre oko bendetto, a długość batonów 27-28cm więc bliżej był Gonzo, :) garnek do parzenia mam o średnicy 32cm dlatego tak dobrana długość batonów. Sorki za wprowadzenie w błąd.

#28 _Krzysztof_

_Krzysztof_

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 890 postów

Napisano 29 maj 2013 - 10:44

a długość batonów 27-28cm więc bliżej był Gonzo, :)


SIVON, patrzyłem proporcjonalnie do średnicy :wink: czyli przy błędnych danych wynik końcowy też wychodzi do bani :grin:

Pozdrawiam :smile:

#29 SIVON

SIVON

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1487 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 06 lis 2013 - 13:06

Chleb na zakwasie.

Skład:

1kg mąki żytniej

1kg mąki przennej

Zakwas 400g

Woda 1,5 litra

Maślanka 300ml

Ziarna - szklanka - tu mamy dowolność - słonecznik, pestki dyni, siemię lniane itp. Ja dałem słonecznik oraz dodatkowo użyłem suszonej żurawiny oraz cebulki.

Przyprawy:

Sól 4 łyżeczki

Cukier 5 łyżeczek - cukier można zastąpić miodem.

Czarnuszka, majeranek, tymianek.

 

Wykonanie:

Do miski wsypujemy obie mąki, dodajemy zakwas, wodę oraz maślankę. Dokładnie mieszamy, odstawiamy na 2h. Po tym czasie mieszamy, odkładamy 400g ciasta na zaczyn do następnego chlebka. Dopiero teraz przyprawiamy i dosypujemy ziarna, dokładnie mieszamy. Formy - keksówki ja mam 3 duże - smarujemy olejem i wysypujemy otrębami lub mąką. Przekładamy ciasto do foremek tak aby zapełniły się do połowy. Foremki odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce - czas do 8h - jak chleb wyrośnie, podwoi objętość wstawiamy do piekarnika na 70 minut temperatura 170-180 stopni. Pod koniec pieczenia zwiększamy temp. do 200 stopni. Po zakończeniu pieczenia chleb odpoczywa w piekarniku 15min, potem nalezy wyjąć upieczone bochenki z foremek celem wystudzenia i odparowania wilgoci. 

A tak się prezentuje smakowity chlebek.

Załączony plik  chl01.jpg   366,97 KB   21 Ilość pobrań

Załączony plik  chl02.jpg   357,67 KB   18 Ilość pobrań

Załączony plik  chl03.jpg   397,08 KB   18 Ilość pobrań

 

Smacznego!



#30 SIVON

SIVON

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1487 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 06 lis 2013 - 14:22

Salceson miejski:)

Produkcja eksperymentalna. Do zrobienia salcesonu dla rodziny która nie przepada za tego typu wyrobami zastosowałem składniki które są akceptowane przez większość domowników.

Składniki peklowane:

Mięso WP III - z golonek 1,2kg

Golonka ze skórą 1,5kg

Żołądki drobiowe 1kg

Skórki Wp - 0,7kg

 

Po sparzeniu, mięsa chude podzieliłem na większe kawałki, skórę z golonek oraz żołądki drobiowe pokroiłem w kostkę. Skórki Wp zostały zmielone na sitku 2,5mm. Wszystko razem wymieszane z dodatkiem ok. litra powstałego przy parzeniu rosołu. Przyprawione majerankiem, pieprzem czarnym, odrobina kminku oraz czosnkiem. Farsz dosoliłem aby był lekko przesolony.

 

Załączony plik  sal01.jpg   372,02 KB   20 Ilość pobrań

 

Przekrój:

Załączony plik  sal02.jpg   362,67 KB   15 Ilość pobrań

 

A teraz tylko chlebek i można jeść

Załączony plik  sal03.jpg   584,8 KB   16 Ilość pobrań



#31 Jan30

Jan30

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 181 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 06 lis 2013 - 14:41

Dobry chlebek dobry salceson,co więcej potrzeba :clap:



#32 JaGra

JaGra

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3218 postów
  • Miejscowośćmazowiecka wieś nad Wisłą

Napisano 06 lis 2013 - 16:59

Dobry chlebek dobry salceson,co więcej potrzeba :clap:

 Wódki !!! :) :tongue:  



#33 Jan30

Jan30

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 181 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 06 lis 2013 - 17:57

Powiedzmy dobrej wódki :)



#34 morfeusz300

morfeusz300

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1530 postów

Napisano 06 lis 2013 - 18:02

Salcesonik super:)))ale się tego dzisiaj naoglądałem,a co jeden to lepszy ;)



#35 SIVON

SIVON

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1487 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 12 lis 2013 - 11:52

Kolejna produkcja Kiełbasy Parówkowej.

