Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Syropy i soki..


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
48 odpowiedzi w tym temacie

#41 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4306 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 17 lut 2015 - 01:13

Ok.. Mam sokownik parowy i 5 kg. dojrzalych pomarancz..

Co dalej i jak na syrop..? 



#42 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4306 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 29 cze 2015 - 18:24

Pomarancza zjedzone..  :D

-------------------------------------------------

 

Dostalem od znajomego wiaderko wisni i chce je "przeparowac" na soczek albo syropik..

Czy wisienki trzeba pozbawic pestek, czy mozna je w calosci przerobic w sokowniku parowym..?



#43 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5602 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 29 cze 2015 - 20:50

Zależy czy chcesz potem coś z pozostałością zrobić czy nie.Jak chcesz zrobić dżem to pestkujesz, jak na zmarnowanie to nie pestkujesz.Chyba, że pozostałość z pestkami zalać na krótko jakimś alkoholem coby nabrał posmaku i zabarwienia wiśniowego.


Użytkownik Gonzo edytował ten post 29 cze 2015 - 20:50


#44 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4306 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 29 cze 2015 - 21:40

Krzysiu.. Dziekuje za odp..  :)

Wlasciwie chcialem te owoce przerobic na sok albo syrop.

Myslalem ze po takim "przeparowaniu", owoce wisni juz do niczego sie nie nadadza, ze poprostu beda juz jalowe aby je czyms zalac..

Jesli sie myle, to prosze o dalsze wskzowki co i jak..  :)

 

Miluchne pozdrowienia.. 



#45 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5602 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 29 cze 2015 - 22:38

Myslalem ze po takim "przeparowaniu", owoce wisni juz do niczego sie nie nadadza, ze poprostu beda juz jalowe aby je czyms zalac..

 

Wiesz, nigdy tak nie robiłem.Zawsze wiśnie się drylowało, było sok i konfitury. Ale myślę, że jak Tobie się nie chce drylować to coś tam w tych wiśniach jeszcze zostaje żeby  nabrały posmaku i koloru.Najwyżej dolejesz trochę soku i będzie "sokówka" jak to mawia abratek  :) No i żeby zaraz nie rozętała sie burza o kwas pruski to zaleca się zalaną pozostałość z pestkami trzymać dość krótko.Chociż ja jak zalewam wiśnie to ich nie dryluję.Czasami i pół roku/rok stoją  zalane alko i żyję .

 

 

"Cyjanek na zdrowie
Kiedy nasze babcie robiły weka na zimę, kładły owoce z pestkami. Nie wiedząc o tym, dostarczały swoim rodzinom B17. Kiedy nasze mamy robiły weka, pestki już wyjmowały, bo wmówiono im, że w pestkach jest cyjanek, czyli kwas pruski. Panika przeniknęła oczywiście z USA. Dlatego dzisiaj tysiące Amerykanów potajemnie wyjeżdża leczyć się do Meksyku... i wraca zdrowymi. Zresztą w Polsce, tak jak i w wielu krajach, nie możemy kupić witaminy B17 w żadnej aptece. Proszę sprawdzić, jak magister za ladą będzie stukała w klawiaturę aptecznego komputera wszystkie trzy nazwy, po czym uśmiechnie się i powie, że nie ma czegoś takiego.
Podstawowym argumentem przeciwko B17 jest twierdzenie, że letril zawiera silnie trujący cyjanek. Jednak witamina B12 również zawiera cyjanek i bez kłopotów można ją kupić w aptece. Nawet bez recepty. O co tu chodzi?"

 

źródło: http://www.zyciekali...=61,89&id=24041

 

Pozdrawiam  ;)


Użytkownik Gonzo edytował ten post 29 cze 2015 - 22:52


#46 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2017 postów

Napisano 01 lip 2015 - 05:45

Myslalem ze po takim "przeparowaniu", owoce wisni juz do niczego sie nie nadadza,

Możesz je zalać % ale po odparowaniu wiśnie  mają nieco zmieniony kolor, więc nalewka już nie będzie miała takiego pięknego intensywnego koloru.



#47 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 09 wrz 2018 - 19:35

 Przy okazji wędkowania ;) :) ryby nie brały , to "nałapałem" czarnego bzu  :) . Będzie do herbaty na zimę  :thumbsup:

 

Załączony plik  DSC02041.JPG   71,85 KB   3 Ilość pobrań



#48 Woytas

Woytas

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1163 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 17 lut 2019 - 17:20

Przy porządkach natknąłem się na zbiór starych przepisów wydanych na początku lat 80-tych, niby broszurki niby pocztówki. Takie typowe smaki PRL-u.

tutaj moim zdaniem ciekawe przepisy na soki. Mam jeszcze na ciastka i dania słone. Jak chcecie to dajcie znać to będę wrzucał.

 

 

Załączony plik  010017-021719 (Kopiowanie).jpg   141,87 KB   2 Ilość pobrańZałączony plik  080217-021719 (Kopiowanie).jpg   77,73 KB   2 Ilość pobrań

 

Załączony plik  114816-021719 (Kopiowanie).jpg   123,29 KB   2 Ilość pobrańZałączony plik  595216-021719 (Kopiowanie).jpg   81,44 KB   2 Ilość pobrań

 

Załączony plik  164116-021719 (Kopiowanie).jpg   147,91 KB   2 Ilość pobrańZałączony plik  264316-021719 (Kopiowanie).jpg   79,39 KB   2 Ilość pobrań

 

Załączony plik  451217-021719 (Kopiowanie).jpg   143,13 KB   2 Ilość pobrańZałączony plik  580517-021719 (Kopiowanie).jpg   82,9 KB   2 Ilość pobrań



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#49 krzysio59

krzysio59

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 254 postów
  • MiejscowośćSkalbmierz/Ustka

Napisano 17 lut 2019 - 17:34

Dawaj.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych