Gregtom Opublikowano 21 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 21 Maja 2013 Znalazłem przepis na syrop z rabarbaru (u niemieckich), który jest bardzo prosto do zrobienia.. Kupiłem właśnie 1,5 kg rabarbaru i zacznę go zaraz przyżądzać, ale mam mały "?".. Oto przepis podstawowy: - 1 kg. Rabarbaru. - 4 szkl. Wody. - 8 szkl. Cukru. (brązowy albo biały). Rabarbar umyć, pociąć na kawałki (1-2 cm.), wrzucić do szerokiego garnka i zalać wodą. Całość zagotować i na małym ogniu przez 20 - 30 min. doprowadzić całość do "spapkowacenia".. Rozgotowaną masę przecedzić przez drobne sito (resztki przetrzeć łyżką) i powstały sok znowu ląduje w garnku ale już z cukrem na następne 5 - 7 min. Po tym wszystkim, koncentrat rozlewany jest do słoiczków/buteleczek na gorąco, i stawiane są w "pozycii nietoperza", do wystygnięcia.. I teraz zaczynają się komentarze BiS z zachodu: ..."Co.?.. A gdzie imbir albo goździki.. A gdzie jest cytryna..?.. Cynamonu brakuje i wanilii.." Podajcie prosze Wasze smaczki na syropy i soczki.. :wink: Podobno taki syropek jest najleprzy na naleweczk i inne %.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 21 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 21 Maja 2013 Znalazłem przepis na syrop z rabarbaru (u niemieckich) polski tradycyjny kompocik z rabarbaru o tej porze często gotowany :wink: Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 21 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 21 Maja 2013 kompot to my gotujemy ale soku bądż syropu to jeszcze nie robiłem. Co do kompotu to tylko wspomniany rabarbar,woda i cukier do smaku kompocik jest zarąbisty lekko kwaskowy. Hm.... goździk to do kompotu z dyni Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 21 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 21 Maja 2013 - 1 kg. Rabarbaru. - 4 szkl. Wody. - 8 szkl. Cukru. (brązowy albo biały). 8 szklanek :shock: cukru na 1kg rabarbaru to lekka przesada Rabarbar ma to do siebie że jest kwaśny przy takiej ilości cukru to traci cały urok :wink: rabarbar,woda i cukier do smaku kompocik jest zarąbisty lekko kwaskowy. a najlepszy to taki zimny z lodóweczki na upalne dni :thumbsup: Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 21 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 21 Maja 2013 bendetto, to jest przepis na syrop więc myślę sobie ,że docelowo będzie do rozcieńczeni ale wtedy nie wiem czy ten smak z 1 kg rabarbaru nie zaginie :rolleyes: . Ktoś musi zrobić doświadczenia no chyba,że odezwiw sie ktoś kto już robił takowy rabarbarowy syrop . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 3 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 3 Czerwca 2013 Kupiłem właśnie 1,5 kg rabarbaru i zacznę go zaraz przyżądzać.. i jak otworzyłeś już jeden słoiczek? jak wrażenia? Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 3 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 3 Czerwca 2013 Kupiłem właśnie 1,5 kg rabarbaru i zacznę go zaraz przyżądzać.. i jak otworzyłeś już jeden słoiczek? jak wrażenia? Zrobiłem otworzyłem posmakowałem.. Ale bendetto, miałeś w 100 % racje.. :wink: --------------------------------------------------------------------- Najpierw zrobiłem w/g przepisu i rzeczywiście smak rabarbaru był mało wyczuwalny ale ogólnie syropik był dobry.. Więc następnego dnia dokupilem jeszcze 1,5 kg. rabarbaru, "spapkowaciłem" go i dodałem do pierwszego syropu (po przefiltrowaniu), który już był podgrzany z cukrem. Teraz tak, oba soki/syropy zredukowałem jeszcze raz, przyczym cukier lekko z pierwszego syropu skarmelizował się, nadając całości konsystencję b.rzadkiego miodu.. Tym sposobem, zrobiłem miód z rabarbaru ale dodając łyżeczkę tego "coś" do herbaty, to jest to poezją.. Zajefajnie smakuje do nalęśników albo soczek do piwka ale dla nalewek jest to nie do pobicia.. Wyszło mi tego 5 słoiczków (jak na fotce widać) oraz prawie cała flaszka (0.5L) po... %&u! :grin: p.s. Rabarbaru nie obierac bo czerwona skórka nadaje rubinowego koloru całości.. :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
king_lpk Opublikowano 3 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 3 Czerwca 2013 mam sprawdzony przepis na syrop z mięty i cytryny super do wody i herbaty :thumbsup: można wrzucić ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 3 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 3 Czerwca 2013 mam sprawdzony przepis na syrop z mięty i cytryny super do wody i herbaty :thumbsup: można wrzucić ??? Jak najbardziej.. Dawaj no tu Kolego ten przepis.. :clap: :clap: :clap: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 3 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 3 Czerwca 2013 Gregtom czy na dnie słoika sok jest mętny, bo trudno mi uwierzyć, aby był klarowny... jeszcze z rabarbaru...... ale może się mylę :wink: :wink: Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 3 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 3 Czerwca 2013 Gregtom czy na dnie słoika sok jest mętny, bo trudno mi uwierzyć, aby był klarowny... jeszcze z rabarbaru...... ale może się mylę :wink: :wink: Był filtrowany.. Anko.. Te ładniejszcze pojemniczki dalem braciszkowi i kuzynowi.. Te z osadami zostwilem sobie.. Próbowałem przetrzeć każdą kropelke, aby sie nic nie zmarnowało i stąd te menty.. :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 3 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 3 Czerwca 2013 Gregtom a może by spróbować z zielonego z dodatkiem mięty akurat do zielonego mam dostęp, tylko czy on też się nadaje ? Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
king_lpk Opublikowano 3 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 3 Czerwca 2013 SYROP MIĘTOWY skład10-15 gałązek mięty1,5 szkl. soku z cytryny (8 szt.)1 l. wody1 kg. cukru PRZYGOTOWANIE Gałązki mięty opłukać, wrzucić do garnka i zalać 1 l. wody. Dodać sok z cytryny i odstawić na dobę. Potem dodać cukier i zagotować. Odcedzić i poczekać aż ostygnie, rozlać do słoiczków, pasteryzować 10 min. SMACZNEGO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 3 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 3 Czerwca 2013 PRZYGOTOWANIE Gałązki mięty opłukać, wrzucić do garnka i zalać 1 l. wody. Dodać sok z cytryny i odstawić na dobę. Potem dodać cukier i zagotować. Odcedzić i poczekać aż ostygnie, rozlać do słoiczków, pasteryzować 10 min. SMACZNEGO ta woda do zalania mięty ma być gorąca, czy zimna? jaki kolor przybiera ten syrop? zielonkawy czy bardziej żółty, bo sok z cytryny nieco go chyba odbarwi...? Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
king_lpk Opublikowano 3 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 3 Czerwca 2013 ANIU woda może być zimna. a syrop jest lekko żółty . polecam i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 3 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 3 Czerwca 2013 ANIU woda może być zimna. a syrop jest lekko żółty . polecam i pozdrawiam dzięki za wskazówki, na pewno zrobię choć tylko niewielką ilość, ale zawsze coś... :wink: Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 3 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 3 Czerwca 2013 Gregtom postaram się wrzucić co jakiś czas przepisy na soki, które sama robię np. sok dyniowo-marchwiowo- pomarańczowy, co Ty na to ? :tongue: :tongue: :tongue: Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 3 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 3 Czerwca 2013 postaram się wrzucić co jakiś czas przepisy na soki, które sama robię np. sok dyniowo-marchwiowo- pomarańczowy, co Ty na to ? :tongue: :razz: :tongue:To wrzucaj :grin: choć obawiam się ,że dyń to w tym roku to będę miała co kot napłakał - wszystko przez tę pogodę :devil: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 3 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 3 Czerwca 2013 postaram się wrzucić co jakiś czas przepisy na soki, które sama robię np. sok dyniowo-marchwiowo- pomarańczowy, co Ty na to ? :tongue: :razz: :tongue:To wrzucaj :grin: choć obawiam się ,że dyń to w tym roku to będę miała co kot napłakał - wszystko przez tę pogodę :devil: Olga tej dyni nie musi być dużo, ponieważ dokładasz jeszcze marchewkę oczywiście swoją :grin: i 2 pomarańcze wychodzi coś w rodzaju Kubusia, ale jest nie wytwarzane z dodatkiem konserwantów.... i swoje. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 3 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 3 Czerwca 2013 ale mnie zależy na przepisie z dużą ilością dyni tzn w poprzednich latach miałam klęskę urodzaju dyniowego (rekordzistki miałam po 80 kg ale teraz już nie uprawiam takich wielkich odmian) Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 3 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 3 Czerwca 2013 Olga z dyni można jeszcze dżem dyniowo-pomarańczowy zrobić......a z zielonej cukinii i agrestu..... też dżem... :tongue: :tongue: :tongue: ale te przepisy podam w innym temacie.... bo tu Gregtom pisze o sokach a nie o ..... dżemach :grin: :grin: [ Dodano: Pon 03 Cze, 2013 23:37 ]Aniu.. Wrzucaj co masz i napewno nikt z Baractwa się za to nie obrazi.. Jesteśmy b.ciekawi nowych, dziwnych i smacznych receptur, ale już najlepiej sprawdzonych.. P.S. Co nie na temat, wygaszamy.. dobrze napiszę w wolnej chwili, wszystkie przepisy są przeze mnie sprawdzone inaczej nikomu nie poleciła bym czegoś czego sama nie robiłam..... :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe60 Opublikowano 4 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 4 Czerwca 2013 Witam, wracając do tematu czyli soki i syropy. Od dawna szukam informacji nt. konserwacji, pasteryzacji domowych soków. Ze względu na utratę witamin i być może innych cennych składników chciałbym to robić w jak najniższej temperaturze. Domyślam się, że istnieje ścisły związek miedzy temperaturą a cukrem zawartym w soku, tylko jaki? Gdzieś kiedyś wyczytałem a może ktoś mi mówił że istnieje możliwość pasteryzacji np. soku z malin w temp. 55 st.C, byc może ale przy jakiej zawartości cukru?W ubiegłych latach nie posiadałem cukromierza i pasteryzacja odbywała się "na czuja", ot podgrzewaliśmy sok tak aby nie zagotować i gorący zlewany był do wyparzonych butelek. W ubiegłym roku jeszcze bez cukromierza ale już z termometrem podgrzałem sok z malin a także sok z winogron do temp. 82st.C ... przetrwał super. Cukru dodawałem niewiele, jak dobrze kojarzę to do soku z winogron na 8 - 9 litrów ok 1 -1,5 kg. Czy ktoś ma wiedzę lub doświadczenie w jakiej temperaturze i przy jakiej zawartości cukru w soku należy przeprowadzić konserwację?Chemię do konserwacji oczywiście odrzucam, a alkohol zostawiam do nalewek.Pozdrawiam Cytuj Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.Albert Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasmen Opublikowano 4 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 4 Czerwca 2013 czy ktoś robił soki z kwiatu czarnego bzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 4 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 4 Czerwca 2013 Nie polecam dla mnie to jest niepijalne - perfumy i tyle Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 13 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 13 Lipca 2013 Gregtom zrobił sok rabarbarowy a ja zrobiłam.... syrop sosnowy http://img827.imageshack.us/img827/8155/0tvu.jpg Uploaded with ImageShack.us ... i truskawkowy! http://img46.imageshack.us/img46/3370/nmo7.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.