 

Skład:

Wp II B - 2,0kg 

Wp III - 1,5kg - mięso z golonek

Podgardle WP 1,5kg

 

Peklowanie suche 24h, 18gr mieszanki(50/50) peklosoli / sól na kg mięsa.

 

Przyprawy dodane podczas rozdrabniania:
Pieprz czarny mielony - 5g
Gorczyca mielona - 5g
Papryka słodka - 10g
Papryczki Chili mielone - 2g
Gałka mielona - 3g
Cukier - 10g
Przyprawa do zup typ Maggi - 20g
Sól - 15g

Mąka ziemniaczana superior 60g
Lodowata woda w ilości 1 litra.

 

Mięso mieliłem raz na sitku 2mm, następnie  rozdrabiane w melakserze partiami z dodatkiem wody i mąki. Farsz nadziewany w kiełbaśnice 32mm. Podwędzane ciepłym dymem przez 1,5h, parzenie zaraz po wyjęciu z wędzarni w temp 75 stopni - czas 20minut.

 

A tak się prezentują:

Załączony plik  par201.jpg   119,57 KB   19 Ilość pobrań

 

W przekroju - jeszcze ciepłe.

Załączony plik  par203.jpg   113,43 KB   17 Ilość pobrań

 

W smaku wyszły super, smaczne na zimno i na ciepło.

 



#36 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2294 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 12 lis 2013 - 12:55

Witam,pieknie sie prezentuja te twoje parowki, bardzo chetnie bym je zrobila ,ale  gdzie mieszkam bardzo trudno jest kupic troche podgarla

czym je moge zastapic?



#37 SIVON

SIVON

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1487 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 12 lis 2013 - 13:05

Myślę że spokojnie można zastąpić pachwiną lub tłustym boczkiem. 



#38 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2294 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 12 lis 2013 - 13:26

dzieki za szybka odpowiedz , boczek mam to zaraz zabieram sie do roboty.



#39 SIVON

SIVON

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1487 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 12 lis 2013 - 14:45

Szybki chleb pszenny na drożdżach.

 

Dla tych co lubią białe pieczywo z gruba chrupiącą skórką oraz tych co nie mają zakwasu polecam błyskawiczny chlebek.

W składzie jedynie mąka pszenna 1kg, woda 550ml, sól 16g i drożdże instant 16g (dwie paczki po 8g). 

 

Po wyrobieniu ciasta i uformowaniu bochenków, odkładamy na blaszkę w ciepłe miejsce przy kominku:) do wyrośnięcia. 

Załączony plik  chl101.jpg   366,74 KB   19 Ilość pobrań

 

Następnie blachę wkładamy do nagrzanego na maxa piekarnika na 10min po tym czasie zmniejszamy temp. do 190 stopni i pieczemy jeszcze 30min. Wyjmujemy chleb do wystygnięcia i gotowe.

Załączony plik  chl102.jpg   456,63 KB   16 Ilość pobrań

 

Skórka chrupiąca i mocno wypieczona taka jak lubie.

Załączony plik  chl104.jpg   478,95 KB   16 Ilość pobrań



#40 SIVON

SIVON

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1487 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 13 lis 2013 - 13:21

Czas posmakować kiełbasę ścinkową, właśnie kończy 2 tygodnie. Smakuje wyśmienicie a tak się prezentuje.

 

Załączony plik  scink01.jpg   256,86 KB   17 Ilość pobrań

 

Załączony plik  scink03.jpg   430,52 KB   17 Ilość pobrań

 

Załączony plik  scink04.jpg   350,77 KB   15 Ilość pobrań

 

Tym razem zamiast pokroić słoninkę w kostkę, zmieliłem ją na sitku 10mm i to był błąd bo gdzieś się zapodziała:)






Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych