Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Ciasta i ciasteczka Anuś


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
192 odpowiedzi w tym temacie

#1 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1922 postów

Napisano 02 lip 2013 - 15:21

Ciasto proste w wykonaniu, można zastosować każde owoce... i tak zawsze będzie pyszne :thumbsup:
Składniki na ciasto:
-5-6 zółtek
-1 szklanka cukru
-3/4 kostki margaryny ''Zwykłej'' lub ''Palmy''
-3 szklanki mąki krupczatki
- 1 duża śmietana 12%
-3 łyżeczki proszku do pieczenia
- owoce
Kruszonka:
-10 dag margaryny
- mąka
- cukier
Wykonanie:
Żółtka, margaryna i śmietana muszą mieć temperaturę pokojową.
Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami, dodajemy mąkę i całą śmietanę i wyrabiamy robotem do uzyskania jednolitej masy. Wykładamy ciasto na blachę, następnie układamy owoce i posypujemy kruszonką. Pieczemy 45-50 minut w temperaturze 160 stopni.
Moje ciasto zrobiłam z rabarbarem...

Dołączona grafika

Uploaded with ImageShack.us

Dołączona grafika

Uploaded with ImageShack.us

A teraz zapraszam na kawę, herbatę.... i ciasto :grin:

Dołączona grafika

Uploaded with ImageShack.us

#2 pokemon15

pokemon15

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4159 postów
  • MiejscowośćBogatynia

Napisano 02 lip 2013 - 15:39

zapraszam na kawę, herbatę.... i ciasto

Ale pyszne słodkości :thumbsup: Lecę na tą kawę i ciacho aniu !!!

#3 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6863 postów

Napisano 02 lip 2013 - 15:51

ania27, fajne ciastko i super zestaw do serwowania kawy i ciasta :lol:

#4 Kruszynka

Kruszynka

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3928 postów

Napisano 02 lip 2013 - 16:04

ania27, :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

#5 Maad

Maad

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6891 postów

Napisano 02 lip 2013 - 16:13

wykonanie i podanie zasługuje na 5+
byłaby "6", ale rabarbar nierówno pokrojony :tongue:

ale za dobór składników należy się PAŁA :devil: ;)

#6 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9158 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 02 lip 2013 - 17:06

-3/4 kostki margaryny ''Zwykłej'' lub ''Palmy''
....
- 1 duża śmietana 12%

za dobór składników należy się PAŁA

Też tak uważam :sad: .
Niestety ania27 należy do pokolenia, które bez margaryny nie potrafi upiec ciasta. Wszystkie książki kucharskie z okresu Jej dorosłego życia serwują przepisy oparte na margarynie.
Co ambitniejsze przynajmniej kruszonkę robiły na ma maśle :!:
W dodatku lata młócki o prozdrowotnych właściwościach tego produktu zrobiły swoje.
A te cienkie śmietany, zagęszczane sztucznymi dodatkami :shock:
Przemiła Aniu,
zrób przy okazji to zapewne pyszne, tarte ciasto na prawdziwym maśle (w cieście i kruszonce), z dodatkiem 30% śmietany bez ulepszaczy, a uzyskasz wyrób aromatyczny, smaczny i o niebo zdrowszy.
Aby kruszonka miała intensywny smak i zapach podgrzej masło z cukrem aż do (bardzo) lekkiego zazłocenia. Do kruszonki dobrze dodać zmieloną laskę wanilii albo utartego, gorzkiego migdała.

Margarynii mówię NIE :devil:

#7 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1922 postów

Napisano 02 lip 2013 - 17:15

EAnno i Maad.... przyjmuje każdą krytykę, człowiek przecież uczy się całe życie...
następnym razem zrobię już na maśle... obiecuję :rolleyes:

#8 PanBoczek

PanBoczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3611 postów

Napisano 02 lip 2013 - 17:42

Aniu, nie pamiętam kiedy, jeżeli w ogóle jadłem ciacho z rabarbarem :P
więc nie wiem czemu wiem, że by mi smakowało :grin:
o margarynie bym Ci nic a nic nie wspomniał :blush: dobrze, że mamy grono ekspertów :P dla mnie ciasto samo w sobie jest tak niezdrowe, złe i dekadenckie zarazem, że co jest w środku to zło znikome :lol: Pozdrawiam

#9 Kruszynka

Kruszynka

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3928 postów

Napisano 02 lip 2013 - 18:33

, nie pamiętam kiedy, jeżeli w ogóle jadłem ciacho z rabarbarem

Moja Lp karmi mnie młodym rarbarem przez cały sezon-tzn.maj i czerwiec a na margarynę w Jej cieście też nie narzekam :lol: :wink:
Kto nie lubi ten nie je , kto lubi to się :thumbsup:

