Skocz do zawartości

Palcówka


DZIADEK

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 399
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

beiot, dlatego napisałem, że nożyk poszedł w ruch :) sama frajda się pobawić.... :)

Ps. Chciałbym zwiększyć ilość soli_peklosoli do ok. 25-30gr/kg, będzie ok? Nie jestem pewnie co do temp. w jakiej będzie kiełbaska dojrzewać, bo w trakcie wyszukiwania miejscówki jestem, a chcę mieć pewność, że mięsko nigdzie nie wywędruje :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

"Materiał" po wykrojeniu....

 

http://img822.imageshack.us/img822/2885/p1030013c.th.jpg

 

"Materiał" po pokrojeniu...

 

http://img694.imageshack.us/img694/8919/p1040016l.th.jpg

 

I pozwolę sobie powtórzyć pytanie odnośnie soli, czy 25/30 gr/kg nie będzie zbyt słone?

Dzięki, pozdrawiam :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

myth, rzecz gustu , ale pamiętaj ,że woda wyparuje a sól nie.

Ktoś na forum wynalazł sposób "na za słone" , kroi cieńsze plasterki. :lol:

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dodałem ok 23 gr/kg, zobaczymy ... a jak za słone będzie, to więcej się zapije ;) ot i po kłopocie :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dodałem ok 23 gr/kg

Dla mnie słono,mocno słono,ale to rzecz gustu.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Arek weź pod uwagę że to kiełbacha suszona nie bedzie obróbki termicznej ani wędzenia więc sól jest konserwantem i siła rzeczy te wyroby zawierają jej więcej to dokładnie jak z polędwicą a'la parma którą robisz i tam soli dajesz dwa razy więcej niż normalnie ;)

W tym przypadku 20-25g na kg będzie OK a ten wyrób z natury jest słonkawy ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja daję 20g/kg i dla mnie słonolubnego jest ok.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ok, dzięki za odpowiedź, wrażenia smakowe opiszę już niebawem :)

Z tego co pamiętam to chyba EAnna sugerowała gdzieś nawet do 30 gr/kg ... ?

O tutaj jest :

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4650&postdays=0&postorder=asc&start=30

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pokrojone mięso zapeklujemy używając do tego 1,5-1,8 dkg soli

Nawet autor poleca j/w

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale w tym samym poście .....

 

Wędzenie to wielka zagadka .Wędzono kiełbasy bez termometrów praktycznie raz ją przypieczono raz upieczono nie wiedząc często o tym a nie raz ładnie się uwędziła. Kiełbasy były dość ciemne lub ciemne ponieważ był zwyczaj wędzenia mokrą olszyną dopiero ściętą przynajmniej w końcowej fazie. Kiełbasy z zasady były zawsze parzone.

 

Hmmmmm Areczku ale pod koniec pisze o obróbce ;) a palcówkę z reguły się suszy ... no przynajmniej ja taką znam :(

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ani wędzenia

A kto powiedział ,że Palcówki się nie wędzi.Są jak wiesz dwie szkoły :grin:

 

[ Dodano: Sro 04 Sty, 2012 10:55 ]

a palcówkę z reguły się suszy

A suszenie uwydatnia sól w wyrobie :tongue:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale i konserwuje Areczku palcówka to wyrób regionalny - głównie Suwalszczyzna są dwie wersje jedna suszona druga wędzona u mnie w rodzinie zawsze królowała ta suszona ;)

 

http://www.produkt-regionalny.org/kat_txt.php?id=14

 

Historycznie to kiełbasa "bidy" robiona minimalnym nakładem środków i pracy więc wybacz ale czysto historycznie do mnie przemawia ta wersja "prosta suszona" :grin:

 

Tu masz przepis kolegi forumowego z tamtych rejonów (Robercie pozdrawiam ;) )

 

http://wyrobydomowe.blox.pl/2011/02/Kielbasa-palcowka.html

 

Ta jest jak pisze autor dodatkowo podwędzana na zimno .....

 

A tu drugi przepis tez z tego regionu ....

 

http://www.wrotapodlasia.pl/pl/turystyka/Potrawy/Palcowka.htm

 

Jak widzisz zawartość soli różni się dwukrotnie ;) i myślę że chodzi tu właśnie o to co z tej kiejbachy chcesz zrobić ;) jeśli wersja wędzona parzona to ja daję około 15-18g soli jeśli suszona to minimum 20-25g (widełki dla słono i nie słono ;) )

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Więc jak to się ma do porady EAnny np. (do 30gr/kg)? Nie czepiam się broń Boże :) Co do podwędzania to się zastanawiam, czy by tam przez 3-4 godz zimnym nie wysmagać :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Toż to ja wiem jaki jest rodowód tej kiełbasy ba mam tam rodzinę.

My dyskutujemu o ilości soli a nie o pochodzeniu i jej ilość jest indywidualną kwestią każdego człowieka.Może koledze będzie odpowiadać.Dla mnie za słona.

 

P.S

Pogadamy jak się spotykamy :grin:

 

[ Dodano: Sro 04 Sty, 2012 11:06 ]

Więc jak to się ma do porady EAnny np. (do 30gr/kg)?

Spróbujesz to będziesz wiedział.Innej metody nie ma jak metoda prób i błędów. :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co do podwędzania to się zastanawiam, czy by tam przez 3-4 godz zimnym nie wysmagać :)

Podziel na pół część podwędź w zimnym dymie około 3-4h a część ususz to dwa różne smaki ;)

 

 

Popatrz Arek wyżej wstawiłem dwa regionalne linki ;)

30g to dla mnie tez za dużo ... :(

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chyba tak zrobię.... podzielę i zobaczę... dałem ok 23 gr, więc może aż tak źle nie będzie :) W jelita będę pakował wieczorkiem... aha ... muszę ją osadzać? Jeśli tak, to jak długo?

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dałem ok 23 gr, więc może aż tak źle nie będzie

Rób spoko z tymi 23g - nie będzie za słona, wyrób suszony -nawet do 30 g soli na kg. To tak z praktyki Ci powiem, nie z teorii. :cool: Lecz jeśli chcesz wędzić czy piec jak Napisał Dziadek w przepisie, daj 18g - nie więcej. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Piec nie chcę, ale myślałem o podwędzeniu zimnym dymem, kolorek zmienić no i smaczek nadać .... :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Popatrz wyżej wstawiłem linki do przepisów z całym cyklem produkcyjnym. tak jak pisałem jak nie będziesz piekł czy parzył to 20-25g soli Ty dałeś 23g i będzie z pewnością OK ;)

Część sobie wędź ale NA ZIMNO !!! a część zostaw tylko suszona będziesz miał porównanie i dwa różne wyroby ;)

Jak chcesz żeby zdecydowanie zmieniła kolor to wędź dwa razy ;) - jak ja podwędzałem to raz około 4h ale to Twoja kiełbaska ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tylko nadziewarka... maszynka zbytnio by mi to zmiażdżyła, co by zapewne niekorzystnie wpłynęło na wygląd ... Jednakże na nabijanie palcem przez klucz nie dam się skusić :) A dlaczego pytasz?

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam, troszkę przeciągnąłem czas peklowania na palcówkę(0 14 godz), ale chyba leń mnie obleciał wczoraj wieczorem i z tego tytułu teraz zaczynam się zmagać z nabijaniem. Mięśo w smaku ok, nawet bym powiedział, że mało słone, ale wiadomo wraz z wysuszaniem słoność się nasili ...Mam małe pytanko, mianowicie, czy dobrą oznaką jest zwartość mięsa, tzn. mięsko w pojemniku jest bardzo zbite ze sobą i obawiam się, że mogą być problemy z nabijaniem...miałem zrezygnować z dodawania wody celem szybszego podsuszenia...ale widzę, że bez tego ani rusz... jeszcze nie sprawdzałem jak słonina, bo kawał udało mi się wytargać ze sklepu, zasoliłem razem z mięchem na kiełbasę, tzn. w tym samym czasie, ale innym pojemniczku... :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.