Anuś Posted July 2, 2013 Report Share #1 Posted July 2, 2013 Ciasto proste w wykonaniu, można zastosować każde owoce... i tak zawsze będzie pyszne :thumbsup: Składniki na ciasto: -5-6 zółtek -1 szklanka cukru -3/4 kostki margaryny ''Zwykłej'' lub ''Palmy'' -3 szklanki mąki krupczatki - 1 duża śmietana 12% -3 łyżeczki proszku do pieczenia - owoce Kruszonka: -10 dag margaryny - mąka - cukier Wykonanie: Żółtka, margaryna i śmietana muszą mieć temperaturę pokojową. Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami, dodajemy mąkę i całą śmietanę i wyrabiamy robotem do uzyskania jednolitej masy. Wykładamy ciasto na blachę, następnie układamy owoce i posypujemy kruszonką. Pieczemy 45-50 minut w temperaturze 160 stopni. Moje ciasto zrobiłam z rabarbarem... http://img19.imageshack.us/img19/644/stp3.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img703.imageshack.us/img703/2301/601r.jpg Uploaded with ImageShack.us A teraz zapraszam na kawę, herbatę.... i ciasto :grin: http://img209.imageshack.us/img209/3382/4sia.jpg Uploaded with ImageShack.us Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8286-ciasta-i-ciasteczka-anu%C5%9B/ Share on other sites More sharing options...
pokemon15 Posted July 2, 2013 Report Share #2 Posted July 2, 2013 zapraszam na kawę, herbatę.... i ciastoAle pyszne słodkości :thumbsup: Lecę na tą kawę i ciacho aniu !!! Quote MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8286-ciasta-i-ciasteczka-anu%C5%9B/#findComment-290876 Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted July 2, 2013 Report Share #3 Posted July 2, 2013 ania27, fajne ciastko i super zestaw do serwowania kawy i ciasta :lol: Quote W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8286-ciasta-i-ciasteczka-anu%C5%9B/#findComment-290878 Share on other sites More sharing options...
Kruszynka Posted July 2, 2013 Report Share #4 Posted July 2, 2013 ania27, :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Quote "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8286-ciasta-i-ciasteczka-anu%C5%9B/#findComment-290880 Share on other sites More sharing options...
Maad Posted July 2, 2013 Report Share #5 Posted July 2, 2013 wykonanie i podanie zasługuje na 5+ byłaby "6", ale rabarbar nierówno pokrojony :tongue: ale za dobór składników należy się PAŁA :devil: Quote Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8286-ciasta-i-ciasteczka-anu%C5%9B/#findComment-290882 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted July 2, 2013 Report Share #6 Posted July 2, 2013 -3/4 kostki margaryny ''Zwykłej'' lub ''Palmy'' .... - 1 duża śmietana 12%za dobór składników należy się PAŁATeż tak uważam :sad: . Niestety ania27 należy do pokolenia, które bez margaryny nie potrafi upiec ciasta. Wszystkie książki kucharskie z okresu Jej dorosłego życia serwują przepisy oparte na margarynie. Co ambitniejsze przynajmniej kruszonkę robiły na ma maśle :!: W dodatku lata młócki o prozdrowotnych właściwościach tego produktu zrobiły swoje. A te cienkie śmietany, zagęszczane sztucznymi dodatkami :shock: Przemiła Aniu, zrób przy okazji to zapewne pyszne, tarte ciasto na prawdziwym maśle (w cieście i kruszonce), z dodatkiem 30% śmietany bez ulepszaczy, a uzyskasz wyrób aromatyczny, smaczny i o niebo zdrowszy. Aby kruszonka miała intensywny smak i zapach podgrzej masło z cukrem aż do (bardzo) lekkiego zazłocenia. Do kruszonki dobrze dodać zmieloną laskę wanilii albo utartego, gorzkiego migdała. Margarynii mówię NIE :devil: Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8286-ciasta-i-ciasteczka-anu%C5%9B/#findComment-290887 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted July 2, 2013 Author Report Share #7 Posted July 2, 2013 EAnno i Maad.... przyjmuje każdą krytykę, człowiek przecież uczy się całe życie... następnym razem zrobię już na maśle... obiecuję :rolleyes: Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8286-ciasta-i-ciasteczka-anu%C5%9B/#findComment-290889 Share on other sites More sharing options...
PanBoczek Posted July 2, 2013 Report Share #8 Posted July 2, 2013 Aniu, nie pamiętam kiedy, jeżeli w ogóle jadłem ciacho z rabarbarem :P więc nie wiem czemu wiem, że by mi smakowało :grin: o margarynie bym Ci nic a nic nie wspomniał :blush: dobrze, że mamy grono ekspertów :P dla mnie ciasto samo w sobie jest tak niezdrowe, złe i dekadenckie zarazem, że co jest w środku to zło znikome :lol: Pozdrawiam Quote Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8286-ciasta-i-ciasteczka-anu%C5%9B/#findComment-290891 Share on other sites More sharing options...
Kruszynka Posted July 2, 2013 Report Share #9 Posted July 2, 2013 , nie pamiętam kiedy, jeżeli w ogóle jadłem ciacho z rabarbaremMoja Lp karmi mnie młodym rarbarem przez cały sezon-tzn.maj i czerwiec a na margarynę w Jej cieście też nie narzekam :lol: :wink: Kto nie lubi ten nie je , kto lubi to się :thumbsup: Quote "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8286-ciasta-i-ciasteczka-anu%C5%9B/#findComment-290899 Share on other sites More sharing options...
marko30 Posted July 2, 2013 Report Share #10 Posted July 2, 2013 tarte ciasto na prawdziwym maśle (w cieście i kruszonce), z dodatkiem 30% śmietany bez ulepszaczy, a uzyskasz wyrób aromatyczny, smaczny i o niebo zdrowszy. EAnna dzisiaj szukam ujścia swojej energii, spytałem halusi rady w kwestii ciasta na pierogi, a od Ciebie chętnie poznałbym przepis na tarte ciasto z prawdziwą kruszonką. Kawę zrobię już sam. A cha, o jakiej śmietanie mówisz bez ulepszaczy? Na kursie serowarstwa nasi mentorzy używali do wyrobu masła śmietany w woreczkach ale nie pamiętam z jakiej mleczarni. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8286-ciasta-i-ciasteczka-anu%C5%9B/#findComment-290900 Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted July 2, 2013 Report Share #11 Posted July 2, 2013 Ciasto proste w wykonaniu, można zastosować każde owoce... i tak zawsze będzie pyszne :thumbsup:Aniu... ciasto wygląda smacznie. Jeśli mogę Ci podpowiedzieć to do kruszonki zamiast cukru dodaj cukier puder,koniecznie masło, wtedy będzie bardziej delikatna i krucha. Jeśli chodzi o '' margarynę'' to napisze tak.. każdy robi jak uważa. Ja osobiście już odchodzę od niej.... :wink: wtedy ciasta nie jem( po nie lubię masła) :tongue: :smile: Quote Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8286-ciasta-i-ciasteczka-anu%C5%9B/#findComment-290914 Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted July 2, 2013 Report Share #12 Posted July 2, 2013 Na kursie serowarstwa nasi mentorzy używali do wyrobu masła śmietany w woreczkach ale nie pamiętam z jakiej mleczarni. Mleczarnia w Płońsku. Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8286-ciasta-i-ciasteczka-anu%C5%9B/#findComment-290927 Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted July 2, 2013 Report Share #13 Posted July 2, 2013 ania27, BArdzo ladnie wykonane, lubie ciasta z owocami :thumbsup: , jednak taj jak Maad i EAnna jestem przeciwniczka margaryny.Zrob jak oni mowia, a zobaczysz zmiane smaku. Zalozylas swoj temat , gratulacje. :clap: Quote Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8286-ciasta-i-ciasteczka-anu%C5%9B/#findComment-290928 Share on other sites More sharing options...
marko30 Posted July 2, 2013 Report Share #14 Posted July 2, 2013 Dzięki Bagno, tylko u nas tzn Śląsk nie spotkałem ich produkcji. Będę musiał się zaopatrzyć podczas wrześniowego kursu. Mam nadzieję że tym razem dojdzie do skutku. Może nie na temat, ale jeszcze raz dzięki dla Bagna za organizacje kursu i przekazaną wiedzę. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8286-ciasta-i-ciasteczka-anu%C5%9B/#findComment-290950 Share on other sites More sharing options...
grizzly Posted July 3, 2013 Report Share #15 Posted July 3, 2013 Ciasto proste w wykonaniu, ... -3/4 kostki margaryny ''Zwykłej'' lub ''Palmy''...No, "Luuuuuuuudzie"!!! :shock: :shock: :shock: Litości! :grin: :tongue: BTW Ania Ty "siem" POPRAW. :lol: . Quote "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8286-ciasta-i-ciasteczka-anu%C5%9B/#findComment-290996 Share on other sites More sharing options...
Alltid Posted July 3, 2013 Report Share #16 Posted July 3, 2013 Ale mądrale Aniu! Domowe ciasto każde jest pyszne :!: Każdy robi jak robi! Ja lubię wszystkie domowe ciasta :grin: Quote Pozdrawiam,Alltid/Ela http://images35.fotosik.pl/1801/094ee4c6df2e9767m.gifhttps://alltidnalewki.wordpress.com Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8286-ciasta-i-ciasteczka-anu%C5%9B/#findComment-291009 Share on other sites More sharing options...
_Krzysztof_ Posted July 4, 2013 Report Share #17 Posted July 4, 2013 Ciasto proste w wykonaniu, można zastosować każde owoce... i tak zawsze będzie pyszne :thumbsup: ładniutkie to Twoje CIACHO :thumbsup: :thumbsup: Często LP w domu piecze podobne proszkowe z owocami i zawsze szybko znika :grin: Quote Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8286-ciasta-i-ciasteczka-anu%C5%9B/#findComment-291116 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted July 21, 2013 Author Report Share #18 Posted July 21, 2013 Zrobiłam bułeczki z jagodami..... :wink: Ciasto wykonałam z przepisu Halinki https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9647 http://img9.imageshack.us/img9/7184/i1oa.jpg Uploaded with ImageShack.us Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8286-ciasta-i-ciasteczka-anu%C5%9B/#findComment-293562 Share on other sites More sharing options...
Baca Posted July 21, 2013 Report Share #19 Posted July 21, 2013 Zrobiłam bułeczki z jagodami.....Pikne pewnie tak samo smaczne maltretujesz człowieka :rolleyes: :wink: :clap: Quote Pozdrawiam Zbigniew Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8286-ciasta-i-ciasteczka-anu%C5%9B/#findComment-293568 Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted July 21, 2013 Report Share #20 Posted July 21, 2013 Zrobiłam bułeczki z jagodami..... :wink: Aniu...Aniu , ale dajesz czadu :thumbsup: Quote Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8286-ciasta-i-ciasteczka-anu%C5%9B/#findComment-293573 Share on other sites More sharing options...
ralf325 Posted July 21, 2013 Report Share #21 Posted July 21, 2013 jak dla mnie ciut przypieczone , a jak Aniu robisz pomade? Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9538 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8286-ciasta-i-ciasteczka-anu%C5%9B/#findComment-293579 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted July 21, 2013 Author Report Share #22 Posted July 21, 2013 Zrobiłam bułeczki z jagodami..... :wink:Aniu...Aniu , ale dajesz czadu :thumbsup: Halinko.... to dopiero początek :wink: w przyszłym tygodniu zaserwuje ciasta na wyjątkowe okazje.. muszę zrobić co najmniej cztery różne.... :shock: [ Dodano: Nie 21 Lip, 2013 18:49 ]jak dla mnie ciut przypieczone , a jak Aniu robisz pomade? ralf do szklanki cukru pudru dolewam łyżkę mleka i odrobinę soku z cytryny... lukier jest wtedy biały, lśniący i nie rozpuszcza się pod wpływem ciepła.. :thumbsup: Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8286-ciasta-i-ciasteczka-anu%C5%9B/#findComment-293584 Share on other sites More sharing options...
ralf325 Posted July 21, 2013 Report Share #23 Posted July 21, 2013 Ja gotuje cukier. Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9538 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8286-ciasta-i-ciasteczka-anu%C5%9B/#findComment-293605 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted July 21, 2013 Author Report Share #24 Posted July 21, 2013 Ja gotuje cukier. to nie rób tego więcej.... :grin: mleko do lukru może być nawet prosto z lodówki.... :tongue: spróbuj... i zobaczysz różnicę..... :thumbsup: Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8286-ciasta-i-ciasteczka-anu%C5%9B/#findComment-293607 Share on other sites More sharing options...
abratek Posted July 21, 2013 Report Share #25 Posted July 21, 2013 ralf325 napisał/a: Ja gotuje cukier. to nie rób tego więcej.... :grin:hmmm... ten tego a niby dlaczego??? mam takie drobne przekonanie że ralf gotuje ten cukier do próby pióra, a potem coś tam jeszcze z nim robi i wychodzi mu pomada :wink: Quote Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8286-ciasta-i-ciasteczka-anu%C5%9B/#findComment-293611 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.