Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Szynkowar


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
127 odpowiedzi w tym temacie

#21 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14123 postów

Napisano 23 maj 2013 - 20:36

Praska Miro nie ma obu tych wad. W tej mniejszej, wsadu może być od 1,0 do 1,5 kg, regulacja sprężyny załatwi resztę. Do wyciągania jest patent z ruchomym dnem, wystarczy przejechać dookoła nożem i zawartość niemal sama wychodzi.


Tylko w kwestii niewielkiego sprostowania.

Nie objeżdżamy nożem tylko wystarczy oblać wrzątkiem i wypchać dociskiem.

#22 Maad

Maad

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6891 postów

Napisano 23 maj 2013 - 20:52

baca 48, szynkowar Mira ma sprytną regulację docisku sprężyny i można równie dobrze zrobić 1kg jak i 1,5kg. To jest wystarczająco duża tolerancja, żeby przy zakupach, klasyfikacji i mieleniu nie przejmować się co zrobić z nadmiarem wsadu.

#23 Baca

Baca

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1957 postów
  • MiejscowośćWałbrzych

Napisano 24 maj 2013 - 04:17

Nie objeżdżamy nożem tylko wystarczy oblać wrzątkiem i wypchać dociskiem.

W czeskim sznkowarze robię podobnie oblewam wrzątkiem a potem wytrząsam pukjąc w dno tego problemu nie ma w Twojej prasce -myślę,że ten patent z wrzątkiem z powodzeniem można by zastosować w tej prasce. :lol:

#24 Misiekk85

Misiekk85

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 377 postów
  • MiejscowośćKalisz

Napisano 24 maj 2013 - 06:31

Ja nie mam żadnych problemów z wyciągnięciem wsadu. Od tego przecież są woreczki do szynkowara. Najprościej w świecie po wystudzeniu otwieram szynkowar i delikatnie pociągam za woreczek. Za każdym razem wychodzi, bez żadnych problemów.
Problem był jedynie z moją wielką praską, ale zastosowałem tam folię do pieczenia ułożoną krzyżowo. Również w tym przypadku wyciągnięcie mięsa polegało jedynie na obróceniu praski do góry nogami.

#25 Maad

Maad

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6891 postów

Napisano 24 maj 2013 - 06:34

jakoś nie widzi mi się podgrzewanie dopiero co wystudzonego bloku :(
i co z galaretką? nie popłynie?

#26 Zico

Zico

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2159 postów
  • MiejscowośćŻyrardów

Napisano 24 maj 2013 - 06:55

a puknij tak jak byś wino otwierał , musi puścić , korek przynajmniej zawsze puszczał :grin: :grin: :grin:

#27 Baca

Baca

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1957 postów
  • MiejscowośćWałbrzych

Napisano 24 maj 2013 - 07:16

jakoś nie widzi mi się podgrzewanie dopiero co wystudzonego bloku :(
i co z galaretką? nie popłynie?

To nie podgrzewanie w dosłownym tego słowa znaczeniu wystarczy polać wrzątkiem i wychodzi :lol:

a puknij tak jak byś wino otwierał , musi puścić , korek przynajmniej zawsze puszczał

Oj tak tak masz rację jak nic ,na otwierało się oj na otwierało :rolleyes: :lol:
pozdrówko

#28 _Krzysztof_

_Krzysztof_

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 890 postów

Napisano 24 maj 2013 - 08:17

Znaczy że w tej samej prasce nie możesz zrobić raz 1,5kg a drugim razem 1kg.


Można zrobić mniejszą ilość w tej samej prasce.


chudziak chodzi mi o to że w tej prasce jak dobrze widzę na pewnej wysokości jest rant co może uniemożliwić niższe ułożenie pokrywy. A z drugiej strony sprężyna jest krótka i raczej w prasce na 1,5kg wsadu nie zrobisz 1kg gdyż sprężyna może nie sięgać wkładu albo będzie bardzo słaby docisk :smile: . Też raczej ilość wsadu powinna być zazwyczaj taka sama :smile:

#29 prezio

prezio

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 12 postów
  • MiejscowośćWisła

Napisano 24 maj 2013 - 08:30

Po co kombinować i "głowić" się na temat tej praski-szynkowara należałoby zapytać naszego kolegę który tę praskę kupił cyt https://wedlinydomow...2&lofi=1&lofi=0 . Nie wiem jak można do niego napisać bo jeszcze tego nie opanowałem. Może ktoś go zapyta. A najlepiej to zwrócić się bezpośrednio do sklepu www.tradismak.pl z zapytaniem. Myślę że odpowiedzą wyczerpująco bo to przecież w ich interesie.

#30 tradi-konrad

tradi-konrad

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 27 postów
  • MiejscowośćRacibórz

Napisano 24 maj 2013 - 09:26

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.

Jestem przedstawicielem sklepu www.tradismak.pl. Dziękuję za gorącą dyskusję :) Niedawno uruchomiliśmy sklep więc niewiele osób z forum miało okazję wypróbować nasze szynkowary. Stąd też sporo pytań i wątpliwości. Postaram się odpowiedzieć na niektóre pytania i wątpliwości, choć chyba wszystkie zostały już omówione przez to zacne i doświadczone grono :)

Oferuję także 75% upust na zakup szynkowaru Singiel http://www.tradismak...nosci-900-g/226 dla użytkownika baca48 oraz Maad :) Proszę o kontakt na priv. Prześlę kupony rabatowe. Liczę na opisanie swoich wrażeń w tym wątku, tak żeby nikt już nie miał wątpliwości co do tego, jak wygląda użycie naszych prasek.

wg mnie blacha z której to jest wykonane to taka sama grubość jak w pojemnikach gastronomicznych


Tak. Są to pojemniki gastronomiczne. Blacha jest solidna.

patent z tą sprężyną z góry to dobre rozwiązanie


Robię od dłuższego czasu praski w Singlu i to rozwiązanie sprawdza się znakomicie.

Baca jedna sprężyna dociskowa to nie jest dobre rozwiązanie. Musiałbyś zastosować przynajmniej 2.


Moja praktyka pokazuje, że jedna sprężyna jest w zupełności wystarczająca.

tylko w kwestii niewielkiego sprostowania. Nie objeżdżamy nożem tylko wystarczy oblać wrzątkiem i wypchać dociskiem.


Dokładnie. Oblewam praskę wrzątkiem i całość wysuwa się bez problemu. Lekkie stuknięcie pomaga.

Praska ma dwie wady:
- konieczność dokładnego dawkowania wsadu - jak coś zostanie to trzeba dodatkowo upychać np. w słoiki
- problem z wyciąganiem - można się ewentualnie wspomóc tasiemkami podkładanymi pod spód wsadu


Stawiamy na prostotę. Mamy w ofercie kilka prasek na różne ilości wsadu. Co ważne, kupując jeden szynkowar można użyć tej samej sprężyny w każdym innym. Jest uniwersalna. Wystarczy dokupić pojemniki i pokrywki.

#31 b.b tulipan

b.b tulipan

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 685 postów
  • Miejscowośćdolnośląskie.

Napisano 24 maj 2013 - 09:50

tradi-konrad,

Witam. Może pójdziesz dalej i zaproponujesz zniżki dla całego forum na swoje artykuły ?
Było by to mile widziane.

#32 tradi-konrad

tradi-konrad

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 27 postów
  • MiejscowośćRacibórz

Napisano 24 maj 2013 - 09:56

Może pójdziesz dalej i zaproponujesz zniżki dla całego forum na swoje artykuły ?


Niewykluczone :) Oczywiście nie mogą to być zniżki 75% bo poszlibyśmy z torbami, ale coś by można było wykroić na początku naszej działalności :) Z jakim poziomem rabatów w sklepach internetowych najczęściej spotykają się forumowicze wedlinydomowe.pl?

#33 prezio

prezio

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 12 postów
  • MiejscowośćWisła

Napisano 24 maj 2013 - 10:23

Myślę, że warto by ocenić wasze przyprawy bo się chwalicie że : cyt: "oferujemy mieszanki naturalnych przypraw a nie jak inne sklepy mieszanki oparte na koncentratach i aromatach (o połowę tańsze w produkcji niż naturalne)" pokosztujemy :thumbsup: . zobaczymy ... :question:

#34 Maad

Maad

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6891 postów

Napisano 24 maj 2013 - 10:35

tradi-konrad, czy wasze mieszanki przypraw zawierają glutaminian sodu lub inne "wzmacniacze smaku i zapachu"?
czy wasze mieszanki przypraw zawierają gluten?

#35 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5574 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 24 maj 2013 - 12:00

ja mam ich przyprawe "szeherezada s" zawiera E-621

#36 SIVON

SIVON

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1558 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 24 maj 2013 - 12:07

ja mam ich przyprawe "szeherezada s" zawiera E-621

Glutaminian Sodu - chyba teraz każda mieszanka przypraw zawiera ten "wzmacniacz smaku".

#37 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5574 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 24 maj 2013 - 12:14

ja mam ich przyprawe "szeherezada s" zawiera E-621

Glutaminian Sodu - chyba teraz każda mieszanka przypraw zawiera ten "wzmacniacz smaku".

mozliwe ja glownie uzywam osobno ziol ale ta przyprawa bardzo mi smakuje

#38 tradi-konrad

tradi-konrad

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 27 postów
  • MiejscowośćRacibórz

Napisano 24 maj 2013 - 12:59

czy wasze mieszanki przypraw zawierają glutaminian sodu lub inne "wzmacniacze smaku i zapachu"?
czy wasze mieszanki przypraw zawierają gluten?


Większość naszych mieszanek przypraw zawiera hydrolizat białka.

Przyprawy z dodatkiem glutaminianu sodu to:

"Smaczuś" http://www.tradismak...czus-a-40-g/178
"Krupnioki" z grupy http://www.tradismak...zki,kaszanki/74

Przyprawy ze śladowymi ilościami glutenu to:

"Kogutek" http://www.tradismak...k-FN-a-70-g/201
"Mefisto S" http://www.tradismak...to-S-a-40-g/156
"Art-Grill" http://www.tradismak...rill-a-40-g/169
"Pasztet Francuski" z grupy http://www.tradismak...awy-pasztety/73

ja mam ich przyprawe "szeherezada s" zawiera E-621


Aktualna wersja "Sherezada S" http://www.tradismak...da-S-a-40-g/151 nie zawiera E-621 czyli Glutaminianu Sodu

oferujemy mieszanki naturalnych przypraw a nie jak inne sklepy mieszanki oparte na koncentratach i aromatach


Jak najbardziej. Nie dodajemy koncentratów i aromatów, choć na pewno byłoby to tańsze rozwiązanie :)

#39 Baca

Baca

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1957 postów
  • MiejscowośćWałbrzych

Napisano 24 maj 2013 - 13:19

Oferuję także 75% upust na zakup szynkowaru Singiel http://www.tradismak...nosci-900-g/226 dla użytkownika baca48

Ale mi się fartło :lol: zakupię popracuję i zobaczymy,a swoimi spostrzeżeniami podzielę sie na forum

#40 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5574 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 24 maj 2013 - 13:20

Aktualna wersja "Sherezada S" http://www.tradismak...da-S-a-40-g/151 nie zawiera E-621 czyli Glutaminianu Sodu


no moja juz dosc dawno otrzymana
a tak apropotradi-konrad, to pozdrawiam :-) i pozdrowienia dla Marioli:-P




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych