Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Szynkowar


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
127 odpowiedzi w tym temacie

#41 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11447 postów

Napisano 24 maj 2013 - 13:28

Moja praktyka pokazuje, że jedna sprężyna jest w zupełności wystarczająca.


A moja nie :sad:

Stawiamy na prostotę



To widać i na oszczędności.Konia z rzędem temu kto w tym sprasuje szynkę z całych mięśni i mu po parzeniu się nie rozleci.
Jak ktoś chce mieć dobrą profesjonalną praskę na lata to niech sobie kupi mandolinę.

P.S
Coś podobnego na dwóch sprężynach kiedyś w młodości :grin: miałem sobie zrobić ,ale po przeanalizowaniu za i przeciw kupiłem mandolinę i jestem bardzo zadowolony :grin:.

#42 tradi-konrad

tradi-konrad

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 27 postów
  • MiejscowośćRacibórz

Napisano 24 maj 2013 - 13:31

a tak apropo tradi-konrad, to pozdrawiam


A dziękuję :) Dawno nie widzieliśmy się. Dzięki za opinię o Szeherezadzie. Mam nadzieję, że przy następnej wizycie w Polsce dasz znać to podrzucę Ci coś z naszego składziku ;)

#43 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5602 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 24 maj 2013 - 13:34

Jak ktoś chce mieć dobrą profesjonalną praskę na lata to niech sobie kupi mandolinę.

Albo :cool:
http://www.wyroby-do...stal-p-286.html


Chociaż te praski (według mnie) z tradismak, są i tak dużo lepsze jak te okrągłe czeskie.


Pozdrawiam :wink:

#44 prezio

prezio

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 12 postów
  • MiejscowośćWisła

Napisano 24 maj 2013 - 13:44

Czytając posty o tych nowych praskach - szynkowarach z tradismak.pl myślę, że można w prosty sposób zmniejszyć ich pojemność. Ale oczywiście swoim sposobem. (ktoś na forum już chyba ten pomysł delikatnie zarysował - ale nie mogę sobie przypomnieć kto - trudno "zmałpowałem") Wystarczy na dno dać jakąś grubszą podkładkę aby zmniejszyć pojemność pojemnika GN wypełnionego farszem.

#45 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5574 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 24 maj 2013 - 13:53

a tak apropo tradi-konrad, to pozdrawiam


A dziękuję :) Dawno nie widzieliśmy się. Dzięki za opinię o Szeherezadzie. Mam nadzieję, że przy następnej wizycie w Polsce dasz znać to podrzucę Ci coś z naszego składziku ;)

dzieki:-),no juz minelo toche lat

#46 Baca

Baca

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1957 postów
  • MiejscowośćWałbrzych

Napisano 24 maj 2013 - 15:55

Konia z rzędem temu kto w tym sprasuje szynkę z całych mięśni i mu po parzeniu się nie rozleci.

Arku tak sobie myślę po co miałbym prasować cały mięsień? :shock: ,na forum mamy praskę zrobioną przez naszego Dziadka i sam widziałeś jakie śliczności z niej wychodzą,nie twierdzę,że mam rację.Obiecuję w miarę używania zdawać relację jak się ona spisuje,jak mówią nasi ze "wschodu"pażywiom uwidim. :grin:

kupiłem mandolinę i jestem bardzo zadowolony

bardzo kurna fest tylko po co mi tyle mięcha na raz :rolleyes: nie dyskutuję o przydatności i dzielności mandolin według opinii zasłyszanych między innymi na naszym forum są one ponad dyskusyjne ,no i ich cena ,w moim przypadku też jest nie bez znaczenia :lol:

#47 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11447 postów

Napisano 24 maj 2013 - 17:00

Arku tak sobie myślę po co miałbym prasować cały mięsień


A po to ,że tak przewiduje przepis.Można rozciąć na poszczególne mięśnie i do mandoliny po uprzednim uplastycznieniu a można też tak obrobić szynkę ,że będzie się składała jak książka.Po drugie czym mniejsze kawałki to więcej dziur.I jeszcze kolor na przekroju też ma swoje znaczenie i łatwiej go uzyskać składając całe mięśnie.Teraz już wiesz po co się tak prasuje. :grin:

bardzo kurna fest tylko po co mi tyle mięcha na raz


Są różne mandoliny.Mniejsze i większe. :wink:
Dyskusja jest w zasadzie bezprzedmiotowa bo to dyskusja o wyższości Mercedesa na Syrenką.

#48 prezio

prezio

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 12 postów
  • MiejscowośćWisła

Napisano 24 maj 2013 - 19:24

Wydaje mi się, każdy rodzaj szynkowara jest do różnych celów. O dużej pojemności też się przydają jak pisze Arkadiusz do większych kawałków ale te z tradismak myślę, że są w sam raz do domowego użytku i nie są skomplikowane w obsłudze. Tym bardziej, że są gotowe receptury "na początek" a potem to już fantazja kucharza / kucharki.

#49 Baca

Baca

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1957 postów
  • MiejscowośćWałbrzych

Napisano 24 maj 2013 - 20:03

Teraz już wiesz po co się tak prasuje. :grin:

Oj tak ,ja sobie kojarzyłem mięsień około kilograma więc robiłbym go w całości,chociaż to co piszesz jest zasadne no i druga kwestia w której się z Tobą też zgadzam mandolina to mandolina i już.I tu już widać.że dyskusja jest bezprzedmiotowa niemniej dla mnie jest zawsze pożyteczna bo przy okazji jakby, znowu czegoś się nauczyłem i o to chodzi prawda? :lol:POZDRAWIAM
:lol:

#50 Misiekk85

Misiekk85

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 377 postów
  • MiejscowośćKalisz

Napisano 25 maj 2013 - 11:51

Moja praktyka pokazuje, że jedna sprężyna jest w zupełności wystarczająca.

Wszystko zależy jaki wsad mięsny będzie. Konia z kopytami do sprasowania dużej ilośći mięsa jedną sprężyną. Jak dla małych do 1-1,5 kg to może jeszcze jedna wystarczy - nie wiem, nie sprawdzałem takich małych

dużo lepsze jak te okrągłe czeskie.

Gonzo te czeskie to old school :) sprawdzają się w różnego rodzaju mielonkach.

#51 Baca

Baca

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1957 postów
  • MiejscowośćWałbrzych

Napisano 25 maj 2013 - 11:55

do 1-1,5 kg to może jeszcze jedna wystarczy - nie wiem, nie sprawdzałem takich małych

Sprawdzę i rzetelnie opiszę :cool:

#52 tradi-konrad

tradi-konrad

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 27 postów
  • MiejscowośćRacibórz

Napisano 25 maj 2013 - 14:44

do 1-1,5 kg to może jeszcze jedna wystarczy


Tak jak pisałem, Singiel sprawdza się u mnie bardzo dobrze, ale to max 900g mięsa. W mojej kuchni po prostu nie potrzebuję większych gabarytów :) Co do większych szynkowarów (Duet, Tercet i Kwartet) to są one cały czas testowane w kuchniach pozostałych kolegów i koleżanek z firmy :) Oferujemy to co sami używamy. Zresztą liczę, że każdy z tego forum, kto zakupił praskę z Tradismak opisze tu swoje wrażenia.

#53 Baca

Baca

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1957 postów
  • MiejscowośćWałbrzych

Napisano 30 maj 2013 - 09:22

Witam pięknie Ci którzy znają ten temat wiedzą o co chodzi.Zakupiłem praskę,a nawet dwie sztuki w tej firmie
http://www.tradismak...nosci-900-g/226
[druga dla siostry] obiecałem w swych postach ,że rzetelnie ocenie jej przydatność.
Wczoraj przyszły obejrzałem obydwie kilkakrotnie no i moja ocena;praska solidnie wykonana zarówno pod względem technicznym jak i estetycznym,patrząc pod kątem użytkowym wydaje się,ze spełni wymagania,ale o tym będę pisał w miarę użytkowania.Sądzę że opinia będzie bardziej miarodajna -będzie to opinia z dwóch źródeł,a gdyby się kolega Mad przyłączył to z trzech.
Chciłbym podkreślić profesjonalizm szybka fachową obsługę w trakcie realizacji zamówienia[rano zamówiłem a o 10 została wysłana] dzięki.
Kończę pozdrawiam dalsze posty będą :lol:

#54 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3066 postów

Napisano 30 maj 2013 - 10:04

Witam.
Jeśli kogoś interesuje mandolinka, to mam jedną na zbyciu. Stan techniczny dobry. Nosi ślady używalności. I jak ja to określam, "jest od Niemca".

Dołączona grafika

Wymiary mandolinki:
długość - 31 cm, wysokość 14 cm, szerokość ( w najszerszym miejscu) 19 cm. To są wymiary samej mandolinki bez docisku.

Ja prasuję w niej szynki do wysokości ok. 10,oo cm. Waga gotowego wyrobu ok 2,oo kg.

W postach Kolegi Roger można znaleźć fotkę podobnej, jak wygląda po "rewitalizacji".

Zainteresowanych zapraszam na PW.

#55 Maad

Maad

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6891 postów

Napisano 30 maj 2013 - 12:43

Mój singielek z tradismaku dojechał ekspresowo. Stosując nazewnictwo z alledrogo -
kontakt ze sprzedawcą bardzo dobry ;) W paczce znalazł się nawet mały gratis - stara sztuczka handlowców ;) ale przyjemna i skuteczna.

Pierwsze wrażenie - konstrukcja solidna, grubość blachy pokrywki ociera się wręcz o marnotrawstwo cennego materiału ;) Tylko jakaś mała ta praska - w życiu bym nie powiedział, że mieści się w tym 900g.