#10 marko30

marko30

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 311 postów
  • Miejscowośćśląsk

Napisano 02 lip 2013 - 18:40

tarte ciasto na prawdziwym maśle (w cieście i kruszonce), z dodatkiem 30% śmietany bez ulepszaczy, a uzyskasz wyrób aromatyczny, smaczny i o niebo zdrowszy.
EAnna dzisiaj szukam ujścia swojej energii, spytałem halusi rady w kwestii ciasta na pierogi, a od Ciebie chętnie poznałbym przepis na tarte ciasto z prawdziwą kruszonką. Kawę zrobię już sam. A cha, o jakiej śmietanie mówisz bez ulepszaczy? Na kursie serowarstwa nasi mentorzy używali do wyrobu masła śmietany w woreczkach ale nie pamiętam z jakiej mleczarni.

#11 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6501 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 02 lip 2013 - 19:39

Ciasto proste w wykonaniu, można zastosować każde owoce... i tak zawsze będzie pyszne :thumbsup:

Aniu... ciasto wygląda smacznie.
Jeśli mogę Ci podpowiedzieć to do kruszonki zamiast cukru dodaj cukier puder,koniecznie masło, wtedy będzie bardziej delikatna i krucha.
Jeśli chodzi o '' margarynę'' to napisze tak.. każdy robi jak uważa.
Ja osobiście już odchodzę od niej.... :wink: wtedy ciasta nie jem( po nie lubię masła) :tongue: :smile:

#12 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4117 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 02 lip 2013 - 20:37

Na kursie serowarstwa nasi mentorzy używali do wyrobu masła śmietany w woreczkach ale nie pamiętam z jakiej mleczarni.

Mleczarnia w Płońsku.

#13 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4988 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 02 lip 2013 - 20:42

ania27, BArdzo ladnie wykonane, lubie ciasta z owocami :thumbsup: , jednak taj jak Maad i EAnna jestem przeciwniczka margaryny.Zrob jak oni mowia, a zobaczysz zmiane smaku.
Zalozylas swoj temat , gratulacje. :clap:

#14 marko30

marko30

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 311 postów
  • Miejscowośćśląsk

Napisano 02 lip 2013 - 22:41

Dzięki Bagno, tylko u nas tzn Śląsk nie spotkałem ich produkcji. Będę musiał się zaopatrzyć podczas wrześniowego kursu. Mam nadzieję że tym razem dojdzie do skutku. Może nie na temat, ale jeszcze raz dzięki dla Bagna za organizacje kursu i przekazaną wiedzę.

#15 grizzly

grizzly

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1386 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 03 lip 2013 - 13:13

Ciasto proste w wykonaniu, ...
-3/4 kostki margaryny ''Zwykłej'' lub ''Palmy''...

No, "Luuuuuuuudzie"!!! :shock: :shock: :shock:

Litości! :grin: :tongue:

BTW
Ania Ty "siem" POPRAW. :lol:
.

#16 Alltid

Alltid

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1008 postów

Napisano 03 lip 2013 - 15:21

Ale mądrale

Aniu!
Domowe ciasto każde jest pyszne :!:
Każdy robi jak robi!
Ja lubię wszystkie domowe ciasta :grin:

#17 _Krzysztof_

_Krzysztof_

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 890 postów

Napisano 04 lip 2013 - 07:08

Ciasto proste w wykonaniu, można zastosować każde owoce... i tak zawsze będzie pyszne :thumbsup:


ładniutkie to Twoje CIACHO :thumbsup: :thumbsup:

Często LP w domu piecze podobne proszkowe z owocami i zawsze szybko znika :grin:

#18 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1922 postów

Napisano 21 lip 2013 - 15:06

Zrobiłam bułeczki z jagodami..... :wink:
Ciasto wykonałam z przepisu Halinki
https://wedlinydomow...opic.php?t=9647

Dołączona grafika

Uploaded with ImageShack.us

#19 Baca

Baca

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1954 postów
  • MiejscowośćWałbrzych

Napisano 21 lip 2013 - 16:18

Zrobiłam bułeczki z jagodami.....

Pikne pewnie tak samo smaczne maltretujesz człowieka :rolleyes: :wink: :clap:

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6501 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 21 lip 2013 - 17:03

Zrobiłam bułeczki z jagodami..... :wink:


Aniu...Aniu , ale dajesz czadu :thumbsup:




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych