Jump to content

Recommended Posts

Ciasto proste w wykonaniu, można zastosować każde owoce... i tak zawsze będzie pyszne :thumbsup:

Składniki na ciasto:

-5-6 zółtek

-1 szklanka cukru

-3/4 kostki margaryny ''Zwykłej'' lub ''Palmy''

-3 szklanki mąki krupczatki

- 1 duża śmietana 12%

-3 łyżeczki proszku do pieczenia

- owoce

Kruszonka:

-10 dag margaryny

- mąka

- cukier

Wykonanie:

Żółtka, margaryna i śmietana muszą mieć temperaturę pokojową.

Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami, dodajemy mąkę i całą śmietanę i wyrabiamy robotem do uzyskania jednolitej masy. Wykładamy ciasto na blachę, następnie układamy owoce i posypujemy kruszonką. Pieczemy 45-50 minut w temperaturze 160 stopni.

Moje ciasto zrobiłam z rabarbarem...

 

http://img19.imageshack.us/img19/644/stp3.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

http://img703.imageshack.us/img703/2301/601r.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

A teraz zapraszam na kawę, herbatę.... i ciasto :grin:

 

http://img209.imageshack.us/img209/3382/4sia.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8286-ciasta-i-ciasteczka-anu%C5%9B/
Share on other sites

  • Replies 204
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

wykonanie i podanie zasługuje na 5+

byłaby "6", ale rabarbar nierówno pokrojony :tongue:

 

ale za dobór składników należy się PAŁA :devil: ;)

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

-3/4 kostki margaryny ''Zwykłej'' lub ''Palmy''

....

- 1 duża śmietana 12%

za dobór składników należy się PAŁA

Też tak uważam :sad: .

Niestety ania27 należy do pokolenia, które bez margaryny nie potrafi upiec ciasta. Wszystkie książki kucharskie z okresu Jej dorosłego życia serwują przepisy oparte na margarynie.

Co ambitniejsze przynajmniej kruszonkę robiły na ma maśle :!:

W dodatku lata młócki o prozdrowotnych właściwościach tego produktu zrobiły swoje.

A te cienkie śmietany, zagęszczane sztucznymi dodatkami :shock:

Przemiła Aniu,

zrób przy okazji to zapewne pyszne, tarte ciasto na prawdziwym maśle (w cieście i kruszonce), z dodatkiem 30% śmietany bez ulepszaczy, a uzyskasz wyrób aromatyczny, smaczny i o niebo zdrowszy.

Aby kruszonka miała intensywny smak i zapach podgrzej masło z cukrem aż do (bardzo) lekkiego zazłocenia. Do kruszonki dobrze dodać zmieloną laskę wanilii albo utartego, gorzkiego migdała.

 

Margarynii mówię NIE :devil:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

EAnno i Maad.... przyjmuje każdą krytykę, człowiek przecież uczy się całe życie...

następnym razem zrobię już na maśle... obiecuję :rolleyes:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt

Aniu, nie pamiętam kiedy, jeżeli w ogóle jadłem ciacho z rabarbarem :P

więc nie wiem czemu wiem, że by mi smakowało :grin:

o margarynie bym Ci nic a nic nie wspomniał :blush: dobrze, że mamy grono ekspertów :P dla mnie ciasto samo w sobie jest tak niezdrowe, złe i dekadenckie zarazem, że co jest w środku to zło znikome :lol: Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

, nie pamiętam kiedy, jeżeli w ogóle jadłem ciacho z rabarbarem

Moja Lp karmi mnie młodym rarbarem przez cały sezon-tzn.maj i czerwiec a na margarynę w Jej cieście też nie narzekam :lol: :wink:

Kto nie lubi ten nie je , kto lubi to się :thumbsup:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

tarte ciasto na prawdziwym maśle (w cieście i kruszonce), z dodatkiem 30% śmietany bez ulepszaczy, a uzyskasz wyrób aromatyczny, smaczny i o niebo zdrowszy.

EAnna dzisiaj szukam ujścia swojej energii, spytałem halusi rady w kwestii ciasta na pierogi, a od Ciebie chętnie poznałbym przepis na tarte ciasto z prawdziwą kruszonką. Kawę zrobię już sam. A cha, o jakiej śmietanie mówisz bez ulepszaczy? Na kursie serowarstwa nasi mentorzy używali do wyrobu masła śmietany w woreczkach ale nie pamiętam z jakiej mleczarni.

Ciasto proste w wykonaniu, można zastosować każde owoce... i tak zawsze będzie pyszne :thumbsup:

Aniu... ciasto wygląda smacznie.

Jeśli mogę Ci podpowiedzieć to do kruszonki zamiast cukru dodaj cukier puder,koniecznie masło, wtedy będzie bardziej delikatna i krucha.

Jeśli chodzi o '' margarynę'' to napisze tak.. każdy robi jak uważa.

Ja osobiście już odchodzę od niej.... :wink: wtedy ciasta nie jem( po nie lubię masła) :tongue: :smile:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Na kursie serowarstwa nasi mentorzy używali do wyrobu masła śmietany w woreczkach ale nie pamiętam z jakiej mleczarni.

Mleczarnia w Płońsku.

ania27, BArdzo ladnie wykonane, lubie ciasta z owocami :thumbsup: , jednak taj jak Maad i EAnna jestem przeciwniczka margaryny.Zrob jak oni mowia, a zobaczysz zmiane smaku.

Zalozylas swoj temat , gratulacje. :clap:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Dzięki Bagno, tylko u nas tzn Śląsk nie spotkałem ich produkcji. Będę musiał się zaopatrzyć podczas wrześniowego kursu. Mam nadzieję że tym razem dojdzie do skutku. Może nie na temat, ale jeszcze raz dzięki dla Bagna za organizacje kursu i przekazaną wiedzę.

Ciasto proste w wykonaniu, ...

-3/4 kostki margaryny ''Zwykłej'' lub ''Palmy''...

No, "Luuuuuuuudzie"!!! :shock: :shock: :shock:

 

Litości! :grin: :tongue:

 

BTW

Ania Ty "siem" POPRAW. :lol:

.

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Ale mądrale

 

Aniu!

Domowe ciasto każde jest pyszne :!:

Każdy robi jak robi!

Ja lubię wszystkie domowe ciasta :grin:

Ciasto proste w wykonaniu, można zastosować każde owoce... i tak zawsze będzie pyszne :thumbsup:

ładniutkie to Twoje CIACHO :thumbsup: :thumbsup:

 

Często LP w domu piecze podobne proszkowe z owocami i zawsze szybko znika :grin:

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

  • 3 weeks later...

Zrobiłam bułeczki z jagodami..... :wink:

Ciasto wykonałam z przepisu Halinki

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9647

 

http://img9.imageshack.us/img9/7184/i1oa.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt

 

Zrobiłam bułeczki z jagodami..... :wink:

Aniu...Aniu , ale dajesz czadu :thumbsup:

Halinko.... to dopiero początek :wink:

w przyszłym tygodniu zaserwuje ciasta na wyjątkowe okazje.. :cool:

muszę zrobić co najmniej cztery różne.... :shock:

 

[ Dodano: Nie 21 Lip, 2013 18:49 ]

jak dla mnie ciut przypieczone , a jak Aniu robisz pomade?

ralf

do szklanki cukru pudru dolewam łyżkę mleka i odrobinę soku z cytryny... lukier jest wtedy biały, lśniący i nie rozpuszcza się pod wpływem ciepła.. :thumbsup:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt

Ja gotuje cukier.

to nie rób tego więcej.... :grin:

mleko do lukru może być nawet prosto z lodówki.... :tongue:

spróbuj... i zobaczysz różnicę..... :thumbsup:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt

ralf325 napisał/a:

Ja gotuje cukier.

 

to nie rób tego więcej.... :grin:

hmmm... ten tego a niby dlaczego??? :cool:

mam takie drobne przekonanie że ralf gotuje ten cukier do próby pióra, a potem coś tam jeszcze z nim robi i wychodzi mu pomada :wink:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

  • advertisement_alt
  • advertisement_alt
  • advertisement_alt


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.