Dołączona ulotka z przepisami kontrowersyjna - nie podoba mi się :devil: pomieszanie z poplątaniem - dla kogoś kto po raz pierwszy ma kontakt z tego typu urządzeniem zbyt ogólnikowa, za dużo skrótów myślowych i uproszczeń. A dla kogoś, kto już rozróżnia peklowanie mokre od suchego, z kolei zbyt ogólnikowa i nie wnosząca nic nowego ... może z wyjątkiem patentu z wrzątkiem.

Reszta krytyki w przyszłym tygodniu ;) jak coś sprasuję.

#56 Baca

Baca

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1957 postów
  • MiejscowośćWałbrzych

Napisano 30 maj 2013 - 15:45

A nie lepsza ta wyżej

Witaj ten temat już przerabialiśmy :cool:

grubość blachy pokrywki ociera się wręcz o marnotrawstwo cennego materiału ;) Tylko jakaś mała ta praska - w życiu bym nie powiedział, że mieści się w tym 900g.

Może dlatego,że jest jedna sprężyna żeby nie ugięła się,nie znam się na tym :shock: A co do ilości wsadu zobaczymy ,pozdrawiam :grin:

#57 myth

myth

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1602 postów
  • MiejscowośćReykjavik, Islandia/ Koszalin

Napisano 30 maj 2013 - 22:28

Ze strony, na której kolega znalazł praskę , w pierwszym artykule ...

o szynecce ;)

kilka słów o peklowaniu wędzonek - "na mokro" ...

mięso lub inny użyty surowiec umyć w wodzie
przygotowaną solanką (wg. opisu "pekosmaczek W")
mięso nastrzyknąć strzykawką lekarską na różnych głębokościach
(ok. 25 nastrzyknięć).
włożyć nastrzyknięte mięso do naczynia, zalać resztą solanki,
przykryć talerzykiem obciążonym np. słojem z wodą
tak aby całe mięso znajdowało się pod solanką.
w czasie peklowania naczynie z mięsem należy przetrzymywać
w lodówce lub w chłodnym pomieszczeniu w temp. nie wyższej jak 12 st.C
co pewien czas (raz na ok. 12 godzin) należy przełożyć mięso tak
aby górne warstwy znalazły się na dole naczynia.
peklowanie zakończyć po ok. 48 godzinach gdy peklujemy metodą nastrzykową
a po 96 godzinach metodą zalewową (bez nastrzyku)
następnie mięso dobrze opłukać w zimnej wodzie potem rozłożyć na siatce
lub kijach wędzarniczych aby wolna solanka wydostała się z wędzonki
(czas ociekania ok. 12 godzin w chłodnym miejscu)
mięso opłukać ponownie w zimnej wodzie
a w przypadku zbyt dużego zasolenia mięso moczyć w wodzie
i co kilka godzin wymieniać wodę.

hmmmmm....

#58 Baca

Baca

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1957 postów
  • MiejscowośćWałbrzych

Napisano 31 maj 2013 - 03:52

hmmmmm....

Bla bla bla :rolleyes: ....przyznam się,ze nie czytałem moim zdaniem ten powiedzmy "przepis" nie wnosi nic nowego,a raczej wnosi zamęt i kołomyje w głowie przeciętnego Kowalskiego,jeżeli Tradisamak chce być poważną firmą to takie "przepisy" powinny zniknąć :lol:

#59 Baca

Baca

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1957 postów
  • MiejscowośćWałbrzych

Napisano 02 cze 2013 - 08:33

Słowo się rzekło kobyłka u plota[co mnie opętało z tymi przysłowiami]praska Tradismaka jest cza coś zrobić :lol:.Mięsko od szynki było wziołem 90dkg około 20 dkg zmieliłem na 6,okło10 dkg na 3 coby było na sklejenie,resztę mięsa pokroiłam w kostkę okometrycznie 2/2 cm.wszystko lekko przemieszane z18 gramami peklosoli i na dobę do lodowki.
Po wyjęciu przyprawa głównie pieprz ale nie tylko bo i troszkę papryczki zmielonej szczyptę,ząbek czosnku i takie tam.Wszystko na tzw. oko wymieszałem z okolo 30 mililitrami wody w której rozpuściłem łyżeczke żelatyny.Zapchałem do singielka Dołączona grafika
Jeszcze postało około godziny no i do gara
Dołączona grafika
temperatura parzenia około 83oC
Dołączona grafika
Parzenie około 1,5 h do uzyskania 68oC,po wyjęciu schładzanie na powietrzu potem na dzień do lodówki a co wyszło potem,czas mnie goni pozdrawiam :lol:

#60 Misiekk85

Misiekk85

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 377 postów
  • MiejscowośćKalisz

Napisano 02 cze 2013 - 10:34

Temperatura czasem nie za wysoka?




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych