Maad Opublikowano 14 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 14 Lipca 2013 syrop sosnowy to już jesień nie straszna można chodzić bez czapek i szalików .... jakby coś zaczęło drapać w gardle, to do Ani na kieliszeczek Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 14 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 14 Lipca 2013 syrop sosnowy to już jesień nie straszna można chodzić bez czapek i szalików .... jakby coś zaczęło drapać w gardle, to do Ani na kieliszeczek syrop sosnowy dawkuję się łyżeczką :tongue: Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 14 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 14 Lipca 2013 Jak się pomiesza z Absolutem to wejdzie więcej :tongue: Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 14 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 14 Lipca 2013 :lol: Ale KTOŚ TU MA ''SMAKI'' ... :grin: :wink: Aniu ! Takie syrpoki , to samo zdrowie :thumbsup: :clap: ! Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 15 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 15 Lipca 2013 ania27, a przepis na syrop sosnowy bylby mile widziany :wink: Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 17 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 17 Lipca 2013 ania27, a przepis na syrop sosnowy bylby mile widziany :wink:proszę bardzo... :grin: http://zmiksowani.pl/przepisy-na/syrop-z-sosny osobiście korzystam z tego pierwszego przepisu... w niektórych recepturach zalecane jest dodanie łyżeczki alkoholu... nie stosuję się do tej zasady :grin: Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 18 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 18 Lipca 2013 postaram się wrzucić co jakiś czas przepisy na soki, które sama robię np. sok dyniowo-marchwiowo- pomarańczowy, co Ty na to ? :tongue: :razz: :tongue:To wrzucaj :grin: choć obawiam się ,że dyń to w tym roku to będę miała co kot napłakał - wszystko przez tę pogodę :devil: Olga... ile by tej dyni nie było w tym roku, to kilka butelek na pewno zrobisz... :wink: Sok dyniowo - pomarańczowo-marchewkowy - 1 kg dyni obranej i pokrojonej w kostkę - 1 kg marchwi - 2 pomarańcze - 1.5 szklanki cukru - 1.5 l wody Pokrojoną w kostkę dynię i obrane pomarańcza wrzucamy do garnka zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu 15-20 min, do momentu kiedy ze składników powstanie gęsta masa, następnie dodajemy marchew startą na tarce o grubych oczkach i ponownie gotujemy 10 minut ( cały czas mieszamy, bo lubi się przypalić :grin: ). Do gorącego soku dodajemy cukier i mieszamy do momentu jego rozpuszczenia. Całość miksujemy i wlewamy do butelek, które odwracamy do góry dnem do całkowitego wystygnięcia. Gęstość soku zależy od ilości dyni i wody. Fotki wstawię jak .... przyjdzie sezon na dynię.. :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
king_lpk Opublikowano 19 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 19 Lipca 2013 Gregtom mam dwa bardzo proste przepisy na soki z owoców które LECZĄ można ??? dać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 19 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 19 Lipca 2013 king_lpk, masz coś na serce? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 19 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 19 Lipca 2013 zapomniałam dodać, że pomarańcza można zastąpić naszymi polskimi jabłkami lub gruszkami w przepisie ma sok dyniowo- pomarańczowo - marchewkowy.. :wink: Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
king_lpk Opublikowano 19 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 19 Lipca 2013 MAAD na serce nie mam ale mam na biegunkę i gorączkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 19 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 19 Lipca 2013 Gregtom mam dwa bardzo proste przepisy na soki z owoców które LECZĄ można ??? dać ? Ja nie Gregtom..... :wink: ale skoro te soki leczą ... to wrzucaj :grin: :grin: Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
king_lpk Opublikowano 19 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 19 Lipca 2013 SYROP Z MALIN LUB JAGÓDć SKŁAD maliny lub jagodycukier PRZYGOTOWANIE Umyć owoce i osuszyć następnie - powkładać do małego słoiczka np. po koncentracie lub oliwkach- prawie do pełna , Zasypać od 5 do 6 łyżeczkami cukru. Następnie włożyć zakręcone słoiczki do garnka z wodą wyłożonego gazetą i gotować na małym ogniu do momentu aż cukier się rozpuści. po wyjęciu odstawić do ostygnięcia jagody pomagają na biegunkę maliny na gorączkę ( słoiczek wlać do szklanki i dopełnić wrzątkiem gorące wypić) i do łóżka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 19 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 19 Lipca 2013 Ja pamietam, mama robilam tak syropy, a my z bratem wyjadalismy glownie jagody. Smaczne byly , bardzo nam smakowaly z budyniem :thumbsup: . Dziwne, zapomnialam o tych jagodach( u nas nie ma lesnych a z Polski tylko jako kapoty i dzem przychodza) i moze dlatego. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 20 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 20 Lipca 2013 Maad, na serducho dobry jest nalew na jarzębinę, pity po kusztyczku. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 17 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 17 Lutego 2015 Ok.. Mam sokownik parowy i 5 kg. dojrzalych pomarancz..Co dalej i jak na syrop..? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 29 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 29 Czerwca 2015 Pomarancza zjedzone.. ------------------------------------------------- Dostalem od znajomego wiaderko wisni i chce je "przeparowac" na soczek albo syropik..Czy wisienki trzeba pozbawic pestek, czy mozna je w calosci przerobic w sokowniku parowym..? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 29 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 29 Czerwca 2015 (edytowane) Zależy czy chcesz potem coś z pozostałością zrobić czy nie.Jak chcesz zrobić dżem to pestkujesz, jak na zmarnowanie to nie pestkujesz.Chyba, że pozostałość z pestkami zalać na krótko jakimś alkoholem coby nabrał posmaku i zabarwienia wiśniowego. Edytowane 29 Czerwca 2015 przez Gonzo Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 29 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 29 Czerwca 2015 Krzysiu.. Dziekuje za odp.. Wlasciwie chcialem te owoce przerobic na sok albo syrop.Myslalem ze po takim "przeparowaniu", owoce wisni juz do niczego sie nie nadadza, ze poprostu beda juz jalowe aby je czyms zalac..Jesli sie myle, to prosze o dalsze wskzowki co i jak.. Miluchne pozdrowienia.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 29 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 29 Czerwca 2015 (edytowane) Myslalem ze po takim "przeparowaniu", owoce wisni juz do niczego sie nie nadadza, ze poprostu beda juz jalowe aby je czyms zalac.. Wiesz, nigdy tak nie robiłem.Zawsze wiśnie się drylowało, było sok i konfitury. Ale myślę, że jak Tobie się nie chce drylować to coś tam w tych wiśniach jeszcze zostaje żeby nabrały posmaku i koloru.Najwyżej dolejesz trochę soku i będzie "sokówka" jak to mawia abratek No i żeby zaraz nie rozętała sie burza o kwas pruski to zaleca się zalaną pozostałość z pestkami trzymać dość krótko.Chociż ja jak zalewam wiśnie to ich nie dryluję.Czasami i pół roku/rok stoją zalane alko i żyję . "Cyjanek na zdrowieKiedy nasze babcie robiły weka na zimę, kładły owoce z pestkami. Nie wiedząc o tym, dostarczały swoim rodzinom B17. Kiedy nasze mamy robiły weka, pestki już wyjmowały, bo wmówiono im, że w pestkach jest cyjanek, czyli kwas pruski. Panika przeniknęła oczywiście z USA. Dlatego dzisiaj tysiące Amerykanów potajemnie wyjeżdża leczyć się do Meksyku... i wraca zdrowymi. Zresztą w Polsce, tak jak i w wielu krajach, nie możemy kupić witaminy B17 w żadnej aptece. Proszę sprawdzić, jak magister za ladą będzie stukała w klawiaturę aptecznego komputera wszystkie trzy nazwy, po czym uśmiechnie się i powie, że nie ma czegoś takiego.Podstawowym argumentem przeciwko B17 jest twierdzenie, że letril zawiera silnie trujący cyjanek. Jednak witamina B12 również zawiera cyjanek i bez kłopotów można ją kupić w aptece. Nawet bez recepty. O co tu chodzi?" źródło: http://www.zyciekalisza.pl/?str=61,89&id=24041 Pozdrawiam Edytowane 29 Czerwca 2015 przez Gonzo Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 1 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 1 Lipca 2015 Myslalem ze po takim "przeparowaniu", owoce wisni juz do niczego sie nie nadadza, Możesz je zalać % ale po odparowaniu wiśnie mają nieco zmieniony kolor, więc nalewka już nie będzie miała takiego pięknego intensywnego koloru. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 9 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 9 Września 2018 Przy okazji wędkowania ryby nie brały , to "nałapałem" czarnego bzu . Będzie do herbaty na zimę Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 17 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 17 Lutego 2019 Przy porządkach natknąłem się na zbiór starych przepisów wydanych na początku lat 80-tych, niby broszurki niby pocztówki. Takie typowe smaki PRL-u.tutaj moim zdaniem ciekawe przepisy na soki. Mam jeszcze na ciastka i dania słone. Jak chcecie to dajcie znać to będę wrzucał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 17 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 17 Lutego 2019 Dawaj. Cytuj Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.