Anuś Opublikowano 2 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 2 Lipca 2013 Ciasto proste w wykonaniu, można zastosować każde owoce... i tak zawsze będzie pyszne :thumbsup: Składniki na ciasto: -5-6 zółtek -1 szklanka cukru -3/4 kostki margaryny ''Zwykłej'' lub ''Palmy'' -3 szklanki mąki krupczatki - 1 duża śmietana 12% -3 łyżeczki proszku do pieczenia - owoce Kruszonka: -10 dag margaryny - mąka - cukier Wykonanie: Żółtka, margaryna i śmietana muszą mieć temperaturę pokojową. Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami, dodajemy mąkę i całą śmietanę i wyrabiamy robotem do uzyskania jednolitej masy. Wykładamy ciasto na blachę, następnie układamy owoce i posypujemy kruszonką. Pieczemy 45-50 minut w temperaturze 160 stopni. Moje ciasto zrobiłam z rabarbarem... http://img19.imageshack.us/img19/644/stp3.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img703.imageshack.us/img703/2301/601r.jpg Uploaded with ImageShack.us A teraz zapraszam na kawę, herbatę.... i ciasto :grin: http://img209.imageshack.us/img209/3382/4sia.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 2 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 2 Lipca 2013 zapraszam na kawę, herbatę.... i ciastoAle pyszne słodkości :thumbsup: Lecę na tą kawę i ciacho aniu !!! Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 2 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 Lipca 2013 ania27, fajne ciastko i super zestaw do serwowania kawy i ciasta :lol: Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 2 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Lipca 2013 ania27, :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 2 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 2 Lipca 2013 wykonanie i podanie zasługuje na 5+ byłaby "6", ale rabarbar nierówno pokrojony :tongue: ale za dobór składników należy się PAŁA :devil: Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 2 Lipca 2013 -3/4 kostki margaryny ''Zwykłej'' lub ''Palmy'' .... - 1 duża śmietana 12%za dobór składników należy się PAŁATeż tak uważam :sad: . Niestety ania27 należy do pokolenia, które bez margaryny nie potrafi upiec ciasta. Wszystkie książki kucharskie z okresu Jej dorosłego życia serwują przepisy oparte na margarynie. Co ambitniejsze przynajmniej kruszonkę robiły na ma maśle :!: W dodatku lata młócki o prozdrowotnych właściwościach tego produktu zrobiły swoje. A te cienkie śmietany, zagęszczane sztucznymi dodatkami :shock: Przemiła Aniu, zrób przy okazji to zapewne pyszne, tarte ciasto na prawdziwym maśle (w cieście i kruszonce), z dodatkiem 30% śmietany bez ulepszaczy, a uzyskasz wyrób aromatyczny, smaczny i o niebo zdrowszy. Aby kruszonka miała intensywny smak i zapach podgrzej masło z cukrem aż do (bardzo) lekkiego zazłocenia. Do kruszonki dobrze dodać zmieloną laskę wanilii albo utartego, gorzkiego migdała. Margarynii mówię NIE :devil: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 2 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 2 Lipca 2013 EAnno i Maad.... przyjmuje każdą krytykę, człowiek przecież uczy się całe życie... następnym razem zrobię już na maśle... obiecuję :rolleyes: Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 2 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 2 Lipca 2013 Aniu, nie pamiętam kiedy, jeżeli w ogóle jadłem ciacho z rabarbarem :P więc nie wiem czemu wiem, że by mi smakowało :grin: o margarynie bym Ci nic a nic nie wspomniał :blush: dobrze, że mamy grono ekspertów :P dla mnie ciasto samo w sobie jest tak niezdrowe, złe i dekadenckie zarazem, że co jest w środku to zło znikome :lol: Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 2 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 2 Lipca 2013 , nie pamiętam kiedy, jeżeli w ogóle jadłem ciacho z rabarbaremMoja Lp karmi mnie młodym rarbarem przez cały sezon-tzn.maj i czerwiec a na margarynę w Jej cieście też nie narzekam :lol: :wink: Kto nie lubi ten nie je , kto lubi to się :thumbsup: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marko30 Opublikowano 2 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 2 Lipca 2013 tarte ciasto na prawdziwym maśle (w cieście i kruszonce), z dodatkiem 30% śmietany bez ulepszaczy, a uzyskasz wyrób aromatyczny, smaczny i o niebo zdrowszy. EAnna dzisiaj szukam ujścia swojej energii, spytałem halusi rady w kwestii ciasta na pierogi, a od Ciebie chętnie poznałbym przepis na tarte ciasto z prawdziwą kruszonką. Kawę zrobię już sam. A cha, o jakiej śmietanie mówisz bez ulepszaczy? Na kursie serowarstwa nasi mentorzy używali do wyrobu masła śmietany w woreczkach ale nie pamiętam z jakiej mleczarni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 2 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 2 Lipca 2013 Ciasto proste w wykonaniu, można zastosować każde owoce... i tak zawsze będzie pyszne :thumbsup:Aniu... ciasto wygląda smacznie. Jeśli mogę Ci podpowiedzieć to do kruszonki zamiast cukru dodaj cukier puder,koniecznie masło, wtedy będzie bardziej delikatna i krucha. Jeśli chodzi o '' margarynę'' to napisze tak.. każdy robi jak uważa. Ja osobiście już odchodzę od niej.... :wink: wtedy ciasta nie jem( po nie lubię masła) :tongue: :smile: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 2 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 2 Lipca 2013 Na kursie serowarstwa nasi mentorzy używali do wyrobu masła śmietany w woreczkach ale nie pamiętam z jakiej mleczarni. Mleczarnia w Płońsku. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 2 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 2 Lipca 2013 ania27, BArdzo ladnie wykonane, lubie ciasta z owocami :thumbsup: , jednak taj jak Maad i EAnna jestem przeciwniczka margaryny.Zrob jak oni mowia, a zobaczysz zmiane smaku. Zalozylas swoj temat , gratulacje. :clap: Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marko30 Opublikowano 2 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 2 Lipca 2013 Dzięki Bagno, tylko u nas tzn Śląsk nie spotkałem ich produkcji. Będę musiał się zaopatrzyć podczas wrześniowego kursu. Mam nadzieję że tym razem dojdzie do skutku. Może nie na temat, ale jeszcze raz dzięki dla Bagna za organizacje kursu i przekazaną wiedzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 3 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 3 Lipca 2013 Ciasto proste w wykonaniu, ... -3/4 kostki margaryny ''Zwykłej'' lub ''Palmy''...No, "Luuuuuuuudzie"!!! :shock: :shock: :shock: Litości! :grin: :tongue: BTW Ania Ty "siem" POPRAW. :lol: . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alltid Opublikowano 3 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 3 Lipca 2013 Ale mądrale Aniu! Domowe ciasto każde jest pyszne :!: Każdy robi jak robi! Ja lubię wszystkie domowe ciasta :grin: Cytuj Pozdrawiam,Alltid/Ela http://images35.fotosik.pl/1801/094ee4c6df2e9767m.gifhttps://alltidnalewki.wordpress.com Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 4 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 4 Lipca 2013 Ciasto proste w wykonaniu, można zastosować każde owoce... i tak zawsze będzie pyszne :thumbsup: ładniutkie to Twoje CIACHO :thumbsup: :thumbsup: Często LP w domu piecze podobne proszkowe z owocami i zawsze szybko znika :grin: Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 21 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 21 Lipca 2013 Zrobiłam bułeczki z jagodami..... :wink: Ciasto wykonałam z przepisu Halinki https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9647 http://img9.imageshack.us/img9/7184/i1oa.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 21 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 21 Lipca 2013 Zrobiłam bułeczki z jagodami.....Pikne pewnie tak samo smaczne maltretujesz człowieka :rolleyes: :wink: :clap: Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 21 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 21 Lipca 2013 Zrobiłam bułeczki z jagodami..... :wink: Aniu...Aniu , ale dajesz czadu :thumbsup: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ralf325 Opublikowano 21 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 21 Lipca 2013 jak dla mnie ciut przypieczone , a jak Aniu robisz pomade? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9538 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 21 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 21 Lipca 2013 Zrobiłam bułeczki z jagodami..... :wink:Aniu...Aniu , ale dajesz czadu :thumbsup: Halinko.... to dopiero początek :wink: w przyszłym tygodniu zaserwuje ciasta na wyjątkowe okazje.. muszę zrobić co najmniej cztery różne.... :shock: [ Dodano: Nie 21 Lip, 2013 18:49 ]jak dla mnie ciut przypieczone , a jak Aniu robisz pomade? ralf do szklanki cukru pudru dolewam łyżkę mleka i odrobinę soku z cytryny... lukier jest wtedy biały, lśniący i nie rozpuszcza się pod wpływem ciepła.. :thumbsup: Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ralf325 Opublikowano 21 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 21 Lipca 2013 Ja gotuje cukier. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9538 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 21 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 21 Lipca 2013 Ja gotuje cukier. to nie rób tego więcej.... :grin: mleko do lukru może być nawet prosto z lodówki.... :tongue: spróbuj... i zobaczysz różnicę..... :thumbsup: Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 21 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 21 Lipca 2013 ralf325 napisał/a: Ja gotuje cukier. to nie rób tego więcej.... :grin:hmmm... ten tego a niby dlaczego??? mam takie drobne przekonanie że ralf gotuje ten cukier do próby pióra, a potem coś tam jeszcze z nim robi i wychodzi mu pomada :wink: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.