Skocz do zawartości

Rozmiar lejka a fi jelita. Pytanie.


Pools

Rekomendowane odpowiedzi

Czy są jakieś wytyczne co do rozmiarów lejka w stosunku do średnicy jelit ? Do nadziewarki mam trzy lejki (średnic ich nie pamiętam). Zawsze kiełbasy nadziewałem największym (nie wiem czy dobrze robię). Zastanawiam się, czy rozmiar lejka powinien być dostosowany do średnicy jelit ? Wiadomo, że parówki, kabanosy nadziewamy jak najmniejszym, kiełbasy grube (krakowska, szynkowa), jak największym. Czy dla pozostałych kalibrów jelit (np. 26-28, 30-32) średnica lejka powinna być odpowiednio dobrana?
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Upraszczając -Każdy lejek jest dobry pod warunkiem że da się na niego nałożyć osłonkę lub jelito i że rozdrobnienie surowca jest mniejsze jak jego średnica .Resztę dopasowań to kwestia wydajności nadziewania .
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za informacje. Na zlocie w Gąsiorowie od Pis'a dostałem trzy kawałki surowej grilowej. Jak ją obejrzałem dokładnie, to wydawało mi się, że jest dość luźno nadziana. Sam jak robię kiełbasę to jest zdecydowanie ściślej nadziana. Niestety, nie byłem obecny przy produkcji kiełbasy i nie wiem jakiego lejka chłopaki używali. Kiełbasa Pis'a po sparzeniu wyszła super. Zapeklowałem właśnie 5 kg grilowej i zamierzam ją nadziać luźniej korzystając z mniejszego lejka, a pytanie moje wynikało z ciekawości, czy istnieją jakieś normy branżowe odnośnie tej kwestii.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nadziewanie Zelmerkiem to mordęga, ja ostatnio (jak wysiadła nadziewarka) nadziewałem osłonki białkowe fi 65 przy pomocy dużego lejka (4cm tulejka) i dopasowanego do niego drewnianego kołka. Osłonkę przed nadzianiem gęsto nakłułem igłą i wyszło całkiem ,całkiem :grin: . Dobrym patentem jest też kawałek rury pcv fi 50 i dopasowanym do niej odpowiedniej średnicy popychaczem (kołkiem).
Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.