Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Palcówka


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
388 odpowiedzi w tym temacie

#381 Mar_cin

Mar_cin

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 12 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 12 paź 2019 - 19:53

Plan gry jest taki, żeby po nocy na balkonie towar wrócił do piwnicy, przy czym zamierzam zmniejszyć wilgotność robiąc tam przeciąg. I teraz pytanie, czy kiebasy, na których pojawiły się szare ogniska bezwzględnie koszować, czy dać im szanse?



#382 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9830 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 12 paź 2019 - 20:12

Plan gry jest taki, żeby po nocy na balkonie towar wrócił do piwnicy, przy czym zamierzam zmniejszyć wilgotność robiąc tam przeciąg.
 

Piwnica nie jest dobrym miejscem na suszenie wędlin.

W piwnicach bytują specyficzne dla podziemi mikroorganizmy. W każdej nieogrzewanej piwnicy da się wyczuć pewien charakterystyczny, "piwniczny" zapach.

Kiedyś palcówki suszono na strychach i to takich, gdzie trzymano siano.

W sianie żyją pewne bakterie, które wspaniale konserwują mięso na zasadzie zwalczania bakterii niepożądanych.

czy kiebasy, na których pojawiły się szare ogniska bezwzględnie koszować, czy dać im szanse?

Nic nie koszuj,ale szansy im nie dasz wstawiając je ponownie do piwnicy. 



#383 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11592 postów

Napisano 12 paź 2019 - 20:14

Trudno coś doradzić bo nie wiem ile było ognisk i jak głeboko weszła.O ile była powierzchniowo to nie koszować ,ale w innych warunkach ją przecież nie powiesisz.

Użytkownik arkadiusz edytował ten post 12 paź 2019 - 20:19


#384 Mar_cin

Mar_cin

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 12 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 12 paź 2019 - 20:40

Mieszkam w starej kamienicy, więc strych też jest opcją (oczywiście bez siana :), tyle że tam, przy takiej pogodzie jak dzisiaj, temperatura wydawała mi się za wysoka. Z drugiej strony z tego co poiszecie trzeba teraz grać nie na dojrzewanie, a szybkie podsuszenie mięsa, a na strychu jest ciągły przeciąg i niższa wilgotność niż w piwnicy. 



#385 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11592 postów

Napisano 12 paź 2019 - 21:36

Jeśli na strychu jest odpowiednia temperatura to możesz tam wieszać.Pod kiełbasą postaw dużą miskę z wodą to zwiększysz wilgotność,ale i tak najlepsza byla by komora.Z dojrzewajacymi to przy tych warunkach bym sobie darował


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 12 paź 2019 - 21:38


#386 SIVON

SIVON

    Weteran

  • **VIP**
  • 1629 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 12 paź 2019 - 21:41

.Pod kiełbasą postaw dużą miskę z wodą to zwiększysz wilgotność

 

 

Wydaje mi się, że raczej powinien obniżyć wilgotność jak ma ogniska ciemnej pleśni. Ale ja mogę się mylić :)



#387 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11592 postów

Napisano 12 paź 2019 - 21:44

Piszemy o przeniesieniu na strych następnym razem jak będzie odpowiednia temperatura.Tam ma za małą wilgotność


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 12 paź 2019 - 21:46


#388 SIVON

SIVON

    Weteran

  • **VIP**
  • 1629 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 12 paź 2019 - 22:00

Piszemy o przeniesieniu na strych następnym razem jak będzie odpowiednia temperatura.Tam ma za małą wilgotność

 

Ok rozumiem  



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#389 Atrax

Atrax

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 35 postów
  • MiejscowośćStarachowice

Napisano 28 lis 2019 - 12:33

6-cio dniowa palcóweczka. 2 dni w tem. 21-23 stopni .Teraz wisi w 13-16 . Ciekawym smaku  :D

Załączone pliki






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych