Skocz do zawartości

Szynkowar


Baca

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 127
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

hej baca, praska wygląda całkiem zgrabnie, patent z tą sprężyną z góry to dobre rozwiązanie i cena wg mnie bardzo przystępna. Jak dla mnie jeden mankament... za mała pojemność... ale jak Tobie pasuje... Ale niech się więksi fachowcy wypowiedzą w temacie. Pozdro

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zico - dodaj jeszcze jeden fakt, odnośnie takich prasek. Sam posiadam mandolinkę (30x15(20)x20) i prostokątną (30x20x20cm)praskę kupioną w DE. Prostokątną musiałem na dzień dobry przerabiać, gdyż mając 6 kg boczku spręzyna ledwo co dociskała mięso. Tak szacuję, że w prostokątnej mieści się około 10kg mięsa, a w sercówce szacuję na 8 kg.

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jedyny dodatkowy plus tej prostokątnej po przeróbce jest taki, że mieszczą się w niej 3 napełnione osłonki barierowe i wygląda to tak:

http://imageshack.us/a/img546/9122/img8971g.jpg

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jak dla mnie jeden mankament... za mała pojemność...

Ja tam widzę jeszcze większe pojemności. Maksymalna to 3,5 kg. Ja akurat wolę mniejsze gabaryty :)http://www.tradismak.pl/pl/p/Prasowanki-szynkowary-komplet-4-szt.-o-pojemn.-8100-gram/231

 

http://www.tradismak.pl/userdata/gfx/ef874340c685798d6ab23be13be12ec0.jpg

Jestem mięsożercą z krwi i kości
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Daj jeszcze zdjęcia pokrywek i docisków.

Pokrywka i docisk wyglądają tak (dla największego szynkowaru):

http://www.tradismak.pl/userdata/gfx/313204766ca7c41a2f1c0f237746f383.jpg

 

A po złożeniu tak:

http://www.tradismak.pl/userdata/gfx/b68476dca99b3beb1c218374a2fa857d.jpg

 

Można też mieć wersję z termometrem:

http://www.tradismak.pl/userdata/gfx/9b0eea3e7243cbac3cdc54dd8eeef5e3.jpg

 

A efekt użycia jest chyba całkiem fajny. Wygląda apetycznie:

http://www.tradismak.pl/userdata/gfx/0cac1d850197e5e1f678da291aec2b7a.jpg

 

http://www.tradismak.pl/userdata/gfx/89846908cc65605726ec28c520c364d7.jpg

 

Fotki pobrałem z opisu produktu:

http://www.tradismak.pl/pl/p/Prasowanka-szynkowar-Kwartet-o-pojemnosci-3600-gram/230

Jestem mięsożercą z krwi i kości
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Baca jedna sprężyna dociskowa to nie jest dobre rozwiązanie. Musiałbyś zastosować przynajmniej 2.

Ogólnie jeśli coś to zawsze można polecić Miro i jego praskę do 3kg i ta od Miro jest sprawdzona.

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

proszę o opinie

baca 48, zakupić tego nie zakupiłem ale wydaje mi się że te praski są przeznaczone na konkretną ilość wsadu mięsa. Znaczy że w tej samej prasce nie możesz zrobić raz 1,5kg a drugim razem 1kg.

Dla mnie to niezbyt wygodne rozwiązanie.

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Praska ma dwie wady:

- konieczność dokładnego dawkowania wsadu - jak coś zostanie to trzeba dodatkowo upychać np. w słoiki

- problem z wyciąganiem - można się ewentualnie wspomóc tasiemkami podkładanymi pod spód wsadu

 

... i jedną zaletę:

- niewygórowana cena

 

Praska Miro nie ma obu tych wad. W tej mniejszej, wsadu może być od 1,0 do 1,5 kg, regulacja sprężyny załatwi resztę. Do wyciągania jest patent z ruchomym dnem, wystarczy przejechać dookoła nożem i zawartość niemal sama wychodzi.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Praska ma dwie wady:

- konieczność dokładnego dawkowania wsadu - jak coś zostanie to trzeba dodatkowo upychać np. w słoiki

- problem z wyciąganiem - można się ewentualnie wspomóc tasiemkami podkładanymi pod spód wsadu

Te wady to chyba na siłę wymysliłeś :rolleyes:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gonzo, Arkadiusz - dziękuję, widzę że na Was zawsze mogę liczyć - jesteście silni zwarci i gotowi ;)

czuwaj! wróg nie śpi :grin: :grin: :grin:

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

konieczność dokładnego dawkowania wsadu - jak coś zostanie to trzeba dodatkowo upychać np. w słoiki

- problem z wyciąganiem - można się ewentualnie wspomóc tasiemkami podkładanymi pod spód wsadu

Ja myślę,że do każdej praski tak jak i do szynkowara wsad musi być dawkowany oczywiście jest pewna tolerancja ,ale bez przesady to znaczy ,że do 1,5 kilowego szynkowara nie pasuje 80 lub 90 dkg wsadu chociaż jak się ktoś uprze :!: :lol:

A co do wyciągania myślę,że w tym przypadku praski małej problem nie będzie aż tak istotny

wyciągałem z szynkowara czeskiego wsad 0.8 kg i dawałem radę więc myślę ,że i w tym przypadku dałbym radę,niemniej bardzo Ci dziękuję za rady pozdrawiam i spokojnej nocy życzę :lol:

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Znaczy że w tej samej prasce nie możesz zrobić raz 1,5kg a drugim razem 1kg.

Można zrobić mniejszą ilość w tej samej prasce.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Można zrobić mniejszą ilość w tej samej prasce.

oczywiście że można ale jak kolega zauważył są granice tych rozbieżności i to pod warunkiem że praska umożliwia regulację... a ta akurat jej nie ma - pozostają w pewnym zakresie jakieś podkłądki...
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Praska Miro nie ma obu tych wad. W tej mniejszej, wsadu może być od 1,0 do 1,5 kg, regulacja sprężyny załatwi resztę. Do wyciągania jest patent z ruchomym dnem, wystarczy przejechać dookoła nożem i zawartość niemal sama wychodzi.

Tylko w kwestii niewielkiego sprostowania.

 

Nie objeżdżamy nożem tylko wystarczy oblać wrzątkiem i wypchać dociskiem.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

baca 48, szynkowar Mira ma sprytną regulację docisku sprężyny i można równie dobrze zrobić 1kg jak i 1,5kg. To jest wystarczająco duża tolerancja, żeby przy zakupach, klasyfikacji i mieleniu nie przejmować się co zrobić z nadmiarem wsadu.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie objeżdżamy nożem tylko wystarczy oblać wrzątkiem i wypchać dociskiem.

W czeskim sznkowarze robię podobnie oblewam wrzątkiem a potem wytrząsam pukjąc w dno tego problemu nie ma w Twojej prasce -myślę,że ten patent z wrzątkiem z powodzeniem można by zastosować w tej prasce. :lol:

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja nie mam żadnych problemów z wyciągnięciem wsadu. Od tego przecież są woreczki do szynkowara. Najprościej w świecie po wystudzeniu otwieram szynkowar i delikatnie pociągam za woreczek. Za każdym razem wychodzi, bez żadnych problemów.

Problem był jedynie z moją wielką praską, ale zastosowałem tam folię do pieczenia ułożoną krzyżowo. Również w tym przypadku wyciągnięcie mięsa polegało jedynie na obróceniu praski do góry nogami.

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jakoś nie widzi mi się podgrzewanie dopiero co wystudzonego bloku :(

i co z galaretką? nie popłynie?

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.